DANIA
Czas
pieczenia
w
minutach
POZIOM
POZIOM
POZIOM
POZIOM
POZIOM
POZIOM
MIĘSA
Pieczeń wieprzowa (1 kg) 200 2 190 2 60
Pieczeń cielęca (1 kg) 200 2 190 2 60-70
Pieczeń wołowa 240 2 200 2 30-40
Jagnięcina (udziec, łopatka 2,5 kg) 220 2 220 2 200 2 210 2 60
Drób (1 kg) 200 3 220 3 210 3 185 3 60
Udka kurczaka 220 3 210 3 20-30
Żeberka wieprzowe / cielęce 210 3 20-30
Żeberka wołowe (1 kg) 210 3 210 3 20-30
Żeberka baranie 210 3 20-30
RYBY
Ryby pieczone 275 4 15-20
Ryby gotowane (dorada) 200 3 190 3 30-35
Ryby gotowane w folii aluminiowej 220 3 200 3 15-20
WARZYWA
Zapiekanki (produkty zapiekane) 275 2 30
Zapiekanka „Gratins dauphinois” 200 3 180 3 45
Lasagne 200 3 180 3 45
Pomidory faszerowane 170 3 170 3 30
CIASTA
Biszkopt typu génoise 180 3 180 4 35
Ciastka makaronowe 220 3 180 2 190 3 5-10
Bułka 180 3 200 3 180 3 180 3 35-45
Ciastka brownies 180 2 180 2 20-25
Keks - babka 180 3 180 3 180 3 45-50
Budynie 200 3 190 3 30-35
Ciasteczka typu cookies - Ciastka 175 3 170 3 15-20
Babka 180 2 40-45
Ciastka bezowe 100 4 100 4 100 4 60-70
Magdalenki 220 3 210 3 5-10
Ciasta ptysiowe 200 3 180 3 200 3 30-40
Ciasto francuskie 220 3 200 3 5-10
Babki „Savarin” 180 3 175 3 180 3 30-35
Tarty z ciasta kruchego 200 1 200 1 30-40
Tarty z cienkiego ciasta francuskiego
215 1 200 1 20-25
RÓŻNE
Pasztety 200 2 190 2 80-100
Pizza 240 1 15-18
Placek typu „quiche” 190 1 180 1 190 1 35-40
Suflet 180 2 50
Tarta 200 2 190 2 40-45
Pieczywo 220 2 220 2 30-40
Pieczywo tostowe 275 4-5 2-3
*
**
*
*
*
PL
ODPOWIEDNIK: CYFRY
➜
TEMPERATURA °C
Cyfry
1 2 3 4 5 6 7 8
maks. 9
T °C 30 60 90 120 150 180 210 240 275
Uwaga: Przed umieszczeniem w piekarniku wszystkie mięsa powinny pozostawać w temperaturze pokojowej przez co najmniej 1 godzinę.
* W zależności od modelu
Wszystkie ustawienia temperatury i czasu pieczenia są określone dla piekarnika wstępnie nagrzanego.