11
Spu‰tûní aa rregulace tteploty
• Zapojte zástrãku pfiívodové ‰ÀÛry do zásuvky s kolíkem pro uzemûní. V
pfiípadû, Ïe jsou otevfiená dvífika chladniãky, rozsvítí se nyní vnitfiní osvûtlení.
Ovládací knoflík pro nastavování teploty se nachází na pravé stranû
vnitfiního prostoru chladniãky.
Nastavení „„0” zznamená:
vypnuto
Nastavení „„1” zznamená:
nejvy‰‰í teplota (nejménû chladné nastavení)
Nastavení „„6” ((konec-stop) zznamená:
Nejniωí teplota (nejchladnûj‰í nasta-
vení)
V kaÏdém pfiípadû, pro volbu správného nastavení teploty je tfieba mít na
pamûti, Ïe teplota uvnitfi chladniãky závisí na:
- mnoÏství uskladnûn˘ch potravin
- tom, jak ãasto jsou otvírány dvefie
Teploty v chladniãce a v mrazniãce nemohou b˘t regulovány samostatnû.
JestliÏe chcete rychle zmrazit ãerstvé potraviny, nastavte regulaãní pozici na
“6” a zkontrolujte, aby teplota v chladniãce neklesla pod 0°C. Stejnû rychle
mÛÏete pak regulaci nastavit na “3” nebo “4”.
DÛleÏité!
Vysoké vnûj‰í teploty (napfi. za hork˘ch letních dní) a nastavení regulace
chlazení (pozice “5” nebo “6”) mohou zpÛsobit, Ïe kompresor bude pracovat
bez pfieru‰ení.
Pokud by k tomu do‰lo, otoãte regulací teploty na niωí chlazení (poloha “3”
nebo “4”). Pfii tomto nastavení se kompresor znovu zaãne pravidelnû zapí-
nat a vypínat a zaãne znovu fungovat automatické odmrazování chladniãky.
Tlaãítko tteploty vvnûj‰ího pprostfiedí
Je-li pokojová teplota niωí neÏ
+16°C, mohlo by oddûlení chlad-
niãky ‰patnû fungovat. Klesne-li
pokojová teplota pod +16°C, je
tfieba zatlaãit tlaãítko (A) a rozsvítí
se pfiíslu‰ná kontrolka.
54
Masło i ser: powinny być umieszczone w specjalnych pojemnikach
lub obwinięte w folią aluminiową lub z tworzywa, aby zmniejszyć do
minimum dopływ powietrza.
Butelki z mlekiem: muszą posiadać korek lub zakrętkę i być umie-
szczone w znajdującym się w drzwiach pojemniku na butelki.
Banany, ziemniaki, cebula i czosnek bez opakowania nie mogą
być przechowywane w chłodziarce.
Mrożenie i przechowywanie zamrożonych
produktów
W zamrażarce można samemu zamrażać świeże produkty.
Ważne!
• Przed przystąpieniem do zamrażania temperatura komory zamraża
musi wynosić minus 18 ˚C lub mniej.
• Należy przestrzegać pojemności zamrażarki podanej na tabliczce
znamionowej. Pojemność zamrażarki odpowiada maksymalnej ilości
pożywienia, które może zostać zamrożone w ciągu 24 godzin. W
razie zamrażania żywności w ciągu kilku dni z rzędu, należy brać pod
uwagę tylko 2/3 lub 3/4 pojemności podanej na tabliczce znamio-
nowej. Jakość żywności będzie tym lepiej zachowana, im szybciej
zostanie ona zamrożona.
• Ciepłe jedzenie należy ochłodzić przed zamrożeniem. Ciepło przy-
spiesza powstawanie lodu i tym samym zużycie energii elektrycznej.
• Należy pamiętać o maksymalnych okresach przechowywania
podanych przez producenta.
• Rozmrożona żywność, która nie została potem ugotowana, w
żadnym razie nie może zostać zamrożona po raz drugi.
• Pojemniki zawierające gazy palne lub płyny mogą przeciekać w
niskich temperaturach. Grozi to niebezpieczeństwem wybuchu! Nie
należy przechowywać w chłodziarko-zamrażarce żadnych pojem-
ników zawierających gazy palne, np. puszek z substancjami do spry-
skiwania, materiałów gaszących itp.
• Butelek i puszek nie można umieszczać w komorze zamrażarki.
Mogą one ulec rozsadzeniu przez zamrożoną zawartość, zaś napoje
gazowane mogą wybuchnąć! Nigdy nie należy przechowywać w
zamrażarce lemoniady, soków, piwa, wina, win musujących itp.
Wyjątek: napoje alkoholowe zawierające spirytus mogą być prze-
chowywane w zamrażarce.
• Wszystkie rodzaje pożywienia przed zamrożeniem muszą zostać
opakowane w sposób nieprzepuszczający powietrza, co zapobiega
ich wysuszeniu oraz zachowaniu oryginalnego zapachu, bez
przekazywania go innym produktom.
Uwaga! Zamrożonej żywności nie należy dotykać wilgotnymi
rękami. Ręce mogą bowiem przywrzeć do zamrożonego pożywienia.