4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ
ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Używać pojemników wielokrotnego użytku
- plastikowych, metalowych, aluminiowych i
szklanych lub folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy należy zawsze
przechowywać w zamkniętych pojemni-
kach lub pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest
niewielka ilość żywności, zaleca się
korzystanie z półek nad pojemnikiem na
owoce i warzywa, ponieważ jest to najzim-
niejszy obszar w komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże
ilości gazu etylenowego i produkty
wrażliwe na ten gaz, takie jak owoce,
warzywa, w tym sałaty, należy zawsze
umieszczać lub opakowywać osobno, aby
zapobiec skracaniu ich terminu przydatno-
ści do spożycia; na przykład nie przechowy-
wać pomidorów razem z owocami kiwi lub
kapustą.
Aby zapobiec przewracaniu się butelek,
można umieścić je w specjalnym uchwycie
(występuje w wybranych modelach).
Aby zapewnić dostateczną cyrkulację
powietrza, nie należy przechowywać
artykułów spożywczych zbyt blisko siebie.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym
miejscem do przechowywania mrożonej
żywności, przygotowywania kostek lodu i
zamrażania świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby przedstawiono na
tabliczce znamionowej (…kg/24 godz.).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów zaleca się
umieszczenie ich w najzimniejszym miejscu
komory zamrażarki, tzn. w jej środkowej
części.
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATU-
RY Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana
do przechowywania serów, mleka, produk-
tów do spożycia w danym dniu, produktów
delikatesowych, jogurtów, wędlin, deserów
SZUFLADY ZAMRAŻARKI - ZWYKŁE
MROŻENIE
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY)
Zalecana do zamrażania świeżej/
gotowanej żywności.
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szuad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia
oraz rozwiązywanie problemów można
znaleźć w Instrukcji obsługi i konserwacji
urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia
jest dostępna:
> w serwisie technicznym; pod numerem
telefonu widocznym w karcie gwarancyjnej.
> do pobrania ze strony internetowej
Whirlpool
http://docs.whirlpool.eu
KONTAKT Z SERWISEM TECHNICZNYM
Kontaktując się z serwisem technicznym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej. http://www.whirlpool.eu
Informacje techniczne podano na tabliczce
znamionowej wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® jest zastrzeżonym znakiem towarowym Whirlpool USA
Legenda
400010812236
PL
001