23
Komora niskich temperatur mo¿e byæ
oznakowana , lub .
W komorach oznakowanych lub
mo¿na przechowywaæ mro¿onki przez okres
podany na opakowaniu produktu.
Jeli komora niskich temperatur jest
oznakowana to mo¿na w niej zamra¿aæ
wie¿e produkty.
Iloæ wie¿ych produktów, jakie mo¿na
zamroziæ w ci¹gu 24 godzin, jest podana na
tabliczce znamionowej.
Uwaga:
Komora niskich temperatur jest w stanie
utrzymaæ nisk¹ temperaturê, w³aciw¹ dla
konserwacji produktów spo¿ywczych, tak¿e w
wypadku przerw w zasilaniu. Zaleca siê jednak,
aby w tym czasie nie otwieraæ drzwi komory.
Jak postêpowaæ w przypadku
zamra¿ania wie¿ych produktów
(tylko w komorze )
Wa¿ne
wie¿y produkt przeznaczony do
zamro¿enia, nale¿y szczelnie zapakowaæ w:
foliê aluminiow¹, foliê przeroczyst¹,
szczelne opakowania z tworzywa, pojemniki
polietylenowe z pokrywkami, pojemniki
zamra¿alnikowe, o ile nadaj¹ siê do
zamra¿ania ¿ywnoci.
Umieciæ produkty przeznaczone do
zamro¿enia w górnej wnêce,
pozostawiaj¹c odstêpy miêdzy
opakowaniami, tak aby umo¿liwiæ swobodny
przep³yw powietrza.
Aby uzyskaæ optymalny proces zamra¿ania,
wówczas gdy do komory zamra¿arki zosta³y
w³o¿one produkty, nale¿y obróciæ pokrêt³o
termostatu o po³owê dzia³ki, w kierunku
ni¿szych liczb.
Po 24 godzinach mro¿enie jest zakoñczone.
Dla urz¹dzeñ z komor¹
Czasokres konserwacji produktów wie¿ych,
które zosta³y zamro¿one, jest podany w
tabelce obok.
W momencie zakupu mro¿onek nale¿y
upewniæ siê czy:
Opakowanie lub paczka nie s¹ uszkodzone,
gdy¿ jakoæ produktu mo¿e ulec obni¿eniu.
Jeli opakowanie jest nadmuchane lub ma
lady wilgoci to znaczy, ¿e nie by³y
przechowywane w warunkach optymalnych i
mog³o nast¹piæ rozpoczêcie rozmra¿ania.
Umieciæ produkty przeznaczone do
zamro¿enia w górnej wnêce, pozostawiaj¹c
odstêpy miêdzy opakowaniami, tak aby
umo¿liwiæ swobodny przep³yw powietrza.
Niezw³ocznie po powrocie do domu nale¿y je
w³o¿yæ do komory niskich temperatur.
Nie mo¿na zamra¿aæ ponownie produktów
czêciowo rozmro¿onych; powinny byæ one
skonsumowane w ci¹gu 24 godzin.
Unikaæ albo zredukowaæ do minimum zmiany
temperatury w zamra¿arce.
Nale¿y zwracaæ uwagê na datê wa¿noci
umieszczon¹ na opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
Nale¿y nape³niæ wod¹ wanienkê do poziomu
2/3 i umieciæ j¹ na dnie komory niskiej
temperatury.
W celu wyjêcia przymarzniêtej wanienki do
lodu, nie nale¿y u¿ywaæ ostrych lub k³uj¹cych
narzêdzi.
Aby u³atwiæ wyjêcie kostek lodu z wanienki
nale¿y j¹ lekko zgi¹æ.
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ NISKICH TEMPERATUR
MIESI¥CE PRODUKTY