Whirlpool OK 897EN DC.20 X/HA instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

58
PL
PIEKARNIK
OK 89 EN DC.20 /HA
OK 89 EN DC.20 X/HA
OK 897 EN DC.20 HA
OK 897 EN DC.20 X/HA
7OOK 997 ESD C X RU/HA
7OOK 997 ESD C RU/HA
OK 89ED.20 X /HA
OK 89ED.20 /HA
7OOK 998ED X RU/HA
Spis treści
Instalacja, 59-60
Ustawianie
Podłączenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urządzenia, 61
Widok ogólny
Panel sterowania
Struktura piekarnika, 62
Uruchomienie i użytkowanie, 63-64
Blokada drzwiczek/elementów sterujących
Ustawianie zegara
Ustawienie minutnika
Chowany uchwyt
Przywracanie ustawień fabrycznych
Standby
Programy, 65-72
ExtraLarge Space
Separator (divider)
Small Space
Main Space
Równoczesne korzystanie z komór Small Space i
Main Space
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady na temat pieczenia
Tabela pieczenia w komorze ExtraLarge Space
Tabela pieczenia Main Space
Tabela pieczenia Small Space
Tabela pieczenia przy równoczesnym korzystaniu z
komór Small Space i Main Space
Zalecenia i środki ostrożności, 73
Bezpieczeństwo ogólne
Utylizacja
Oszczędność i ochrona środowiska
Konserwacja i utrzymanie, 74
Odłączanie od prądu
Czyszczenie urządzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana żarówki
Nieprawidłowości w działaniu i sposoby
ich usuwania, 75
Serwis Techniczny, 76
Instrukcja obsługi
Deutsch, 1
PL
Русский, 20
Türkçe, 39
RS TR
Polski, 58
DE
59
PL
! Należy zachować niniejszą instrukcję obsługi, aby
móc w każdej chwili z niej skorzystać. W przypadku
sprzedaży, odstąpienia lub przeprowadzki, należy
upewnić się, że instrukcja obsługi pozostała wraz z
urządzeniem, tak aby nowy właściciel mógł
zapoznać się z jego działaniem i z dotyczącymi go
ostrzeżeniami.
! Należy uważnie przeczytać instrukcję: zawiera ona
ważne informacje dotyczące instalacji oraz
właściwego i bezpiecznego użytkowania urządzenia.
Ustawianie
! Elementy opakowania nie są zabawkami dla dzieci i
należy je usunąć zgodnie z normami dotyczącymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i środki ostrożności ).
! Instalacja powinna zostać wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez personel posiadający
odpowiednie kwalifikacje zawodowe. Niewłaściwe
podłączenie urządzenia może spowodować
obrażenia osób lub zwierząt lub szkody materialne.
Zabudowa
W celu zagwarantowania poprawnego działania
urządzenia koniecznym jest, aby mebel spełniał
odpowiednie warunki pod względem technicznym:
panele przylegające do piekarnika powinny być
wykonane z materiałów odpornych na ciepło;
w przypadku mebli z okładziną z forniru, użyty klej
musi być odporny na temperaturę 100° C;
dla zabudowy piekarnika, zarówno w przypadku
zabudowy szeregowej pod blatem (patrz
rysunek), jak i w słupkowej, mebel powinien
posiadać następujące wymiary:
* Tylko dla modeli ze stali nierdzewnej
! Po zabudowaniu urządzenia nie powinien być
możliwy kontakt z jego częściami elektrycznymi.
Informacje dotyczące zużycia prądu wskazane na
tabliczce znamionowej oparte są na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
Aby zapewnić odpowiedni obieg powietrza, należy
usunąć tylną ściankę komory.
Najlepiej zainstalować
piekarnik w taki sposób, aby
wspierał się na dwóch listwach
drewnianych lub na drewnianej
desce z prześwitem
przynajmniej 45 x 560 mm
(patrz ilustracje).
Środkowanie i mocowanie
Aby przymocować urządzenie do mebla:
otworzyć drzwiczki piekarnika;
wyjąć 2 zatyczki gumowe, które zakrywają otwory
mocowania w ramie obwodowej;
zamocować piekarnik do mebla przy użyciu 2 śrub
do drewna;
założyć z powrotem zatyczki gumowe.
! Wszystkie części, które stanowią zabezpieczenie,
powinny być zamocowane w taki sposób, aby nie
można było ich zdjąć bez użycia narzędzia.
560 mm.
4
5
m
m
.
Instalacja
min. 20 mm
min. 45 mm
PIEKARNIK Z
WENTYLACJĄ
597 mm.
595 mm.
22,5 mm.*
20,5 mm.
550 mm.
570 mm.
20 mm.
575-585 mm.
45 mm.
558 mm. min.
550 mm.
min.
60
PL
Podłączenie do sieci elektrycznej
! Piekarniki wyposażone w trójbiegunowy przewód
zasilający są dostosowane do funkcjonowania na
prąd zmienny, przy napięciu i częstotliwości
wskazanych na tabliczce znamionowej umieszczonej na
urządzeniu (patrz poniżej).
Montaż przewodu zasilającego
1. Otworzyć skrzynkę
zaciskową, podważając
śrubokrętem boczne
zatrzaski pokrywy:
pociągnąć i otworzyć
pokrywę
(zob. rysunek).
2. Zamontować przewód
zasilający: odkręcić
śrubę zacisku kabla i
trzy śruby
styków L-N-
a
następnie zamocować
pojedyncze przewody
pod
łbami śrub zgodnie z
odpowiednimi kolorami:
Niebieski (N), Brązowy
(L), Żółto-Zielony
(zob. rysunek).
3. Zamocować przewód
w odpowiednim
zacisku.
4. Zamknąć pokrywę
skrzynki zaciskowej.
Podłączenie przewodu zasilającego do sieci
Zamontować na przewodzie znormalizowaną wtyczkę
dostosowaną do obciążeń wskazanych na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urządzeniu (patrz z
boku).
W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiędzy
urządzeniem a siecią wyłącznika sieciowego
odłączającego wszystkie bieguny zasilania, z
minimalnym otwarciem między stykami 3 mm,
przystosowanego do obciążenia i zgodnego z
obowiązującymi normami (przewód uziemienia nie
powinien być przerywany przez wyłącznik). Przewód
zasilania powinien być umieszczony tak, aby w
żadnym miejscu nie był narażony na temperaturę
otoczenia przekraczającą 50° C (np. tylna ścianka
piekarnika).
! Instalator odpowiada za prawidłowe podłączenie
elektryczne i za zachowanie norm bezpieczeństwa.
Przed podłączeniem urządzenia należy upewnić się,
czy:
gniazdko ma właściwe uziemienie i odpowiada
obowiązującym przepisom;
gniazdko jest w stanie wytrzymać obciążenie
maksymalnej mocy urządzenia wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poniżej);
napięcie zasilania odpowiada wartościom podanym
na tabliczce znamionowej (patrz poniżej );
gniazdko jest kompatybilne z wtyczką urządzenia.
W przeciwnym wypadku wymienić gniazdko lub
wtyczkę; nie stosować przedłużaczy ani
rozgałęziaczy.
! Po zainstalowaniu urządzenia przewód elektryczny
i gniazdko prądu powinny być łatwo dostępne.
! Przewód nie powinien być pogięty ani
przygnieciony.
! Przewód elektryczny musi być okresowo
sprawdzany i wymieniany wyłącznie przez
autoryzowany personel techniczny (patrz Serwis
Techniczny).
! W przypadku nie przestrzegania powyższych
warunków producent zwolniony zostanie z
wszelkiej odpowiedzialności.
TABLICZKA ZNAMIONOWA
szerokość 43,5 cm
wysokość 41 cm
głębokość 41 cm
Pojemność*
74 l
Połączenia
elektryczne
napięcie 220-240 V~ 50/60 Hz
maksymalny pobór mocy 2600 W
(patrz tabliczka znamionowa)
ENERGY
LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE w sprawie
etykiet piekarników elektrycznych.
