6 / 11 PL Minibar / Instrukcja obsługi
3 Użytkowanie
3.1 Przeznaczenie
Urządzenie to przeznaczone jest do użytku do-
mowego i do magazynów i kuchni dla personelu
w biurach i innych miejscach pracy; do użytku
przez klientów pensjonatów agroturystycznych
oraz hoteli i innych miejscach typu noclegowego;
w hostelach i podobnych miejscach; do serwisów
gastronomicznych i innych podobnych zastosowań
niebędących sklepami detalicznymi.
3.2 Miejsce ustawienia minibaru
•Wybierając miejsce ustawienia minibaru upew-
nijcie się, że podłoga jest równa i wytrzymała.
•Miejsce to powinno być dobrze wentylowane, a
średnia temperatura w pomieszczeniu powinna
wynosić od 16oC do 38oC.
•Nie należy ustawiać minibaru w pobliżu źródeł
ciepła, takich jak kuchenki, podgrzewacze wody
lub grzejniki centralnego ogrzewania. Nie należy
ustawiać minibaru w miejscach narażonych na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych,
takich jak weranda lub oranżeria.
•Jeśli minibar ustawia się na zewnątrz budynku,
np. w garażu lub na werandzie, należy go umie-
ścić ponad izolacją przeciwwilgociową, w prze-
ciwnym razie może się w nim skraplać wilgoć.
•Nie należy umieszczać ani używać minibaru w
meblościankach ani w szafkach lub meblach
przeznaczonych na urządzenia domowe. Tylna
kratka i boki obudowy minibaru mogą się na-
grzewać.
•Minibar ustawia się tak, aby odstęp jego tyłu i
boków od ścian wynosił, odpowiednio, 9 cm i
6 cm. Nie należy niczym przykrywać minibaru.
•Jeśli obok siebie ustawia się dwie chłodziarki,
należy zachować między nimi odstęp co naj-
mniej 4 cm.
3.2.1 Ustawienie minibaru
Gdy minibar nie stoi równo, ma to wpływ na do-
pasowanie drzwiczek i uszczelki magnetycznej, co
utrudnia jego prawidłowe działanie. Po postawie-
niu minibaru w jego miejscu, wyrównaj jego usta-
wienie obracając regulowane przednie nóżki.
3.3 Pierwsze użycie
•Przetrzyj wewnętrzne powierzchnie minibaru
rozcieńczonym roztworem wodorowęglanu
sodu. Następnie spłucz je ciepłą wodą za po-
mocą gąbki lub ściereczki. Koszyki i półki umyj
wodą z mydłem i pozostaw je do całkowitego
wyschnięcia przed umieszczeniem z powrotem
w minibarze. Zewnętrzne części minibaru można
czyścić woskiem do polerowania.
•Upewnij się, że w pobliżu jest gniazdko odpo-
wiednie dla dostarczonej wraz z minibarem
wtyczki.
AOSTRZEŻENIE: Nie uruchamiaj mi-
nibaru przed upływem 4 godzin od
przeniesienia go w inne miejsce.
•Potrzeba czasu, aby płyn chłodniczy ustalił się.
Po wyłączeniu minibaru trzeba odczekać 30
minut, aby je ponownie uruchomić. Czas ten jest
niezbędny, aby ustalił się płyn chłodniczy.
•Przed włożeniem żywności do minibaru załącz
go i odczekaj 24 godziny. Czas ten jest nie-
zbędny, aby minibar prawidłowo działał i osią-
gnął właściwą temperaturę.
•Części minibaru myje się ciepłą wodą z neutral-
nym detergentem, a potem wyciera się je do
sucha.
AOSTRZEŻENIE: Części elektryczne
minibaru należy tylko przecierać
suchą ściereczką.
Urządzenie chłodnicze nie jest przeznaczone do
użytku jako urządzenie do zabudowy.
•