Aeg-Electrolux B4000-5-LG DE R08 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B4000-5_LG
Instrukcja obs³ugi Piekarnik
elektryczny do
zabudowy
2
Drogi Kliencie
Dziêkujemy za wybranie jednego z naszych wysokiej jakoœci produktów.
Zakupione urz¹dzenie pozwoli Pañstwu doœwiadczyæ doskona³ego
po³¹czenia funkcjonalnej konstrukcji z najnowoczeœniejsz¹ technologi¹.
Poniewa¿ jako firma wyznaczamy najwy¿sze standardy doskona³oœci,
przekonaj¹ siê Pañstwo, ¿e produkowane przez nas urz¹dzenia
stworzono w celu zagwarantowania najlepszych parametrów pracy oraz
sterowania.
Dodatkowo, ka¿de z naszych urz¹dzeñ zaprojektowano z myœl¹ o
ochronie œrodowiska oraz oszczêdnoœci energii.
W celu zapewnienia optymalnej i niezawodnej pracy naszych urz¹dzeñ
prosimy o dok³adne przeczytanie instrukcji obs³ugi. Pozwoli to efektywnie
i optymalnie korzystaæ z dostêpnych funkcji urz¹dzenia.
Zalecamy zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê do wgl¹du w przysz³oœci. W
przypadku przekazania lub sprzeda¿y urz¹dzenia, instrukcjê nale¿y
przekazaæ nowemu u¿ytkownikowi.
¯yczymy du¿o zadowolenia z nowego urz¹dzenia.
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz
prawid³owej eksploatacji urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
3Spis treœci
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi 5
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa 5
Opis urz¹dzenia 7
Widok z przodu 7
Panel steruj¹cy 7
Wyposa¿enie piekarnika 8
Akcesoria piekarnika 8
Przed pierwszym u¿yciem 9
Pierwsze czyszczenie 9
Obs³uga piekarnika 10
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika 10
Funkcje - piekarnik 11
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny 12
Zak³adanie/wyjmowanie filtra t³uszczowego 13
Zastosowania, tabele i rady 14
Pieczenie 14
Tabela pieczenia 16
Tabela Zapiekanki i potrawy zapiekane 23
Tabela mro¿onych dañ gotowych 23
Pieczenie miêsa 24
Tabela pieczenia 25
Grillowanie powierzchniowe 27
Tabela grillowania 27
Rozmra¿anie 28
Tabela rozmra¿ania 28
Suszenie 29
Pasteryzacja 30
Czyszczenie i pielêgnacja 31
Elementy zewnêtrzne urz¹dzenia 31
Wnêtrze piekarnika 31
Akcesoria 32
Filtr t³uszczowy 32
Prowadnice listew 33
Oœwietlenie piekarnika 34
Górna œciana piekarnika 35
Drzwi piekarnika 36
Szyby w drzwiach piekarnika 38
Spis treœci4
Co zrobiæ, gdy 42
Recykling 43
Instrukcja monta¿u 44
Wskazówki bezpieczeñstwa dla instalatora 44
Gwarancja/Serwis 48
Serwis 51
5Instrukcja obs³ugi
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ lub
wy³¹czyæ bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez
specjalistê. Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne
niebezpieczeñstwa. W przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ
siê do naszego serwisu lub do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u
w³¹czonego urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi), które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia,
mog¹ obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod kontrol¹ i zgodnie z poleceniami
odpowiedzialnej osoby.
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody
zasilaj¹ce nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ b
przyciœniête gor¹cymi drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e
powstaæ palna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku
nale¿y ostro¿nie otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi
Ÿród³ami ognia (iskry, ¿ar).
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa6
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w
trakcie obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w
przypadku produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie
dla zdrowia wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie
w mo¿liwie niskich temperaturach i niezbyt intensywne zrumienianie
potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o
mo¿e uszkodziæ emaliê piekarnika.
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do pieczenia pozostawiaj¹ plamy,
które nie daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ
blachy uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach szyby frontowej, mo¿e
spowodowaæ pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych przedmiotów.
Mog³yby zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w piekarniku nie nale¿y
przechowywaæ ¿adnych potraw w otwartych pojemnikach.
W piekarniku lub na szybach drzwiczek gromadzi siê wilgoæ, która
mo¿e dotrzeæ tak¿e do mebli.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z
u¿ytkowania nie maj¹ wp³ywu na sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu
nie stanowi¹ one usterki w rozumieniu prawa gwarancyjnego.
7Opis urz¹dzenia
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Panel steruj¹cy
Drzwi z
pe³nego szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt
drzwi
Lampka kontrolna pracy Lampka kontrolna temperatury
Wybór temperatury
Funkcje piekarnika
Opis urz¹dzenia8
Wyposa¿enie piekarnika
Wewnêtrzna strona drzwiczek
Po wewnêtrznej stronie
drzwiczekpiekarnika przedstawiona
zosta³a numeracja poziomówwsadu
piekarnika.
Poza tym znajdziecie tu Pañstwo krótk¹
informacjê dotycz¹c¹ funkcji
piekarnika, zalecanych poziomów
wsadu i temperatur do
przygotowywania najbardziej typowych
potraw.
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha
wy³apuj¹ca kapi¹cy t³uszcz.
9Przed pierwszym u¿yciem
Przed pierwszym u¿yciem
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y go dok³adnie umyæ.
1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych ostrych, rysuj¹cych œrodków
czyszcz¹cych ! Powierzchnia mo¿e ulec uszkodzeniu.
3 Do elementów metalowych nale¿y u¿ywaæ dostêpnych w handlu œrodków
do konserwacji.
1. Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika prze³¹czyæ na oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia nale¿y wyj¹æ i umyæ w gor¹cej wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ na mokro.
Obs³uga piekarnika10
Obs³uga piekarnika
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik
pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik
nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ pokrêt³a funkcji piekarnika i
wyboru temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a ch³odna. Po wy³¹czeniu
piekarnika, dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ urz¹dzenie, a
nastêpnie wy³¹cza siê automatycznie.
Lampka kontrolna
temperatury
Funkcje piekarnika Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy
11Obs³uga piekarnika
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
Funkcja piekarnika Stosowanie
Oœwietlenie Przy pomocy tej funkcji mo¿na oœwietliæ wnêtrze
piekarnika np. do czyszczenia.
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
Do pieczenia na maksymalnie trzech poziomach
jednoczeœnie.
Temperaturê piekarnika nale¿y ustawiæ 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Funkcja Pizza Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie potraw,
wymagaj¹cych intensywniejszego zbr¹zowienia i
wiêkszej kruchoœci spodu.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grzejnik górny/
dolny
Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie.
Grzejnik dolny Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Rozmra¿anie Do rozmra¿ania np. tortów, mas³a, chleba, owoców i
innych zamro¿onych artyku³ów spo¿ywczych.
Grill maly Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych, które
uk³adane bêd¹ na œrodku rusztu oraz do tostowania.
Grill duzy Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych iloœciach oraz do tostowania.
Pieczenie w
podczerwieni
Do pieczenia wiêkszych kawa³ków miêsa lub drobiu na
jednej powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do zapiekania i do
opiekania.
Obs³uga piekarnika12
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny
3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i przechyleniem
Wszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹ zabezpieczenie przed wyjêciem w
postaci ma³ego wybrzuszenia na prawej i lewej krawêdzi.
Czêœci te zawsze nale¿y wk³adaæ do piekarnika w taki sposób, aby
wybrzuszenie znajdowa³o siê w tyle we wnêtrzu urz¹dzenia.
Wybrzuszenie to zabezpiecza wsuwane czêœci równie¿ przed
przechyleniem.
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
Wsun¹æ blachê lub brytfannê pomiêdzy
dr¹¿ki prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki
by³y skierowane do do³u.
Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed
obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
Wsun¹æ brytfannê pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
13Obs³uga piekarnika
Zak³adanie/wyjmowanie filtra t³uszczowego
Podczas pieczenia filtr t³uszczowy
chroni tyln¹ grza³kê przed pryskaj¹cym
t³uszczem.
Zak³adanie filtra
Przytrzym¹æ filtr za uchwyt i
umieœciæ obydwie wypustki od
góry w otworze na œcianie tylnej
piekarnika (otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra
t³uszczowego
Przytrzym¹æ filtr za uchwyt i
wyj¹æ.
Zastosowania, tabele i rady14
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika: Gor¹ce powietrze z okr¹glym elementem
grzejnym lub Grzejnik górny/dolny
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzejnik górny/dolny mo¿na stosowaæ formy z
ciemnego metalu i formy powlekane.
W przypadku funkcji Gor¹ce powietrze z okr¹glym elementem
grzejnym mo¿na równie¿ stosowaæ formy z jasnego metalu.
Poziomy wsadu
Pieczenie z Grzejnik górny/dolny jest mo¿liwe na jednym poziomie.
Z Gor¹ce powietrze z okr¹glym elementem grzejnym mo¿na piec na
maksymalnie 3 blachach jednoczeœnie:
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
2 blachy do pieczenia:
np. poziom 1 i 3
3 blachy do pieczenia:
poziomy 1, 3 i 5
15Zastosowania, tabele i rady
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
Przy stosowaniu funkcji Grzejnik górny/dolny lub Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem grzejnym mo¿na piec w dwóch formach
równoczeœnie, u³o¿onych obok siebie na ruszcie. Czas pieczenia
wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ
podczas pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury
pomiêdzy zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu
blachy odkszta³cenie znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach umieszczone zosta³y ró¿ne potrawy wraz z wymaganymi dla
nich temperaturami, czasem pieczenia i poziomami wsadów.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi,
zale¿¹cymi od sk³adu i iloœci ciasta oraz od formy do pieczenia.
Zaleca siê, aby pierwszy raz ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê i podwy¿szyæ
j¹ dopiero w razie potrzeby, np. kiedy chc¹ Pañstwo otrzymaæ silniejsze
zarumienienie pieczeni lub kiedy czas pieczenia trwa zbyt d³ugo.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego
przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku
poziomach czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y piec na
jednym poziomie.
Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e
spowodowaæ w pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne zarumienianie
siê potraw. W takim przypadku nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ
temperatury. Ró¿nice w zarumienieniu ulegn¹ wyrównaniu w trakcie
kontynuacji procesu pieczenia.
Nowy piekarnik mo¿e inaczej zachowywaæ siê podczas pieczenia/
sma¿enia ni¿ dotychczas stosowane przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i poziomy wsadów do
ustawieñ zalecanych w przedstawionych poni¿ej tabelach.
2 W przypadku gdy pieczenie trwa d³u¿ej, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na ok.
10 minut przed up³ywem czasu pieczenia; w ten sposób wykorzystuje siê
ciep³o pozosta³e.
Dane zamieszczone w tabelach obowzuj¹, o ile nie zaznaczono inaczej,
na moment rozpoczêcia gotowania w nierozgrzanym piekarniku.