Norma EN 50304
Zużycie energii deklaracja Klasa z
wymuszonym obiegiem powietrza
- funkcja grzewcza: ECO
Niniejsze urządzenie jest zgodne z
postanowieniami następujących
dyrektyw wspólnotowych:
2006/95/EWG z 12/12/06
(Niskie napięcie) wraz z późniejszymi
zmianami
- 2004/108/EWG z 15/12/04 wraz z
późniejszymi zmianami
- 93/68/EWG z 22/07/93 wraz z
późniejszymi zmianami
- 2002/96/WE z późniejszymi zmianami.
1275/2008 Stand-by/off mode
Wymiary*
szerokość 45,6 cm
wysokość 41 cm
głębokość 41 cm
Pojemność**
77 l
Wymiary**
* Tylko dla modeli z wytłaczanymi prowadnicami.
** Tylko dla modeli z drucianymi prowadnicami.
N
L
61
PL
Opis urządzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
Pokrętło
PROGRAMY
Pokrętło
TERMOSTAT/
USTAWIANIE CZASU
WY
Ś
WIETLACZ
Ikona
USTAWIENIA
CZASU
Ikona
MINUTNIK
Ikona
WYBORU KOMORY
Ikona BLOKADY
ELEMENTÓW STERUJĄCYCH
Ikona
OŚWIETLENIE
WŁĄCZENIE
PANELU
URUCHOMIENIE /
ZATRZYMANIE
Wyświetlacz
Ikona
KONIEC PIECZENIA
Ikona
ZEGAR
Ikona
CZAS
TRWANIA
Ikona
MINUTNIK
Wskaźnik NAGRZEWANIA
WSTĘPNEGO/CIEPŁA
RESZTKOWEGO KOMORY
Wskaźnik
BLOKADA
KLAWIATURY
Ikony
PROGRAMY
Wyświetlacz
CZASU
Ikona
WYBORU
KOMORY SMALL
Ikona
WYBORU
KOMORY MAIN
Ikona
TEMPERATURY
KOMORY
62
PL
Struktura piekarnika
W poniższej tabeli przedstawione są możliwe do
ustawienia wartości temperatury. Inteligentny
Temperatura w pierwszej komorze
(Main lub Small Space)
Temperatura w drugiej komorze
(Small lub Main Space)
Od 40 °C do 150 °C
Różnica temperatur w stosunku do pierwszej wybranej komory wynosi maksymalnie
50 ° C
Przykład: ustawić temperaturę w jednej z komór na 90 °C;
w drugiej komorze można ustawić temperaturę zawartą w przedziale od 40 °C (90 °C-50 °C) do 140 °C (90 °C+50 °C).
Od 155 °C do 200 °C Różnica temperatur w stosunku do pierwszej wybranej komory wynosi maksymalnie
70 ° C
Przykład: ustawić temperaturę w jednej z komór na 180 ° C;
w drugiej komorze można ustawić temperaturę zawartą w przedziale od 110 °C (180 °C - 70 °C) do 250 °C (180 °C + 70 °C).
Od 205 °C do 250 °C
Różnica temperatur w stosunku do pierwszej wybranej komory wynosi maksymalnie
100 °C
Przykład: ustawić temperaturę w jednej z komór na 210 °C; w drugiej komorze można ustawić temperaturę
zawartą w przedziale od 110 °C (210 °C - 100 °C) do 250 °C, która jest maksymalną temperaturą jaką można ustawić.
Piekarnik OPEN SPACE oferuje 70 l pojemności oraz
możliwość pieczenia potraw na 4 poziomach
równocześnie lub pieczenia dużych porcji żywności,
które nie zmieściłyby się w tradycyjnym piekarniku.
Aż 56 uniwersalnych i automatycznych programów
pieczenia zapewnia doskonałe wyniki w realizacji
wszelkiego rodzaju przepisów.
OPEN SPACE oferuje ponadto najwyższy komfort i
dostosowanie do różnych potrzeb, proponując 4 różne
możliwości użytkowania: jeden piec z możliwością
podziału na komory różnej wielkości, każda z
niezależną regulacją temperatury i czasu.
Jest to możliwe dzięki termoizolacyjnemu
SEPARATOROWI (dividerowi), który pozwala podzielić
całą przestrzeń ExtraLarge Space na dwie różnej
wielkości komory: Main Space i Small Space.
Komory Main i Small Space mogą być używane
równocześnie, aby przygotować dwa różne produkty w
krótszym czasie, bądź też oddzielnie, co pozwala
wykorzystać tylko taką przestrzeń, jaka jest potrzebna
w danym momencie.
Kiedy obie komory są używane równocześnie, można
ustawić temperatury pieczenia w zakresie 30° - 300° i
zachować pomiędzy tymi dwoma strefami różnicę
temperatur do 100°, dzięki czemu możliwe jest
pieczenie nawet bardzo odmiennych potraw, unikając
przy tym mieszania się ich zapachów i smaków.
wyświetlacz pomaga prawidłowo ustawić temperatury
w dwóch komorach.
63
PL
! Przed pierwszym użyciem włączyć na przynajmniej
jedną godzinę pusty piekarnik z zamkniętymi
drzwiczkami i termostatem nastawionym na
najwyższą temperaturę. Następnie wyłączyć,
otworzyć drzwiczki piekarnika i wywietrzyć
pomieszczenie. Zapach, jaki się wytworzy jest
skutkiem parowania substancji stosowanych w celu
zabezpieczenia piekarnika.
! Dla szybkiego przesuwania przytrzymać wciśnięte
przyciski + e -.
! Każde ustawienie jest zapisane automatycznie po
10 sekundach.
! Podczas użycia zaleca się wyciągać ewentualne
naczynia lub delikatne potrawy z wyłączonych
komór.
Niektóre modele są wyposażone w system
zawiasów, dzięki któremu drzwiczek powoli
zamykają się same, bez potrzeby towarzyszenia im
dłonią podczas zamykania. W celu prawidłowego
użycia, przed zamknięciem:
całkowicie otworzyć drzwiczki.
unikać ręcznego wymuszania zamknięcia.
! Po rozpoczęciu pieczenia, przed wyjęciem
SEPARATORA (dividera), należy wyłączyć piekarnik
przyciskiem
.
! Przy każdym włączeniu piekarnik jest ustawiony na
UNIWERSALNE programy pieczenia
! Korzystanie z przycisków dotykowych nie jest
możliwe, jeśli ma się założone rękawiczki.
Blokada drzwiczek/elementów
sterujących
! Elementy sterujące można zablokować przy
wyłączonym piekarniku, podczas pieczenia, po jego
zakończeniu i podczas programowania.
Aby zablokować elementy sterujące piekarnikiem,
należy wcisnąć przycisk
na co najmniej 2
sekundy. Następnie słychać sygnał akustyczny, a na
wyświetlaczu TEMPERATURY pokazuje się symbol
kluczyka „O—n”. Zapalona ikona oznacza, że
blokada jest włączona.
Aby odblokować, należy ponownie nacisnąć na 2
sekundy przycisk .
Ustawianie zegara
! Zegar może zostać ustawiony tylko przy
wyłączonym piekarniku. Jeśli piekarnik znajduje się
w trybie standby, pierwsze naciśnięcie przycisku
powoduje wyświetlenie bieżącej godziny. Nacisnąć
ponownie przycisk, aby ustawić godzinę.
Po podłączeniu do sieci elektrycznej lub po
chwilowym braku zasilania, przycisk
i cyfry na
wyświetlaczu migają przez 10 sekund.
W celu ustawienia zegara:
1. Nacisnąć klawisz
.
2. aby ustawić godzinę, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w stronę „+” lub „-”.
3. Po ustawieniu godziny ponownie nacisnąć klawisz
.
4. powtórzyć opisane powyżej czynności dla
ustawienia minut.
W przypadku przerwy w dostawie zasilania
konieczne jest ponowne ustawienie zegara. Migająca
na wyświetlaczu ikona sygnalizuje, że zegar nie
jest prawidłowo ustawiony.
