Kompernass KH 3462 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszynki do mięsa
Typ
Instrukcja obsługi
- 11 -
SPIS TREŚCI STRONA
1. Przeznaczenie 12
2. Dane techniczne 12
3. Zakres dostawy 12
4. Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 12
5. Składanie / Rozkładanie maszynki 13
a) Składanie maszynki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13
b) Zakładanie nasadki do kiełbas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14
c) Zakładanie nasadki do pasztecików . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14
d) Zakładanie nasadki do ciastek kruchych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14
6. Obsługa 15
a) Obsługa urządzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15
b) Przetwarzanie mięsa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16
c) Wytwarzanie kiełbas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16
d) Zastosowanie nasadki do pasztecików . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16
e) Robienie ciasteczek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16
7. Zakłócenia w pracy 17
8. Czyszczenie 17
a) Czyszczenie bloku silnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17
b) Czyszczenie akcesoriów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17
9. Przechowywanie 18
10. Utylizacja 18
11. Gwarancja i serwis 18
12. Importer 19
13. Przepisy 19
Niniejszą instrukcję należy zachować, aby móc także później z niej skorzystać, w przypadku
przekazywania urządzenia osobom trzecim należy przekazać także instrukcję!
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 11
- 12 -
MASZYNKA DO MIELE-
NIA MIĘSA KH 3462
1. Przeznaczenie
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do prze-
twarzania żywności w gospodarstwie domowym,
w ilościach typowych dla gospodarstwa domowego:
do mielenia świeżego mięsa,
do wyrabiania kiełbas w osłonce naturalnej lub
syntetycznej,
do wyrabiania ciasteczek
Urządzenie nie jest przewidziane do przetwarzania
mrożonych lub twardych produktów spożywczych,
np. kości lub orzechów, oraz do stosowania w zakł-
adach gastronomicznych i w przemyśle.
2. Dane techniczne
Napięcie: 220-240 V /
~
50 Hz
Pobór mocy: 250 W
Klasa ochrony: II
Czas pracy ciągłej: 15 minut
Czas pracy
Czas pracy określa, jak długo można używać urzą-
dzenia bez zagrożenia przegrzaniem silnika i tym
samym jego uszkodzenia. Po upływie określonego
czasu pracy urządzenie należy wyłączyć i poczekać,
aż silnik się ostudzi.
3. Zakres dostawy
q
Nasadka do ciasteczek kruchych z szablonem
w
Popychacz
e
Miska zasypowa
r
Blok silnika
t
Komora mielenia z metalu
y
Podajnik ślimakowy
u
Sprężyna
i
Nóż krzyżowy
o
Sitko z dużymi i małymi otworami
a
Pierścień zamykający
s
Nasadka do kiełbas
d
Nóż tarczowy do kiełbas
f
Nasadka do pasztecików
4. Wskazówki dotyczące
bezpieczeństwa
Aby uniknąć zagrożenia życia przez
porażenie prądem elektrycznym:
Dopilnuj, aby kabel sieciowy nie został uszko-
dzony. Trzymaj go z dala od źródeł ciepła i ukł-
adaj tak, aby nie był niczym przyciskany.
By uniknąć zagrożeń, uszkodzone kable sieciowe
i wtyczki oddawaj do naprawy wyłącznie spe-
cjaliście.
Urządzenie wolno stosować wyłącznie w suchych
pomieszczeniach. Nie wolno stosować go na
wolnym powietrzu.
Bloku silnika nie wolno zanurzać w wodzie ani
innych płynach! Grozi to śmiertelnym wypadkiem
wskutek porażenia prądem elektrycznym.
Ostrzeżenie!
Nie używać urządzenia do innych celów niż opisane
w tej instrukcji. Spowodowanie niesprawności za-
bezpieczeń urządzenia wskutek jego nieprawidło-
wego użycia grozi poważnym wypadkiem!
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 12
- 13 -
Aby zapobiec niebezpieczeństwu
wypadku i obrażeń:
Nigdy nie wkładaj rąk w otwory w maszynce.
Nigdy nie wkładaj w nie jakichkolwiek przed-
miotów – z wyjątkiem popychacza stanowiącego
część używanej nasadki i przetwarzanych pro-
duktów spożywczych. Nieprzestrzeganie tej za-
sady grozi poważnym wypadkiem!
Przed zakładaniem lub wyjmowaniem wyciągnij
wtyczkę z gniazda sieciowego.
Nigdy nie zostawiaj przygotowanego do pracy
urządzenia bez nadzoru. Po zakończeniu użycia
lub na czas przerw w pracy zawsze wyciągaj
wtyczkę z gniazda sieciowego, aby uniknąć
przypadkowego uruchomienia maszynki.
Należy stosować wyłącznie oryginalne akcesoria.
Inne akcesoria mogą nie być wystarczająco
bezpieczne.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowa-
nia przez osoby (w tym dzieci) z ograniczoną
sprawnością fizyczną, ruchową bądź umysło
lub nie posiadające doświadczenia i/lub wiedzy,
chyba że będą one przebywały pod opieką
osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo
lub uzyskają od niej wskazówki dotyczące właś-
ciwego używania urządzenie.
Nie można pozwolić dzieciom na zabawę urzą-
dzeniem.
Nigdy nie używaj urządzenia bez produktów
w środku. Mogłoby to spowodować jego trwałe
uszkodzenie.
5. Składanie / Rozkładanie
maszynki
Uwaga: Wszystkie akcesoria są powleczone
cienką warstwą oleju, zabezpieczającą je przed
korozją. Dlatego przed pierwszym użyciem na-
leży starannie oczyścić wszystkie części, zgod-
nie z opisem w punkcie „8. Czyszczenie“. Po uży-
ciu natrzyj wszystkie elementy metalowe
niewielką ilością oleju spożywczego.
a) Składanie maszynki
Wyłóż boczną klapkę - znajdziesz tam rysunki
przedstawiające kolejność składania.
Włóż podajnik ślimakowy
y
do komory miele-
nia
t
.
Nałóż sprężynę
u
na podajnik ślimakowy
y
.
Następnie załóż nóż krzyżowy
i
w taki sposób,
aby ostra strona była skierowana na zewnątrz
sprężyny
u
.
Uwaga!
Nóż krzyżowy
i
jest bardzo ostry! Zagrożenie od-
niesieniem obrażeń!
Uwaga!
Włożenie noża
i
w sposób odwrotny powoduje
uszkodzenie urządzenia!
Wybierz odpowiednie sitko spośród sitek znaj-
dujących się w małym schowku w urządzeniu
(rys.
).
W tym celu naciśnij symbol na pokrywie. Teraz
możesz otworzyć pokrywę. Wyjmij odpowiednie
sitko
o
.
Włóż sitko
o
w taki sposób, aby wycięcie w
sitku
o
znalazło się w uchwycie w komorze
mielenia
t
.
Po prawidłowym założeniu wszystkich elementów
przykręć mocno ręką pierścień zamykający
a
.
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 13
- 14 -
Złożona komora mielenia
t
jest połączona z
blokiem silnika
r
poprzez zamknięcie bagneto-
we:
- Nasadkę maszynki
t
załóż na blok silnika
r
w takim położeniu, by strzałka w lejku do nape-
łniania znajdowała się przy symbolu na
bloku silnika
r
. Przycisk blokujący zostaje wci-
śnięty do środka. (rys.
).
- Lekko wciśnij nasadkę maszynki
t
obracając
przy tym za lejek w nasadce
t
w położenie
środkowe (rys.
) tak, by strzałka w lejku do
napełniania była skierowana w stronę symbolu
. Po zablokowaniu nasadki maszynki
t
,
przycisk blokujący zostaje zwolniony.
- Na końcu załóż miskę zasypo
e
na lejek
do napełniania.
- W celu demontażu naciśnij przycisk blokujący i
obróć lejek do napełniania w prawą stronę
(rys.
) . Następnie można wyjąć komorę
mielenia
t
.
b) Zakładanie nasadki do kiełbas
Rozłóż boczną klapkę - znajdziesz tam rysunki
przedstawiające kolejność składania.
Zdejmij komorę mielenia
t
, tak jak opisano
w podpunkcie a).
Zdejmij nasadki i wyczyść komorę mielenia
t
.
Wskazówka:
Do nasadki do kiełbas
s
nie będzie potrzebny nóż
i
ze sprężyną
u
! Oba elementy wyjąć z nasadki
maszynki
t
.
Natrzyj olejem spożywczym wszystkie metalo-
we elementy.
Wyjmij nóż tarczowy do kiełbas
d
z małego
schowka (rys.
) umieszczonego u góry urzą-
dzenia.
Włóż nóż tarczowy do kiełbas
d
w taki sposób,
aby wycięcie w nożu tarczowym do kiełbas
d
znalazło się w uchwycie w komorze mielenia
t
.
Następnie załóż nasadkę do kiełbas
s
przed
nożem tarczowym do kiełbas
d
.
Przykręć ręką pierścień zamykający
a
.
Złóż komorę mielenia
t
zgodnie z opisem
w podpunkcie a).
c) Zakładanie nasadki do pasztecików
Wyłóż boczną klapkę - znajdziesz tam rysunki
przedstawiające kolejność składania.
Zdejmij komorę mielenia
t
, tak jak opisano
w podpunkcie a).
Zdejmij nasadki i wyczyść komorę mielenia
t
.
Wskazówka:
Do nasadki do pasztecików
f
nie będzie potrzeb-
ny nóż
i
ze sprężyną
u
! Oba elementy wyjąć z
nasadki maszynki
t
.
Natrzyj olejem spożywczym wszystkie metalo-
we elementy.
Włóż obie części z tworzywa sztucznego nasadki
do pasztecików
f
w taki sposób, aby wycięcie
w nasadce znalazło się w uchwycie w komorze
mielenia
t
.
Po prawidłowym założeniu wszystkich elementów
przykręć mocno ręką pierścień zamykający
a
.
Złóż komorę mielenia
t
zgodnie z opisem
w podpunkcie a).
d) Zakładanie nasadki do ciastek
kruchych
Wyłóż boczną klapkę - znajdziesz tam rysunki
przedstawiające kolejność składania.
Zdejmij komorę mielenia
t
, tak jak opisano
w podpunkcie a).
Zdejmij nasadki i wyczyść komorę mielenia
t
.
Wskazówka:
Do nasadki do ciasteczek
q
nie będzie potrzebny
nóż
i
ze sprężyną
u
! Oba elementy wyjąć z na-
sadki maszynki
t
.
Natrzyj olejem spożywczym wszystkie metalowe
elementy.
Zdejmij szablon
q
z przodu nasadki do ciastec-
zek kruchych
q
.
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 14
- 15 -
Załóż najpierw tarczę plastikową, a następnie
tarczę metalową nasadki do ciasteczek kruchych
q
do komory mielenia
t
(patrz rozkładana strona).
Włóż nasadkę do ciasteczek kruchych
q
w taki
sposób, aby wycięcie w nasadce do ciasteczek
q
znalazło się w uchwycie w komorze mielenia
t
.
Po prawidłowym założeniu wszystkich elementów
przykręć mocno ręką pierścień zamykający
a
.
Włóż z powrotem szablon
q
z przodu nasadki
do ciasteczek kruchych
q
. Pamiętaj, aby uchwyt w
szablonie
q
był skierowany w kierunku na zew-
nątrz urządzenia. W przeciwnym razie
w szablonie nie będzie można wybrać wzorów
położonych bezpośrednio przy uchwycie.
Złóż komorę mielenia
t
zgodnie z opisem
w podpunkcie a).
W celu zdjęcia nasadki wyciągnij najpierw sza-
blon
q
, a następnie odkręć pierścień zamykają-
cy
a
, poczym wyjmij nasadkę do ciasteczek kru-
chych
q
.
6. Obsługa
Uwaga!
Przy pracy ciągłej urządzenia nie należy używać
dłużej niż 15 minut. Następnie urządzenie należy
wyłączyć na ok. 30 minut, aby nie dopuścić do jego
przegrzania.
Uwaga!
Przy zmianie kierunku obrotów silnika nie nacisk
przycisku ON ani REV przed zatrzymaniem silnika ur-
ządzenia. W przeciwnym razie silnik może zostać
uszkodzony.
a) Obsługa urządzenia
Po zamontowaniu pożądanych nasadek:
Ustaw urządzenie w pozycji zapewniającej ab-
solutną stabilność oraz uniemożliwiającej jego
spadnięcie ze stołu lub dostanie się w pobliże
otwartego zbiornika wody (np. pod wpływem
wibracji lub zaplątania się kabla sieciowego).
Wstrząsy podczas pracy urządzenia są
nieuniknione.
Ostrzeżenie:
Nigdy nie chwytaj podłączonego, a tym bardziej
pracującego urządzenia, jeżeli spada lub wpada
do wody ani w innych sytuacjach awaryjnych! W
sytuacji awaryjnej natychmiast wyciągnij wtyczkę
sieciową! Inne postępowanie grozi poważnym
wypadkiem a nawet śmiercią!
Włóż produkty spożywcze przeznaczone do
przetwarzania do miski zasypowej
e
i ustaw
z przodu pod otworem wylotowym naczynie.
Najpierw naciśnij przycisk OFF, aby sprawdzić,
czy urządzenie jest wyłączone. W przeciwnym
razie istnieje zagrożenie samoczynnego urucho-
mienia się urządzenia przy włożeniu wtyczki sie-
ciowej do gniazdka.
Włóż wtyczkę sieciową do gniazdka.
Naciśnij przycisk ON, aby wyłączyć urządzenia.
Produkty spożywcze należy podawać do lejka
urządzenie wyłącznie za pomocą okrągłego
popychacza
w
, a nigdy palcami, łyżką, widelcem
lub tym podobnym przedmiotem. Grozi to powa-
żnymi obrażeniami oraz uszkodzeniem urzą-
dzenia.
Uwaga!
Nigdy nie dociskaj z siłą, powodującą słyszalne
zwolnienie pracy silnika. W przeciwnym razie
może to spowodować przeciążenie i uszkodzenie
urządzenia.
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 15
- 16 -
b) Przetwarzanie mięsa
Wkładaj do maszynki kawałki mięsa o wielkości
nie przekraczającej ok. 2 cm. Zwróć uwagę,
aby mięso było oczyszczone z kości i ścięgien.
Uwaga!
mielone mięso jest bardzo podatne na zepsucie.
Przy przetwarzaniu mięsa konieczne jest ścisłe
przestrzeganie zasad higieny.
Po zapoznaniu się ze wszystkimi wskazówkami
na temat „Mięso“ można używać maszynki
zgodnie z opisem w punkcie 6.a).
c) Wytwarzanie kiełbas
Przed przetworzeniem mięsa na kiełbasę prze-
puść mięso dwukrotnie przez maszynkę.
Aby sporządzić nadzienie do kiełbasy, do zmie-
lonego mięsa dodaj drobno pokrojoną cebulę,
przyprawy i inne dodatki, zgodnie z własnym
przepisem, i dobrze wyrób masę. Przed dalszym
przetwarzaniem potrzymaj nadzienie przez ok.
30 minut w lodówce.
Naciągnij osłonkę do kiełbasy (naturalną lub
sztuczną) na nasadkę do kiełbas
s i zawiąż
drugi koniec. Na 1 kg nadzienia potrzeba mniej
więcej 1,60 m osłonki.
Wskazówka:
Osłonkę naturalną (jelito) namocz przed użyciem
przez ok. 3 godzin w letniej wodzie i wykręć ją z
wody przed naciąganiem na nasadkę. Ten zabieg
przywróci elastyczność naturalnej osłonce. Osłonki
naturalne można nabyć w sklepach z zaopatrze-
niem dla rzeźników lub w sklepie mięsnym.
Nadzienie kiełbasy jest podawane do osłonki
przez nasadkę do kiełbas
s
. Po osiągnięciu po-
żądanej długości wyłącz urządzenie, ściśnij kieł-
basę na końcu i obróć kilka razy wokół osi podł-
użnej.
Wskazówka
Podczas gotowania i zamrażania kiełbasa rozszerza
się. Dlatego nie napełniaj osłonki nadmiernie, aby
kiełbasa nie pękała.
Po zapoznaniu się ze wszystkimi wskazówkami
na temat „Kiełbasa“ można używać maszynki
zgodnie z opisem w punkcie 6.a).
d) Zastosowanie nasadki do paszteci-
ków
Za pomocą nasadki do pasztecików
f
można for-
mować produkty spożywcze (mięso, warzywa)
w wydrążone paszteciki, które można następnie
wypełnić farszem.
Przed przetwarzaniem za pomocą nasadki do
pasztecików
f
przepuść mięso dwukrotnie
przez maszynkę do mięsa.
Po zapoznaniu się ze wszystkie wskazówkami
na temat „Nasadka do pasztecików“ można
używać maszynki zgodnie z opisem w punkcie
6.a).
e) Robienie ciasteczek
Po przygotowaniu według własnego przepisu ciasta
na ciasteczka i nałożeniu nasadki do ciasteczek
kruchych
q
:
Po zapoznaniu się ze wszystkimi wskazówkami
na temat ciasteczek można używać maszynki
zgodnie z opisem w punkcie 6.a).
Wyłóż małą blachę piekarniczą papierem do
wypieków i połóż ją przed otworem wylotowym
maszynki.
Podawaj równomiernie ciasto do komory miele-
nia
t
– podajnik ślimakowy
y
przetłoczy je
przed wybrany motyw na szablonie nasadki do
ciasteczek kruchych
q
.
Gdy ciasto osiągnie pożądaną długość zatrzy-
maj urządzenie i ułam ciasto przy otworze wylo-
towym. Połóż ciasto na blachę do pieczenia.
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 16
- 17 -
Ostrzeżenie
Nie wolno otwierać obudowy bloku silnika
r
– nie
ma tam żadnych elementów obsługowych. Otwar-
cie obudowy powoduje utratę gwarancji! Przy ot-
wartej obudowie może dojść do śmiertelnego pora-
żenia elektrycznego.
7. Zakłócenia w pracy
Jeżeli napęd zablokował się wskutek spiętrzenia
przetwarzanego produktu:
Naciśnij przycisk OFF, aby wyłączyć maszynkę
do mięsa.
Przytrzymaj wciśnięty przycisk REV. Napęd
zostanie uruchomiony na wstecznym biegu. Um-
ożliwia to niewielkie cofnięcie przetwarza-nych
produktów i odblokowanie napędu.
Po odblokowaniu napędu zwolnij przycisk REV.
Naciśnij przycisk ON, aby włączyć maszynkę
do mięsa.
Jeżeli w ten sposób nie uda się odblokować na-
pędu, oczyść urządzenie wg opisu w punkcie
"8. Czyszczenie".
Jeżeli silnik nagle się zatrzyma, może to oznaczać,
że zadziałało wewnętrzne zabezpieczenie przecią-
żeniowe. Jego zadaniem jest ochrona silnika.
Wyłącz urządzenie i przed ponownym urucho-
mieniem poczekaj ok. 30 minut, aby ostygło.
Jeżeli to nie pomoże, poczekaj jeszcze 15 minut.
Jeżeli także po tym czasie nie będzie spodzie-
wanego efektu, oznacza to wystąpienie usterki.
W takiej sytuacji należy zwrócić się do serwisu.
Jeżeli uszkodzony jest kabel sieciowy albo widocz-
ne są uszkodzenia na częściach urządzenia:
Wyłącz natychmiast urządzenie, naciskając
przycisk OFF!
Jeżeli nie można tego zrobić w bezpieczny
sposób, wyciągnij wtyczkę sieciową.
Przed ponownym użyciem urządzenia należy
oddać je do serwisu celem wykonania naprawy.
8. Czyszczenie
Ostrzeżenie!
Przed czyszczeniem urządzenia wyciągnij wtyczkę
z gniazda sieciowego. W ten sposób możesz uniknąć
ryzyka wypadku w razie niespodziewanego urucho-
mienia urządzenia oraz porażenia prądem elektrycz-
nym.
a) Czyszczenie bloku silnika
Oczyścić powierzchnie zewnętrzne i kabel sie-
ciowy lekko wilgotną ściereczką do mycia. Wytrzyj
dokładnie urządzenie przed ponownym użyciem.
Ostrzeżenie:
Bloku silnika nie wolno zanurzać w wodzie ani in-
nych płynach! Może to spowodować śmiertelny wy-
padek wskutek porażenia prądem elektrycznym, jeżeli
wilgoć dostanie się do elementów przewodzących
prąd lektryczny.
Nie wolno stosować żadnych środków czyszc-
zących, szorujących ani rozpuszczalników.
Mogą one uszkodzić urządzenie, a ich resztki
mogą przedostać się do produktów spożywc-
zych.
b) Czyszczenie akcesoriów
Uwaga!
Akcesoriów nie wolno myć w zmywarce do naczyń!
Prowadzi to do ich uszkodzenia!
Akcesoria mające kontakt z żywnością należy
czyścić ...
- tylko ręcznie - elementy te nie nadają się do
mycia w zmywarce do naczyń.
- gorącą wodą i domowym środkiem do mycia
nadającym się do kontaktu z żywnością.
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 17
- 18 -
Uwaga!
Nóż krzyżowy jest bardzo ostry! Zagrożenie
odniesieniem obrażeń!
Przed ponownym użyciem urządzenia należy
dobrze wysuszyć wszystkie części.
Uwaga
Po każdym użyciu maszynki posmaruj elementy
metalowe ponownie olejem spożywczym.
9. Przechowywanie
Kabel zasilający (bez wtyczki) należy wsunąć
do schowka w spodzie urządzenia. W ten sposób
będzie on zabezpieczony przed uszkodzeniem.
Sitka
o
należy schować do małego schowka
w urządzeniu (rys.
).
Urządzenie należy przechowywać w suchym
miejscu.
Po wysuszeniu maszynki na metalowe nasadki
należy nałożyć bardzo cienką warstewką oleju
jadalnego, jeśli urządzenie nie będzie ponownie
używane bezpośrednio po umyciu. W ten sposób
zabezpieczysz urządzenie skutecznie przed
korozją.
Urządzenie należy przechowywać w miejscu
niedostępnym dla dzieci i osób wymagających
opieki. Nie zawsze są one w stanie właściwie
rozpoznać niebezpieczeństwa związane z
urządzeniami elektrycznymi.
10. Utylizacja
W żadnym przypadku nie należy wyrzu-
cać urządzenia do normalnych śmieci
domowych. W odniesieniu do produktu
ma zastosowanie dyrektywa europejska
2002/96/EG.
Urządzenie należy usuwać poprzez akredytowane
lub komunalne zakłady utylizacji odpadów.
Należy przestrzegać aktualnie obowiązujących
przepisów. W razie pytań należy skontaktow
się z komunalnym zakładem utylizacji odpadów.
Wszystkie materiały wchodzące w skład
opakowania należy przekazać do odpo-
wiednich punktów zbiórki odpadów.
11. Gwarancja i serwis
Urządzenie objęte jest trzyletnią gwarancją, licząc
od daty zakupu. Urządzenie zostało starannie
wyprodukowane i poddane skrupulatnej kontroli
przed wysyłką. Paragon należy zachować jako
dowód dokonania zakupu. W przypadku roszczeń
gwarancyjnych należy skontaktować się telefonicznie
z serwisem. Tylko w ten sposób można zagwaranto-
wać bezpłatną wysyłkę zakupionego produktu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie wady materiałowe
i fabryczne, natomiast nie obejmuje części ulegają-
cych zużyciu ani uszkodzeń części łatwo łamliwych,
np. wyłącznika lub akumulatorów. Urządzenie jest
przeznaczone wyłącznie do użytkowania w gospo-
darstwie domowym, a nie do celów przemysło-
wych.
Gwarancja wygasa w razie niewłaściwego lub
niezgodnego z instrukcją użycia, zastosowania
przemocy lub w przypadku ingerencji, nie pod-
tych przez autoryzowaną placówkę serwisową. Ni-
niejsza gwarancja nie ogranicza w praw ustawo-
wych konsumenta. Niniejsza gwarancja obo-
wiązuje wyłącznie w odniesieniu do pierwotnego
nabywcy produktu i nie podlega cesji.
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 18
- 19 -
Kompernass Service Polska
ul. Strycharska 4
26-600 Radom
Tel.: 048 360 91 40
048 360 94 32
Faks: 048 384 65 38
048 369 93 63
E-mail: suppor[email protected]
12. Importer
KOMPERNASS GMBH
BURGSTRASSE 21
D-44867 BOCHUM
www.kompernass.com
13. Przepisy
Leberkäse
Składniki:
750g wątroby wołowej lub wieprzowej
150g boczku
1 cebula
2 bułeczki
Sól, majeranek
ok. 150g boczku do wyłożenia formy
Namoczyć bułeczki w zimnej wodzie, po czym
wycisnąć z nich wodę.
Przepuścić wątrobę, boczek, cebulę i bułeczki przez
maszynkę do mięsa. Używać sitka
o
z małymi bądź
dużymi otworami. Doprawić przyprawami. Prosto-
kątną formę do pieczenia o długości 20-25 cm wył-
ożyć boczkiem, napełnić formą masą i wygładzić na
wierzchu. Piec leberkäse w piekarniku w tem-
peraturze 180°C przez około 45-55 minut aż zbrą-
zowieje na wierzchu.
Potrawę można podawać na zimno lub ciepło.
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 19
- 20 -
Paszteciki
Składniki na paszteciki
450g chudej baraniny, cielęciny lub wołowiny
150g mąki
1 łyżeczka pimentu (pieprz goździkowy)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 szczypta chili
1 szczypta pieprzu
Składniki na farsz
700g baraniny
1 1/2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 1/2 łyżka stołowa cebuli pokrojonej w drobną
kost
1/2 łyżeczki pimentu (pieprz goździkowy)
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki stołowej mąki
Mięso na paszteciki przepuścić dwukrotnie przez
maszynkę (najpierw z założonym sitkiem z dużymi
otworami, a następnie z sitkiem z małymi otworami
o
), wymieszać z przyprawami. Tak otrzymaną
masę przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. W
miejsce sitka
o
założyć nasadkę do pasztecików
f
(patrz rozdział „Zakładanie nasadki do paszte-
cików“).
Za pomocą nasadki do pasztecików
f
zrobić
paszteciki i wstawić do lodówki.
Farsz
Przepuścić mięso dwukrotnie przez maszynkę do
mięsa (najpierw z założonym sitkiem z dużymi, a
następnie z małymi otworami
o
). Zeszklić na patelni
cebulę i dobrze wymieszać z mięsem oraz pozosta-
łymi przyprawami. Napełnić paszteciki farszem i
upiec.
Alternatywne rodzaje farszu:
250g duszonego brokuła
lub 250g duszonej cukinii
lub 250g gotowanego ryżu
Świeża kiełbaska grillowa
Składniki:
300g chudego mięsa wołowego
500g chudego mięsa wieprzowego
200g boczku
20 g soli
1/2 łyżki stołowej białego mielonego pieprzu
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przepuścić dwukrotnie wołowinę, wieprzowinę i
boczek przez maszynkę do mięsa.
Doprawić przyprawami oraz solą i ugniatać przez
5 minut.
Wstawić nadzienie kiełbasy do lodówki na ok.
30 minut. Napełniać nadzienie do osłonki zgodnie
z instrukcją (patrz rozdział „Kiełbasa”) i formować
kiełbaski o długości 25 cm.
Gotową, dobrze wypieczoną kiełbasę podawać
tego samego dnia.
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 20
- 21 -
Ciasteczka
Składniki:
125 g masła
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 jajko
1 białko
250g mąki (klasa 405)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utarta skórka z połówki cytryny
Rozbić masło na puszystą masę. Dodać cukier, cukier
waniliowy, skórkę cytryny i jajka. Wymieszać mąkę,
proszek do pieczenia i sól, a następnie wymieszać
z ciastem za pomocą łopatki do mieszania.
Zostawić ciasto w lodówce na około 30 minut. Na-
stępnie przepuścić ciasto przez maszynkę do msa
z nałożoną nasadką do ciasteczek kruchych
q
.
Rozłożyć ciasteczka na blasze do pieczenia wyłoż-
onej papierem do wypieków.
Piec ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do tempe-
ratury 180°C przez około 10-15 minut, aż
zrobią się złociste.
IB_KH3462_E3341_LB4 04.03.2008 15:53 Uhr Seite 21
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85

Kompernass KH 3462 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszynki do mięsa
Typ
Instrukcja obsługi