HOTPOINT/ARISTON FB G (WH) /HA instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
PIEKARNIK
FZ G /HA
FZ G IX /HA
FB G /HA
FB G IX /HA
FR G /HA
FR G IX /HA
FR G0 /HA
FR G0 IX /HA
FH G /HA
FH G IX /HA
FHR G /HA
FHS G IX /HA
Spis treci
Instalacja, 34-37
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Pod³¹czenie gazu
Tabliczka znamionowa
Opis urz¹dzenia, 38
Widok ogólny
Panel kontrolny
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 39-40
Uruchomienie piekarnika
Korzystanie z regulatora czasowego
Charakterystyka palników i dysz
Programy, 41
Programy pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 42
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 43
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwi
Wymiana ¿arówki
Serwis Techniczny
Instrukcja obs³ugi
PL
Polski, 33
English, 1
RS
AR
Ðóññêèé,11
GB
Romanian,22
RO
34
PL
Instalacja
A
Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê, aby móc z
niej korzystaæ w ka¿dej chwili. W przypadku
sprzeda¿y, odst¹pienia lub przeprowadzki nale¿y
upewniæ siê, czy instrukcja zostaje przekazana wraz
z urz¹dzeniem, aby nowy w³aciciel urz¹dzenia móg³
z niej korzystaæ.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
Opakowania nie zabawkami dla dzieci i nale¿y je
usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i rodki ostro¿noci ).
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez wykwalifikowany
personel. Niew³aciwe pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
staæ siê przyczyn¹ wypadku z udzia³em osób lub
zwierz¹t, mo¿e równie¿ spowodowaæ zniszczenie
znajduj¹cych siê w pobli¿u przedmiotów.
! Niniejsze urz¹dzenie mo¿e zostaæ zainstalowane
wy³¹cznie w pomieszczeniach ze sta³¹ wentylacj¹,
zgodnie z zaleceniami obowi¹zuj¹cych norm
krajowych ich kolejnych, obowi¹zuj¹cych
uaktualnieñ. Nale¿y zachowaæ nastêpuj¹ce warunki:
Pomieszczenie powinno posiadaæ system
odprowadzaj¹cy gazy spalinowe na zewn¹trz,
sk³adaj¹cy siê z okapu lub wyci¹gu elektrycznego,
uruchamianego automatycznie ka¿dorazowo
podczas uruchomienia urz¹dzenia.
Pomieszczenie powinno posiadaæ system dop³ywu
powietrza umo¿liwiaj¹cy normalne spalanie.
Dop³yw niezbêdnego do spalania powietrza nie
powinien byæ mniejszy ni¿ 2 m
3
/h na ka¿dy kW
zainstalowanej mocy.
System mo¿e polegaæ na
bezporednim poborze
powietrza z zewn¹trz budynku
przy pomocy kana³u o
przekroju u¿ytecznym
wynosz¹cym przynajmniej 100
cm
2
i zabezpieczonego przed
przypadkowym zalepieniem.
Albo te¿, w sposób poredni, z
przyleg³ych pomieszczeñ
wyposa¿onych w przewód
wentylacyjny z czêci¹
zewnêtrzn¹ jak opisano
powy¿ej, niebêd¹cych czêci¹
wspóln¹ dla ca³ej
nieruchomoci ani
niemaj¹cych po³¹czeñ z
pomieszczeniami sypialni lub z pomieszczeniami,
w których wystêpuje zagro¿enie po¿arem.
Skroplone gazy pochodne ropy naftowej, ciê¿sze
od powietrza, opadaj¹ w dó³. Dlatego
pomieszczenia, w których przechowywane
butle GPL powinny przewidywaæ otwory
prowadz¹ce na zewn¹trz umo¿liwiaj¹ce sp³ywanie
ku do³owi ewentualnych wycieków gazu. Ponadto
butle GPL, niezale¿nie od tego czy puste, czy
czêciowo nape³nione, nie powinny byæ
instalowane ani sk³adowane w pomieszczeniach
lub komorach po³o¿onych poni¿ej ni¿ poziom
pod³ogi (piwnice, itp.). Dobrze jest przechowywaæ
w pomieszczeniu jedynie butlê aktualnie
u¿ytkowan¹, umocowan¹ w sposób nienara¿aj¹cy
jej na bezporednie oddzia³ywanie róde³ ciep³a
(piece, kominki, piecyki, itp.) mog¹cych
doprowadziæ do wzrostu temperatury powietrza
powy¿ej 50° C.
Zabudowa
W celu zapewnienia prawid³owego dzia³ania
urz¹dzenia konieczne jest, aby mebel posiada³
odpowiednie cechy:
panele przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³ów odpornych na ciep³o;
w przypadku mebli z drewna klejonego, kleje
powinny byæ odporne na dzia³anie temperatury
100° C;
w przypadku zabudowy piekarnika oraz w
przypadku umieszczenia go pod sto³em (patrz
ilustracja) jak i pionowego, mebel powinien
posiadaæ nastêpuj¹ce wymiary:
595 mm.
595 m
m
.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 mm. min.
PL
35
5
6
0
m
m
.
45 m
m.
Po zabudowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy ¿aden kontakt z elementami elektrycznymi.
Deklaracje na temat zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby wspiera³ siê na dwóch
listwach drewnianych lub na p³ycie z przewitem
przynajmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Nale¿y wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po
bokach piekarnika odpowiednio do 4 otworów w
listwie okalaj¹cej, w zale¿noci od gruboci cianki
mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki
(patrz rysunek);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy kanalik, zgodnie z
ustawieniem wykonanym
przez producenta
(patrz rysunek);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi kanalik (patrz rysunek).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla: nale¿y
otworzyæ drzwiczki piekarnika i wkrêciæ 4 wkrêty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie
obwodowej.
Wszystkie czêci, które stanowi¹ zabezpieczenie,
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie
mo¿na ich by³o zdj¹æ bez u¿ycia narzêdzia.
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane do funkcjonowania na
pr¹d zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê
(patrz rysunek).
2. Odkrêciæ rubê
zaciskaj¹c¹ kabel i
wyci¹gn¹æ
podwa¿aj¹c rubokrêtem
(patrz rysunek).
3. Powyci¹gaæ rubki ze
styków L-N-
i
nastêpnie przymcowaæ
kabelki pod g³ówkami
rubek uwa¿aj¹c aby
dostosowaæ odpowiednio
kolory Niebieski (N),
Br¹zowy (L) i ¯ó³to
Zielony (
).
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê
do obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce znamionowej
(patrz obok).
36
PL
NO
OK
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika polowego z
minimalnym otwarciem pomiêdzy stykami
wynosz¹cym 3 mm przeznaczonego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilania powinien byæ
umieszczony tak, aby w ¿adnym punkcie jego
temperatura nie przekracza³a temperatury otoczenia
o 50° C.
Instalator odpowiada za poprawnoæ pod³¹czenia
elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê, czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ obci¹¿enie
maksymalnej mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê w wartociach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y
wymieniæ gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êników.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia przewód elektryczny
i gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien byæ powyginany ani
przygnieciony.
Przewód elektryczny musi byæ okresowo
sprawdzany i wymieniany wy³¹cznie przez
autoryzowanych techników (>patrz Serwis).
Producent nie ponosi ¿adnej
odpowiedzialnoci za skutki wynik³e z
nieprzestrzegania powy¿szych zasad.
Pod³¹czenie gazu
Pod³¹czenie urz¹dzenia do przewodów lub butli
gazowej powinno zostaæ wykonane zgodnie z
zaleceniami obowi¹zuj¹cych norm krajowych z ich
póniejszym zmianami dopiero po upewnieniu siê, ¿e
jest ono wyregulowane do pracy z rodzajem gazu,
którym bêdzie zasilane. W przeciwnym wypadku
wykonaæ czynnoci wskazane w paragrafie
Dostosowanie do ró¿nych rodzajów gazu
w przypadku zasilania p³ynnym gazem z butli,
stosowaæ regulatory cinienia zgodne z
obowi¹zuj¹cymi normami krajowymi i ich kolejnymi
uaktualnieniami.
Dla pewnego dzia³ania, odpowiedniego zu¿ycia
energii i zwiêkszenia trwa³oci urz¹dzenia nale¿y
upewniæ siê czy cinienie zasilania mieci siê w
granicach zalecanych w tabeli 1 Charakterystyka
palników i dysz.
W przypadku, gdy trzeba wykonaæ instalacjê
p³aszczyzny gotowania na gaz oraz wbudowanego
piekarnika na gaz, wykonywanie po³¹czeñ miêdzy
dwoma urz¹dzeniami lub u¿ywanie jednego kurka
odcinaj¹cego jest absolutnie zabronione. Bêd¹ one
po³¹czone osobno, ka¿de musi posiadaæ swój zawór
ograniczaj¹cy, który sprawi, ¿e urz¹dzenia te bêd¹
od siebie niezale¿ne (zobacz rysunki).
Pod³¹czenie przewodem sztywnym (miedlub stal)
Pod³¹czenie do urz¹dzenia gazowego powinno byæ
wykonane w taki sposób, aby nie powodowaæ
¿¹dnych naprê¿eñ urz¹dzenia.
Na przewodzie zasilaj¹cym urz¹dzenia znajduje siê
ruchome z³¹cze kolankowe L, którego szczelnoæ
zapewniona jest uszczelk¹. W przypadku gdyby
okaza³o siê, ¿e konieczne jest obrócenie kolanka
nale¿y obowi¹zkowo wymieniæ uszczelkê (na
wyposa¿eniu urz¹dzenia). Z³¹cze wejciowe gazu do
urz¹dzenia jest gwintowane gwintem gazowym 1/2
walcowym mêskim.
Pod³¹czenie z przewodem elastycznym ze stali
nierdzewnej o pe³nych ciankach z gwintowanymi
z³¹czami.
Z³¹cze wejciowe gazu do urz¹dzenia jest
gwintowane gwintem gazowym 1/2 walcowym
mêskim. U¿ycie przewodów tego rodzaju powinno
byæ wykonane w ten sposób, aby ich d³ugoæ, w
warunkach maksymalnego rozszerzenia nie
przekracza³a 2000 mm. Po wykonaniu pod³¹czenia
upewniæ siê, czy metalowy przewód elastyczny nie
styka siê z elementami ruchomymi, ani nie jest
przygnieciony.
U¿ywaæ wy³¹cznie przewodów i uszczelek
metalowych z aluminium lub uszczelek z gumy
zgodnych z obowi¹zuj¹cymi Krajowymi Normami.
PL
37
V
Kontrola szczelnoci
Po zakoñczeniu instalacji skontrolowaæ szczelnoæ
wszystkich z³¹cz stosuj¹c w tym celu wodny rozwór
myd³a, nigdy p³omieñ.
Dostosowanie do ró¿nych rodzaw gazu
Aby przystosowaæ piekarnik do innego rodzaju gazu
ni¿ ten, dla którego jest przystosowany
(umieszczone na etykietce), nale¿y wykonaæ
nastêpuj¹ce operacje:
Wymieniæ dyszê palnika piekarnika
1. otworzyæ ca³kowicie drzwiczki piekarnika
2. wyci¹gn¹æ przesuwne dno
piekarnika
3. wykrêciæ rubê, która
przymocowuje palnik
4. wyci¹gn¹æ palnik z
piekarnika po usuniêciu ruby
V;
5. Odkrêciæ dyszê palnika
piekarnika za pomoc¹
odpowiedniego klucza
nasadowego do dysz lub lepiej
za pomoc¹ klucza
nasadowego 7 mm i wymieniæ
na dyszê dostosowan¹ do
nowego rodzaju gazu (zobacz
tabela 1).
6. Umieciæ na miejscu wszystkie komponenty
wykonuj¹c czynnoci w kolejnoci odwrotnej w
stosunku do powy¿szej sekwencji.
Uwa¿aæ szczególnie na przewody wiec i
przewody termoelementu.
Regulacja powietrza pierwotnego palników
piekarnika. Palnik jest zaprojektowany tak, ¿e nie
wymaga ¿adnej regulacji powietrza pierwotnego.
