AEG 47095VD-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
USER
MANUAL
PL Instrukcja obsługi
Kuchenka
47095VD-MN
47095VD-WN
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA..............................................3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA...............................................5
3. OPIS URZĄDZENIA..............................................................................................8
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM..........................................................................9
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA...........................................9
6. PŁYTA GRZEJNA – WSKAZÓWKI I PORADY...................................................10
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE................................... 11
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA ..................................................12
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA.....................................................................13
10. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW.............................................14
11. PIEKARNIK – WSKAZÓWKI I PORADY...........................................................16
12. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE........................................... 26
13. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW...................................................................29
14. INSTALACJA.................................................................................................... 31
15. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA................................................................33
Z MYŚLĄ O DOSKONAŁYCH EFEKTACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o
wieloletniej bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne rozwiązania
techniczne ułatwiające życie — nie wszystkie z nich można znaleźć w zwykłych
urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku minut na zapoznanie się z niniejszą
instrukcją w celu zapewnienia najlepszego wykorzystania urządzenia.
Zapraszamy na naszą witrynę internetową, aby:
Otrzymać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w
rozwiązywaniu problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.aeg.com/webselfservice
Zarejestrować swój produkt i uprościć jego obsługę serwisową:
www.registeraeg.com
Nabyć akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
swojego urządzenia:
www.aeg.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: informacje o modelu, numer produktu, numer seryjny.
Stosowne informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie/przestroga — informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
www.aeg.com2
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia
należy uważnie zapoznać się z załączoną instrukcją
obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i
obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i
eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz z
urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uduszenia lub odniesienia
obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające odpowiedniej
wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo
dostępne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się
dzieci bez nadzoru dorosłych.
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
POLSKI 3
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego
programatora czasowego ani niezależnego układu
zdalnego sterowania.
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających
tłuszcz lub olej na włączonej płycie grzejnej może być
przyczyną pożaru.
Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie,
a następnie przykryć płomień pokrywą lub kocem
gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na
powierzchni gotowania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść
przedmiotów metalowych, takich jak sztućce lub
pokrywki do garnków, ponieważ mogą one bardzo się
rozgrzać.
Jeśli na powierzchni szkła ceramicznego / powierzchni
szklanej pojawią się pęknięcia, należy wyłączyć
urządzenie, aby uniknąć zagrożenia porażeniem
prądem elektrycznym.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze silnie się
nagrzewa. Nie dotykać elementów grzejnych w
urządzeniu. Podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic
kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia
należy odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem
do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze
względów bezpieczeństwa musi go wymienić
producent, autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba.
www.aeg.com4
Zachować ostrożność, dotykając szufladę. Może się
ona silnie nagrzewać.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
W stałej instalacji należy zastosować wyłącznik
umożliwiający odłączenie zasilania zgodnie z
zasadami dotyczącymi instalacji elektrycznych.
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją
instalacji załączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Zawsze używać
rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Szafka kuchenna i wnęka na
urządzenie muszą mieć odpowiednie
wymiary.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Niektóre elementy urządzenia
przewodzą prąd. Należy zabudować
urządzenie, aby zakryć części,
których dotknięcie mogłoby być
niebezpieczne.
Boki urządzenia powinny sąsiadować
z urządzeniami lub meblami o tej
samej wysokości.
Nie instalować urządzenia na
platformie.
Nie instalować urządzenia przy
drzwiach ani pod oknem. Zapobiegnie
to możliwości strącenia gorącego
naczynia z urządzenia przy otwieraniu
okna lub drzwi.
Aby zapobiec przewróceniu się
urządzenia, należy je odpowiednio
ustabilizować. Patrz rozdział
Instalacja.
