10 Polski
Przed rozpoczęciem
Przed rozpoczęciem
Rożen * Rożen służy do grillowania pożywienia, na przykład kurczaków. Używać
rożna tylko w trybie pojedynczej komory na poziomie 3, gdzie znajduje się
uchwyt. Aby zdemontować uchwyt rożna, należy go odkręcić.
Rożen i przyrząd
do szaszłyków *
W celu zebrania soków umieść blachę na poziomie 1 lub na dnie piekarnika,
jeśli kawałek mięsa jest duży. Zalecamy używanie rożna do pieczenia mięsa o
wadze do 1,5 kg.
1. Włóż rożen w kawałek mięsa. Aby ułatwić wkładanie rożna, można
przykręcić uchwyt do tępego końca.
2. Ułóż obgotowane ziemniaki i warzywa wokół kawałka mięsa.
3. Umieść podpórkę na środku półki i ustaw tak, aby element w kształcie
litery „V” znajdował się z przodu. Ustaw rożen na podpórce zaostrzonym
końcem do tyłu i delikatnie pchaj, aż końcówka rożna wejdzie do
mechanizmu obracania z tyłu piekarnika. Tępy koniec rożna musi opierać
się na elemencie w kształcie litery „V”. (Rożen ma dwa ucha, które powinny
znajdować się jak najbliżej drzwiczek piekarnika, tak aby zatrzymać ruch
do przodu rożna; ucha służą również jako rączka dla uchwytu.)
4. Przed gotowaniem należy odkręcić uchwyt.
5. Po zakończeniu gotowania należy z powrotem przykręcić uchwyt w celu
ułatwienia zdjęcia rożna z podpórki.
OSTRZEŻENIE
Sprawdź, czy uchwyt do rusztu jest dobrze umiejscowiony.
W trakcie korzystania z rusztu należy zachować ostrożność.
Ruszt zawiera ostre elementy, które mogą spowodować uszkodzenie ciała.
Do wyjmowania gorącego rusztu należy używać rękawic ochronnych, aby
uniknąć poparzenia.
Prowadnice
teleskopowe *
Prowadnice teleskopowe służą do wkładania blachy w następujący sposób:
1. Wysuń prowadnice z piekarnika.
2. Umieść blachę na prowadnicach i wsuń je do piekarnika.
3. Zamknij drzwiczki piekarnika.
UWAGA
Dostępność akcesoriów oznaczonych gwiazdką (*) zależy od modelu piekarnika.
Akcesoria
Przed pierwszym użyciem należy dokładnie wyczyścić akcesoria za pomocą ciepłej wody,
detergentu i czystej, miękkiej szmatki.
01 Poziom 1 02 Poziom 2
03 Poziom 3 04 Poziom 4
05 Poziom 5
• Akcesoria należy umieszczać we właściwych
miejscach wewnątrz piekarnika.
• Należy zachować odstęp co najmniej 1 cm między
akcesorium a dnem piekarnika lub innym akcesorium.
• Przy wyjmowaniu przyborów kuchennych
i/lub akcesoriów z piekarnika należy zachować
ostrożność. Gorące posiłki lub akcesoria mogą
spowodować poparzenia.
• Podczas nagrzewania akcesoria mogą ulec
deformacji. Gdy wystygną, odzyskają pierwotny
wygląd i funkcjonalność.
Podstawowe użytkowanie
Aby czerpać jak najwięcej przyjemności z gotowania, warto poznać sposób korzystania z
poszczególnych akcesoriów.
Druciana
podstawka
Druciana podstawka jest przeznaczona do grillowania i pieczenia.
Włóż drucianą podstawkę na miejsce wystającymi elementami (ograniczniki
po obu stronach) do przodu.
Wkładana taca
druciana *
Wkładana taca druciana jest używana w połączeniu z blachą w celu uniknięcia
zabrudzenia dna piekarnika.
Blacha do
pieczenia *
Blacha do pieczenia (głębokość: 20 mm) służy do pieczenia ciast, ciasteczek
oraz innych wypieków. Należy ją wkładać tak, aby jej pochyła część była
zwrócona do przodu urządzenia.
Blacha
uniwersalna *
Blacha uniwersalna (głębokość: 30 mm) służy do gotowania i pieczenia. Wkładana
taca druciana pozwala uniknąć zabrudzenia spodu piekarnika.
Należy ją wkładać tak, aby jej pochyła część była zwrócona do przodu urządzenia.
Głęboka blacha * Głęboka blacha (głębokość: 50 mm) służy do pieczenia z wkładaną tacą
drucianą lub bez niej. Należy ją wkładać tak, aby jej pochyła część była
zwrócona do przodu urządzenia.
NV70K2340RS_EO_DG68-00757A_PL.indd 10 2018-12-04 PM 1:49:19