105 106
G
Do kosza filtra włożyć ślimak
3
i nacisnąć go,
aby zabezpieczyć go we właściwym położeniu.
Uwaga: jeżeli ślimak nie zostanie w pełni
wciśnięty, zamocowanie pokrywy nie będzie
możliwe.
H
Zamocować pokrywę
2
, pamiętając, by symbol
with the (graphic) on the power unit
(graphic) on the bottom of the bowl
unlock graphic
lock graphic / Fit the lid onto the unit and click into place (x)
lter holder assembly into the juicing bowl and align the (graphic)
(graphic) on the juicing bowl
switch graphic, on, o & reverse
zrównał się z symbolem
with the (graphic) on the power unit
(graphic) on the bottom of the bowl
unlock graphic
lock graphic / Fit the lid onto the unit and click into place (x)
lter holder assembly into the juicing bowl and align the (graphic)
(graphic) on the juicing bowl
switch graphic, on, o & reverse
na górnej
części napędu. Następnie przekręcić pokrywę
zgodnie z ruchem wskazówek zegara do chwili,
aż zablokuje się na swoim miejscu, a symbol
with the (graphic) on the power unit
(graphic) on the bottom of the bowl
unlock graphic
lock graphic / Fit the lid onto the unit and click into place (x)
lter holder assembly into the juicing bowl and align the (graphic)
(graphic) on the juicing bowl
switch graphic, on, o & reverse
zrówna się z symbolem
with the (graphic) on the power unit
(graphic) on the bottom of the bowl
unlock graphic
lock graphic / Fit the lid onto the unit and click into place (x)
lter holder assembly into the juicing bowl and align the (graphic)
(graphic) on the juicing bowl
switch graphic, on, o & reverse
na górnej części
napędu. Popychacz
1
umieścić w podajniku.
użytkowanie wyciskarki (Iè M)
I
Zdjąć osłonę gniazda obrotów niskich.
J
Układając nasadkę w pozycji pokazanej na
rysunku, przyłożyć ją do gniazda obrotów niskich
i przekręcić, aby zablokować ją we właściwym
położeniu.
Kè L
Pod otworem wylotowym miąższu
7
umieścić
miskę lub podobne naczynie, a pod otworem
wylotowym soku
8
dzbanek na sok
bm
. Przed
rozpoczęciem wyciskania soku sprawdzić, czy
korek zapobiegający wyciekaniu
9
znajduje się
w pozycji „otwarty” .
l
W tabeli zaleceń znajdują się wskazówki
dotyczące przygotowywania soku z różnych
warzyw i owoców.
Włączyć robot kuchenny na prędkość 6 i powoli
podawać składniki do podajnika, popychając je
za pomocą popychacza do chwili, aż zostaną
rozdrobnione. Uwaga: podczas pracy urządzenia
obsada z wycierakiem powinna się obracać.
l
Aby wycisnąć maksymalną ilość soku,
składniki zawsze dociskać powoli, za pomocą
popychacza. Nie należy używać nadmiernej siły,
ponieważ składniki powinny zostać podane do
wyciskarki przez ślimak.
Po dodaniu ostatniego składnika pozwolić, by
wyciskarka nadal pracowała, co ma na celu
opróżnienie miski wyciskarki ze znajdującego się
w niej soku. Potrzebna do tego długość czasu
zależy od rodzaju użytych owoców i gęstości
soku.
M
Wyłączyć urządzenie i zaczekać, aż strumień
wyciekającego soku zmieni się w powolne
kapanie. Następnie – przed wyjęciem dzbanka –
umieścić korek zapobiegający wyciekaniu
9
w
swoim położeniu.
W razie wszelkich problemów z
obsługą wyciskarki prosimy zapoznać
się ze wskazówkami w części pt.
„rozwiązywanie problemów”.
l
działanie sprzęgła
Urządzenie wyposażone jest w wewnętrzne
sprzęgło, które ma na celu chronienie
nasadki w razie jej ewentualnej blokady.
Od czasu do czasu podczas pracy słychać
dźwięk przypominający klikanie – jest to
działanie normalne. Jeżeli jednak dojdzie
do zatoru składników w podajniku lub na
ślimaku i wyciskarka przestanie pracować (co
spowoduje ciągły klikający dźwięk), należy
wyłączyć robot kuchenny i zdjąć nasadkę.
P
l
Po zdjęciu nasadki z robota zdjąć pokrywę
i usunąć zatkane składniki. Jeżeli doszło do
zablokowania pokrywy i trudno jest ją zdjąć,
użyć załączonego w zestawie klucza
bo
do
przekręcenia wału napędowego nasadki w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara do chwili, aż zatkane składniki zostaną
uwolnione i zdjęcie pokrywy będzie możliwe.
Po uwolnieniu zatkanych składników ponownie
złożyć nasadkę i zamocować ją na robocie
kuchennym.
porady i wskazówki –
wyciskarka soku
l
Przed wyciskaniem soku wszystkie składniki
należy dokładnie umyć.
l
Aby wycisnąć możliwie najwięcej soku, do
podajnika wkładać małą ilość składników na raz i
wolno popychać je w dół.
l
Sok z twardych składników wyciskać najlepiej
wtedy, gdy mają one temperaturę pokojową.
l
Cienkiej skórki lub łupiny nie trzeba usuwać.
Obierać należy wyłącznie składniki, których
skórka lub łupina jest gruba i niejadalna, np. z
pomarańczy, ananasów, melonów i surowych
buraków.
l
Używać należy świeżych warzyw i owoców,
ponieważ zawierają one więcej soku.
l
Z wiśni, śliwek itp. usunąć pestki.