Ustawienie minutnika
! Minutnik można ustawić niezależnie od tego, czy
piekarnik jest wyłączony, czy też włączony. Nie
kontroluje on włączenia ani wyłączenia piekarnika.
Po upływie zadanego czasu minutnik wydaje sygnał
dźwiękowy, który milknie po 30 sekundach lub po
wciśnięciu któregokolwiek z aktywnych przycisków.
W celu ustawienia minutnika:
1. Nacisnąć klawisz
.
2. Aby ustawić żądany czas , należy obracać
pokrętłem USTAWIANIE CZASU w stronę “+” i “-”.
3. Po dokonaniu ustawień, należy ponownie nacisnąć
klawisz
.
Zapalona ikona
sygnalizuje, że minutnik jest
włączony. Na WYŚWIETLACZU rozpoczyna się
odliczanie.
Aby anulować ustawienia minutnika, należy nacisnąć
przycisk
i przy użyciu pokrętła ustawić czas na
00:00. Nacisnąć ponownie przycisk
.
Zgaśnięcie ikony
sygnalizuje, że minutnik jest
wyłączony.
Chłodzenie poprzez wentylację
W celu zmniejszenia temperatury zewnętrznej,
wentylator chłodzący wytwarza strumień powietrza,
który wychodzi między panelem sterowania, a
drzwiczkami piekarnika, a także w ich części
dolnej.W programie FAST COOKING wentylator
uruchamiany jest automatycznie po dziesięciu
minutach od włączenia piekarnika. Na początku
cyklu FAST CLEAN wentylator chłodzenia pracuje
bardzo wolno.
! Po zakończeniu pieczenia wentylator pracuje
dopóki piekarnik wystarczająco się nie ochłodzi.
Uruchomienie i
użytkowanie
64
PL
Oświetlenie piekarnika
Oświetlenie włącza się przy otwieraniu drzwiczek lub
z chwilą uruchomienia programu pieczenia.
Przycisk
pozwala na włączenie i wyłączenie
oświetlenia w każdej chwili.
Wskaźniki ciepła szczątkowego
Urządzenie jest wyposażone we wskaźnik ciepła
szczątkowego. Przy wyłączonym piekarniku,
zapalenie się na wyświetlaczu kontrolki “ciepła
resztkowego” sygnalizuje podwyższoną temperatury
w komorze. Kontrolka gaśnie, gdy wnętrze piekarnika
ostygnie.
Chowany uchwyt
Niektóre modele wyposażono w chowany uchwyt
wbudowany w drzwiczki piekarnika. Wystarczy lekko
nacisnąć, a otwarcie typu push/push ułatwi
zamykanie i otwieranie piekarnika. Po użyciu
zamyka się poprzez lekkie naciśnięcie.
Przywracanie ustawień fabrycznych
Piekarnik daje możliwość przywrócenia wartości
fabrycznych, co powoduje zresetowanie wszystkich
ustawień wybranych przez użytkownika (zegara i
spersonalizowanych czasów pieczenia). W celu
zresetowania piekarnika, należy przytrzymać
pokrętło PROGRAMY obrócone w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara i równocześnie wcisnąć
przycisk
przez 6 sekund. Po przywróceniu
ustawień fabrycznych rozlega się sygnał dźwiękowy.
Przy pierwszym naciśnięciu przycisku
powraca
się do pierwszego włączenia.
Standby
Ten produkt spełnia wymogi nowej dyrektywy
europejskiej dotyczącej ograniczenia zużycia energii
w trybie czuwania. Jeśli przez 30 minuty nie są
wykonywane żadne czynności i nie ustawiono żadnej
blokady przycisków lub drzwiczek, urządzenie
automatycznie przechodzi w tryb czuwania. Tryb
czuwania sygnalizuje jasno świecąca „Ikona Zegar”.
Ponowne użycie urządzenia powoduje
natychmiastowy powrót systemu do trybu
aktywnego.
65
PL
! Aby zapewnić doskonałą miękkość i chrupkość
potraw, piekarnik wypuszcza - w formie pary wodnej -
wilgoć pochodzącą naturalnie z gotowanej żywności.
W ten sposób można uzyskać doskonałe wyniki
pieczenia wszystkich potraw.
! Po każdym włączeniu piekarnik proponuje pierwszy
program pieczenia UNIWERSALNEGO.
! Nigdy nie należy stawiać żadnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdyż grozi to uszkodzeniem emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na ruszcie
znajdującym się w wyposażeniu piekarnika.
ExtraLarge Space
Włączanie piekarnika
1. Włączyć panel kontrolny, naciskając przycisk
.
Urządzenie wydaje potrójny, wznoszący się sygnał
dźwiękowy i zapalają się kolejno wszystkie
przyciski.
2. Wybrać program pieczenia, przekręcając pokrętło
PROGRAMY. Na wyświetlaczu TEMPERATURA
pojawia się:
- w przypadku programu ręcznego - temperatura
przypisana programowi;
- w przypadku programu automatycznego - „Auto”.
Na wyświetlaczu CZAS pojawia się:
- w przypadku programu ręcznego - bieżąca godzina;
- w przypadku programu automatycznego - czas
pieczenia.
3. Przycisnąć przycisk
, aby rozpocząć
pieczenie.
4. Rozpoczyna się faza nagrzewania wstępnego
piekarnika: kontrolka nagrzewania wstępnego miga.
5. Sygnał dźwiękowy oraz włączenie się kontrolki
nagrzewania wstępnego sygnalizuje, że wstępne
nagrzewanie zostało zakończone. Do piekarnika
można włożyć żywność do upieczenia
6. Podczas pracy piekarnika można zawsze:
- zmienić temperaturę obracając pokrętłem
TERMOSTATU
(tylko przy programach ustawianych
ręcznie);
- zaprogramować czas trwania pieczenia (patrz
Programy);
- przerwać pieczenie przez naciskając przycisk
.
W takim przypadku urządzenie zapamiętuje
temperaturę ewentualnie zmienioną wcześniej (tylko
w przypadku programów ręcznych).
- wyłączyć piekarnik, wciskając przycisk
na 3
sekundy..
7. W przypadku zaniku zasilania, jeśli temperatura w
piekarniku nie spadła zanadto, urządzenie
wyposażone jest w system ponawiający program od
chwili jego przerwania. Natomiast programy
oczekujące na uruchomienie nie zostają przywrócone
wraz z powrotem zasilania i należy je ponownie
wprowadzić (na przykład: zaprogramowano
rozpoczęcie pieczenia na godzinę 20:30. O 19:30
dochodzi do przerwy w zasilaniu. Po przywróceniu
zasilania, należy ponownie przeprowadzić
programowanie).
! W przypadku programu BARBECUE nie jest
przewidziane wstępne nagrzewanie.
UNIWERSALNE programy pieczenia
! Wszystkie programy mają wstępnie ustawioną
temperaturę pieczenia. Można regulować ją ręcznie,
ustawiając wedle uznania między 30°C a 250°C
(300°C dla programu BARBECUE). Programy
UNIWERSALNE obejmują wszystkie rodzaje
pieczenia ustawiane ręcznie.
Dla każdego rodzaju pieczenia piekarnik zarządza
wyłącznie tymi parametrami, które mają zasadnicze
znaczenie dla udanej realizacji wszystkich
przepisów, od najprostszych do tych najbardziej
wyszukanych: temperatura, źródło ciepła, wskaźnik
wilgotności i wymuszony obieg powietrza, to wartości
kontrolowane automatycznie.
Niniejszy rozdział powstał przy cennej współpracy
naszego eksperta kulinarnego. Zachęcamy do
korzystania z jego porad, aby w pełni wykorzystać
jego doświadczenie i aby rezultaty pieczenia były
zawsze doskonałe.
Zalecane funkcje pieczenia, a także temperatura oraz
półki, na których należy ustawiać potrawy, są
dokładnie takie same jak te, które on sam stosuje na
co dzień, aby uzyskać jak najlepsze wyniki
pieczenia.
