Ignis ART 566/G instrukcja

Typ
instrukcja
19
SPIS TRECI PL
PRZED U¯YTKOWANIEM CH£ODZIARKI
STRONA
20
PORADY ODNONIE OCHRONY RODOWISKA
STRONA
20
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE ZALECENIA
STRONA
21
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ CH³ODNICZ¥
STRONA
22
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ NISKICH
TEMPERATUR
STRONA
23
JAK ODSZRONIÆ I WYCZYCIÆ
CH£ODZIARKÊ
STRONA
24
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
STRONA
25
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
STRONA
25
SERWIS TECHNICZNY
STRONA
26
INSTALOWANIE
STRONA
26
20
Urz¹dzenie, które Pañstwo zakupili jest
przeznaczone wy³¹cznie do u¿ytku domowego.
Komora niskich temperatur
(zale¿nie od
modelu) umo¿liwia produkcjê kostek lodu,
przechowywanie mro¿onek i produktów
zamro¿onych (tylko w komorze );
odszrania siê j¹ rêcznie
.
Komora ch³odziarki
jest wyposa¿ona
w urz¹dzenie do
automatycznego odszraniania
, s³u¿y do
przechowywania wie¿ej ¿ywnoci i napojów.
Zapraszamy Pañstwa do dok³adnego
zapoznania siê z instrukcjami u¿ytkowania, w
której znajdziecie Pañstwo opis Waszego
urz¹dzenia oraz pomocne porady, dotycz¹ce
przechowywania produktów spo¿ywczych.
Instrukcje nale¿y zachowaæ do
wykorzystania w przysz³oci.
1.
Po rozpakowaniu urz¹dzenia, nale¿y
upewniæ siê czy drzwi zamykaj¹ siê
prawid³owo. Ewentualne szkody powinny byæ
zg³oszone sprzedawcy w ci¹gu 24 godzin.
2. Przed uruchomieniem nale¿y odczekaæ
co najmniej dwie godziny, w celu
zwiêkszenia efektywnoci obwodu
ch³odniczego
3.
Nale¿y dopilnowaæ aby zainstalowanie i
pod³¹czenie urz¹dzenia zosta³y wykonane
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie
z instrukcj¹ wytwórcy i zgodnie z przepisami
obowi¹zuj¹cymi na danym terenie.
1. Opakowanie
Materia³ z opakowania nadaje siê w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i jest
oznakowany symbolem recyklingu.
Uzdatnienie ich nale¿y wykonaæ zgodnie z
przepisami lokalnymi.
Materia³y opakowania (worki plastykowe,
kawa³ki polistyrenu, itd.) nale¿y trzymaæ z dala
od dostêpu dzieci, gdy¿ stanowi¹ potencjalne
ród³o zagro¿enia.
2. Urz¹dzenie
Ch³odziarka zosta³a wykonana z materia³u, który
mo¿e byæ wykorzystany jako surowiec wtórny.
Jeli trzeba j¹ z³omowaæ, nale¿y to wykonaæ
zgodnie z lokalnymi przepisami uzdatniania
odpadów.
Nale¿y odci¹æ kabel zasilaj¹cy tak, aby
ch³odziarka nie nadawa³a siê do ponownego
wykorzystania. Proszê nie porzucaæ urz¹dzenia,
ale oddaæ je do z³omowania w odpowiednich
punktach zbiórki surowców wtórnych, celem
odzyskania gazów ch³odniczych.
Informacja:
Urz¹dzenie nie zawiera CFC (obwód ch³odniczy
jest nape³niony R134a) ani HFC (w tym wypadku
jest zastosowany R600a izobutan).
Dalsze informacje s¹ podane na tabliczce
znamionowej urz¹dzenia.
PRZED U¯YTKOWANIEM CH£ODZIARKI
PORADY ODNONIE OCHRONY RODOWISKA
21
Komora ch³odnicza
winna byæ u¿ywana
wy³¹cznie do przechowywania wie¿ych
produktów ¿ywnociowych,
natomiast komora
niskich temperatur
wy³¹cznie do
przechowywania mro¿onek i zamra¿ania wie¿ych
produktów (tylko w komorze ).
Nale¿y uwa¿aæ aby nie przykrywaæ ani nie
zakrywaæ otworów wentylacyjnych ch³odziarki.
W komorze niskich temperatur nie nale¿y
przechowywaæ szklanych pojemników z p³ynami,
gdy¿ mog¹ eksplodowaæ.
Kostki lodu lub sople nie powinny byæ wk³adane do
ust zaraz po wyjêciu z komory niskich temperatur,
gdy¿ mo¿e to spowodowaæ odmro¿enia.
Aby unikn¹æ niebezpieczeñstwa zablokowania siê
wewn¹trz i uduszenia, nie nale¿y dopuszczaæ, aby
dzieci bawi³y siê b¹d chowa³y w rodku
ch³odziarki.
Przed przyst¹pieniem do dowolnej czynnoci
zwi¹zanej z konserwacj¹ lub czyszczeniem,
nale¿y wyj¹æ wtyczkê z gniazdka lub wy³¹czyæ
g³ówne zasilanie w mieszkaniu.
Kabel zasilania mo¿e byæ wymieniony wy³¹cznie
przez kwalifikowanego elektryka.
Deklaracja zgodnoci
Urz¹dzenie niniejsze jest przeznaczone do
stykania siê z produktami ¿ywnociowymi i jest
zgodne z przepisami D.L. 108 z dnia 25.01.1992
Wytyczne EWG 89/109/CEE.
Informacja
Dla urz¹dzeñ z izobutanem (R600a)
Izobutan jest gazem naturalnym, nieszkodliwym dla
rodowiska, ale zapalnym. Nale¿y wiêc koniecznie
upewniæ siê czy rury obwodu ch³odniczego nie s¹
uszkodzone.
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE ZALECENIA
22
A
B
E
D
C
Uruchomienie ch³odziarki
Uruchomienie urz¹dzenia
Zale¿nie od modelu, urz¹dzenie jest wyposa¿one w
elementy sterownicze zewnêtrzne
(
A
) lub
wewnêtrzne
(
B
).
W³o¿yæ wtyczkê do gniazdka.
W przypadku urz¹dzeñ wyposa¿onych w
elementy
sterownicze zewtrzne (A)
:
wiat³o wewnêtrzne, umieszczone pod panelem
sterowania, zapala siê po otwarciu drzwi.
Zapala siê zielona lampka kontrolna (A2) wskazuj¹c,
¿e urzadzenie dzia³a.
W przypadku urz¹dzeñ wyposa¿onych w
wewnêtrzne
elementy sterowania (B)
, jeli urz¹dzenie jest pod³¹czone,
owietlenie zewnetrzne za³¹cza siê po otwarciu drzwi o ile
pokrêt³o termostatu nie jest ustawione na symbolu
z
.
Pokrêt³o termostatu (A1-B1), umieszczone w komorze
ch³odziarki lub na panelu czo³owym urz¹dzenia, umo¿liwia
regulacjê temperatury wnêtrza komory: ch³odziarki i komory
niskich temperatur (zale¿nie od modelu).
Regulacja temperatury
1.
Aby zapewniæ prawid³owe dzia³anie oraz najlepsz¹
konserwacjê ¿ywnoci
radzimy ustaw pokrêt³o
termostatu wed³ug za³¹czonej karty urz¹dzenia.
2.
Je¿eli zajdzie potrzeba zmiany temperatury w komorze,
nale¿y przekrêciæ pokrêt³o regulacji termostatu:
w po³o¿enie
mniejszych liczb1-2
, je¿eli chc¹ Pañstwo,
aby temperatura wewn¹trz komór by³a
WY¯SZA
;
w
po³o¿enie liczb 3-4
, dla uzyskania temperatury
REDNIEJ
w po³o¿enie
wiêkszych liczb 5-7 (MAX),
dla
uzyskania temperatury
NI¯SZEJ
.
Je¿eli pokrêt³o termostatu znajdujê siê w po³o¿eniu
z
;
oznacza to, ¿e funkcje urz¹dzenia oraz owietlenie
wy³¹czone.
Uwaga:
Temperatury wewnêtrzne tak¿e zale¿ne od miejsca, w
którym stoi ch³odziarka, od temperatury powietrza w
pomieszczeniu oraz od czêstotliwoci otwierania jej
drzwi. Po³o¿enia pokrêt³a termostatu powinny zmieni
siê zale¿nie od tych czynnikó
w.
Jak przechowyw produkty spo¿ywcze w
komorze ch³odniczej
Produkty spo¿ywcze nale¿y wk³adaæ tak, jak to podano
na ilustracji.
A Produkty ugotowane
B Ryby, miêso
COwoce i warzywa
DButelki
ESery
Uwagi:
Odleg³oæ pomiêdzy pó³kami, a wewnêtrzn¹ tyl
cian¹ ch³odziarki, umo¿liwia swobodny przep³yw
powietrza.
Produkty spo¿ywcze nie powinny dotykaæ
wewnêtrznej cianki komory.
Nie wstawiaæ do ch³odziarki potraw jeszcze ciep³ych.
Napoje powinny byæ przechowywane w zamkniêtych
pojemnikach.
Uwaga:
Przechowywanie warzyw posiadaj¹cych du¿¹ iloæ
wody, spowoduje kondensacjê pary wodnej na szklanej
pó³ce; nie przeszkadza to prawid³owemu
funkcjonowaniu ch³odziarki
.
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ CH³ODNICZ¥
Off
Max
1
2
3
4
5
6
2 1
A
B
23
Komora niskich temperatur mo¿e byæ
oznakowana , lub .
W komorach oznakowanych lub
mo¿na przechowywaæ mro¿onki przez okres
podany na opakowaniu produktu.
Jeli komora niskich temperatur jest
oznakowana to mo¿na w niej zamra¿aæ
wie¿e produkty.
Iloæ wie¿ych produktów, jakie mo¿na
zamroziæ w ci¹gu 24 godzin, jest podana na
tabliczce znamionowej.
Uwaga:
Komora niskich temperatur jest w stanie
utrzymaæ nisk¹ temperaturê, w³aciw¹ dla
konserwacji produktów spo¿ywczych, tak¿e w
wypadku przerw w zasilaniu. Zaleca siê jednak,
aby w tym czasie nie otwieraæ drzwi komory.
Jak postêpowaæ w przypadku
zamra¿ania wie¿ych produktów
(tylko w komorze )
Wa¿ne
wie¿y produkt przeznaczony do
zamro¿enia, nale¿y szczelnie zapakowaæ w:
foliê aluminiow¹, foliê przeroczyst¹,
szczelne opakowania z tworzywa, pojemniki
polietylenowe z pokrywkami, pojemniki
zamra¿alnikowe, o ile nadaj¹ siê do
zamra¿ania ¿ywnoci.
Umieciæ produkty przeznaczone do
zamro¿enia w górnej wnêce,
pozostawiaj¹c odstêpy miêdzy
opakowaniami, tak aby umo¿liwiæ swobodny
przep³yw powietrza.
Aby uzyskaæ optymalny proces zamra¿ania,
wówczas gdy do komory zamra¿arki zosta³y
w³o¿one produkty, nale¿y obróciæ pokrêt³o
termostatu o po³owê dzia³ki, w kierunku
ni¿szych liczb.
Po 24 godzinach mro¿enie jest zakoñczone.
Dla urz¹dzeñ z komo
Czasokres konserwacji produktów wie¿ych,
które zosta³y zamro¿one, jest podany w
tabelce obok.
W momencie zakupu mro¿onek nale¿y
upewniæ siê czy:
Opakowanie lub paczka nie s¹ uszkodzone,
gdy¿ jakoæ produktu mo¿e ulec obni¿eniu.
Jeli opakowanie jest nadmuchane lub ma
lady wilgoci to znaczy, ¿e nie by³y
przechowywane w warunkach optymalnych i
mog³o nast¹piæ rozpoczêcie rozmra¿ania.
Umieciæ produkty przeznaczone do
zamro¿enia w górnej wnêce, pozostawiaj¹c
odstêpy miêdzy opakowaniami, tak aby
umo¿liwiæ swobodny przep³yw powietrza.
Niezw³ocznie po powrocie do domu nale¿y je
w³o¿yæ do komory niskich temperatur.
Nie mo¿na zamra¿aæ ponownie produktów
czêciowo rozmro¿onych; powinny byæ one
skonsumowane w ci¹gu 24 godzin.
Unikaæ albo zredukowaæ do minimum zmiany
temperatury w zamra¿arce.
Nale¿y zwracaæ uwagê na datê wa¿noci
umieszczon¹ na opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
Nale¿y nape³niæ wod¹ wanienkê do poziomu
2/3 i umieciæ j¹ na dnie komory niskiej
temperatury.
W celu wyjêcia przymarzniêtej wanienki do
lodu, nie nale¿y u¿ywaæ ostrych lub k³uj¹cych
narzêdzi.
Aby u³atwiæ wyjêcie kostek lodu z wanienki
nale¿y j¹ lekko zgi¹æ.
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ NISKICH TEMPERATUR
MIESI¥CE PRODUKTY
24
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek
czynnoci konserwacji lub czyszczenia
nale¿y wyj¹æ wtyczkê z gniazdka, aby
od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania z sieci
elektrycznej.
Odszranianie komory ch³odziarki nastêpuje
ca³kowicie samoczynnie.
Ujawnia siê ono poprzez obecnoæ
pojedynczych kropel wody na tylnej ciance
komory ch³odniczej. Woda pochodz¹ca z
odszraniania cieka samoczynnie do otworu
spustowego, zbiera siê w pojemniku,
sdwyparowywuje.
Nale¿y regularnie czyciæ otwór spustowy za
pomoc¹ dostarczonego narzêdzia tak, aby
zapewniæ sta³e i prawid³owe odprowadzanie
wody z odszraniania.
Odszranianie komory niskich temperatur.
Zaleca siê wykonanie odszraniania komory
niskich temperatur raz lub dwa razy do roku
oraz wówczas, gdy wytworzy siê nadmierna
iloæ szronu.
Powstawanie szronu jest zjawiskiem
normalnym. Iloæ i szybkoæ odk³adania siê
szronu zale¿y od warunków otoczenia oraz
od czêstotliwoci otwierania drzwi.
Odk³adanie siê szronu, zw³aszcza w górnej
czêci komory, nie zagra¿a prawid³owej
pracy urz¹dzenia.
Radzimy Pañstwu wykonaæ odszranianie
wówczas, gdy zapasy ¿ywnoci s¹
minimalne.
Otworzyæ drzwi, wyci¹gn¹æ wszystkie
produkty spo¿ywcze, zawin¹æ je ciasno w
papier oraz umieciæ je w miejscu bardzo
ch³odnym lub w torbie termicznej.
Pozostawiæ otwarte drzwi, aby umo¿liwiæ
roztopienie siê szronu.
Wnêtrze nale¿y czyciæ wilgotn¹ g¹bk¹
zamoczon¹ w ciep³ej wodzie i/lub neutralnym
detergencie. Nie u¿ywaæ rodków ciernych.
Dok³adnie sp³ukaæ i wytrzeæ.
U³o¿yæ produkty.
Zamkæ drzwi.
W³o¿yæ wtyczkê do gniazdka.
Uruchomiæ urz¹dzenie.
JAK ODSZRONIÆ I WYCZYCIÆ CH£ODZIARKÊ
25
Nale¿y okresowo czyciæ kratki wentylacyjne
oraz skraplacz (wymiennik), umieszczony w
tylnej czêci urz¹dzenia, za pomoc¹
odkurzacza lub szczotki.
Obudowê nale¿y czyciæ wilgotn¹ szmatk¹.
Podczas d³ugich nieobecnoci
1.
Opró¿niæ ca³kowicie ch³odziarkê.
2.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej.
3.
Odszroniæ i wyczyciæ wnêtrze
4.
Aby nie dopuciæ do powstania pleni,
przykrych zapachów i oksydacji, nale¿y
pozostawiaæ drzwi otwarte, jeli urz¹dzenie
nie pracuje.
5.
Wyczyciæ ch³odziarkê.
Komora niskich temperatur (zale¿nie od
modelu) winna byæ czyszczona podczas
odszraniania.
Wnêtrze urz¹dzenia nale¿y czyciæ
okresowo za pomoc¹ wilgotnej g¹bki,
zanurzonej w roztworze ciep³ej wody z
neutralnym detergentem. Sp³ukaæ i wytrzeæ
miêkk¹ szmatk¹. Nie stosowaæ rodków
ciernych.
Czêci zewnêtrzne czyciæ miêkk¹ szmatk¹
zamoczon¹ w wodzie. Nie stosowaæ past ani
myjek ciernych, wywabiaczy (np. aceton, tri)
ani octu.
1. Urz¹dzenie nie dzia³a.
Czy nie ma przerwy w dostawie pr¹du?
Czy wtyczka jest dobrze w³o¿ona do
gniazdka?
Czy wy³¹cznik g³ówny jest w³¹czony?
Czy nie jest przepalony bezpiecznik?
Czy nie jest uszkodzony kabel zasilaj¹cy?
Czy termostat nie jest ustawiony w
po³o¿eniu
z
(Stop)?
2. Temperatura wewn¹trz komór nie jest
dostatecznie niska.
Czy drzwi s¹ prawid³owo zamkniête?
Czy zawartoæ lodówki nie utrudnia
zamykania drzwi?
Czy urz¹dzenie nie stoi blisko ród³a
ciep³a?
Czy pokrêt³o termostatu jest ustawione
prawid³owo?
Czy nie ma ograniczenia w przep³ywie
powietrza przez otwory wentylacyjne?
3. Temperatura wewn¹trz komory
ch³odniczej jest zbyt niska.
Czy termostat jest ustawiony prawid³owo?
4. Urz¹dzenie jest zbyt ha³aliwe.
Czy urz¹dzenie zosta³o prawid³owo
zainstalowane?
Czy rurki w tylnej czêci stykaj¹ siê lub
drgaj¹?
5. Na dnie komory ch³odziarki znajduje siê
woda.
Czy nie jest zatkany spust wody z
odszraniania?
6. Nadmierna iloæ szronu w komorze
niskich temperatur.
Czy drzwi s¹ prawid³owo zamkniête?
Czy zawartoæ lodówki nie utrudnia
zamykania drzwi?
Uwagi:
Furkot, szum z rozprê¿ania, pochodz¹ce z
obwodu ch³odniczego, s¹ zjawiskiem
normalnym.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
26
Zanim zwrócicie siê Pañstwo do Serwisu:
1.
Sprawdziæ czy nie ma mo¿liwoci usuniêcia
niedomagania (Patrz Instrukcja
Wyszukiwania Usterek).
2.
Uruchomiæ ponownie urz¹dzenie, aby
upewniæ siê czy niedomaganie ust¹pi³o.
Je¿eli rezultat jest negatywny; od³¹czyæ
ponownie urz¹dzenie od sieci elektrycznej i
powtórzyæ tê czynnoæ po up³ywie godziny.
3.
Je¿eli rezultat jest w dalszym ci¹gu
negatywny to nale¿y skontaktowaæ siê z
Serwisem.
Nale¿y podaæ:
Rodzaj usterki.
model
numer serwisowy (podany po s³owie
SERVICE, na tabliczce znamionowej,
znajduj¹cej siê wewn¹trz urz¹dzenia)
Dok³adny adres.
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym
Uwaga:
Je¿eli technik z Serwisu wykona zamianê
zawiasów drzwi, aby otwiera³y siê w
przeciwn¹ stronê, to czynnoæ ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
Urz¹dzenie nale¿y zainstalowaæ z dala od
róde³ ciep³a. Ustawienie go w ciep³ym
pomieszczeniu, na bezporednie dzia³anie
promieni s³onecznych lub w pobli¿u ród³a
ciep³a (kaloryfery, piecyki), spowoduje
zwiêkszenie zu¿ycia energii i nale¿y tego
unikaæ.
Jeli nie ma takiej mo¿liwoci to nale¿y
zachowaæ poni¿sze, minimalne odleg³oci:
30 cm od kuchenek wêglowych lub
naftowych:
3 cm od kuchenek elektrycznych i/ lub
gazowych.
Na tylnej czêci skraplacza, znajduj¹cego siê
z ty³u urz¹dzenia, nale¿y za³o¿yæ elementy
dystansowe dostarczone wraz z
urz¹dzeniem.
Aby zapewniæ optymaln¹ pracê urz¹dzenia
nale¿y pozostawiæ ponad nim co najmniej
5 cm wolnej przestrzeni, za s¹siaduj¹ce
meble ustawiæ w dostatecznej odleg³oci, dla
umo¿liwienia minimalnej cyrkulacji powietrza
Urz¹dzenie nale¿y ustawiæ poziomo, w
miejscu suchym i dobrze przewietrzanym,
reguluj¹c w razie potrzeby przednie stopy.
Wyczyciæ wnêtrze.
Zamontowaæ akcesoria.
Pod³¹czenie elektryczne
Pod³¹czenie elektryczne musi byæ zgodne
z normami lokalnymi.
Dane dotycz¹ce napiêcia i pobieranej mocy
na tabliczce znamionowej, znajduj¹cej siê
wewn¹trz urz¹dzenia.
Uziemienie urz¹dzenia
jest obowi¹zkowe,
zgodnie z przepisami prawa.
Producent zrzeka siê jakiejkolwiek
odpowiedzialnoci z tytu³u ewentualnych
szkód, jakie mog¹ ponieæ osoby lub
przedmioty, wynikaj¹cych z
nieprzestrzegania tych instrukcji.
Jeli wtyczka i gniazdko nie s¹ tego samego
typu, nale¿y zwróciæ siê do kwalifikowanego
technika, aby wymieni³ gniazdko.
Nie u¿ywaæ przed³u¿aczy ani rozdzielaczy.
Od³¹czenie od sieci elektrycznej
Musi byæ mo¿liwoæ od³¹czenia, poprzez wyjêcie
wtyczki lub wy³¹czenie wy³¹cznika
dwubiegunowego, zainstalowanego przed
gniazdkiem.
SERWIS TECHNICZNY
INSTALOWANIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Ignis ART 566/G instrukcja

Typ
instrukcja