32
WSKAZÓWKA: Istnieje możliwość
otwarcia płyt pod kątem 180º. W tym
celu należy nacisnąć przycisk blokady
(2), przesuwając go we wskazanym
kierunku (rys. 2).
6. Trzymając za uchwyt, opuścić górną
płytę w taki sposób, aby oparła się ona
na ułożonych wcześniej produktach.
WSKAZÓWKI:
• Czas pieczenia zależy od rodzaju
żywności i grubości porcji.
• Przed spożyciem powinniśmy
sprawdzić stan jej upieczenia.
7. Gdy uznamy, że jest ona już gotowa,
otwieramy płyty, pociągając za uchwyt do
góry. Następnie, używając do tego celu
odpowiednich przyborów kuchennych,
wyjmujemy upieczone produkty. Jeżeli
zamierzamy kontynuować pieczenie,
należy zamknąć
płyty, aby zachować
nagromadzone ciepło.
8. Wyłączyć urządzenie, wyjmując przewód
zasilający z gniazdka elektrycznego.
9. Po całkowitym ostygnięciu urządzenia,
wcisnąć przycisk otwarcia płyt grzejnych,
unieść je do góry i przesunąć do tyłu,
a następnie wyczyścić za pomocą
przeznaczonej do tego celu łopatki (6) i
wysuszyć.
6. KONSERWACJA I MYCIE
Przed przystąpieniem do mycia należy
wyjąć przewód sieciowy z gniazdka
elektrycznego i poczekać aż urządzenie
całkowicie ostygnie.
Następnie umyć obie płyty, używając do
tego celu ściereczki nasączonej wodą
z mydłem (nie stosować detergentów o
właściwościach ściernych).
Zewnętrzną powierzchnię urządzenia należy
przetrzeć miękką, wilgotną szmatką.
Gdyby zaistniała potrzeba gruntownego
wyczyszczenia płyt, należy je wyjąć z
urządzenia, otwierając w tym celu zaciski
mocujące (rys. 3), a następnie pozostawić
zanurzone w wodzie przez kilka godzin.
Przy ponownym montażu płyt, istotne
jest zwrócenie uwagi na ich prawidłowe
ustawienie (otwór odprowadzający tłuszcz
powinien znajdować się po prawej stronie
urządzenia).
Nie używać metalowych ani ściernych
zmywaków, które mogą uszkodzić
nieprzywierającą powłokę płyt.
NIE ZANURZAĆ URZĄDZENIA W
WODZIE LUB INNYM PŁYNIE ANI NIE
UMIESZCZAĆ GO POD OTWARTYM
KRANEM.
7.
INFORMACJA DOTYCZĄCA
PRAWIDŁOWEGO ZARZĄDZANIA
ODPADAMI URZĄDZEŃ
ELEKTRYCZNYCH I ELEKTRONICZNYCH"
Na koniec okresu
użyteczności produktu
nie należy wyrzucać
do odpadów miejskich.
Można go dostarczyć do
odpowiednich ośrodków
segregujących odpady
przygotowanych przez władze miejskie
lub do jednostek zapewniających takie
5. PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
• Do przekładania żywności nie używać
metalowych przedmiotów ani ostrych
przyborów kuchennych, ze względu na
ryzyko uszkodzenia nieprzywierającej
powłoki.
• Należy starać się kroić żywność na
porcje o jednolitej grubości. Zapewni to
ich równomierne pieczenie.
• W przypadku produktów, z których
podczas pieczenia wytapia się
dużo tłuszczu, należy umieścić
tackę ociekową (5) pod otworem
odprowadzającym tłuszcz. W ten sposób
unikniemy zabrudzenia stołu lub blatu
kuchennego.
• Zaleca się solenie ryb przed ich
pieczeniem a mięso po pieczeniu.
• Wyczyść mięso lub ryby za pomocą
wilgotnej ściereczki i dobrze je wytrzyj
na sucho gdyż w przeciwnym razie woda
negatywnie wpłynie na przepł
yw ciepła.
• Zaleca się posmarować płyty odrobiną
margaryny lub oliwy.