Dla każdej funkcji UNIWERSALNEJ w poniższej
tabeli zostało wskazane, czy potrawę należy
wkładać do zimnego
,,
,,
, czy też do gorącego
piekarnika. Stosowanie się do tych wskazówek
zapewnia optymalny rezultat pieczenia.
W przypadku zamiaru włożenia potrawy do gorącego
piekarnika, należy zaczekać na zakończenie
nagrzewania wstępnego, sygnalizowane przez
sekwencję sygnałów dźwiękowych.
Temperatura jest ustawiana automatycznie na
podstawie wybranego rodzaju pieczenia; można ją
jednak zmienić w celu dostosowania do
konkretnego przepisu.
Można również ustawić czas trwania pieczenia z
natychmiastowym rozpoczęciem lub z
zaprogramowanym opóźnieniem czasowym.
Program WIELOPOZIOMOWY
Uruchamiają się wszystkie elementy grzejne i
zaczyna pracować wentylator. Ponieważ temperatura
jest jednakowa w całym piekarniku, powietrze piecze
i rumieni żywność w sposób równomierny.
Jednocześnie można używać maksymalnie dwóch
półek.
Programy
*
Tylko w niektórych modelach.
66
PL
Programy NISKA TEMPERATURA
Ten tryb pieczenia umożliwia wyrastanie ciast,
rozmrażanie, przygotowywanie jogurtów, szybsze lub
wolniejsze podgrzewanie. Możliwe do ustawienia
temperatury to: 40, 65, 90 °C.
Program ZAPIEKANKA
Włącza się górny element grzejny i w jednej z faz
cyklu również obwodowy element grzejny, uruchamia
się wentylator oraz rożen (jeśli jest w danym
modelu). Do jednokierunkowego promieniowania
cieplnego dochodzi wymuszony obieg powietrza
wewnątrz piekarnika. Zapobiega to przypaleniu
powierzchni potraw, zwiększając moc penetracji
cieplnej. Podczas pieczenia należy zamykać
drzwiczki piekarnika.
Program BARBECUE
Włącza się grzejnik górny oraz rożen (jeśli jest).
Wysoka temperatura jest skierowana na grill i
zalecana dla potraw wymagających wysokiej
temperatury na powierzchni. Podczas pieczenia
należy zamykać drzwiczki piekarnika (zob.
„Praktyczne porady dotyczące pieczenia”).
Program FAST COOKING
Ten program nie wymaga wcześniejszego nagrzania
piekarnika. Program jest w szczególności wskazany
do szybkiego pieczenia gotowych potraw (mrożonych
lub wstępnie pieczonych). Najlepsze rezultaty
uzyskuje się przy użyciu tylko jednego poziomu.
Program PIZZA
Włączają się górny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia się wentylator. Ta kombinacja umożliwia
szybkie nagrzewanie piekarnika. W przypadku
zastosowania więcej niż jednego poziomu równocześnie
w połowie pieczenia należy zamienić je miejscami.
Program ECO
Włącza się tylny element grzejny oraz zaczyna
pracować wentylator, zapewniając delikatne i
równomierne ciepło wewnątrz piekarnika. Ten
program, pozwalający na znaczną oszczędność
energii, jest zalecany do pieczenia małych potraw,
odgrzewania żywności i do stosowania w końcowych
etapach pieczenia.
Rożen*
W celu uruchomienia
rożna (zob. rysunek)
należy:
1. umieścić blachę
uniwersalną na
poziomie 1;
2. umieścić uchwyt
rożna na poziomie 3, a
następnie umieścić
rożen w odpowiednim
otworze znajdującym się w tylnej ścianie piekarnika;
3. uruchomić rożen wybierając programy
lub
;
! Kiedy program
jest uruchomiony, otwarcie
drzwiczek powoduje zatrzymanie rożna.
Programy pieczenia ustawiane AUTOMATYCZNIE
! Temperatura
i czas trwania pieczenia
wstępnie ustawione
w systemie
C.O.P.®C.O.P.®
C.O.P.®C.O.P.®
C.O.P.®
(Zaprogramowane Optymalne Pieczenie), który
automatycznie gwarantuje doskonałe rezultaty. Kiedy
potrawa jest upieczona, pieczenie zostaje
automatycznie przerwane, o czym informuje
odpowiedni sygnał dźwiękowy. Potrawy
przeznaczone do pieczenia można wkładać do
zimengo lub gorącego piekarnika. Możliwe jest
dostosowanie czasu trwania pieczenia do własnych
upodobań i zmienienie go, przed rozpoczęciem
pieczenia, o ±5-20 minut w zależności od wybranego
programu. Zmiana czasu trwania pieczenia jest
również możliwa już po rozpoczęciu pieczenia. Jeśli
jednak zmiana temperatury zostanie przeprowadzona
przed uruchomieniem programu, zostanie ona
zapisana i ponownie zaproponowana przy następnym
korzystaniu z danego programu. Jeśli temperatura
wewnątrz piekarnika jest wyższa do temperatury
zaproponowanej dla wybranego programu, na
wyświetlaczu TEMPERATURA pojawi się napis “Hot”,
a rozpoczęcie pieczenia nie będzie możliwe; należy
odczekać aż piekarnik ochłodzi się.
! Po osiągnięciu fazy pieczenia piekarnik wydaje
sygnał dźwiękowy.
! Prosimy nie otwierać drzwiczek piekarnika, aby
uniknąć nieprawidłowości w pomiarze czasu i
temperatury pieczenia.
Programma WOŁOWINA
Tę funkcję należy wykorzystywać do pieczenia
cielęciny, wieprzowiny. Włożyć produkt do zimnego
piekarnika. Ewentualnie można go też włożyć do
nagrzanego piekarnika.
Program CIASTA
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast, zarówno
na bazie drożdży naturalnych, jak i proszku do
pieczenia oraz bez tych składników. Wkładać
produkty do zimnego piekarnika. Ewentualnie można
też wkładać potrawy do nagrzanego piekarnika.
Programma CHLEB
Wykorzystywać tę funkcję do pieczenia chleba. W
celu uzyskania optymalnych rezultatów zalecamy
dokładne stosowanie się do poniższych wskazówek:
postępować zgodnie z przepisem;
nie przekraczać maksymalnego ciężaru ciasta
na brytfannę;
67
PL
pamiętać o wlaniu 100g (1dl) zimnej wody na
brytfannę w pozycji 7;
ciasto powinno wyrastać w temperaturze
pokojowej przez 1 lub 1,5 godziny, w zależności
od temperatury otoczenia, praktycznie aż do
podwojenia swojej objętości.
Przepis na CHLEB :
1 brytfanna na maks. 1000 g ciasta, niska półka
2 brytfanny o maks. wadze 1000 g, niska i środkowa
półka
Przepis na 1000 g ciasta : 600 g mąki, 360 g wody,
11 g soli, 25 g świeżych drożdży (lub 2 torebki
drożdży w proszku)
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z solą w dużym naczyniu.
Rozpuścić drożdże w lekko ciepłej wodzie (około
35 stopni).
Zrobić dołek w mące.
Wlać drożdże rozprowadzone w wodzie.
Wyrabiać aż do uzyskania jednorodnego, lekko
kleistego ciasta, ugniatając je dłonią i zagniatając
przez 10 minut.
Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć
przeźroczystą folią po to, aby powierzchnia ciasta
nie wyschła. Włożyć miskę do piekarnika
włączonego ręcznie na NISKA TEMPERATURA -
40° C i pozostawić do wyrośnięcia na około 1
godzinę (ciasto powinno powiększyć się
dwukrotnie).
Podzielić kulę na kilka bochenków.
Umieścić je na brytfannie wyłożonej papierem do
pieczenia.
Oprószyć bochenki mąką.
Wykonać nacięcia na bochenkach.
Włożyć produkt do zimnego piekarnika.
Włączyć pieczenie
CHLEB
Po zakończeniu pieczenia pozostawić bochenki na
ruszcie aż do ich całkowitego wystygnięcia.
