Aby wybrać niższą temperaturę: przekręć zgodnie z ru-
chem wskazówek zegara.
Aby wybrać wyższą temperaturę: przekręć odwrotnie do
ruchu wskazówek zegara.
Przekręcenie termostatu w lewo=najsłabsze chłodzenie;
(Przekręcenie termostatu w lewo do oporu wyłączy urzą-
dzenie, sprężarka przestanie pracować);
Przekręcenie termostatu w prawo na najwyższe ustawie-
nie=najmocniejsze chłodzenie;
Temperatura powinna być dobrana w zależności od na
-
stępujących czynników:
• Temperatura pomieszczenia;
• Ilość przechowywanej żywności;
• Częstotliwość otwierania drzwi;
Dzięki obserwacji pracy urządzenia nauczysz się dobierać
odpowiednie ustawienia temperatury.
Odpowiednie ustawienie temperatury jest bardzo istot
-
ne dla przechowywania żywności. Drobnoustroje mogą
bardzo szybko doprowadzić do zepsucia się żywności,
chyba, że ich obecność tłumiona jest przez chłodne śro
-
dowisko. Zaleca się ustawienie temperatury na 5 st. C lub
mniej, co w dużej ograniczy działanie drobnoustrojów.
d. Wyłączenie
Aby wyłączyć urządzenie, przekręć termostat odwrotnie
do ruchu wskazówek zegara, do oporu.
Sprężarka przestanie pracować.
Odłącz urządzenie od gniazda zasilania.
7. Komora zamrażarki (nie dotyczy
niektórych modeli, wyłącznie dla
chłodziarek 4-gwiazdkowych)
Urządzenia 3- i 4-gwiazdkowe nadają się do przechowy-
wania mrożonej żywności (zamrożonej w momencie wło
-
żenia do zamrażarki), przechowywania świeżej żywności
przez krótki okres czasu (2-3 tygodnie) poprzez jej zamro-
żenie, lub też robienia lodu, lodów i mrożonek wody.
Należy zawsze zwracać uwagę na datę ważności żywności.
Zamrażarka posiada funkcję robienia kostek lodu.
1. Temperatura wewnątrz zamrażarki może być regulowa
-
na za pomocą termostatu. Dla świeżej żywności i żyw
-
ności przechowywanej przez długi okres czasu zaleca
się stosowanie temperatury –18 st. C lub niższej, gdyż
poniżej tej temperatury drobnoustroje zostają prawie
całkowicie wyeliminowane. W temperaturze wyższej
niż –10 st. C, drobnoustroje mogą zacząć wpływać na
jakość żywności, tak więc skróci się maksymalny okres
przechowywania żywności. Jeśli chcesz zamrozić żyw-
ność częściowo lub całkowicie rozmrożoną, należy ją
ugotować przed ponownym włożeniem do zamrażarki.
Wysoka temperatura gotowania wyeliminuje większość
drobnoustrojów.
2. Im wyższy ustawiony stopień termostatu, tym niższa
temperatura wewnątrz zamrażarki.
3. Jeśli żywność będzie przechowywana przez krótki
okres czasu, ustaw termostat na pośredni stopień.
4. Jeśli żywność będzie przechowywana przez długi okres
czasu, ustaw termostat na wyższy stopień.
Uwaga!
• Nigdy nie wkładaj butelek ani puszek z napojami ga-
zowanymi do zamrażarki, gdyż dwutlenek węgla może
uleć rozerwaniu, co może spowodować zagrożenie ob
-
rażeniami.
• Żywność w butelkach wymagająca natychmiastowego
schłodzenia może być przechowywana w zamrażarce
nie dłużej niż przez 1 godzinę, w innym przypadku bu
-
telki mogą ulec pęknięciu.
• Lody i zmrożona woda powinny przed spożyciem być
odstawione na kilka minut do pomieszczenia, gdyż w in
-
nym przypadku usta i język mogą ulec odmrożeniu (po
-
wstanie spierzchnięć na skórze). Nie wolno również do-
tykać wewnętrznych ścian zamrażarki gołymi rękami.
Ważne!
• Żywność wkładana do zamrażarki musi być odpowied-
nio owinięta folią.
• Zawsze zwracaj uwagę na datę ważności mrożonej żyw
-
ności.
• Jedynie wysokiej jakości świeża żywności nadaje się do
zamrożenia.
• Żywność przechowywana w zamrażarce powinna być
odpowiednich rozmiarów.
• Waga pojedynczej sztuki mrożonej żywności nie powin
-
na przekraczać 2 kg.
• Do przechowywania żywności używaj folii plastikowej
lub aluminiowej lub włóż żywność do pojemnika.
• Używaj gumki recepturki, spinki, sznurka lub mrozood
-
pornej taśmy do zabezpieczenia żywności.
• Urządzenie do zgrzewania folii powinno być używane
do zabezpieczenia folii plastikowej.
• Aby szybciej zmrozić żywność, ustaw ją w urządzeniu
szerszą stroną do dołu.
• Opakowania wkładane do zamrażarki powinny być su
-
che, w innym przypadku mogą sczepić się z innymi pro-
duktami.
• Jeśli chcesz zamrozić żywność częściowo lub całkowi
-
cie rozmrożoną, należy ją ugotować przed ponownym
włożeniem do zamrażarki.
• Nie spożywaj żywności przeterminowanej, gdyż może
to doprowadzić do zatrucia pokarmowego.