50
pl Parzenie z kawy mielonej
Uwaga: W przypadku niektórych ustawień
kawa jest przygotowywana w dwóch etapach
(patrz sekcja „ aromaDouble Shot”). Poczekaj
na całkowicie zakończenie procesu.
Naciśnij ponownie przycisk start (10), aby
skrócić proces zaparzania.
Parzenie z kawy mielonej
Automatyczny ekspres do kawy umożliwia
też parzenie kawy z kawy mielonej (nie
z kawy rozpuszczalnej).
Urządzenie musi być gotowe do użycia.
Aby przygotować napój kawowy z mlekiem,
należy najpierw włożyć rurkę do mleka do
pojemnika z mlekiem, a złącze tej rurki
przymocować do spieniacza mlekan.
Uwaga: Funkcja aromaDouble Shot jest
nieaktywna podczas procesu parzenia kawy
z kawy mielonej.
Ważne: Ponieważ zaschnięte resztki mleka
są trudne do usunięcia, spieniacz do mleka
(6) trzeba koniecznie oczyścić letnią wodą
natychmiast po użyciu i przepłukać, używa-
jąc programu systemowego Wyczyść ukł.
mleczn.!.
Ważne: Codziennie napełniać pojemnik na
wodę świeżą, zimną wodą niegazowaną.
Pojemnik musi zawsze zawierać ilość wody
niezbędną do pracy urządzenia.
Przygotowanie
■ Otworzyć szuadkę na kawę mieloną (4).
■ Wsypać maksymalnie 2 płaskie miarki
kawy mielonej.
Uwaga: Nie sypać do tej szuadki całych
ziaren kawy ani kawy rozpuszczalnej.
■ Zamknąć szuadkę (4).
■ Obracając górne pokrętło obrotowe (15)
wybierz wymagany napój (parzona jest
tylko jedna liżanka).
■ Ustawić dolne pokrętło w płołożeniku
b zmielona kawa.
■ Nacisnąć przycisk start (10).
Kawa jest parzona, a następnie spływa do
liżanki.
Wskazówka: W celu zaparzenia następnej
liżanki kawy powtórzyć czynności.
Pobieranie gorącej wody
W Niebezpieczeństwo oparzenia!
Spieniacz mleka (6) może bardzo się
nagrzewać. Po użyciu odczekać do osty-
gnięcia, a dopiero potem dotykać.
Przed podgrzaniem wody należy wyczyścić
spieniacz mleka i przymocować do niego
rurkę do mleka przy użyciu złącza tej rurki.
Urządzenie musi być gotowe do pracy.
■ Podgrzaną liżankę lub szklankę podsta-
wić pod wylot spieniacza mleka (6).
■ Naciśnij i przytrzymaj przycisk l / m
(12) przez ok. 3 sekundy. Urządzenie
nagrzeje się. Z wylotu spieniacza
mleka (6) przez około 40 sekund będzie
płynąć gorąca woda.
■ Naciśnij ponownie przycisk l / m (12),
aby skrócić ten proces.
Spienianie mleka
W Niebezpieczeństwo oparzenia!
Spieniacz mleka (6) może bardzo się
nagrzewać. Po użyciu odczekać do osty-
gnięcia, a dopiero potem dotykać.
Wskazówka: Mleko można najpierw
spienić, a później wlać do niego kawę, lub
można spienić je oddzielnie, a następnie
wlać do kawy.
Urządzenie musi być gotowe do pracy.
■ Umieść wcześniej podgrzaną liżankę
pod wylotem (6a).
■ Włóż rurkę doprowadzającą mleko (6c)
do zbiornika mleka.
■ Naciśnij przycisk l / m (12).
Przycisk l / m (12) zacznie migać, a
urządzenie będzie się nagrzewało przez
ok. 20 sekund.