POLSKI
7
POLSKI
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Przed użyciem uważnie przeczytaj instrukcję obsługi!
• Warunkiem prawidłowych wyników pomiaru jest dokładna kalibracja. Pryzmat i próbka muszą mieć
tę samą temperaturę, aby uzyskać poprawne wyniki.
• Nie używaj glikometru w wilgotnym środowisku i nie zanurzaj go w wodzie. Pojawienie się na
urządzeniu pary oznacza, że do wnętrza obudowy dostała się woda. Skontaktuj się
z wykwalifikowanym serwisantem lub dystrybutorem.
• Nie używaj glikometru do pomiaru ściernych ani żrących chemikaliów. Może to uszkodzić powłokę
pryzmatu.
• Po każdym pomiarze czyść urządzenie miękką, wilgotną szmatką. Jeżeli nie będziesz regularnie
czyścić pryzmatu, uzyskasz błędne wyniki, a powłoka pryzmatu uszkodzi się.
• To jest przyrząd optyczny, który wymaga delikatnej obsługi i starannego przechowywania.
W przeciwnym razie elementy optyczne i inne części mogą ulec zniszczeniu. Prawidłowo używany
i konserwowany glikometr będzie służył przez wiele lat.
OPIS
1. Pokrywa
2. Śruba kalibrująca
3. Regulacja ostrości
4. Okular
5. Gumowy uchwyt
6. Pryzmat
OBSŁUGA
Krok 1
Otwórz przezroczystą pokrywę i nanieś 2–3 krople wody destylowanej
na pryzmat. Zamknij pokrywę, aby woda rozprzestrzeniła się na całej
powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza lub suchych plam.
Pozostaw wodę na pryzmacie przez około 30 sekund, zanim
przejdziesz do korku 2, tak aby uzyskała prawidłową temperaturę - tzn.
taką samą jak glikometr.
Przytrzymaj przezroczystą pokrywę pod światło i spójrz przez okular.
(Produkt wyposażono we wbudowaną diodę, która ułatwia jego
użytkowanie). Zobaczysz okrąg z podziałką w środku. (Być może
potrzebne będzie wyregulowanie okularu, aby zobaczyć skalę
wyraźnie). Górna część pola powinna być niebieska, a dolna biała.
(Rysunki pokazane tutaj oraz w punkcie 3 & 4 służą wyłącznie celom
poglądowym. Właściwą podziałkę widać na urządzeniu).