1
INSTALACJA PIEKARNIKA DO ZABUDOWY
POD BLAT
Zalecenia
Ważne: wszelkie prace instalacyjne oraz
konserwacyjne należy wykonywać, gdy
piekarnik jest odłączony od zasilania.
•
Piekarnik powinien zainstalować
wykwalifikowany technik zgodnie z
instrukcjami producenta i zgodnie z
lokalnymi przepisami.
•
Po rozpakowaniu piekarnika, należy
sprawdzić, czy urządzenie nie zostało
uszkodzone w czasie transportu oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo.
W razie
wątpliwości, należy zwrócić się do
sprzedawcy lub do najbliższego punktu
serwisowego.
•
Po rozpakowaniu piekarnika, należy
postawić go na podstawie ze styropianu, aby
go nie uszkodzić.
•
Przy wykonywaniu instalacji piekarnika
zaleca się noszenie rękawic ochronnych.
•
Nie wolno podnosić piekarnika za uchwyt
drzwiczek. Piekarnik należy podnosić za
jego boki, trzymając za specjalne otwory
transportowe.
Przygotowanie mebli do zabudowy
Piekarnik do zabudowy pod blat
•
Meble kuchenne mające bezpośrednią
styczność z piekarnikiem muszą być
odporne na temperaturę (min. 80 °C).
•
Mebel oraz blat należy przyciąć przed
włożeniem piekarnika. Dokładnie wyjąć
trociny i wióry, które mogłyby uniemożliwić
prawidłową pracę piekarnika.
•
Wymiary piekarnika oraz szafki kuchennej
podane zostały na rysunkach 1-2-3.
•
Aby zapewnić właściwą wentylację, znależy
zostawić otwór z tyłu, na dole szafki zgodnie
z wymiarami podanymi na rys. 3.
•
Należy zachować odległość minimalną 5 mm
między górną krawędzią piekarnika a dolną
krawędzią blatu.
Nie wolno nigdy zasłaniać
tej przestrzeni (rys. 2).
•
W czasie instalacji, należy uważać, aby
ścianki piekarnika nie weszły w
bezpośrednią styczność z sąsiadującymi
meblami.
•
Jeśli mebel nie jest solidnie przymocowany
do ściany, należy go zamocować za pomocą
wspornika typu (
G
), patrz rys. 3.
Płyta kuchenna
Uwaga:
aby zainstalować płytę kuchenną w
blacie kuchennym innym niż drewniany,
(np. z plastiku, ceramiki, marmuru, kamienia, itp.)
należy zabezpieczyć ją wspornikami (Rys. 5-6),
dostępnymi w serwisie.
• Płytę kuchenną można zabudowywać w blacie
o grubości min. 20 a maks. 50 mm.
•
Nie wolno wkładać żadnych materiałów
między płytę kuchenną a piekarnik
(np. przekładek, podpórek, materiałów
izolacyjnych itp.).
•
Jeśli płyta kuchenna ma być zamontowana
obok meblościanki, między krawędzią płyty a
meblościanką należy zachować odległość
minimalną 100 mm (rys. 4).
•
W blacie roboczym wyciąć otwór o
wymiarach podanych w dostarczonej
oddzielnie Karcie Opisowej Płyty Kuchennej.
•
Zaleca się uszczelnienie wewnętrznych
krawędzi blatu roboczego klejem do drewna
lub silikonem.
•
Po dokładnym oczyszczeniu powierzchni,
zainstalować dostarczoną uszczelkę płyty
kuchennej (jeśli nie jest już zainstalowana).
Standardowa płyta kuchenna
Ważne: przed instalacją płyty kuchennej
usunąć folię zabezpieczającą.
•
Jeśli blat jest wykonany z drewna, użyć
specjalnych sprężynujących zacisków i
śrub dostarczonych w zestawie.
1. Włożyć 4 zaciski sprężynujące (B) (rys. 5)
w odpowiednie prowadnice na spodzie
płyty kuchennej.
2. Zamocować płytę kuchenną w blacie.
• Jeśli blat jest wykonany z marmuru lub
innego materiału (plastiku, ceramiki,
kamienia, itp.),
płytę należy zabezpieczyć
specjalnymi wspornikami (C) (rys. 6), o
kodzie 4819 310 18528, dostępnymi w
serwisie.
1. Umocować wsporniki w otworach za
pomocą załączonych śrub.
2. Zamocować płytę kuchenną w blacie.
10200069aPL.fm Page 1 Monday, January 29, 2007 3:19 PM