58
OPIEKANIE
1. Opiekanie jest kombinacją pieczenia i sus-
zenia chleba.
2. Wilgotność chleba jest zróżnicowana i to ma
wpływ na wynik opiekania.
3. Przy lekko przesuszonym chlebie proszę
wybrać mniejszy stopień opiekania.
Przy świeżym chlebie lub przy chlebie
pełnoziarnistym proszę wybrać wyższy
stopień opiekania.
4. Chleb o nierównej powierzchni wymaga
większego stopnia opiekania.
5. Grube kromki potrzebują więcej czasu do
opieczenia, ewentualnie opiekanie należy
przeprowadzić dwukrotnie.
6. Przy opiekaniu chleba z rodzynkami
itp usunąć wszystkie luźne rodzynki z
powierzchni, ponieważ mogą się spalić.
7. Przekroić bułki przed opiekaniem.
8. Jeżeli opiekana będzie tylko jedna kromka,
proszę ustawić niższy stopień opiekania.
9. Do opiekania zamrożonego chleba, wafli ->
użyj przycisku odmrażania.
10. Do opieczenia bułek itp. użyj nasadki.
UWAGA!
Urządzenie podczas pracy jest bardzo
gorące!
PODGRZEWANIE TOSTÓW I BUŁEK
1. Włóż chleb w otwory.
2. Dla bułek, rozłóż nasadkę do bułek, połóż na
opiekaczu i połóż na niej bułki.
3. Przesuń dźwignię w dół do zatrzaśnięcia.
Świeci się czerwona lampka kontrolna
STOP. Naciśnij natychmiast przycisk POD-
GRZEWANIE (AUFWÄRMEN). Zaświeci się
zielona lampka kontrolna AUFWÄRMEN.
Tosty lub bułki zostaną podgrzane ale nie
opieczone.
4. Po zakończeniu podgrzewania chleb zosta-
nie automatycznie wyrzucony, zgaśnie
lampka kontrolna i urządzenie zostanie
wyłączone.
5. Jeżeli chcesz zatrzymać opiekanie przed
czasem, naciśnij przycisk STOP. Lampka
kontrolna zgaśnie.
Podgrzewa chleb lub bułki, bez opiekania.
5. Włóż chleb w otwory. Dźwignia musi być u
góry.
6. Ustaw żądany stopień opiekania pomiędzy
MIN i MAX.
7. Przesuń dźwignię w dół do zatrzaśnięcia.
Chleb zostanie automatycznie ułożony na
środku.
8. Zapali się czerwona lampka kontrolna ponad
przyciskiem STOP.
9. Naciśnij przycisk funkcyjny PODGRZEWA-
NIE lub ODMRAŻANIE, zgodnie z żądaniem.
Każdorazowo zapali się odpowiednia zielona
lampka kontrolna.Po zakończeniu opiekania
chleb zostanie automatycznie wyrzucony i
urządzenie zostanie wyłączone.
10. Jeżeli chcesz zatrzymać opiekanie przed
czasem, naciśnij przycisk STOP. Nie pró-
buj w żadnym wypadku przesunąć dźwigni
w górę.
11. Uwaga!
Nie wciskać na siłę chleba do otworów.
Kromki muszą luźno wchodzić pomiędzy
prowadnice.
Nie opiekać posmarowanego chleba.
Nierówno opieczony chleb , jest wynikiem
nierównej grubości kromki.