Zastosowania, tabele i rady16
Tabela pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Wypieki w formach
Babka Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
Królewiec
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
1 140-160 1:10-1:30
Ciasto biszkoptowe Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
1 140 0:25-0:40
Ciasto biszkoptowe Grzejnik górny/
dolny
1 160 0:25-0:40
Spód tortu, ciasto kruche Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 170-180
1)
0:10-0:25
Spód tortu, ciasto
ucierane
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 150-170 0:20-0:25
Ciasto z jab³kami Grzejnik górny/
dolny
1 170-190 0:50-1:00
Jab³ecznik (2formy,
Ø20cm, u³o¿one po
przek¹tnej)
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
1 160 1:10-1:30
Jab³ecznik (2formy,
Ø20cm, u³o¿one po
przek¹tnej)
Grzejnik górny/
dolny
1 180 1:10-1:30
Ciasto pikantne (np. kisz
lotaryñski)
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
1 160-180 0:30-1:10
Sernik Grzejnik górny/
dolny
1 170-190 1:00-1:30
17Zastosowania, tabele i rady
Wypieki na blachach do pieczenia
Warkocz dro¿d¿owy /
Wianek dro¿d¿owy
Grzejnik górny/
dolny
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bo¿onarodzeniowa Grzejnik górny/
dolny
3 160-180
1)
0:40-1:00
Chleb (chleb ¿ytni)
-najpierw
-póŸniej
Grzejnik górny/
dolny
1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Ptysie / Eklerki Grzejnik górny/
dolny
3 160-170
1)
0:15-0:30
Rolada biszkoptowa Grzejnik górny/
dolny
3 180-200
1)
0:10-0:20
Placek z kruszonk¹ suchy Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maœlane/ cukrowe Grzejnik górny/
dolny
3 190-210
1)
0:15-0:30
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ucieranym)
2)
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 150 0:35-0:50
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
kruchym)
2)
Grzejnik górny/
dolny
3 170 0:35-0:50
Ciasto owocowe na
cieœcie kruchym
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 160-170 0:40-1:20
Ciasto z blachy z
delikatnym nadzieniem
(np.: sernik, ciasto
œmietanowe, miodownik)
Grzejnik górny/
dolny
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹
dodatków)
2)
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (cienka) Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
1 200-220
1)
0:10-0:25
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Zastosowania, tabele i rady18
Pita Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
1 200-220 0:08-0:15
Zapiekanka (szwajcarska) Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
1 180-200 0:35-0:50
Drobne wypieki
Ciastka kruche Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 150-160 0:06-0:20
Ciastka wyciskane Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 140 0:20-0:30
Ciastka wyciskane Grzejnik górny/
dolny
3 160
1)
0:20-0:30
Ciastka z ciasta
ucieranego
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 150-160 0:15-0:20
Wypieki z bia³ek, bezy Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 100-120 0:30-0:60
Drobne wypieki
dro¿d¿owe
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 150-160 0:20-0:40
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 170-180
1)
0:20-0:30
Bu³ki Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 160
1)
0:20-0:35
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
19Zastosowania, tabele i rady
Bu³ki Grzejnik górny/
dolny
3 180
1)
0:20-0:35
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
Gor¹ce powietrze
z okr¹glym
elementem
grzejnym
3 140
1)
0:20-0:30
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
Grzejnik górny/
dolny
3 170
1)
0:20-0:30
1)Nagrzaæ piekarnik
2)Stosowaæ blachê wy³apuj¹c¹ lub pateln
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Zastosowania, tabele i rady20
Pieczenie na kilku poziomach
Rodzaj wypieku
Gor¹ce
powietrze z
okr¹glym
elementem
grzejnym
Gor¹ce
powietrze z
okr¹glym
elementem
grzejnym
Tempera-
tura ºC
Czas
Godz.:
min.
Poziom wsadu od do³u
2 poziomy 3 poziomy
Wypiek na blasze do pieczenia
Ptysie/eklerki 1/4 --- 160-180
1)
1)Nagrzaæ piekarnik
0:35-0:60
Ciasto z kruszonk¹,
suche
1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Drobne wypieki
Ciastka kruche 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Ciastka wyciskane 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Ciastka z ciasta
ukrêcanego
1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Wypieki z bia³ek, bezy 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Drobne wypieki
dro¿d¿owe
1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Bu³ka 1/4 --- 160 0:30-0:45
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Aeg-Electrolux B4000-5-LG DE R08 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi