13.
jest przechowywane w zbyt niskiej temperaturze, mo
i chroni przed
wpadaniem korka.
Po otwarciu butelki wino utle
w butelce w
Po otwarciu wino picia przez dwa dni w przypadku win delikatnych
, lub trzech dni w przypadku , o ile butelka
czy jest hermetycznie
Specjalne korki szampanie i winie
przez jeden lub dwa dni
dojrzewa
wina lat, a deserowe wina
nawet przez okres do dwudziestu lat.
c
Butelki
kieliszka na raz. Pomaga
odpowiedni do danego czaszy kieliszka a
i powinien tulipana
.
Przechodzenie zapachem korka choroba korkowa dotyczy niewielkiego odsetka win
korkowanych (ok. 1%). Wino korkowe ma zapach. Stanowi to
n podczas przechowywania wina. Spowodowane jest to
nieszkodliwych bakterii. Niestety nie ma na to rady, i
jego w samym winie
smaku.
Utlenianie -
zjawiska cie
odkurzacza przeznaczonego do usuwania tlenu z otwartej
wypite i tak