OFF
P
Max
18
MinMed
OFF
P
Max
18
MinMed
OFF
P
Max
18
MinMed
OFF
P
Max
18
MinMed
FUNKCJE SPECJALNE
6
th
SENSE
Przycisk 6
th
sense umożliwia aktywację funkcji specjalnych.
1. Umieścić garnek, włączyć płytę i wybrać żądaną strefę grzania,
dotykając przesuwnej klawiatury.
2. Wcisnąć przycisk “6
th
Sense”. Na wyświetlaczu strefy grzania pojawi
się „A” (automatycznie).
3. Włączy się wskaźnik pierwszej funkcji specjalnej dostępnej w
wybranej stree grzania.
4. Wybrać pożądaną funkcję specjalną, wciskając ponownie przycisk
“6
th
Sense”.
5. Funkcja aktywuje się po potwierdzeniu przyciskiem .
Każda z funkcji specjalnych, po aktywacji, oferuje możliwość ustawienia
optymalnego poziomu gotowania, dzięki możliwości wyboru ustawień
wstępnych i dostosowania (MIN-MED-MAX).
Funkcja podpowiada automatycznie poziom średni.
Podczas użytkowania, w razie potrzeby, można przenieść się na wyższy
/ niższy poziom w zależności od tego, jaki jest postęp gotowania, w celu
optymalizacji czasu i warunków (np. poziom wrzenia wody).
WAŻNE: Ustawić akcesoria w sposób pokazany na poniższym rysunku,
wskazującym wyśrodkowanie danego przedmiotu względem punktów
umieszczonych na powierzchni szkła (pokazane rozmieszczenie jest
przykładowe, akcesoria mogą być używane również w innych strefach
grzania).
PODTRZYMYWANIE CIEPŁA
Funkcja umożliwia utrzymanie potrawy w temperaturze idealnej do
długiego gotowania i powolnego odparowywania płynów, dzięki
czemu nie ma ryzyka przypalenia dania.
Jest to funkcja idealna, ponieważ nie uszkadza potrawy i nie powoduje
jej przywierania do dna.
Jakość i rodzaj garnka mogą mieć wpływ na wynik i czas gotowania.
GOTOWANIE POWOLNE
Specjalna funkcja umożliwiająca doprowadzenie potrawy do
temperatury idealnej do długiego gotowania i gotowania, dzięki czemu
nie ma ryzyka przypalenia dania.
Jest to funkcja idealna, ponieważ nie uszkadza potrawy i nie powoduje
jej przywierania do dna.
Jakość i rodzaj garnka, podobnie jak jego ustawienie, mogą mieć wpływ
na wynik i czas gotowania (należy zawsze wyśrodkować garnek w
aktywowanej stree grzania).
DOPROWADZANIE DO WRZENIA*
Funkcja umożliwia szybkie podgrzanie wody. Sygnał dźwiękowy i
wzrokowy daje znać, gdy woda się zagotuje. W garnku musi znajdować
się co najmniej pół litra wody, by aktywować doprowadzenie do wrzenia.
Dopiero po sygnale dźwiękowym można, w razie potrzeby, dodać sól.
Oczekując na potwierdzenie przyciskiem , system utrzymuje wodę w
kontrolowanym wrzeniu, dzięki czemu woda nie kipi, ani nie powstają
straty energii.
Podczas trwania tej funkcji, sygnał dźwiękowy ostrzega o pustym
garnku lub wyparowaniu wody.
MOKA*
Dzięki tej funkcji można szybko zrobić kawę, bez ryzyka kipienia. System
kontroluje wszystkie etapy i podtrzymuje ciepło napoju aż do momentu
wyłączenia funkcji.
SMAŻENIE NA PATELNI*
Funkcja idealna, by wstępnie podgrzać garnek pusty lub z
niewielką ilością tłuszczu. Uzyskiwana temperatura nadaje się idealnie
do gotowania dań o grubości powyżej 2-3cm i które muszą gotować się
dłużej lub z dodatkiem masła, bądź smalcu.
Funkcja idealna, by wstępnie podgrzać garnek pusty lub z
niewielką ilością tłuszczu. Uzyskiwana temperatura nadaje się idealnie
do gotowania dań o grubości poniżej 3cm i które muszą gotować się
krótko.
Funkcja idealna, by wstępnie podgrzać garnek z niewielką
ilością tłuszczu (olej) o maksymalnej wysokości 1 cm.
We wszystkich trzech przypadkach, po zakończeniu etapu rozgrzewania
garnka lub oleju, przycisk zaświeci się i pojawi się sygnał dźwiękowy.
Płyta stabilizuje wówczas uzyskaną temperaturę i utrzymuje ją na
stałym poziomie.
Wciskając przycisk potwierdzamy nasz zamiar umieszczenia
gotowanego jedzenia w garnku, a specjalna funkcja przechodzi do
etapu gotowania.
Zaleca się przygotowanie żywności podczas etapu rozgrzewania i
umieszczenie jej w garnku niezwłocznie po potwierdzeniu.
Optymalne warunki są wtedy, gdy użycie funkcji następuje, kiedy
garnek i tłuszcz są w temperaturze pokojowej.
ROZPUSZCZANIE
Funkcja umożliwiająca doprowadzenie potrawy do temperatury
idealnej do rozpuszczenia i utrzymanie jej bez ryzyka przypalenia.
Jest to funkcja idealna, ponieważ nie uszkadza potraw delikatnych, np.
czekolady i nie powoduje ich przywierania do dna.