SEPARATOR (DIVIDER)
Umieścić SEPARATOR na półce SEPARATOR
(dividera) „D” tak, aby sworzeń oraz strzałki były
zwrócone w stronę tylnej części piekarnika.
Piekarnik wydaje sygnał dźwiękowy potwierdzający
prawidłowe umiejscowienie SEPARATORA i pozwala
na korzystanie z dwóch komór Main i Small Space
oddzielnie lub równocześnie.
Aktywowany zostaje przycisk
. Każde jego
naciśnięcie powoduje zmianę wyboru komory.
Domyślnie wybraną komorą jest komora MAIN.
Small Space
Włączanie piekarnika
1. Przy wprowadzonym SEPARATORZE wybrać przy
użyciu przycisku
komorę SMALL Space. Zapala
się ikona
.
2. W celu dokonywania regulacji i ustawień, należy
się stosować do opisanych powyżej zaleceń
dotyczących komory EXTRALARGE.
Programy pieczenia
Program BARBECUE
Włącza się grzejnik górny oraz rożen (jeśli jest).
Wysoka temperatura jest skierowana na grill i
zalecana dla potraw wymagających wysokiej
temperatury na powierzchni. Podczas pieczenia
należy zamykać drzwiczki piekarnika (zob.
„Praktyczne porady dotyczące pieczenia”).
Program FAST COOKING
Ten program nie wymaga wcześniejszego nagrzania
piekarnika. Program jest w szczególności wskazany
do szybkiego pieczenia gotowych potraw (mrożonych
lub wstępnie pieczonych). Najlepsze rezultaty
uzyskuje się przy użyciu tylko jednego poziomu.
Main Space
Włączanie piekarnika
1. Przy wprowadzonym SEPARATORZE wybrać przy
użyciu przycisku
komorę SMALL Space. Zapala
się ikona
.
2. W celu dokonywania regulacji i ustawień, należy
się stosować do opisanych powyżej zaleceń
dotyczących komory EXTRALARGE.
UNIWERSALNE programy pieczenia
! Wszystkie programy mają wstępnie ustawioną
temperaturę pieczenia. Można regulować ją ręcznie,
ustawiając wedle uznania między 30°C a 250°C
(300°C dla programu BARBECUE). Programy
UNIWERSALNE obejmują wszystkie rodzaje
pieczenia ustawiane ręcznie.
Dla każdego rodzaju pieczenia piekarnik zarządza
wyłącznie tymi parametrami, które mają zasadnicze
znaczenie dla udanej realizacji wszystkich
przepisów, od najprostszych do tych najbardziej
wyszukanych: temperatura, źródło ciepła, wskaźnik
wilgotności i wymuszony obieg powietrza, to wartości
kontrolowane automatycznie.
Niniejszy rozdział powstał przy cennej współpracy
naszego eksperta kulinarnego. Zachęcamy do
korzystania z jego porad, aby w pełni wykorzystać
68
PL
jego doświadczenie i aby rezultaty pieczenia były
zawsze doskonałe.
Zalecane funkcje pieczenia, a także temperatura oraz
półki, na których należy ustawiać potrawy, są
dokładnie takie same jak te, które on sam stosuje na
co dzień, aby uzyskać jak najlepsze wyniki
pieczenia.
Dla każdej funkcji UNIWERSALNEJ w poniższej
tabeli zostało wskazane, czy potrawę należy
wkładać do zimnego
,,
,,
, czy też do gorącego
piekarnika. Stosowanie się do tych wskazówek
zapewnia optymalny rezultat pieczenia.
W przypadku zamiaru włożenia potrawy do gorącego
piekarnika, należy zaczekać na zakończenie
nagrzewania wstępnego, sygnalizowane przez
sekwencję sygnałów dźwiękowych.
Temperatura jest ustawiana automatycznie na
podstawie wybranego rodzaju pieczenia; można ją
jednak zmienić w celu dostosowania do
konkretnego przepisu.
Można również ustawić czas trwania pieczenia z
natychmiastowym rozpoczęciem lub z
zaprogramowanym opóźnieniem czasowym.
Program WIELOPOZIOMOWY
Uruchamiają się wszystkie elementy grzejne i
zaczyna pracować wentylator. Ponieważ temperatura
jest jednakowa w całym piekarniku, powietrze piecze
i rumieni żywność w sposób równomierny.
Jednocześnie można używać maksymalnie dwóch
półek.
Programy NISKA TEMPERATURA
Ten tryb pieczenia umożliwia wyrastanie ciast,
rozmrażanie, przygotowywanie jogurtów, szybsze lub
wolniejsze podgrzewanie. Możliwe do ustawienia
temperatury to: 40, 65, 90 °C.
Program PIZZA
Włączają się górny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia się wentylator. Ta kombinacja umożliwia
szybkie nagrzewanie piekarnika. W przypadku, gdy
stosuje się więcej niż jedną półkę na raz koniecznym
jest zamienianie ich miejscami w połowie
wypiekania.
Program ECO
Włącza się tylny element grzejny oraz zaczyna
pracować wentylator, zapewniając delikatne i
równomierne ciepło wewnątrz piekarnika. Ten
program, pozwalający na znaczną oszczędność
energii, jest zalecany do pieczenia małych potraw,
odgrzewania żywności i do stosowania w końcowych
etapach pieczenia.
Programy pieczenia ustawiane AUTOMATYCZNIE
! Temperatura
i czas trwania pieczenia
wstępnie ustawione w systemie
C.O.P.®C.O.P.®
C.O.P.®C.O.P.®
C.O.P.®
(Zaprogramowane Optymalne Pieczenie), który
automatycznie gwarantuje doskonałe rezultaty. Kiedy
potrawa jest upieczona, pieczenie zostaje
automatycznie przerwane, o czym informuje
odpowiedni sygnał dźwiękowy. Potrawy
przeznaczone do pieczenia można wkładać do
zimengo lub gorącego piekarnika. Możliwe jest
dostosowanie czasu trwania pieczenia do własnych
upodobań i zmienienie go, przed rozpoczęciem
pieczenia, o ±5-20 minut w zależności od wybranego
programu. Zmiana czasu trwania pieczenia jest
również możliwa już po rozpoczęciu pieczenia. Jeśli
jednak zmiana temperatury zostanie przeprowadzona
przed uruchomieniem programu, zostanie ona
zapisana i ponownie zaproponowana przy następnym
korzystaniu z danego programu. Jeśli temperatura
wewnątrz piekarnika jest wyższa do temperatury
zaproponowanej dla wybranego programu, na
wyświetlaczu TEMPERATURA pojawi się napis “Hot”,
a rozpoczęcie pieczenia nie będzie możliwe; należy
odczekać aż piekarnik ochłodzi się.
! Po osiągnięciu fazy pieczenia piekarnik wydaje
sygnał dźwiękowy.
! Nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, aby
uniknąć nieprawidłowości w pomiarze czasu i
temperatury pieczenia.
Program WOŁOWINA
Tę funkcję należy wykorzystywać do pieczenia
cielęciny, wieprzowiny. Włożyć produkt do zimnego
piekarnika. Ewentualnie można go też włożyć do
nagrzanego piekarnika.
Program CIASTA
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast, zarówno
na bazie drożdży naturalnych, jak i proszku do
pieczenia oraz bez tych składników. Wkładać
produkty do zimnego piekarnika. Ewentualnie można
je też włożyć do nagrzanego piekarnika.
Równoczesne korzystanie z komór
Small Space i Main Space
! Równoczesne działanie jest możliwe tylko podczas
używania funkcji UNIWERSALNYCH.
Włączanie piekarnika
W celu jednoczesnego korzystania wystarczy
uruchomić kolejno program pieczenia w obu
komorach.
Na wyświetlaczu TEMPERATURA podane są
parametry pieczenia w obu komorach.
! Mając na celu polepszenia wydajności
energetycznej, faza nagrzewania komory SMALL
SPACE trwa około 15 minut.
69
PL
Programowanie pieczenia
! Programowanie jest możliwe dopiero po wybraniu
programu pieczenia. Możliwe jest zaprogramowanie
pieczenia również dla różnych komór.
Programowanie czasu pieczenia
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zapali się ikona
i pierwsze dwie cyfry na
wyświetlaczu;
2. obracać pokrętłem USTAWIENIE CZASU w
kierunku “+” e “-”, aby ustawić żądany czas;
przytrzymanie obróconego pokrętła sprawia, że cyfry
zmieniają się szybciej.
3. Po dokonaniu ustawień, należy ponownie nacisnąć
klawisz
. Na wyświetlaczu pojawiają się na
zmianę czas trwania pieczenia i ustawiona
temperatura.
4. Przycisnąć przycisk , aby rozpocząć
pieczenie.
5. Po zakończeniu pieczenia, na wyświetlaczu
pojawia się napis „END” i wydany zostaje sygnał
akustyczny.
Przykład: jest 9.00, a czas pieczenia zostaje
zaprogramowany na 1 godzinę 15 minut. Program
wyłączy się automatycznie o 10.15.
Programowanie końca pieczenia
! Zaprogramowanie końca pieczenia jest możliwe
dopiero po ustawieniu czasu pieczenia.
! Dla jak najlepszego wykorzystywania funkcji
programowania opóźnionego, niezbędne jest, aby
zegar był prawidłowo ustawiony.
1. Wykonać czynności od 1 do 3 opisane w
programowaniu czasu pieczenia;
2. Nacisnąć 2 razy przycisk
: miga ikona
oraz cyfry na wyświetlaczu;
3. obracać pokrętłem USTAWIANIE CZASU w stronę
„+” lub „-”, aby ustawić godzinę zakończenia
pieczenia.
4. Po ustawieniu dokładnej godziny zakończenia
czyszczenia, ponownie nacisnąć klawisz
. Na
wyświetlaczu pojawiają się na zmianę czas trwania
pieczenia, czas zakończenia pieczenia i ustawiona
temperatura.
5. Przycisnąć przycisk
, aby aktywować
ustawienia.
Podświetlone ikony
oraz oznaczają, że
zostało ustawione programowanie. Na
WYŚWIETLACZU naprzemiennie pojawiają się
godzina zakończenia oraz czas trwania pieczenia.
6. Po zakończeniu pieczenia, na wyświetlaczu
pojawia się napis „END” i wydany zostaje sygnał
akustyczny.
Przykład: jest 9.00, czas pieczenia zostaje
zaprogramowany na 1 godzinę 15 minut, a godzina
12:30 jako godzina zakończenia pieczenia.
Program włączy się automatycznie o 11.15.
Aby anulować ustawiony program, należy nacisnąć
przycisk
.
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
WIELOPOZIOMOWE
Wykorzystywać pozycje 1-3-5-6.
Ustawiać brytfannę na dole, a ruszty na górze.
W przypadku pizzy lub podpłomyków, należy
uywać blachy z lekkiego aluminium o średnicy
maksymalnie 30 cm, umieszczając ją na ruszcie
znajdującym się w wyposażeniu piekarnika. W
przypadku pizzy z dużą ilością dodatków zaleca
się dodanie mozzarelli dopiero w połowie
pieczenia. Podczas pieczenia zaleca się zmienić
kolejność ułożenia półek.
Używać poziomów 2 i 4, wykorzystując poziom 2
do potraw, które wymagają wyższej temperatury.
Blachę umieścić na dole, a ruszt na górze.
BARBECUE
Wstępnie nagrzać piekarnik przez 5 minut.
Umieścić SEPARATOR na półce SEPARATORA
(DIVIDERA) „D”.
Piec przy zamkniętych drzwiczkach.
Ustawić ruszt w pozycji 7, a żywność umieścić na
środku rusztu. Umieścić brytfannę w pozycji 6.
Ta funkcja jest zalecana do: przyrumieniania
potraw, sporządzania zapiekanek, podpiekania bez
dla nadania im koloru, przygotowywania tostów
oraz małych porcji chudych i cienkich kawałków
mięsa z grilla.
Zaleca się nastawienie maksymalnego poboru
energii. Nie należy się niepokoić, jeśli górny
grzejnik nie będzie stale włączony: jego działanie
kontroluje termostat.
Włożyć ruszt na poziom 3 lub 4, umieszczając
potrawę na środku rusztu.
Zaleca się nastawienie maksymalnej temperatury.
Nie należy się niepokoić, jeśli górny grzejnik nie
będzie stale włączony: jego działanie kontroluje
termostat.
FAST COOKING
Włożyć brytfannę na półkę 6.
W przypadku przygotowywania mrożonej żywności
stosować się do wskazówek umieszczonych na
opakowaniu.
70
PL
Tabela pieczenia w komorze ExtraLarge Space
Funkcje Potrawy Waga
(Kg)
Ilość półek
do
pieczenia
L. sztuk
Poziomy Nagrzewanie
wstępne
Zalecana
temperatura
( °C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Brytfanna Ruszt 1 Ruszt 2 Ruszt 3
Fast cooking*
Szaszłyki
Filety rybne
Ziemniaki mrożone
1
1
1
1
1
5
5
5
Nie
Nie
Nie
210
200
230
20-25
15-20
25-30
Chleb
Chleb (patrz przepis) 2
2
2
1
2
3
7**
7**
7**
2
1
1
4
3
5
Nie
Nie
Nie
Wołowina
Pieczenie 1,2-1,5
1,5 -2
1 1*** 5
Nie
Ciasta
Ciasta 1
2
2
25
Nie
Nie
* Czas trwania pieczenia został podany w przybliżeniu i może być zmieniany w zależności od indywidualnych
preferencji. Czas wstępnego nagrzewania piekarnika został ustawiony fabrycznie i nie może być zmieniony ręcznie.
** Zgodnie z przepisem na brytfannę na poziomie 7 należy wlać 100 g (1 dl) wody.
*** Użyć brytfanny, tak aby skapywał na nią tłuszcz powstały podczas pieczenia.
! Program ECO : Ten program, lub dłuższym czasie pieczenia, ale również znacznej oszczędności energii, jest
zalecany do potraw takich jak filety rybne, drobne wypieki i warzywa. Można z niego korzystać również do
podgrzewania potraw oraz w końcowej fazie pieczenia.
1
2
3
4
2 lub 3
1 lub 2
1
1
3 lub 5
3
3
5
56
Tak
Tak
Tak
Tak
220
220
220
220
15-25
20-30
25-35
30-40
Zapiekanka*
Pieczeń mięsna
Zapiekanka
Dużdo pieczeń
Duża pieczeń drobiowa
1
1
1
1
2***
3 lub 4
1***
1***
3
2
2
Nie
Nie
Nie
Nie
200
190
200
200
35-75
40-60
90-120
90-120
Barbecue*
Antrykot wołowy
Kiełbaski
Antrykot wieprzowy
Bekon
1
1
1
1
3***
3***
3***
3***
4 lub 5
5 lub 7
5 lub 7
5 lub 7
Tak
Tak
Tak
Tak
270-300
270-300
270-300
270-300
20-30
10-20
15-25
3-6
Niska
temperatura*
Wyrastanie/
Rozmrażanie
Białe bezy
Mięso/Ryby
1
4
3
2
1
1
3
3
5
5
6
Nie
Nie
Nie
40
65
90
8-12 godzin
90-180
Pizza*
Pizza/Podpłomyk
Uniwersalne
Automatyczne
Wielopoziomowy*
Ciasta kruche 1
2
3
4
Tak
Tak
Tak
Tak
190
180
180
180
25-30
35-45
40-50
45-55
Ptysie 1
2
3
4
2 lub 3
1 do 2
1
1
3 do 5
3
3
5
5 6
Tak
Tak
Tak
Tak
1
2
3
4
2 lub 3
1 do 2
1
1
3 do 5
3
3
5
5 6
Tak
Tak
Tak
Tak
190
190
190
190
25-35
25-35
30-40
30-40
Ciastka 180
180
180
180
15-25
15-25
20-30
20-30
Zapiekanki 1
2
3
2 lub 3
2
1
5
4 6
Tak
Tak
Tak
200
200
200
30-40
35-45
40-50
Krem karmelowy
(kąpiel wodna)
1
2
3
2 lub 3
2
1
5
46
Tak
Tak
Tak
170
170
170
35-45
35-45
40-50
Babka Panettone 1 1 lub 2 Tak 160 45-60
Ciasto œliwkowe 1
2
2 lub 3
1
4 lub 5
Tak
Tak
160
160
60-75
60-75
Biszkopt
1
2
3
2 lub 3
2
1
5
4
6
Tak
Tak
Tak
190
190
190
30-35
35-40
40-45
Pieczeń
1 1*** 2
Tak 160 90-240
1
2 lub 3
1 lub 2
1
3
3 lub 5
3
5
5
6
71
PL
Tabela pieczenia przy równoczesnym korzystaniu z komór Small Space i Main Space
Main Space
Small Space
Funkcje Potrawy Waga
(Kg)
Ilość półek
do pieczenia
L. sztuk
Poziomy
Brytfanna Ruszt 1
Fast cooking*
Filety rybne
Filety mięsne
Pizza mrożona
Przyrządzanie lodów
1
1
1
1
6
6
6
6
D
D
D
D
D
Tak
Tak
Tak
Tak
160-180
180-200
20-30
30-40
* Czas trwania pieczenia został podany w przybliżeniu i może być zmieniany w zależności od indywidualnych
preferencji. Czas wstępnego nagrzewania piekarnika został ustawiony fabrycznie i nie może być zmieniony
ręcznie.
** Użyć brytfanny, tak aby skapywał na nią tłuszcz powstały podczas pieczenia.
Barbecue*
Befsztyk wieprzowy 1 6** 7 Tak 270-300 15-25
Funkcje Potrawy Waga
(Kg)
Poziomy Nagrzewanie
wstępne
Zalecana
temperatura
( °C)
Czas
pieczenia
(min)
Ilość półek
do pieczenia
L. sztuk
Brytfanna Ruszt 1
Separator
(divider)
1
2
2 lub 3
1 lub 2 3 lub 5
D
D
Tak
Tak
220
220
15-25
20-30
Pizza*
Pizza
Uniwersalne
Wielopoziomowy*
Ciasta kruche 1
2
2
13
D
D
Tak
Tak
200
200
30-40
35-45
1
2
2
13
D
D
Tak
Tak
Ciastka 180
180
15-25
15-25
Zapiekanki 1
2
2
13
D
D
Tak
Tak
200
200
30-40
35-45
Krem karmelowy
(kąpiel wodna)
1 2 D Tak 170 35-45
Ciasto œliwkowe 1 2 D Tak 160 60-75
Separator
(divider)
Nagrzewanie
wstępne
Zalecana
temperatura
( °C)
Czas
pieczenia
(min)
Tabela pieczenia Small Space
Funkcje Potrawy Waga
(Kg)
Ilość półek
do pieczenia
L. sztuk
Poziomy Nagrzewanie
wstępne
Zalecana
temperatura
( °C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Brytfanna Ruszt 1
Separator
(divider)
Fast cooking*
Filety rybne
Filety mięsne
Pizza mrożona
Przyrządzanie lodów
1
1
1
1
6
6
6
6
D
D
D
D
D
D
D
Tak
Tak
Tak
Tak
160-180
180-200
20-30
30-40
* Czas trwania pieczenia został podany w przybliżeniu i może być zmieniany w zależności od indywidualnych
preferencji. Czas wstępnego nagrzewania piekarnika został ustawiony fabrycznie i nie może być zmieniony
ręcznie.
** Użyć brytfanny, tak aby skapywał na nią tłuszcz powstały podczas pieczenia.
Barbecue*
Tosty
Bekon
Befsztyk wieprzowy
1
1
1
6**
6**
6
7
7
Tak
Tak
Tak
270-300
270-300
270-300
3-5
3-6
15-25
72
PL
Tabela pieczenia Main Space
Funkcje Potrawy Waga
(Kg)
Ilość pólek
do pieczenia
L. sztuk
Poziomy Nagrzewanie
wstępne
Zalecana
temperatura
( °C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Brytfanna Ruszt 1
Separator
(divider)
Wołowina
Pieczenie 1,2-1,5
D
Nie
Ciasta
Ciasta 1
2
Nie
Nie
* Czas trwania pieczenia został podany w przybliżeniu i może być zmieniany w zależności od indywidualnych
preferencji. Czas wstępnego nagrzewania piekarnika został ustawiony fabrycznie i nie może zostać
zmieniony ręcznie.
** Użyć brytfanny, tak aby skapywał na nią tłuszcz powstały podczas pieczenia.
! Program ECO: Ten program, o dłuższym czasie pieczenia, ale również znacznej oszczędności energii, jest
zalecany do potraw takich jak filety rybne, drobne wypieki i warzywa. Można z niego korzystać również do
podgrzewania potraw oraz w końcowej fazie pieczenia.
1
2
2 lub 3
1 lub 2 3 lub 5
D
D
D
D
Tak
Tak
220
220
15-25
20-30
Niska
temperatura*
Wyrastanie/
Rozmrażanie
Białe bezy
Mięso/Ryby
1
2
2
2
1
1
3
3
D
D
D
Nie
Nie
Nie
40
65
90
8-12 godzin
90-180
Pizza*
Pizza/Podpłomyk
Uniwersalne
Automatyczne
Wielopoziomowy*
Ciasta kruche 1
2
2
13
D
D
Tak
Tak
200
200
30-40
35-45
Ptysie 1
2
2
13
D
D
Tak
Tak
1
2
2
13
D
D
Tak
Tak
190
190
25-35
25-35
Ciastka 180
180
15-25
15-25
Zapiekanki 1
2
2
13
D
D
Tak
Tak
200
200
30-40
35-45
Krem karmelowy
(kąpiel wodna)
1 2 D Tak 170 35-45
Ciasto œliwkowe 1 2 D Tak 160 60-75
Biszkopt
1
2
2
13
D
D
Tak
Tak
190
190
30-35
35-40
1 1** 2
2
13
73
PL
Zalecenia i środki ostrożności
! Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane i
wyprodukowane zgodnie z międzynarodowymi
normami bezpieczeństwa. Poniższe ostrzeżenia
mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa
użytkowania, dlatego też należy je uważnie
przeczytać.
Bezpieczeństwo ogólne
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowań domowych.
Nie należy instalować urządzenia poza domem,
nawet, jeśli miejsce to jest chronione daszkiem,
gdyż wystawienie urządzenia na działanie
deszczu i burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosząc urządzenie należy zawsze korzystać
z odpowiednich uchwytów umocowanych po
bokach piekarnika.
Nie dotykać urządzenia, jeśli jest się na boso ani
też mokrymi lub wilgotnymi rękami lub stopami.
Urządzenie powinno być używane do celów
kulinarnych wyłącznie przez osoby dorosłe i
zgodnie z niniejszymi instrukcjami.
Wykorzystywanie go do innych celów (np. do
ogrzewania pomieszczeń) uznaje się za
niewłaściwe, a tym samym niebezpieczne.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
ewentualne szkody poniesione w wyniku
niewłaściwego, błędnego lub nierozsądnego
użytkowania.
Podczas użytkowania urządzenia grzejniki i
niektóre części drzwiczek piekarnika stają się
bardzo gorące. Nie wolno ich dotykać, a
dzieci należy trzymać z dala od urządzenia.
Uważać, aby kable zasilające innych urządzeń
AGD nie dotykały rozgrzanych części piekarnika.
Nie zatykać otworów wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Przy otwieraniu drzwiczek należy trzymać za
środkową część uchwytu: po bokach może być
gorący.
Do wstawiania i wyjmowania naczyń z piekarnika
używać zawsze rękawic ochronnych.
Nie przykrywać dna piekarnika folią aluminiową.
Nie wkładać do piekarnika materiałów
łatwopalnych: jeśli urządzenie zostanie
niespodziewanie uruchomione, mogłoby się
zapalić.
Nie należy wyjmować wtyczki z gniazdka ciągnąc
za kabel: zaleca się trzymanie za wtyczkę.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub
konserwacji odłączyć najpierw wtyczkę od sieci
elektrycznej.
W razie uszkodzenia w żadnym wypadku nie
ingerować w wewnętrzne mechanizmy urządzenia
i nie próbować go samodzielnie naprawiać. Należy
skontaktować się z Serwisem (patrz Serwis
Techniczny).
Nie stawiać przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Dopilnować, aby dzieci nie bawiły się
urządzeniem.
Urządzenie to nie jest przystosowane do obsługi
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, zmysłowych bądź
umysłowych, przez osoby bez doświadczenia lub
bez znajomości urządzenia - chyba że pod
nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich
bezpieczeństwo -, jak również przez osoby, które
nie otrzymały instrukcji wstępnych na temat
eksploatacji urządzenia.
Utylizacja
Utylizacja materiałów opakowaniowych:
zastosować się do obowiązujących norm
lokalnych, dzięki czemu opakowania będzie
można ponownie wykorzystać.
Dyrektywa wspólnotowa 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, że sprzęt gospodarstwa
domowego nie powinien być usuwany jako
nieposortowane odpady komunalne. Zużyte
urządzenia powinny być zbierane oddzielnie w
celu optymalizacji stopnia odzysku i recyrkulacji
ich materiałów składowych oraz aby zapobiec
potencjalnym szkodom dla zdrowia i środowiska.
Symbol przekreślonego kosza na śmieci jest
umieszczony na wszystkich produktach, aby
przypominać o obowiązku selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bliższych informacji na temat
prawidłowego złomowania elektrycznych urządzeń
gospodarstwa domowego, ich właściciele mogą
się zwracać do właściwych służb publicznych lub
do sprzedawców tych urządzeń.
Oszczędność i ochrona środowiska
Uruchamiając piekarnik w różnych godzinach
począwszy od późnego popołudnia do pierwszych
godzin porannych. Opcje programowania, w
szczególności tryb „opóźnione pieczenie” ( patrz
Programy ) i „opóźnione czyszczenie
automatyczne” ( patrz Konserwacja i utrzymanie ),
pomagają zorganizować w ten sposób pracę
piekarnika.
Przy programach BARBECUE i ZAPIEKANIE
zaleca się pieczenie przy zamkniętych
drzwiczkach: w celu zarówno uzyskania lepszych
wyników, jak i znacznej oszczędności energii (ok.
10%).
Dopilnować, aby uszczelki były w pełni sprawne i
czyste, dzięki czemu będą dobrze przylegały do
drzwiczek i zapobiegną niepotrzebnym stratom
ciepła.
! Ten produkt spełnia wymogi nowej dyrektywy
europejskiej dotyczącej ograniczenia zużycia energii
w trybie czuwania.
74
PL
Odłączanie od prądu
Przed każdą operacją należy odłączyć urządzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Czyszczenie urządzenia
Lekkie różnice koloru przedniej strony piekarnika
są spowodowane zastosowaniem różnego rodzaju
materiałów: szkła, plastiku lub metalu.
Ewentualne cienie na szybce drzwiczek, podobne
do prążków, są spowodowane odbiciem światła
żarówki piekarnika.
W bardzo wysokich temperaturach emalia zostaje
wypalona. Podczas tego procesu może dojść do
zmian chromatycznych. Jest to normalne
zjawisko, nie mające wpływu na działanie
piekarnika. Krawędzie cienkich blach nie mogą
być całkowicie pokryte emalią i dlatego mogą
wyglądać jak w stanie surowym. Nie ingeruje to w
żaden sposób w zabezpieczenie antykorozyjne.
Części zewnętrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mogą być
czyszczone przy pomocy gąbki nasączonej letnią
wodą i neutralnym mydłem. Jeśli plamy trudno
usunąć, zastosować specjalne produkty do
czyszczenia. Po zakończeniu czyszczenia zaleca
się dokładne spłukanie wodą i wysuszenie. Nie
używać proszków ściernych ani substancji
korodujących.
Wnętrze piekarnika powinno być czyszczone po
każdym użyciu, gdy jest jeszcze ciepłe. Użyć
ciepłej wody i środka czyszczącego, spłukać i
wytrzeć miękką ściereczką. Unikać środków
ściernych.
Akcesoria można myć jak zwykłe naczynia, także
w zmywarce.
Zaleca się nie spryskiwać bezpośrednio panelu
sterowania środkami czyszczącymi, lecz myć go
nasączoną nimi gąbką
! Do czyszczenia urządzenia nigdy nie należy
używać oczyszczaczy parowych lub
wysokociśnieniowych.
Czyszczenie drzwiczek
Szybę drzwiczek wyczyścić przy użyciu gąbki i
środków nierysujących, a następnie wytrzeć miękką
ściereczką; nie używać szorstkich materiałów
ścierających czy ostrych, metalowych skrobaków,
które mogą porysować powierzchnię i doprowadzić
do pęknięcia szyby.
Aby dokładniej wyczyścić piekarnik, można
zdemontować drzwiczki:
1. całkowicie otworzyć drzwiczki (zob. rysunek);
2. przy użyciu śrubokręta podważyć i przekręcić
dźwignie
F F
F F
F umieszczone na obu zawiasach (zob.
rysunek);
3. chwycić drzwiczki za obie
zewnętrzne krawędzie,
przymykając je powoli, lecz
nie całkowicie. Następnie
pociągnąć drzwiczki do siebie
i wyjąć je z zawiasów (patrz
rysunek). Zamontować
ponownie drzwiczki wykonując
czynności w odwrotnej
kolejności.
Sprawdzanie uszczelek
Co pewien czas należy sprawdzać stan uszczelek
wokół drzwiczek piekarnika. Gdyby okazało się, ze
uszczelka jest uszkodzona należy zwrócić się do
najbliższego punktu serwisowego ( patrz Serwis
Techniczny ). Zaleca się nie używać piekarnika do
czasu wykonania naprawy.
Wymiana żarówki
Aby wymienić żarówkę oświetlającą piekarnik:
1. Odkręcić szklaną pokrywę obudowy żarówki.
2. Wyjąć żarówkę
i wymienić ją na
podobną: żarówka
halogenowa,
napięcie 230 V,
moc 25 W, gwint
G 9.
3. Ponownie
założyć szklaną
osłonę ( patrz
rysunek ).
! Nie dotykać palcami bańki żarówki.
Konserwacja i utrzymanie
F
75
PL
Nieprawidłowości w działaniu i
sposoby ich usuwania
Usterka
Poziomy 1 i 5: gorące powietrze
dociera do nich bezpośrednio,
co może spowodować
przypalenie delikatnych potraw.
Zaleca się obrócenie brytfann
w połowie pieczenia.
76
PL
Uwaga:
Urządzenie wyposażone jest w system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych usterek. Usterki
sygnalizowane są na wyświetlaczu poprzez komunikaty typu: “F—”, po których następuje seria cyfr.
W takich przypadkach konieczna jest interwencja serwisu technicznego.
Przed skontaktowaniem się z Serwisem należy:
Sprawdzić, czy usterki nie można usunąć samodzielnie ;
Ponownie uruchomić program, aby przekonać się, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli tak się nie stało, należy skontaktować się z Autoryzowanym Serwisem Technicznym.
! Nigdy nie korzystać z usług nieautoryzowanych techników.
Podać:
Rodzaj usterki;
komunikat widoczny na wyświetlaczu TEMPERATURA
Model urządzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej umieszczonej na urządzeniu.
Serwis Techniczny
03/2012 - 195085920.02
XEROX FABRIANO
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Whirlpool OK 897EN DC.20 X/HA instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla