PL57
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
KONTROLKA Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM.
W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw
(np.: mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura
w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze jest wyższa niż 40°C. Umieścić ciasto na 2. poziomie. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs pociętych
na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku tej funkcji ECO podczas pieczenia oświetlenie pozostaje
wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie, naciskając przycisk
potwierdzenia. Aby maksymalnie zwiększyć wydajność energetyczną
zaleca się, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Zaleca
się korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 3.
poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1. lub 2. Nagrzać wstępnie
piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Należy używać 3. półki. Zaleca się nagrzanie piekarnika przed
rozpoczęciem pieczenia.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia potraw na dwóch półkach. Potrawy mogą być
różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Podczas pieczenia na jednej
półce zaleca się korzystanie z poziomu 3. Gdy pieczenie odbywa się na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu 1. i 4. oraz wstępne nagrzanie
piekarnika.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2.
poziomu w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać
równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do czasu należy
podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.