w
skazówki
●
Jeżeli urządzenie pracuje z
b
ardzo dużym obciążeniem,
n
ależy wyjąć część składników i
kontynuować rozdrabnianie w
k
ilku etapach. W przeciwnym
r
azie może dojść do przesilenia
silnika.
●
N
ależy pamiętać, że
rozdrabnianie niektórych twardych
składników, np. ziaren kawy,
przypraw korzennych, czekolady
lub lodu powoduje szybsze
stępienie ostrzy.
●
Należy uważać, by nie rozdrobnić
nadmiernie niektórych składników.
Regularnie przerywać pracę i
sprawdzać ich konsystencję.
●
Niektóre przyprawy korzenne,
takie jak goździki czy nasiona
kopru bądź kminku mogą w
niekorzystny sposób wpływać na
tworzywo, z którego wykonany
jest robot.
●
Aby pokarm był rozdrabniany
równomiernie, należy co jakiś
czas przerywać pracę i za
pomocą plastykowej łopatki
zgarniać składniki osadzające się
na bokach miski.
●
Najlepsze efekty uzyskuje się
rozdrabniając niewielką ilość
składników na raz.
●
Większe składniki należy pokroić
w kawałki wielkości 1-2 cm.
Włożenie do miski dużej ilości
pokarmu bądź dużych kawałków
może spowodować ich
nierównomierne rozdrobnienie.
●
Przed rozdrabnianiem orzechów,
przypraw ziołowych, suchej bułki
itp., należy sprawdzić, czy
składniki, ostrza, miska i pokrywa
są całkowicie suche.
użytkowanie ociekacza do
majonezu
(jeśli został załączony w zestawie)
Informacje na temat sposobu
montażu i użytkowania ociekacza
do majonezu znajdują się w
przepisie na majonez w części
zawierającej przepisy.
konserwacja i
czyszczenie
●
Przed przystąpieniem do
czyszczenia wyłączyć urządzenie
i
wyjąć wtyczkę z gniazda
s
ieciowego.
●
Dotykając ostrzy należy
zachować szczególną
ostrożność – są bardzo ostre.
●
Niektóre składniki mogą
spowodować zabarwienie
tworzywa, z którego wykonane są
elementy robota. Jest to
całkowicie normalne zjawisko,
które nie ma szkodliwego wpływu
na tworzywo ani na smak potraw.
Aby usunąć plamy, zabarwione
miejsca należy przetrzeć szmatką
umoczoną w oleju roślinnym.
korpus z silnikiem
●
Wytrzeć wilgotną szmatką, a
następnie wysuszyć.
●
Korpusu z silnikiem nie wolno
zanurzać w wodzie.
●
Nadmiar przewodu należy owinąć
wokół korpusu z silnikiem i
zabezpieczyć za pomocą
przeznaczonego do tego zaczepu
.
pokrywa/miska/podstawka
miski/ostrza
Przed przystąpieniem do mycia i
czyszczenia należy zdjęć ostrze
górne z ostrza dolnego.
Zachować ostrożność,
ponieważ noże są bardzo ostre.
●
Umyć ręcznie, a następnie
wysuszyć.
●
Powyższe elementy można także
myć w zmywarce do naczyń,
umieszczając je w górnym koszu.
●
Pokrywa, miska i zespół ostrzy
nie nadają się do sterylizacji w
sterylizatorze parowym. W celu
ich wysterylizowania należy użyć
roztworu do sterylizacji,
przygotowanego zgodnie ze
wskazówkami producenta.
97