Whirlpool AKG 659/WH/02 instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

60
INSTRUKCJA OBSłUGI
INSTALACJA
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
ELEKTRYCZNEGO
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM PIEKARNIKA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I ZALECENIA
OGÓLNE
AKCESORIA PIEKARNIKA
TABELA PIECZENIA
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
PIEKARNIKA
USUWANIE USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
61
INSTALACJA
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
ELEKTRYCZNEGO
Ważne:
Nie podłączać piekarnika do zasilania
przed zakończeniem instalacji.
Urządzenie winno być zainstalowane i
podłączone do instalacji elektrycznej przez
wykwalifikowanego technika, według instrukcji
producenta i zgodnie z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za prawidłowe
podłączenie do zasilania oraz za przestrzeganie
norm bezpieczeństwa.
Urządzenie musi być podłączone do sieci
elektrycznej, poprzez wyłącznik wielobiegunowy
posiadający odstęp styków (w stanie otwartym) co
najmniej 3 mm.
Uziemienie urządzenia jest wymagane przez
prawo.
Nie wolno stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Po zakończeniu instalacji, części instalacji
elektrycznej nie powinny być dostępne.
W przypadku podłączenia z wtyczką, należy
upewnić się, że jest ona dostępna po
zakończeniu instalacji urządzenia.
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się z przodu przy
krawędzi piekarnika i jest widoczna przy
otwartych drzwiczkach.
W przypadku wymiany przewodu zasilającego
należy użyć przewodu typu H05RR-F 3x1,5 lub
większych.
Informacja techniczna dla instalatora
Urządzenie jest ciężkie. Do jego przenoszenia potrzeba współpracy co najmniej dwóch osób, aby
zapobiec ewentualnym zagrożeniom i niedogodnościom.
Aby uchronić piekarnik przed uszkodzeniem, po jego rozpakowaniu, a przed wykonaniem podłączeń,
należy go postawić na podstawie z polistyrenu.
Nie wolno podnosić piekarnika za uchwyt drzwiczek (Rys. 1, A). Piekarnik należy podnosić za jego boki
(Rys. 1, B).
Sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu.
Wymiary piekarnika oraz wymiary mebla są pokazane na rysunku obok.
Meble mające styczność z piekarnikiem powinny być odporne na wysoką temperaturę (min. 85°C).
Jeśli laminaty z tworzywa sztucznego lub materiały uszczelniające nie charakteryzują się wystarczającą
odpornością na wysoką temperaturę, może dojść do powstawania na ich powierzchni bąbli, odkształceń,
a nawet oderwania się okleiny.
Umieścić piekarnik w obudowie, trzymając go za boki i uważając, aby nie zaplątać przewodów
elektrycznego kabla zasilającego.
Przymocować piekarnik śrubami.
Piekarnik można również zainstalować w wysokiej szafce.
Aby zapewnić właściwą wentylację, należy zostawić otwór w dolnej części mebla o wymiarach
co najmniej 860x90 mm. W razie instalacji w wysokiej szafce, oprócz otworu 860x90 mm należy
również przewidzieć dodatkowy otwór w górnej części szafki o wymiarach 500x90 mm.
Rys. 1
62
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM PIEKARNIKA
Aby w pełni korzystać z możliwości piekarnika,
należy uważnie zapoznać się z instrukcją obsługi
i kartą opisową produktu oraz zachować je na
przyszłość.
Usunąć zabezpieczenia kartonowe oraz folię z
wewnątrz piekarnika.
Oczyścić wnętrze piekarnika nieściernym
detergentem i ciepłą wodą.
Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do
maksymalnej temperatury na około 30 minut, co
pozwoli na usunięcie woni materiału izolacyjnego
oraz smarów ochronnych.
Na czas wykonywania tej czynności należy
otworzyć okno w pomieszczeniu.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do
recyklingu i jest oznaczony symbolem .
2. Piekarnik
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą 2002/96/WE w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Dzięki właściwej utylizacji urządzenia użytkownik
przyczyni się do ograniczenia negatywnego
wpływu na środowisko naturalne oraz zdrowia.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do
niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe.
Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
Urządzenie należy utylizować zgodnie z
lokalnymi przepisami dotyczącymi odpadów.
Dalsze informacje dotyczące postępowania z
produktem w związku z jego utylizacją i
recyklingiem można uzyskać w lokalnym urzędzie
miejskim/gminnym, punkcie zbiórki złomu lub w
sklepie, w którym dokonano zakupu urządzenia.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I ZALECENIA OGÓLNE
Przed przystąpieniem do wykonywania
jakichkolwiek czynności konserwacji należy
odłączyć urządzenie od zasilania.
Piekarnika nie mogą obsługiwać dzieci ani
osoby niepełnosprawne bez nadzoru.
Należy sprawdzać, czy dzieci nie bawią się
urządzeniem.
Ponieważ części piekarnika, do których ma
dostęp użytkownik mogą się nagrzewać
podczas użycia, dzieci nie powinny zbliżać się
do urządzenia.
Nie stosować materiałów ani substancji
ściernych do czyszczenia SZYB, aby ich nie
zniszczyć.
Podczas pracy urządzenie nagrzewa się do
wysokiej temperatury. Należy uważać, aby nie
dotknąć elementów grzejnych wewnątrz
piekarnika.
Jedynie wykwalifikowany technik może
naprawiać i regulować piekarnik.
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne
innych urządzeń wykorzystywanych w pobliżu
piekarnika nie stykają się z gorącymi częściami
piekarnika lub nie zostały przycięte przez
drzwiczki piekarnika.
Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego
piekarnika należy używać odpowiednich
rękawiczek.
Nie przykrywać dna piekarnika folią aluminiową.
Nie wkładać do piekarnika materiałów
łatwopalnych.
Jeśli urządzenie zostałoby przypadkowo
włączone, stwarzałoby to zagrożenie pożarowe.
Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na
drzwiczkach, ponieważ może dojść do
uszkodzenia wnęki piekarnika oraz zawiasów.
Maksymalny ciężar: 7 kg.
Nie opierać się o otwarte drzwi piekarnika i nie
siadać na nie.
Nie wieszać żadnych ciężarów na uchwycie
drzwiczek piekarnika.
Urządzenie można wykorzystywać jedynie do
celów, do których zostało przeznaczone, tj. do
przygotowywania potraw. Każde inne użycie (np.
do ogrzewania pomieszczeń) jest nieprawidłowe
i niebezpieczne.
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za ewentualne szkody
wynikające wskutek nieprawidłowego lub
błędnego korzystania z urządzenia.
Korzystanie z każdego urządzenia elektrycznego
wymaga przestrzegania pewnych elementarnych
zasad. W szczególności:
- nie odłączać urządzenia od zasilania ciągnąc
za przewód zasilający;
- dotykać urządzenia mając mokre stopy;
- obsługiwać urządzenia będąc boso.
63
AKCESORIA PIEKARNIKA
Tacka do ociekania
(1)
Tacka do ociekania jest przeznaczona do zbierania tłuszczu i
kawałków żywności i należy ją podkładać pod rusztem lub używać
jako podstawkę w czasie pieczenia mięs, kurczaków, ryb wraz z
warzywami lub bez. Aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu oraz
zmniejszyć ilość dymu, należy wlać na tackę nieco wody.
Taca do wypieku ciastek
(2)
Służy do pieczenia herbatników, bezów i pizzy.
Ruszt
(3)
Służy do pieczenia potraw lub jako podstawka dla tac, form i
innych naczyń do pieczenia. Można go ustawić w dowolnym
poziomie.
Panele katalityczne
(4)
Panele są pokryte warstwą mikroporów, która pochłania
rozpryskujący się tłuszcz. Po pieczeniu bardzo tłustych potraw
zaleca się wykonanie automatycznego czyszczenia.
1.
Włączyć pusty piekarnik na temperaturę 200°C i pozwolić,
żeby pracował przez ok. 1 godzinę.
2.
Po zakończeniu tego cyklu i wystygnięciu piekarnika, należy
usunąć resztki żywności za pomocą wilgotnej gąbki.
Nie należy stosować detergentów ani środków czyszczących,
ponieważ grozi to uszkodzeniem pokrycia z emalii
katalitycznej.
W naszym serwisie technicznym można nabyć zestaw z panelami
katalitycznymi.
Można je również zamówić podając kod 4812 310 28087.
Rożen
(5)
Sposób użycia opisano w oddzielnej karcie opisowej produktu.
Uwaga!
Akcesoria mogą się różnić w zależności od modelu.
64
TABELA PIECZENIA
Rodzaj potrawy Temp.°C Poziom (*) Czas pieczenia (min)
Cykl
pieczenia
Wypieki i ciasta
Ciasto drożdżowe 180 2 55-65
Tarta owocowa 200 1 30-40
Sernik na kruchym cieście 180 2 35-40
Ciasta na zaczynie 200 1 25-35
Kruche ciasto 190 2 20-30
Śmietankowe ciasto francuskie 200 2 15-25
Biszkopty 190 3 15-20
Lasagna
225 2 40-50
Mięso
Polędwica wołowa 225 2-3 50-80
Pieczeń wołowa 225 2-3 50-80
Pieczeń cielęca 225 2-3 60-80
Pieczeń jagnięca 225 2 45-55
Rostbef 225 2-3 50-60
Pieczony zając 200 2 60-90
Pieczony indyk 180 2 ok. 240
Pieczona gęś 200 2 150-210
Pieczona kaczka 200 2 120-180
Kurczak pieczony 200 2 60-90
Udziec koźlęcy 200 2-3 90-150
Udziec jeleni 180 2-3 90-180
Ryby
180 2-3 10-40
Warzywa
Zapiekanka z gotowanych warzyw 170-190 2-3 40-50
Pizza
240 1 15-25
Potrawy z grilla
Kotlety 4 8-12
Kiełbaski 4 10-13
Kurczak z grilla 3 25-35
Szaszłyki z kurczaka 50-65
Szaszłyki cielęce pieczone 50-65
Uwaga:
(*) Poziomy numeruje się od dołu. Podgrzać wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
Te cykle są zalecane do potraw delikatnych oraz/lub do podgrzewania potraw.
Ten cykl jest zalecany do przygotowywania kilku potraw naraz w taki sposób, aby ich smaki
i zapachy nie przenikały się wzajemnie (w takiej samej temperaturze).
DANE PODANE POWYŻEJ SĄ ORIENTACYJNE. RODZAJ I DŁUGOŚĆ PIECZENIA ZALEŻY OD ILOŚCI PIECZONYCH POTRAW JAK I OD
ŻĄDANEGO STOPNIA DOPIECZENIA.
65
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
PIEKARNIKA
UWAGA! Przy wykonywaniu poniższych czynności, zaleca
się używać rękawic ochronnych. Aby uniknąć obrażeń
cielesnych i nie uszkodzić piekarnika ani zawiasów, należy
dokładnie przestrzegać niniejszych instrukcji.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a
następnie dokładnie go wyczyścić, aby uniknąć tworzenia się
osadów, które będą się przypalać przy kolejnym pieczeniu.
Jeśli resztki potrawy pozostaną zapieczone na ściankach,
należy użyć specjalnego środka do czyszczenia piekarnika i
postępować według instrukcji producenta, podanych na
opakowaniu tego środka.
Oczyścić urządzenie z zewnątrz gąbką zamoczoną w ciepłej
wodzie.
Nie należy stosować środków ściernych ani myjek
drucianych.
Do czyszczenia okna w drzwiach piekarnika, należy stosować
ciekły detergent.
Akcesoria piekarnika należy myć w zmywarce lub w zlewie, z
dodatkiem środka do czyszczenia piekarników.
Ważne:
Nie wolno stosować środków czyszczących pod
ciśnieniem na bazie wody ani produktów czyszczących parą.
Wymiana żarówki
UWAGA:
Odłączyć piekarnik od zasilania.
Aby wymienić żarówkę
B
w piekarniku, należy zdjąć jej osłonę
zabezpieczającą
A
odkręcając ją w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara.
Po wymianie żarówki należy ponownie założyć osłonę
zabezpieczającą
A
.
Uwaga!
Należy stosować wyłącznie żarówki o mocy 25 W,
typ E-14, T 300°C, dostępne w serwisie technicznym.
Demontaż drzwi piekarnika
(zawiasy z ruchomymi dźwigienkami)
Aby ułatwić czyszczenie piekarnika można zdjąć jego drzwi
zwalniając je z zawiasów w sposób opisany poniżej.
Zawiasy
A
są wyposażone w dwie ruchome dźwigienki
B
.
Jeśli podniesiona zostanie dźwigienka B, zawias się odblokowuje.
Wtedy można podnieść drzwi i wyjąć je ciągnąc w kierunku na
zewnątrz; aby wykonać tę czynność należy chwycić drzwi po
bokach w pobliżu zawiasów.
Aby ponownie zamontować drzwi, należy wykonać powyższe
czynności w odwrotnej kolejności, rozpoczynając od włożenia
zawiasów drzwiowych do obsady.
Przed zamknięciem drzwi należy pamiętać o obniżeniu dwóch
ruchomych dźwigienek B, aby przymocować na stałe zawiasy.
Demontaż szyby w drzwiach piekarnika (rys. 1-2)
Aby wyjąć szybę z drzwi piekarnika należy włożyć monetę w dwa
wgłębienia
A
i podważyć ją, tak aby wysunąć dwa kołki
B
z ich
osady (Rys. 1).
Podnieść szybę w taki sposób, jak to pokazano na rys. 2 i wyjąć z
górnej obsady.
Aby ponownie zamontować szybę na drzwiach, powtórzyć
powyższe czynności w odwrotnej kolejności: włożyć szybę w
obsadę opierając ją o krawędzie drzwi. Wcisnąć szybę tak aby
kołki weszły w swoje oryginalne pozycje (rys. 2).
Po wyjęciu szyby należy zachować szczególną ostrożność
podczas czyszczenia szyby i wewnętrznych krawędzi drzwi,
ponieważ mogą one być ostre, co związane jest z procesem
produkcyjnym.
Rys. 1
Rys. 2
66
USUWANIE USTEREK
Piekarnik nie funkcjonuje
Ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić,
czy usterka nie ustąpiła.
Sprawdzić, czy jest zasilanie w sieci.
Sprawdzić, czy mechaniczny programator został
ustawiony na czas pieczenia lub na działanie
ręczne.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem Serwis
techniczny:
1.
Sprawdzić, czy nie można samodzielnie
rozwiązać problemu (patrz “Usuwanie usterek“).
2.
Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby
sprawdzić, czy usterka nadal się utrzymuje.
Jeśli, po przeprowadzeniu powyższych testów,
piekarnik dalej nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym punktem
serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki,
dokładny typ i model urządzenia,
numer serwisowy (znajduje się po słowie
“SERVICE”) na tabliczce znamionowej
znajdującej się z przodu na krawędzi piekarnika
po prawej stronie wnęki (jest widoczna po
otwarciu drzwiczek). Numer serwisowy jest
również podany w karcie gwarancyjnej.
Dokładny adres i numer telefonu.
Naprawy wykonywane w okresie gwarancyjnym
winny być przeprowadzone przez
autoryzowany
serwis techniczny Producenta
zgodnie z
warunkami gwarancyjnymi.
Przestrzeganie tych kilku podstawowych zasad
zapewni prawidłowe oraz bezpieczne
funkcjonowanie urządzenia.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
Piekarnik jest przeznaczony do styczności z
artykułami żywnościowymi zgodnie z Dyrektywą
Europejską 89/109/EWG.
Piekarnik zaprojektowany został jako urządzenie
do pieczenia potraw. Każde inne użycie (np. do
ogrzewania pomieszczeń) jest nieprawidłowe i
niebezpieczne.
Piekarnik (Klasa 1) został zaprojektowany,
wykonany i wprowadzony na rynek zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi w
Dyrektywie dotyczącej niskiego napięcia
73/23/EWG;
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
89/336/EWG dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej (EMC);
- wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool AKG 659/WH/02 instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla