15Zastosowania, tabele i rady
Wskazówki ogólne
• Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
• Przy stosowaniu funkcji Grzejnik górny/dolny lub Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem grzejnym mo¿na piec w dwóch formach
równoczeœnie, u³o¿onych obok siebie na ruszcie. Czas pieczenia
wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ
podczas pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury
pomiêdzy zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu
blachy odkszta³cenie znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach umieszczone zosta³y ró¿ne potrawy wraz z wymaganymi dla
nich temperaturami, czasem pieczenia i poziomami wsadów.
• Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi,
zale¿¹cymi od sk³adu i iloœci ciasta oraz od formy do pieczenia.
• Zaleca siê, aby pierwszy raz ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê i podwy¿szyæ
j¹ dopiero w razie potrzeby, np. kiedy chc¹ Pañstwo otrzymaæ silniejsze
zarumienienie pieczeni lub kiedy czas pieczenia trwa zbyt d³ugo.
• Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego
przepisu.
• W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku
poziomach czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
• Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y piec na
jednym poziomie.
• Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e
spowodowaæ w pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne zarumienianie
siê potraw. W takim przypadku nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ
temperatury. Ró¿nice w zarumienieniu ulegn¹ wyrównaniu w trakcie
kontynuacji procesu pieczenia.
• Nowy piekarnik mo¿e inaczej zachowywaæ siê podczas pieczenia/
sma¿enia ni¿ dotychczas stosowane przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i poziomy wsadów do
ustawieñ zalecanych w przedstawionych poni¿ej tabelach.
2 W przypadku gdy pieczenie trwa d³u¿ej, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na ok.
10 minut przed up³ywem czasu pieczenia; w ten sposób wykorzystuje siê
ciep³o pozosta³e.
Dane zamieszczone w tabelach obowi¹zuj¹, o ile nie zaznaczono inaczej,
na moment rozpoczêcia gotowania w nierozgrzanym piekarniku.