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem
prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy
skontaktować się z elektrykiem.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda
elektrycznego z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Przewody zasilające nie mogą
dotykać drzwi urządzenia, zwłaszcza
gdy drzwi są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
POLSKI 5
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby w zainstalowanym
urządzeniu wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie ciągnąć
za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników
topikowych (typu wykręcanego –
wyjmowanych z oprawki),
wyłączników różnicowo-prądowych
(RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Przed podłączeniem wtyczki
przewodu zasilającego do gniazda
elektrycznego należy całkowicie
zamknąć drzwi urządzenia.
2.3 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie obrażeniami
ciała i poparzeniem.
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Urządzenie należy używać wyłącznie
w warunkach domowych.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem
i wybuchem
Pod wpływem wysokiej temperatury
tłuszcze i olej mogą uwalniać
łatwopalne opary. Podczas
podgrzewania tłuszczów i oleju nie
wolno zbliżać do nich źródeł ognia ani
rozgrzanych przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej
mogą ulec samoczynnemu zapłonowi.
Zużyty olej zawierający pozostałości
produktów spożywczych ma niższą
temperaturę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
www.aeg.com6
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to
wady w rozumieniu warunków
gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na
panelu sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się
potrawy.
Nie dopuszczać do upadku naczyń
lub innych przedmiotów na
powierzchnię urządzenia. Może to
spowodować jej uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń
ani z pustymi naczyniami.
Nie kłaść folii aluminiowej na
urządzeniu ani bezpośrednio na
spodzie urządzenia.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze
zniszczonym spodem mogą
spowodować zarysowania. Dlatego
nie należy przesuwać ich po
powierzchni gotowania.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
2.4 Konserwacja i
czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
pożarem lub uszkodzeniem
urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
wyłączyć urządzenie.
Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego
z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem
szyb w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną
pożaru.
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Używać wyłącznie
neutralnych detergentów. Nie
stosować produktów ściernych, myjek
do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Podczas stosowania aerozolu do
piekarników należy przestrzegać
wskazówek dotyczących
bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii
katalitycznej (jeśli dotyczy) żadnych
detergentów.
2.5 Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany
żarówki należy odłączyć urządzenie
od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.6 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń ciała
lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dzieci lub
zwierząt w urządzeniu.
2.7 Serwis
Należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem
serwisowym, który naprawi
urządzenie.
Należy stosować wyłącznie
oryginalne części zamienne.
POLSKI 7
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
1 2 3 1654
7
8
9
10
11
1
2
3
4
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Kontrolka / symbol / wskaźnik
temperatury
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Sterowanie elektroniczne
5
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6
Kontrolka / symbol / wskaźnik płyty
grzejnej
7
Grzałka
8
Oświetlenie
9
Wentylator
10
Prowadnice blach, wyjmowane
11
Poziomy umieszczenia potraw
3.2 Układ powierzchni gotowania
140 mm
140 mm
120/180 mm
140 mm
250 mm
6 5
1 2 3
4
1
Pole grzejne 1200 W
2
Wylot pary – liczba i położenie zależy
od modelu
3
Pole grzejne 900 / 2000 W
4
Pole grzejne 1200 W
5
Wskaźnik ciepła resztkowego
6
Pole grzejne 700 / 1700 W
3.3 Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Prowadnice teleskopowe
Do umieszczania rusztów i blach do
ciasta.
Szuflada do przechowywania
Szuflada znajduje się poniżej komory
piekarnika.
www.aeg.com8
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja
i czyszczenie”.
Przed pierwszym użyciem należy
wyczyścić urządzenie.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
4.2 Ustawianie czasu
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
czas.
Wskaźnik funkcji Aktualny czas miga po
podłączeniu urządzenia do zasilania, po
przerwie w zasilaniu lub gdy zegar nie
jest ustawiony.
Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić
prawidłowy czas.
Po upływie około pięciu sekund miganie
ustanie, a na wyświetlaczu będzie
widoczna ustawiona aktualna godzina.
4.3 Zmiana ustawienia czasu
Ustawienia aktualnego
czasu nie można zmienić,
gdy działa funkcja Czas
lub Koniec .
Nacisnąć kilkakrotnie , aż na
wyświetlaczu zacznie migać wskaźnik
funkcji Aktualny czas.
Aby ustawić nowy czas, patrz
„Ustawianie czasu”.
4.4 Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste
urządzenie w celu wypalenia
pozostałości smaru.
1. Ustawić funkcję
i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na
1 godzinę.
3. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę. Maksymalna
temperatura dla tej funkcji wynosi
210°C.
4. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
5. Ustawić funkcję i ustawić
maksymalną temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać
się nieprzyjemny zapach i dym. Jest to
normalne zjawisko. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego
powietrza do pomieszczenia.
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
5.1 Ustawienie mocy grzania
Symbole Funkcja
Położenie wyłączenia
Podwójne pole grzejne
POLSKI 9
Symbole Funkcja
1 - 9 Ustawienie mocy grzania
Wykorzystanie ciepła
resztkowego pozwala
ograniczyć zużycie energii.
Wyłączyć pole grzejne na
około 5-10 minut przed
zakończeniem gotowania.
Obrócić pokrętło do położenia żądanej
mocy grzania.
Włączy się wskaźnik płyty grzejnej.
Aby zakończyć proces gotowania, należy
obrócić pokrętło do położenia
wyłączenia.
Gdy zostaną wyłączone wszystkie pola
grzejne, zgaśnie wskaźnik płyty grzejnej.
5.2 Włączanie i wyłączanie
rozszerzeń pól grzejnych
Wielkość pola grzejnego można
dopasować do rozmiaru naczynia.
Włączanie rozszerzenia pola
grzejnego: obrócić pokrętło zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, pokonując
lekki opór do . Następnie obrócić
pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, aby ustawić
odpowiednią moc grzania.
Wyłączanie rozszerzenia pola
grzejnego: obrócić pokrętło w położenie
wyłączenia. Wskaźnik zgaśnie.
5.3 Wskaźnik ciepła
resztkowego
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
poparzenia ciepłem
resztkowym.
Wskaźnik włącza się, gdy pole grzejne
jest gorące.
6. PŁYTA GRZEJNA – WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
6.1 Naczynia
Dno naczynia powinno być
możliwie jak najgrubsze i
płaskie.
Naczynia wykonane ze stali
emaliowanej lub z dnem
aluminiowym bądź
miedzianym mogą
pozostawiać przebarwienia
na powierzchni szkła
ceramicznego.
6.2 Przykłady zastosowania
w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli
mają wyłącznie charakter
orientacyjny.
www.aeg.com10
Ustawienie
mocy grzania
Zastosowanie: Czas
(min)
Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury
ugotowanych potraw.
zależnie
od po‐
trzeb
Przykryć naczynie.
1 - 2 Sos holenderski, roztapianie:
masła, czekolady, żelatyny.
5 - 25 Mieszać od czasu do czasu.
1 - 2 Ścinanie: puszystych omletów,
smażonych jajek.
10 - 40 Gotować pod przykryciem.
2 - 3 Gotowanie ryżu lub potraw
mlecznych, podgrzewanie go‐
towych potraw.
25 - 50 Wlać przynajmniej dwukrotnie
więcej płynu niż ryżu; potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu.
3 - 4 Gotowanie na parze warzyw,
ryb, mięsa.
20 - 45 Dodać kilka łyżek wody.
4 - 5 Gotowanie ziemniaków na pa‐
rze.
20 - 60 Użyć maksymalnie ¼ litra wo‐
dy na 750 g ziemniaków.
4 - 5 Gotowanie większej ilości
składników, potraw duszonych
i zup.
60 - 150 Do 3 litrów wody + składniki.
6 - 7 Delikatne smażenie: eskalop‐
ków, cordon bleu z cielęciny,
kotletów, bryzoli, kiełbasek,
wątróbki, zasmażek, jajek, na‐
leśników, pączków.
zależnie
od po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy
czasu.
7 - 8 Intensywne smażenie np. plac‐
ków ziemniaczanych, polędwi‐
cy, steków.
5 - 15 Obrócić po upływie połowy
czasu.
9 Gotowanie wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz, mię‐
so duszone w sosie własnym), smażenie frytek.
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
7.1 Informacje ogólne
Czyścić płytę grzejną po każdym
użyciu.
Należy zawsze używać naczyń z
czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na
powierzchni nie mają wpływu na
działanie płyty grzejnej.
Stosować odpowiednie środki
przeznaczone do czyszczenia
powierzchni płyty grzejnej.
Używać specjalnego skrobaka do
szkła.
POLSKI 11
7.2 Czyszczenie płyty
grzejnej
Usuwać natychmiast: stopiony
plastik, folię oraz zabrudzenia z
potraw zawierających cukier. W
przeciwnym razie zabrudzenia mogą
spowodować uszkodzenie płyty
grzejnej. Przyłożyć specjalny skrobak
pod ostrym kątem do szklanej
powierzchni i przesuwać po niej
ostrzem.
Usunąć, gdy płyta grzejna
wystarczająco ostygnie: ślady
osadu kamienia i wody, plamy
tłuszczu, metaliczne odbarwienia.
Przetrzeć płytę grzejną wilgotną
szmatką z dodatkiem delikatnego
detergentu. Po wyczyszczeniu
wytrzeć płytę grzejną do sucha
miękką szmatką.
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
8.1 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
W zależności od modelu
na urządzeniu mogą
znajdować się symbole
przy pokrętłach, wskaźniki
lub kontrolki:
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy
urządzenie pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła
modyfikowane są
ustawienia dotyczące
któregoś z pól grzejnych,
funkcji piekarnika czy
temperatury.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika w celu wybrania żądanej
funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji
temperatury w celu wybrania żądanej
temperatury.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury do położenia
wyłączenia.
8.2 Termostat
bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub
uszkodzone podzespoły mogą
spowodować niebezpieczne przegrzanie
urządzenia. Aby temu zapobiec,
piekarnik wyposażono w termostat
bezpieczeństwa, który w razie potrzeby
wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie
włączy się ponownie.
8.3 Funkcje piekarnika
Sym‐
bol
Funkcje piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłączenia Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie piekarnika Umożliwia włączenie oświetlenia, gdy nie jest włą‐
czona funkcja pieczenia.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
www.aeg.com12
Sym‐
bol
Funkcje piekarnika Zastosowanie
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pas‐
teryzowania żywności.
Pieczenie konwekcyjne Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast
wymagających jednakowej temperatury, na więcej
niż jednym poziomie, bez przenikania zapachów.
Termoobieg Do pieczenia na dwóch poziomach jednocześnie
oraz do suszenia żywności.Ustawić temperaturę o
20-40°C niższą niż dla funkcji Pieczenie tradycyjne.
Delikatne pieczenie Do pieczenia w formach oraz suszenia produktów na
jednym poziomie w niskiej temperaturze.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu
z kością na jednym poziomie. Również do przyrzą‐
dzania zapiekanek i przyrumieniania.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają‐
cych intensywnego przyrumienienia i kruchego spo‐
du. Ustawić temperaturę o 20-40°C niższą niż dla
funkcji Pieczenie tradycyjne.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
9.1 Wyświetlacz
A B C
A. Wskaźniki funkcji
B. Wskazanie czasu
C. Wskaźnik funkcji
9.2 Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
POLSKI 13
9.3 Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
Minutnik Ustawianie czasu odliczania. Funkcja nie ma wpływu na dzia‐
łanie urządzenia.
Czas trwania Ustawianie czasu pieczenia w piekarniku.
Koniec Ustawianie godziny, o której powinno nastąpić wyłączenie
piekarnika.
Istnieje możliwość
jednoczesnego użycia
funkcji Czas i Koniec ,
by określić, jak długo ma
pracować urządzenie i kiedy
ma się wyłączyć. Pozwala to
zaprogramować włączenie
urządzenia z opóźnieniem.
Najpierw należy ustawić
funkcję Czas , a
następnie funkcję Koniec
.
9.4 Ustawianie funkcji zegara
Dla funkcji Czas i Koniec należy
ustawić funkcję piekarnika oraz
temperaturę pieczenia. Nie jest to
konieczne podczas korzystania z funkcji
minutnika .
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji
zegara.
2. Nacisnąć lub , aby ustawić
czas dla żądanej funkcji zegara.
Funkcja zegara zostanie włączona. Na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik
ustawionej funkcji zegara.
Dla funkcji minutnika na
wyświetlaczu będzie
pokazywany pozostały czas.
3. Gdy upłynie ustawiony czas,
wskaźnik funkcji zegara zacznie
migać i rozlegnie się sygnał
dźwiękowy. Nacisnąć przycisk, aby
wyłączyć sygnał dźwiękowy.
4. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury w położenie wyłączenia.
Jeśli włączono funkcję Czas
lub Koniec ,
urządzenie wyłączy się
automatycznie.
9.5 Anulowanie funkcji
zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk .
Funkcja zegara wyłączy się po kilku
sekundach.
10. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
10.1 Wkładanie akcesoriów
Ruszt:
www.aeg.com14
Wsunąć ruszt między prowadnice blachy
na wybranym poziomie piekarnika.
Krawędzie z wgłębieniami powinny
znajdować się w tylnej części piekarnika i
być skierowane do góry.
Blacha:
Nie dosuwać blachy do
pieczenia do tylnej ścianki w
komorze. Uniemożliwia to
obieg powietrza wokół
blachy. Żywność może się
przypalić, szczególnie w
tylnej części blachy.
Wsunąć blachę do pieczenia lub głęboką
blachę między prowadnice jednego z
poziomów. Sprawdzić, czy nie dotyka
tylnej ścianki piekarnika.
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Wsunąć głęboką blachę między
prowadnice blachy, a ruszt między
prowadnice powyżej.
10.2 Prowadnice teleskopowe
Prowadnice teleskopowe ułatwiają
wkładanie i wyjmowanie akcesoriów.
Prowadnice teleskopowe
można umieścić na innych
poziomach (z wyjątkiem
poziomu 4).
UWAGA!
Nie myć prowadnic
teleskopowych w zmywarce.
Nie smarować prowadnic
teleskopowych.
Zakładanie prowadnic
teleskopowych
1. Obrócić prowadnicę teleskopową o
około 90°.
2. Wsunąć zatrzask znajdujący się na
końcu prowadnicy teleskopowej na
prowadnicę blachy. Należy upewnić
się, że prowadnica jest umieszczona
po właściwej stronie piekarnika.
1 cm
3. Obrócić prowadnicę we właściwe
położenie. Ogranicznik znajdujący
się na jednym końcu prowadnicy
teleskopowej musi być skierowany
do góry.
4. Całkowicie dosunąć prowadnicę do
tylnej ścianki piekarnika.
5. Docisnąć przednią część prowadnicy
teleskopowej do prowadnicy blachy.
Słyszalne kliknięcie oznacza
prawidłowe zablokowanie zatrzasku
z przodu prowadnicy.
6. Wykonać te same czynności w celu
zamontowania drugiej prowadnicy
teleskopowej. Należy sprawdzić, czy
obie prowadnice teleskopowe są
POLSKI 15
umieszczone na tym samym
poziomie.
Zdejmowanie prowadnic
teleskopowych
1. Nacisnąć i przytrzymać zatrzask z
przodu prowadnicy teleskopowej.
1
2
2. Odciągnąć przednią część
prowadnicy teleskopowej od
prowadnicy blachy.
3. Obrócić prowadnicę teleskopową o
około 90°.
4. Wyjąć tylną część prowadnicy
teleskopowej z prowadnicy blachy.
5. Wykonać te same czynności w celu
wyjęcia drugiej prowadnicy
teleskopowej.
10.3 Prowadnice teleskopowe
– wkładanie akcesoriów
UWAGA!
Przed zamknięciem drzwi
piekarnika upewnić się, że
prowadnice teleskopowe
zostały całkowicie wsunięte
do wnętrza urządzenia.
Ruszt:
Blacha do pieczenia ciasta lub głęboka
blacha:
Umieścić blachę do pieczenia ciasta lub
głęboką blachę na prowadnicach
teleskopowych.
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Umieścić ruszt na głębokiej blasze.
Umieścić ruszt wraz z głęboką blachą na
prowadnicach teleskopowych.
11. PIEKARNIK – WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy
pieczenia podane w
tabelach mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych
składników.
www.aeg.com16
11.1 Informacje ogólne
W urządzeniu są cztery poziomy.
Poziomy umieszczania potraw liczy
się od dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej
recyrkulacji pary. System ten, dzięki
obecności pary, umożliwia
przygotowanie delikatnych potraw z
chrupiącą skórką. Zmniejsza on do
minimum czas pieczenia i zużycie
energii.
Wewnątrz urządzenia lub na
szklanych drzwiach może skraplać się
wilgoć. Jest to normalne zjawisko.
Otwierając drzwi podczas pieczenia,
należy zawsze odsunąć się od
urządzenia. Aby ograniczyć zjawisko
skraplania pary wodnej, należy
uruchamiać urządzenie na 10 minut
przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego
elementów folią aluminiową. Może to
wpłynąć na efekty pieczenia i
spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
11.2 Pieczenie ciast
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używane urządzenie.
Należy dostosować używane
ustawienia (temperatury, czasu
pieczenia) i poziomy umieszczania
potraw do wartości podanych w
tabelach.
Zaleca się ustawienie za pierwszym
razem niższej temperatury.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla
danego przepisu, należy wybrać
najbardziej podobny.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie można wydłużyć czas
pieczenia o 10 - 15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych
poziomach nie zawsze przyrumieniają
się równomiernie. W tym przypadku
nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Przy dłuższym czasie pieczenia
można wyłączyć piekarnik około 10
minut przed końcem pieczenia i
wykorzystać ciepło resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej
żywności może spowodować
odkształcenie blach podczas pieczenia.
Po ostygnięciu blach odkształcenia
znikną.
11.3 Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Wykorzystując dwie blachy do
pieczenia jednocześnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom
między nimi.
11.4 Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw
należy używać głębokiej blachy, aby
nie dopuścić do trwałego zabrudzenia
piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego
pokrojeniem, aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w
piekarniku podczas pieczenia, należy
do głębokiej blachy wlać nieco wody.
Aby zapobiec gromadzeniu się dymu,
należy dolewać wody po trochu, za
każdym razem, gdy wyparuje.
11.5 Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
POLSKI 17
11.6 Pieczenie tradycyjne
Produkt Ilość (g) Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom
piekar‐
nika
Akcesoria
Ciasta przekła‐
dane
250 150 25 - 30 3 blacha do pie‐
czenia
Cienkie ciasto
1)
1000 160 - 170 30 - 35 2 blacha do pie‐
czenia
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
2000 170 - 190 40 - 50 3 blacha do pie‐
czenia
Szarlotka
2)
1200 +
1200
180 - 200 50 - 60 1 2 okrągłe alumi‐
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
Małe ciastecz‐
ka
1)
500 160 - 170 25 - 30 2 blacha do pie‐
czenia
Biszkopt nisko‐
kaloryczny
1)
350 160 - 170 25 - 30 1 1 okrągła alumi‐
niowa blacha
(średnica: 26 cm)
Ciasto w głębo‐
kiej blasze
1500 160 - 170
45 - 55
3)
2 blacha do pie‐
czenia
Kurczak, cały 1350 200 - 220 60 - 70 2 ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
Kurczak, połów‐
ka
1300 190 - 210 35 + 30 3 ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
Pieczone kotlety
wieprzowe
600 190 - 210 30 - 35 3 Ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
Kruche ciasto
4)
800 230 - 250 10 - 15 2 blacha do pie‐
czenia
Nadziewane
ciasto drożdżo‐
we
5)
1200 170 - 180 25 - 35 2 blacha do pie‐
czenia
Pizza 1000 200 - 220 25 - 35 2 blacha do pie‐
czenia
Sernik 2600 170 - 190 60 - 70 2 blacha do pie‐
czenia
www.aeg.com18
Produkt Ilość (g) Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom
piekar‐
nika
Akcesoria
Jabłkowa tarta
szwajcarska
5)
1900 200 - 220 30 - 40 1 blacha do pie‐
czenia
Keks
5)
2400 170 - 180
55 - 65
6)
2 blacha do pie‐
czenia
Quiche Lorrai‐
ne
5)
1000 220 - 230 40 - 50 1 1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
Chleb wiejski
7)
750 + 750 180 - 200 60 - 70 1 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
20 cm)
Biszkopt rumuń‐
ski
1)
600 + 600 160 - 170 40 - 50 2 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
25 cm) na tym
samym poziomie
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
600 + 600 160 - 170 30 - 40 2 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
25 cm) na tym
samym poziomie
Bułeczki droż‐
dżowe
5)
800 200 - 210 10 - 15 2 blacha do pie‐
czenia
Rolada biszkop‐
towa
1)
500 150 - 170 15 - 20 1 blacha do pie‐
czenia
Bezy 400 100 - 120 40 - 50 2 blacha do pie‐
czenia
Placek z kru‐
szonką
5)
1500 180 - 190 25 - 35 3 blacha do pie‐
czenia
Biszkopt
1)
600 160 - 170 25 - 35 3 blacha do pie‐
czenia
Ciasto maśla‐
ne
1)
600 180 - 200 20 - 25 2 blacha do pie‐
czenia
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
2)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 15 minut.
3)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
4)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 20 minut.
5)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 - 15 minut.
6)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
7)
Ustawić temperaturę na 250°C i nagrzewać wstępnie piekarnik przez 18 minut.
POLSKI 19
11.7 Pieczenie konwekcyjne
Produkt Ilość (g) Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom
piekarni‐
ka
Akcesoria
Ciasta przekła‐
dane
1)
250 145 25 3 blacha do pie‐
czenia
Ciasta przekła‐
dane
1)
250 + 250 145 25 1 + 3 blacha do pie‐
czenia
Cienkie ciasto
1)
1000 150 30 2 blacha do pie‐
czenia
Cienkie ciasto
1)
1000 + 1000 155 40 1 + 3 blacha do pie‐
czenia
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
2000 170 - 180 40 - 50 3 blacha do pie‐
czenia
Szarlotka 1200 + 1200 175 55 2 2 okrągłe alu‐
miniowe bla‐
chy (średnica:
20 cm) na tym
samym pozio‐
mie
Małe ciastecz‐
ka
1)
500 155 30 2 blacha do pie‐
czenia
Małe ciastecz‐
ka
1)
500 + 500 155 40 1 + 3 blacha do pie‐
czenia
Biszkopt nisko‐
kaloryczny
1)
350 160 30 1 1 okrągła alu‐
miniowa bla‐
cha (średnica:
26 cm)
Ciasto w głębo‐
kiej blasze
1200 150 - 160
30 - 35
2)
2 blacha do pie‐
czenia
Kurczak, cały 1400 180 55 2 ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
Pieczeń wie‐
przowa
800 170 - 180 45 - 50 2 ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
Nadziewane
ciasto drożdżo‐
we
1200 150 - 160 20 - 30 2 blacha do pie‐
czenia
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

AEG 47095VD-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi