6
otworów blokady drzwi ani otworów
wentylacyjnych. W razie rozlania płynu należy
natychmiast wyłączyć kuchenkę, odłączyć ją
od źródła zasilania i skontaktować się z
lokalnym punktem serwisowym. Nie należy
zanurzać przewodu zasilającego ani wtyczki w
wodzie lub innych płynach. Nie należy
umieszczać przewodu zasilającego nad
gorącymi lub ostro zakończonymi
powierzchniami, na przykład otworem
odprowadzania gorącego powietrza u góry
tylnej części kuchenki.
W razie uszkodzenia przewodu zasilającego
tego urządzenia należy go wymienić na
odpowiedni nowy. Wymiany musi dokonać
pracownik autoryzowanego serwisu.
Unikanie wybuchu i nagłego wrzenia
Nie wolno używać szczelnych pojemników.
Przed ich użyciem należy zdjąć uszczelki i
pokrywki. Szczelne pojemniki mogą
wybuchnąć z powodu wzrostu ciśnienia
nawet po wyłączeniu kuchenki. Podczas
podgrzewania płynów należy zachować
ostrożność. Należy użyć pojemnika z dużym
otworem, aby umożliwić wydostawanie się
pęcherzyków powietrza.
Aby uniknąć nagłego wyrzucenia wrzącego
płynu i ewentualnego oparzenia:
• Przed gotowaniem lub odgrzaniem należy
wymieszać płyn.
• Zalecane jest, aby podczas podgrzewania
w płynie znajdowała się szklana rurka lub
podobny przedmiot.
• Aby uniknąć opóźnionego wrzenia
wyrzutowego, należy po zakończeniu
gotowania pozostawić płyn
w kuchence na 20 sekund.
Przed rozpoczęciem gotowania należy
przekłuć skórkę produktów takich jak
ziemniaki, kiełbasa i owoce, w przeciwnym
razie mogą wybuchnąć.
Unikanie oparzeń
Podczas wyjmowania żywności z kuchenki
należy używać odpowiednich uchwytów i
rękawic, aby uniknąć oparzeń. Należy zawsze
otwierać pojemniki, pojemniki do kukurydzy
prażonej, worki do gotowania itp. z dala od
twarzy i rąk, aby uniknąć oparzeń oparami.
Temperatura pojemnika nie stanowi
wskazówki co do temperatury żywności lub
napoju; należy zawsze sprawdzać
temperaturę żywności.
Należy zawsze stać z dala od otwieranych
drzwiczek, aby uniknąć oparzeń
spowodowanych wydostającą się parą lub
gorącym powietrzem. Potrawy nadziewane
należy pokroić po podgrzaniu, aby uwolnić
gorące powietrze i uniknąć oparzeń.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
przez osoby (w tym dzieci) z ograniczeniami
ruchowymi, czuciowymi lub umysłowymi albo
nie mającymi odpowiedniego doświadczenia
lub wiedzy, chyba że pod nadzorem lub po
przekazaniu instrukcji dotyczących korzystania
z urządzenia przez osobę odpowiedzialną za
ich bezpieczeństwo. Należy dopilnować, aby
dzieci nie bawiły się urządzeniem. Nie należy
opierać się ani huśtać na drzwiczkach
kuchenki. Nie należy używać kuchenki jako
zabawki. Należy przekazać dzieciom wszystkie
ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa:
korzystanie z uchwytów, ostrożne
zdejmowanie pokrywek, zwracanie uwagi na
opakowania (np. materiały ulegające
podgrzaniu) umożliwiające uzyskanie
chrupkich potraw, ponieważ mogą być bardzo
gorące.
Inne ostrzeżenia
Nie wolno w żaden sposób modyfikować
kuchenki. Kuchenka służy do
przygotowywania żywności w domu i można
jej używać tylko do gotowania potraw. Nie jest
przeznaczona do zastosowań
gastronomicznych ani laboratoryjnych.
Prawidłowa eksploatacja kuchenki i
unikanie uszkodzenia
Nie wolno włączać kuchenki, gdy jest pusta.
Może to spowodować uszkodzenie kuchenki.
W razie korzystania z naczynia do
przyrumieniania lub materiałów podlegających
podgrzaniu zawsze należy używać izolatora
odpornego na ciepło, na przykład
porcelanowego talerza, aby uniknąć
uszkodzenia podstawy obrotowej i podpórki
podstawy obrotowej z powodu nagrzania. Nie
należy przekraczać czasu podgrzewania
podanego w instrukcji obsługi naczynia. Nie