3
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ A NI STOSOWAĆ PALNYCH
MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu kuchen-
ki. Opary mogą spowodować zagrożenie poża-
rem lub wybuch.
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do suszenia
tkanin, papieru, przypraw, ziół, drewna, kwia-
tów lub innych palnych materiałów. Może to
spowodować pożar.
N
IE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO. Może to
spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU zwłaszcza
wtedy, gdy do gotowania używa się pojemni-
ków papierowych lub wykonanych z tworzyw
sztucznych i innych łatwopalnych materiałów.
Papier może się zwęglić lub zapalić, zaś nie-
które rodzaje plastiku mogą się topić podczas
podgrzewania żywności.
J
EŚLI MA TERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB NA
ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy trzymać
drzwiczki zamknięte i wyłączyć kuchenkę. Odłą-
czyć kabel zasilający lub wyłączyć zasilanie na ta-
blicy bezpiecznikowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
D
ZIECI mogą obsługiwać urządzenie bez nadzoru
osób dorosłych jedynie wówczas, gdy zostały
odpowiednio poinstruowane, jak należy
bezpiecznie obchodzić się z urządzeniem,
i rozumieją zagrożenia wynikające z
niewłaściwego użycia urządzenia.
N
INIEJSZE URZĄDZENIE NIE MOŻE BYĆ OBSŁUGIWANE
PRZEZ osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach zycznych, sensorycznych lub
mentalnych bez nadzoru osoby odpowiedzialnej
za ich bezpieczeństwo.
OSTRZEŻENIE!
DOSTĘPNE ELEMENTY MOCNO SIĘ NAGRZEWAJĄ
podczas pracy urządzenia. Małe dzieci nie
powinny przebywać w jego pobliżu.
NIE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI mikro-
falowej do podgrzewania czego-
kolwiek w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Wzrost ciśnienia
może spowodować uszkodzenie
podczas ich otwierania, a nawet wybuch.
JAJKA
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOW EJ do gotowa-
nia lub podgrzewania całych
jaj w skorupce lub bez skorup-
ki, gdyż mogą eksplodować na-
wet po zakończeniu gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ, czy nie są uszkodzone
uszczelki drzwiczek oraz miejsca w ich pobliżu. W
przypadku stwierdzenia uszkodzeń należy zaprze-
stać korzystania z kuchenki, aż do czasu naprawy
przez wykwali kowanego technika serwisu.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów chemicz-
nych w urządzeniu. Zakupiona kuchenka zo-
stała zaprojektowana specjalnie do podgrze-
wania i gotowania żywności. Nie jest ona prze-
znaczona do celów przemysłowych ani labora-
toryjnych.