Regulacja minimum palnika piekarnika
1. umieciæ pokrêt³o na pozycji Min po pozostawieniu
go przez oko³o 10 minut na pozycji Max
2. Zdj¹æ pokrêt³o
3. Zdj¹æ tarczê przymocowan¹ do przedniego panelu
4. regulowaæ rub¹ do regulacji umieszczon¹ na
zewn¹trz miarki termostatu a¿ do otrzymania
ma³ego, regularnego p³omienia (p³omieñ jest
widoczny poprzez otwory spodu piekarnika);
5. nastêpnie sprawdziæ
czy podczas szybkich
obrotów pokrêt³em z
pozycji Max do pozycji
Min oraz przy szybkim
otwieraniu i zamykaniu
drzwiczek piekarnika
palnik nie ganie.
W przypadku gazu p³ynnego ruba regulacyjna
powinna byæ dokrêcona do koñca.
Po zakoñczeniu operacji nale¿y wymieniæ
poprzedni¹ etykietê nastawieñ na etykietê
odpowiadaj¹c¹ nowemu gazowi u¿ytkowemu,
dostêpn¹ w naszych centrach obs³ugi technicznej.
W sytuacji, gdy cinienie stosowanego gazu stanie
siê ró¿ne (lub zmienne) od przewidywanego,
koniecznym jest zainstalowanie na przewodach
doprowadzaj¹cych regulatora cinienia (zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi normami krajowymi).
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Rozmiar
szerokoæ 43,5 cm
wysokoæ 31 cm
êbokoæ 43,5 cm
Objêtoæ
58 litrów
Po¹czenia
elektryczne
patrz tabliczka znamionowa
Cechy gazu
patrz tabliczka znamionowa
- To urz¹dzenie jest zgodne z
nastêpuj¹cymi Dyrektywami
Wspólnotowymi:
2006/95/EWG z dnia 12/12/06
(Niskie cinienie) wraz z
póniejszymi zmianami
2004/108/EWG z dnia
15/12/04 (Kompatybilnoæ
elektromagnetyczna) z
póniejszymi zmianami -
93/68/EWG z dnia 22/07/93 z
póniejszymi zmianami.
90/336/EWG z dnia 29/06/90
(Gaz) z póniejszymi
zmianami. 2002/96/WE z
póniejszymi zmianami.
38
PL
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel kontrolny
PL
39
F
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
Przy pierwszym w³¹czeniu nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie zgasiæ,
otworzyæ drzwi piekarnika i przewietrzyæ
pomieszczenie. Zapach, jaki siê wytworzy, jest
skutkiem parowania substancji zastosowanych w
celu zabezpieczenia piekarnika.
Uruchomienie piekarnika
Pokrêt³o piekarnika to urz¹dzenie pozwalaj¹ce na
wybranie ró¿nych funkcji piekarnika i na wybranie
temperatury pieczenia, która bêdzie jak najbardziej
dostosowana do przyrz¹dzanych potraw, sporód
temperatur wskazanych na samym pokrêtle (zawarta
miêdzy 140°C i 240°C). Urz¹dzenie do
elektronicznego zapalania piekarnika jest
zainstalowane wewn¹trz pokrêt³a do sterowania. Aby
zapaliæ palnik piekarnika, nale¿y nacisn¹æ do koñca i
przekrêciæ pokrêt³o PIEKARNIK w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara a¿ do
pozycji Max (przy zamkniêtych drzwiczkach
piekarnika). Zwa¿ywszy na fakt, ¿e piekarnik
wyposa¿ony jest w urz¹dzenie zabezpieczaj¹ce, po
zapaleniu palnika konieczne jest przytrzymanie
pokrêt³a PIEKARNIK przez oko³o 6 sekund, tak, aby
pozwoliæ na przejcie gazu, a¿ rozgrzeje siê
termoelement bezpieczeñstwa.
Przyrz¹d do elektronicznego zapalenia palnika
piekarnika nie mo¿e byæ uruchamiany przez ponad
15 sekund. Jeli po 15 sekundach palni nie zapali³
siê, zwolniæ pokrêt³o PIEKARNIK, otworzyæ drzwiczki
piekarnika i poczekaæ przynajmniej minutê przez
now¹ prób¹ zapalenia palnika.
Wybranie temperatury pieczenia nastêpuje poprzez
dopasowanie wskazania ¿¹danej wartoci¹ do
informacji umieszczonej na tablicy rozdzielczej;
kompletna gama mo¿liwych temperatur¹
umieszczona jest poni¿ej.
Min 150 180 220 Max
" "# $  ! "
Nastawiona temperatura jest automatycznie
osi¹gniêta i utrzymywana poprzez organ kontrolny
(termostat) kierowany przez pokrêt³o.
Rêczny tryb pracy piekarnika
W przypadku chwilowego braku energii elektrycznej
mo¿na zapaliæ palnik piekarnika rêcznie.
1. otworzyæ ca³kowicie drzwiczki piekarnika
2. zbli¿yæ zapa³kê lub
zapalniczkê do otworu
F, tak jak jest to
pokazane na rysunku,
nacisn¹æ do koñca i
poruszaæ pokrêt³em
PIEKARNIK w kierunku
przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara a¿
do pozycji Max.
Zwa¿ywszy na fakt, ¿e piekarnik wyposa¿ony jest w
urz¹dzenie zabezpieczaj¹ce, po zapaleniu palnika
konieczne jest przytrzymanie pokrêt³a PIEKARNIK
przez oko³o 6 sekund, tak aby pozwoliæ na przejcie
gazu, a¿ rozgrzeje siê termoelement
bezpieczeñstwa.
3. Po zapaleniu zamkn¹æ drzwiczki piekarnika.
W razie przypadkowego zgaszenia p³omienia
palnika, zakrêciæ pokrêt³o PIEKARNIK, otworzyæ
drzwiczki piekarnika i poczekaæ przynajmniej minutê
przed ponown¹ prób¹ zapalenia palnika.
Pokrêt³o GRILL
Pañstwa piec wyposa¿ony jest w elektryczny grill.
Doæ wysoka temperatura skierowana na grill
umo¿liwia natychmiastowe opiekanie powierzchni
potraw, co zapobiega stratom p³ynów i utrzymuje
miêso w rodku bardziej miêkkim. Pieczenie w trybie
grillowania szczególnie zalecane jest do tych dañ,
które wymagaj¹ wysokich temperatur na powierzchni:
steki z cielêciny i wo³owe, antrykot, polêdwica,
hamburgery, itp
Niektóre przyk³ady u¿ytkowania podane w
rozdziale Praktyczne rady przy pieczeniu.
Podczas u¿ywania grilla konieczne jest
pozostawienie drzwiczek piekarnika w pozycji
zamkniêtej.
Nie stawiaæ nigdy ¿adnych przedmiotów na dnie
piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika.
40
PL
Charakterystyka palników oraz dysz
Tabela 1 (dla Polski)
G20 (GZ50)
GZ350 (GZ35)
G30 (GPB)
Palnik
Moc cieplna
(p.c.i.*)
kW
Dysza
1/100
(w mm)
Przep³yw*
l/godz
Dysza
1/100
(w mm)
Przep³yw*
l/godz
Moc cieplna
(p.c.i.*)
kW
Dysza
1/100
(w mm)
Przep³yw*
g/godz
Piekamik ? ? ? ? ? ? ? ?
Cinienia zasilania
minimalne (mbar)
nominalne (mbar)
maksymalne (mbar)
16
20
25
10
13
16
29
36
44
* A 0°C e 1013 mbar gaz suchy
G20 (GZ50) p.c.i. = 35.9 MJ/m³
GZ350 (GZ35) p.c.i. = 25.8 MJ/m³
G30
(
GPB
)
p
.c.i. = 123.6 MJ/m³
Ch³odzenie poprzez wentylac
W celu zmniejszenia temperatury na zewn¹trz
niektóre modele wyposa¿one w wentylator
ch³odz¹cy. Wytwarza on strumieñ powietrza, który
wydobywa siê pomiêdzy panelem kontrolnym a
drzwiczkami piekarnika.
Po zakoñczeniu gotowania wentylator pracuje
dopóty, dopóki piekarnik wystarczaj¹co siê nie
och³odzi.
Ro¿en (znajduje siê tylko w niektórych
modelach)
W celu uruchomienia ro¿na (patrz ilustracja) nale¿y
postêpowaæ nastêpuj¹co:
1. umieciæ brytfannê w
pozycji 1;
2. umieciæ uchwyt
ro¿na w pozycji 3, a
nastêpnie umieciæ
ro¿en w odpowiednim
otworze znajduj¹cym
siê w tylnej cianie
piekarnika;
3.
uruchomiæ ro¿en
wybieraj¹c pokrêt³em
Owietlenie piekarnika
Zapala siê poprzez naciniêcie przycisku WIAT£O.
Korzystanie z regulatora czasowego
1. Nale¿y przede wszystkim nakrêciæ dzwonek
obracaj¹c pokrêt³o REGULATOR CZASOWY o prawie
pe³ny obrót w kierunku ruchu wskazówek zegara.
2. Cofaj¹c siê w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek ustawiæ ¿¹dany czas uzgadniaj¹c minuty
na pokrêtle REGULATOR CZASOWY z oznaczeniem
sta³ym na panelu kontrolnym.
3. Minutnik to regulator czasowy: po up³ywie czasu
wydaje sygna³ akustyczny.
Regulator czasowy nie kontroluje w³¹czenia i
wy³¹czenia piekarnika.
PL
41
Programy pieczenia
Program GRILL
Uruchamiany jest górny element grzewczy. Doæ
wysoka temperatura skierowana na grill umo¿liwia
natychmiastowe opiekanie powierzchni potraw, co
zapobiega stratom p³ynów i utrzymuje miêso w
rodku bardziej miêkkim. Pieczenie w trybie
grillowania szczególnie zalecane jest do tych dañ,
które wymagaj¹ wysokich temperatur na powierzchni:
steki z cielêciny i wo³owe, antrykot, polêdwica,
hamburgery, itp Podczas pieczenia nale¿y
zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Podczas pieczenia w trybie GRILL, umieciæ
brytfannê w pozycji 1 w celu zebrania resztek z
pieczenia (sosy i/lub t³uszcze).
Programy
GRILL
Ustawiæ grill w pozycji 3 lub 4, umieszczaj¹c
po¿ywienie w centrum grilla.
Zaleca siê ustawiaæ poziom energii na wartoæ
maksymaln¹. Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny
grzejnik nie bêdzie stale w³¹czony: jego prac¹
steruje termostat;
PIZZA
Stosowaæ blachê z lekkiego aluminium, stawiaj¹c
na ruszcie znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu
kuchenki.
Korzystanie z brytfanny wyd³u¿a czas pieczenia, a
pizza rzadko jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie
pieczenia.
Tabela pieczenia
Po³o ¿enie
pokrêt³a
wyboru
Przygotowywana potrawa
Waga
(kg)
Po³o ¿enie
pieczenia
ruszt od
do³u
Czas
wspnego
ogrzewania
(minuty)
Po³o ¿enie
pokrêt³a
termostatu
Czas
pieczenia
(minuty)
Piekarnik
Lasagne cannelloni
Makaron z piekarnika
Cielêcina
Kurczak
Rolada z indyka
Kaczka
Królik
Biodrówka wieprzowa
Udziec jagniêcy
Makrele
Kielec w³aciwy
Pstr¹g w folii
Pizza neapolitañska
Suche biszkopty
Kruche ciasto
Ciasto czekoladowe
Ciasto dro¿d¿owe
2,5
2,5
2,2
1,7
1,5
2,5
1,8
2,0
1,5
1,8
1,3
1,5
1,0
0,6
0,5
1,1
1,0
1,0
3
3
3
2
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
3
3
4
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
15
15
15
15
200
200
200
210
200
200
200
200
200
200
200
180
200
210
180
180
165
165
55-60
40-45
50-55
80-90
70-80
80-90
90-100
80-90
70-80
80-90
30-40
30-40
30-35
15-20
25-30
30-35
50-60
50-60
Grill
Sole i m¹twy
Szasz³yki z kalmarów i raków
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk cielêcy
Kotlety sma¿one
Hamburgery
Kie³baski
Tost
1
1
1
1
1
1,5
1
1,7
szt. 4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
5
3
3
-
5
5
3
5
3
-
-
-
-
-
-
-
-
-
6
4
10
8-10
20-25
20-25
10-15
20-25
2-3
Na ro¿nie (jeli jest)
Cielêcina z ro¿na
Kurczak z ro¿na
Jagniêcina z ro¿na
1.0
1.5
1.0
-
-
-
-
-
-
-
-
-
80-90
80-90
80-90
! Wskazany czas jest tylko czasem przyk³adowym i mo¿e byæ zmieniany wed³ug osobistych upodobañ.
W systemie gotowania „Grillbrytfanna powinna byæ ustawiona na 1 poziomie od do³u.
42
PL
Zalecenia i rodki ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi normami bezpieczeñstwa.
Poni¿sze zalecenia dotycz¹ zasad bezpieczeñstwa i nale¿y je
uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Niniejsze urz¹dzenie jest urz¹dzeniem
przeznaczonym do zabudowy klasy 3.
Urz¹dzenia gazowe wymagaj¹, dla ich poprawnego
dzia³ania, regularnej wymiany powietrza. Nale¿y
upewniæ siê, czy podczas ich instalowania
przestrzegane by³y wymagania zawarte w paragrafie
dotycz¹cymUstawienia.
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do u¿ytku
domowego.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia poza domem, nawet jeli
miejsce to jest zadaszone, poniewa¿ wystawienie
urz¹dzenia na dzia³anie deszczu i burz jest bardzo
niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ z
odpowiednich uchwytów umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso oraz gdy rêce
czy stopy mokre lub wilgotne.
Urz¹dzenie s³u¿y do gotowania potraw i powinno byæ
u¿ywane jedynie przez osoby doros³e i zgodnie z
instrukcjami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy grzejne
oraz niektóre czêci drzwi piekarnika mocno siê
nagrzewaj¹. Nale¿y uwa¿aæ, aby nie dotkn¹æ tych
czêci i zwracaæ uwagê, by dzieci nie zbli¿a³y siê do
piekarnika
.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
urz¹dzenia domowe nie styka³y siê z rozgrzanymi
elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwiczek nale¿y trzymaæ uchwyt w
rodkowej czêci: jego boki mog¹ byæ gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do/z piekarnika nale¿y
zawsze u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ materia³ów ³atwopalnych do piekarnika: jeli
urz¹dzenie zostanie niespodziewanie uruchomione, mo¿e
siê zapaliæ.
Kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, nale¿y zawsze
sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji
l/
¡;
Nie nale¿y wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c za
kabel: zaleca siê trzymanie za wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ czynnoci
konserwacyjnych bez uprzedniego od³¹czenia wtyczki z
sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku ingerowaæ w
wewnêtrzne mechanizmy urz¹dzenia próbuj¹c je naprawiæ.
Nale¿y skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane aby urz¹dzenie by³o u¿ywane przez
osoby (równie¿ dzieci) niesprawne fizycznie i umys³owo,
przez osoby bez dowiadczenia lub bez znajomoci
urz¹dzenia chyba, ze pod nadzorem osoby odpowiedzialnej
za jego bezpieczeñstwo jak równie¿ bez otrzymania
instrukcji wstêpnych co do jego u¿ytku.
Nie dopuciæ aby dzieci bawi³y siê urz¹dzeniem.
Utylizacja
Usuwanie opakowania: nale¿y stosowaæ siê do lokalnych
przepisów, dziêki temu opakowania bêd¹ mog³y zostaæ
poddane reutylizacji.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie odpadów w
postaci urz¹dzeñ elektrycznych oraz elektronicznych
(RAEE) przewiduje, ¿e domowe urz¹dzenia elektryczne nie
mog¹ podlegaæ zwyk³emu cyklowi zagospodarowywania
sta³ych odpadów miejskich. Zu¿yte urz¹dzenia powinny
byæ zbierane oddzielnie w celu zoptymalizowania stopnia
odzysku i recyklingu materia³ów, które zawieraj¹, oraz aby
zapobiec potencjalnym szkodom dla zdrowia i rodowiska.
Symbol przekrelonego kosza umieszczony na wszystkich
produktach przypomina o obowi¹zku selektywnego
gromadzenia tych odpadów.
W celu uzyskania bli¿szych informacji dotycz¹cych
prawid³owego z³omowania sprzêtu domowego,
u¿ytkownicy mog¹ siê zwróciæ do w³aciwych s³u¿b
miejskich lub do skupuj¹cych go sprzedawców.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych mo¿na
przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych.
Piec w trybie GRILL zawsze przy zamkniêtych
drzwiczkach: w ten sposób mo¿na uzyskaæ zarówno
lepsze wyniki pieczenia, jak i znaczn¹ oszczêdnoæ energii
elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y utrzymywaæ sprawnoæ i czystoæ uszczelek, tak
aby dok³adnie przylega³y do drzwiczek i nie powodowa³y
utraty ciep³a.
PL
43
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ operacj¹ nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Do czyszczenia urz¹dzenia nie nale¿y nigdy
u¿ywaæ oczyszczaczy parowych lub
wysokocinieniowych.
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ
myte przy pomocy g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i
neutralnym myd³em. Jeli plamy trudne do
usuniêcia, nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obfite sp³ukiwanie i dok³adne osuszanie po
umyciu. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych,
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone po
ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze letnie. Nale¿y
u¿yæ do tego celu ciep³ej wody i rodka
czyszcz¹cego, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹
szmatk¹. Unikaæ rodków ciernych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce,
tak¿e w zmywarkach.
Czyszczenie drzwiczek
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki
i rodków nie ciernych, a nastêpnie osuszyæ
miêkk¹ szmatk¹. Nie nale¿y u¿ywaæ szorstkich
narzêdzi lub ostrych, metalowych skrobaków, które
mog¹ zarysowaæ powierzchniê i spowodowaæ
pêkniêcie szyby.
Aby dok³adniej wyczyciæ
piekarnik, mo¿na
zdemontowaæ drzwiczki:
1. otworzyæ szeroko drzwiczki
(patrz rysunek);
2. podnieæ i obróciæ dwignie znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz rysunek);*
2. przy u¿yciu rubokrêta podwa¿yæ i przekrêciæ
dwignie F umieszczone na obu zawiasach (zob.
rysunek);*
3. przytrzymaæ drzwiczki za obie
zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz nie
ca³kowicie. Nacisn¹æ blokadyF, a
nastêpnie poci¹gn¹æ drzwiczki do
siebie i wyj¹æ je z zawiasów (patrz
rysunek). *
3. przytrzymaæ drzwiczki za
obie zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz
nie ca³kowicie. Poci¹gn¹æ
drzwiczki do siebie i wyj¹æ je z
zawiasów (patrz rysunek).*
Zamontowaæ ponownie drzwiczki
wykonuj¹c opisane czynnoci w
odwrotnej kolejnoci.
Sprawdziæ uszczelki
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. W przypadku, gdy oka¿e siê, ze
uszczelka jest uszkodzona nale¿y skontaktowaæ siê
z najbli¿szym centrum serwisowym (patrz Serwis).
Nie nale¿y u¿ywaæ piekarnika do chwili zakoñczenia
naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany ¿arówki w piekarniku:
1. Odkrêciæ szklan¹
pokrywê obudowy
¿arówki.
2. Wykrêciæ ¿arówkê i
wymieniæ na
podobn¹: moc 25 W,
trzonek E 14.
3. wyj¹æ i otworzyæ
pokrywkê (patrz
ilustracja).
Serwis Techniczny
Nigdy nie nale¿y zwracaæ siê do
nieautoryzowanych techników.
Nale¿y podaæ:
Rodzaj anomalii;
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje mo¿na znaleæ na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
Konserwacja i utrzymanie
F
F
*
Tylko w niektórych modelach.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

HOTPOINT/ARISTON FB G (WH) /HA instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla