Electrolux EKK510512X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKK510512
Kuchenka
Instrukcja obsługi
PL
2 electrolux
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Rozmrażanie
Wskazówki i porady
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Warunki gwarancji
Gwarancja europejska
2
5
6
6
6
7
7
8
8
8
9
10
12
13
15
15
16
17
18
18
19
20
22
22
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie kuchni.
electrolux 3
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj
gazu, do którego kuchnia jest
przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu
kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania elektrycznego: 230V,
50Hz.
Sprawdzić zgodność
parametrów instalacji elektrycznej
z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Urządzenie to nie jest podłączone do
przewodów odprowadzających spaliny.
Powinno być zainstalowane i
przyłączone zgodnie z aktualnymi
przepisami instalacyjnymi. W
szczególności należy uwzględnić
odpowiednie wymagania dotyczące
wentylacji.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć
przy zdejmowaniu garnków i naczyń z
kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez osoby
(w tym dzieci) z upośledzonymi
zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi
lub mentalnymi, bądź brakiem
doświadczenia i wiedzy bez nadzoru lub
przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna
lub zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby ich
przewody zasilające nie dotykały
gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
4 electrolux
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika,
gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości. Tłuszcz i
resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych
naczyń. Nie przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu,
w środkowej części płyty) nie może
być zasłonięty, gdyż zapewnia
prawidłową wentylację komory
piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają
się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie przewodu
zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do
właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
electrolux 5
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego palnika
Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
Termostat piekarnika
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Lampka kontrolna
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A. Prowadnica
B. Taca
C. Wentylator
Poziom
blachy
C
A
B
1
2
4
3
6 electrolux
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy
opakowania (wewnątrz i z
zewnątrz urządzenia), przed
włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy rozgrzać piekarnik, bez wkładania
żywności. W tym czasie może wydobywać
się nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne.
1. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
2. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło na
pozycję “250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się
na tabliczce znamionowej kuchni (z lewej
strony, po otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia
kuchenki jest także podana na tabliczce
znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się
para. Piekarnik częściowo odprowadza
powstałą parę. Pomimo to, nie należy stać
na wprost piekarnika podczas
otwierania drzwi, aby pozwolić na
swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy
nastąpi kondensacja pary i pojawią się
krople wody.
Jest to zjawisko normalne i nie świadczy o
usterce urządzenia. Aby zapobiec
przebarwieniom, należy regularnie wycierać
powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 250°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno
stawiać żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu
włączonego piekarnika.
Przy włączonym piekarniku,
pokrywa kuchni powinna być
podniesiona, aby uniknąć
przegrzania.
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pieczenie tradycyjne
– włączona górna i dolna grzałka; pieczenie
tradycyjnych potraw, które nie wymagają zmian
temperatury w czasie pieczenia. Jeżeli to
konieczne, rozgrzać wstępnie piekarnik przed
włożeniem potrawy.
Nagrzewanie dolną grzałką
pozwala na przypieczenie potraw od spodu.
Nagrzewanie górną grzałką
pozwala na rumienienie wierzchu potraw.
Grill
Funkcji grilla nie można używać jednocześnie z
innymi funkcjami piekarnika. Drzwi piekarnika
musza być zamknięte podczas grillowania.
Uwaga: Przy funkcji Grill temperatura
maksymalna to 230°C.
electrolux 7
Pieczenie z nawiewem
termoobieg; funkcja pozwala na pieczenie
więcej niż jednej potrawy jednocześnie, bez
przenikania się smaków i zapachów, na kilku
poziomach.
Rozmrażanie
– (To NIE jest funkcja pieczenia). Pomocne przy
rozmrażaniu produktów.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń, patelni, tac lub folii
aluminiowej. Może dojść do
nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając
pokrętło piekarnika w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od
50°C do 250°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie,
więc można wybrać poziom temperatury
pomiędzy tymi, które są wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do
pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna termostatu.
Będzie podświetlona, aż piekarnik osiągnie
zadaną temperaturę; następnie zgaśnie i
będzie się zapalała, pokazując, że termostat
kontroluje temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji piekarnika,
na czas jej trwania.
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane
wewnątrz piekarnika dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance urządzenia.
Wentylator nadmuchuje gorące powietrze,
aby zapewnić jednorodną temperaturę
wewnątrz piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu pracy są
następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej temperatury
eliminuje konieczność wstępnego
nagrzewania piekarnika (do czasu pieczenia
wskazanego w przepisie należy dodać 5-7
minut). Potrawy wymagające pieczenia w
bardzo wysokich temperaturach należy
włożyć do rozgrzanego piekarnika, np. chleb,
suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu
temperatury o 20- 25°C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie
jednakowej temperatury wewnątrz
piekarnika, niezależnie od poziomu ułożenia
blachy. Pozwala to także na pieczenie kilku
potraw jednocześnie. Należy pamiętać, że
potrawy na najwyższym poziomie będą
rumieniły się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się.
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
ustawić w położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić
wymaganą temperaturę
pieczenia.
Wskazówki i porady
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku naczyń
na jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
8 electrolux
potrawami, czas pieczenia będzie nieco
dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć
blachę. Naczynie wstawić do blachy – nie
stawiać naczynia bezpośrednio na dnie
piekarnika, aby zapewnić prawidłową
cyrkulację powietrza wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony
tym samym produktem (np. tace ciastek) –
będą one upieczone jednakowo i należy je
wyjąć z piekarnika w tym samym czasie.
Jeżeli na tacach znajdują się produkty
żnego rodzaju i rozmiaru, np. herbatniki –
czas pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do
ogrzewania produktów, bez konieczności
wcześniejszego rozmrażania, np. tarty
owocowe, paszteciki kiełbaski i inne
produkty o niewielkich rozmiarach. Ustawić
temperaturę 190-200°C I włączyć piekarnik
na 20-40 minut (w zależności od ilości
produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji
zależy od zdobywanego doświadczenia I
preferencji użytkownika. Temperatury mają
charakter orientacyjny i należy je
podwyższać lub obniżać, zgodnie z
indywidualnymi upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością,
kolorem, stopniem przewodzenia ciepła do
produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia
wpływają na intensywne rumienienie potraw
od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze
pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla
delikatnych produktów, które są
nieodporne na wyższą
temperaturę, np. torty z kremem, chleb i
produkty zbożowe.
Wskazówki i porady
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu
1-2 godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I
obrócić w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych
produktów w temperaturze pokojowej.
Natychmiast ugotować lub włożyć do
chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny podczas
obróbki świeżej, mrożonej i gotowanej
żywności.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej grzałki.
Przydatne do pieczenia na jednym poziomie,
zwłaszcza dań, które wymagają dodatkowego
rumienienia spodu (quiche, tarta itp.). Potrawy
zapiekane, lasagne, które wymagają
dodatkowego rumienienia wierzchu można
także przygotowywać używając górnej i dolnej
grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na
wymagany poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak
quiche i tarty (aby być pewnym, że spód jest
równomiernie upieczony).
electrolux 9
Lampka termostatu piekarnika
Lampka zostaje podświetlona po ustawieniu
temperatury pieczenia i pozostanie włączona
do czasu jej osiągnięcia wewnątrz piekarnika.
W czasie pieczenia gaśnie i zapala się,
informując o kontrolowaniu i utrzymywaniu
zadanej temperatury.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie
dotykać grzałek wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast,
chleba itp., formę należy ustawić centralnie
pod grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć
nadmiernego kapania tłuszczu na podstawę
piekarnika oraz aby ułatwićźniejsze
czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace aluminowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio na
dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy do
pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt mocno
zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny być
otwierane na zbyt długi okres czasu,
zwłaszcza przy wkładaniu potraw do
rozgrzanego piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu
niektóreelementy kuchni nagrzewają
się. Nie należy zostawiać
włączonego urządzenia bez
nadzoru. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonej
kuchni.
Drzwi piekarnika musza być
zamknięte podczas grillowania.
Uwaga: Przy funkcji Grill
temperatura maksymalna to 230°C.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby
pozwolić na efektywną cyrkulację
rozgrzanego powietrza. Ryby można
umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu
na rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed
grillowaniem. Chude mięso i ryby należy
posmarować cienką warstwą oleju lub
masła, aby zachowały swoją naturalną
wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można
położyć pod rusztem, podczas grillowania
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów
przeznaczonych do grillowania, zalecamy
ogrzanie piekarnika (przy włączonej funkcji
grill) przez kilka minut. W czasie pieczenia
można zmieniać ustawienia i temperaturę,
jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
obrócić na drugą stronę, jeżeli to
konieczne.
UWAGA: Ze wzg l ędów bezpieczeństwa,
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie grillowania, grzałka
włącza i
10 electrolux
wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i
jego grubości.
Tabele pieczenia
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 1/2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1/1 10-13 170-190 15-20
Sernik 1/2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1/1 10-15 210-230 30-50
Eklery 1/2 10-15 190-200 10-20
Bezy 1/2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1/1 15-20 220-240 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 1/2 15-20
250*
160-180
45+10**
Crumble 1/3 15-20 190-200 25-35
Strucla 1/2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 1/3 15-20 190-200 25-35
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
electrolux 11
Wentylator
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 2+4 - 140-160 30-35
Kruchy spód 2+4 - 150-170 25-35
Ciasto drożdzowe z jabłkami 2+4 - 170-180 45-50
Ciasto z jabłkami 1+3 - 170-180 55-60
Ciastka 2+4 - 160-170 20-30
Biszkopt beztłuszczowy 3 - 150-160 30-35
Biszkopt 2 - 160-170 45-55
Bułki drożdżowe 3 10-13 180-200 10-20
Bułki drożdżowe 1+3 - 180-200 10-20
Roladki szwajcarskie 3 10-13 160-180 10-20
Sernik 2 - 150-170 50-70
Flan z jabłkami 2 10-13 180-200 30-50
Eklery 3 10-13 190-200 10-20
Bezy 2+4 - 115-125 45-55
Ciasto bożonarodzeniowe 2 - 150-160 45+10**
Crumble 2 - 165-175 25-35
Strucla 3 - 160-170 20-30
Ciasto maślane 2 - 165-175 25-35
Pieczenie na grillu
Potrawa
Poziom
blachy
Czas
wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 3-5
Steki wołowe 3 10 230 15+15
Kurczak (połówka) 2 --- 230 30+30
Steki wieprzowe 3 --- 230 25+25
12 electrolux
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom
na panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do
podgotowywania potraw (utrzymywania w
cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem,
nigdy nie ustawiać pokrętła pomiędzy
Płomieniem maksymalnym, a pozycją:
wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”.
Jednocześnie wcisnąć i przytrzymać
przycisk zapalarki (patrz rys.), aż pojawi
się płomień (1 iskra/sekunda).
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczeniadużego
płomienia”. Przyłożyć do palnika zapaloną
np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są prawidłowo
ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«
».
Przed zamknięciem szklanej
pokrywy należy sprawdzić, czy
wszystkie pokrętła są ustawione w
położeniu: wyłączony.
Nie zamykać pokrywy, jeżeli płyta
podpalnikowa jest jeszcze gorąca
(można uszkodzić pokrywę). Na
płycie nie stawiać materiałów, które
mogą ulec stopieniu.
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka
używanego do gotowania. Aby nie dopuścić
do wykipienia potrawy, zalecamy dobieranie
odpowiednich naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać w
czystości.
Na poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy:
Średnica
(mm) Palnik
Moc
(kW)
min. min.
Duży 3,00 160 280
Średni 2,00 140 240
Pomocniczy 1,00 120 180
electrolux 13
Akcesoria dostarczane wraz z
urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
Poza oryginalnym wyposażeniem
kuchni zalecamy używanie
żaroodpornych naczyń (zgodnie ze
wskazówkami ich producenta).
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się
wysuwana szuflada.
W czasie długiego pieczenia
szuflada może ulec rozgrzaniu.
W szufladzie nie należy
przechowywać Materiały łatwo palne
(rękawice, ręczniki, ścierki,
plastikowe naczynia, spraye) nie
powinny być przechowywane w
szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do pieczenia,
również ulegną rozgrzaniu. Zachować
szczególną ostrożność podczas
wyjmowania tac z szuflady w trakcie
pieczenia lub wtedy, gdy piekarnik jest
jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chwycić szufladę od dołu I wysunąć do
przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją maksymalnie
wysunąć, lekko podnieść I pociągnąć,
wyjmując z obudowy piekarnika.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go włożyć
do szuflady piekarnika. Po zakończeniu
pracy urządzenia zbiornik należy opróżnić /
oczyścić.
Szufladę należy włożyć wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy sprawdzić, czy
wszystkie pokrętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”, urządzenie
jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany ruszt
kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak, jak
pozostałe elementy emaliowane.
14 electrolux
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu. Nie
wolno używać środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika
można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych,
aż do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu
unieść w górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko w
odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c). Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały ułożone
właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w dół.
Dopilnować, aby w trakcie odchylania
kant drzwiczek nie uderzył w dole o ramę
(w takim wypadku ponownie podnieść
drzwiczki w górę i na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika (d). Aby
drzwiczki zamknęły się prawidłowo, docisnąć
dźwigienki (e) jakimś przedmiotem (np.
śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych, gdyż
działanie sprężyny może spowodować
obrażenia.
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła (później
usunięcie zanieczyszczeń będzie
trudniejsze). Do czyszczenia bieżącego
używać wody z detergentem lub
specjalnych środków do tego
przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po
gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić
electrolux 15
Nie używać ostrych narzędzi lub ściernych
środków czyszczących. Plamy z octu,
kwasów owocowych należy natychmiast
usuwać.
Nie używać:
proszków do szorowania, wybielaczy;
drucianych gąbek;
środków do czyszczenia wanien i zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub
innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy
upewnić się, że pokrętła są
ustawione w położeniu
„wyłączony”. Odłączyć urządzenie
do zasilania. Kuchnia musi być
ostudzona.
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na
temperaturę
300ºC
Cokół E 14
Aby wymienić żarówkę.
1.
Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara I zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić
nową, sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania
elektrycznego.
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości
w funkcjonowaniu kuchenki należy przed
zgłoszeniem awarii w autoryzowanym
zakładzie serwisowym sprawdzić poniższe
usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo
technika z autoryzowanego zakładu
serwisowego do usunięcia opisanej
poniżej usterki (lub naprawy szkody
powstałej w wyniku nieprawidłowej
instalacji, obsług itp., wizyta będzie
odpłatna nawet w czasie trwania
gwarancji.
Usterka Rozwiązanie
Płomień palnika jest niestabilny Sprawdzić, czy:
Otwory w pokrywce palnika nie są zatkane.
Regulator ciśnienia jest sprawny.
Zawór jest całkowicie otwarty.
Żaden z palników się nie zapala Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód gazowy jest prawidłowo ułożony.
Palnik jest mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
16 electrolux
Usterka Rozwiązanie
Płomień jest nierównomierny Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia zostały
prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w instalacji
jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub zbyt
szybko
Sprawdzić:
- należy zmienić temperaturę pieczenia.
Nie działa oświetlenie piekarnika
- Żarówka przepaliła się. Wymienić na nową, postępując
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje
prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu
serwisowego podając model i numer seryjny
urządzenia, objawy usterki.
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
EKK510512
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta Ruszt
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
2,00 kW
2,00 kW
3,00 kW
1,00 kW
0,6 W
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
ręczne
Moc całkowita piekarnika
1,960 kW
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230 V
50 Hz
Akcesoria Taca
Ruszt
Emaliowane
Moc kuchenki 1,9606 kW
electrolux 17
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie
kuchenki do odpowiedniego
rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w
tabeli DANYCH TECHNICZNYCH
rodzaj gazu, do którego została
dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi
odpowiedzialności za szkody
powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących
norm i przepisów lub podłączenia
kuchenki przez osobę
nieuprawnioną
Instalacja
Podłączenie i dopasowanie kuchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu,
do którego została dostosowana
kuchnia.
Przed przystąpieniem do instalowania
kuchni w pomieszczeniu kuchennym należy
upewnić się, czy spełnia ono wymagania
stawiane mu przez obowiązujące przepisy.
Pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3
m dla mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie
cieplne pochodzące od urządzeń
gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930
W/m
3
pomieszczenia kuchennego i
175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną
wymianę powietrza w ciągu godziny)
zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia
nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o
powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np.
poprzez sprawny kanał kominowy o
min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia
jest przewidziana do instalowania obok
mebli kuchennych, ale nie wyższych niż
górna płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być
łatwo dostępna dla technika z
serwisu, w przypadku konieczności
naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do
zasilania elektrycznego, należy
sprawdzić czy parametry instalacji w
miejscu eksploatacji urządzenia są
zgodne z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę
przewodu.
Sprawdzić szczelność połączeń.
Zainstalować zawory gazowe.
18 electrolux
Ustawienie
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w
kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem należy
zachować odstęp 69 cm (patrz rysunek).
Kuchenkę należy ustawić na
stabilnej podłodze.
Wypoziomowanie
Kuchenka jest wyposażona w nóżki
regulacyjne (z przodu i z tyłu podstawy
kuchni).
Poprzez regulacjężek można ustawić
odpowiednią wysokość urządzenia,
wyrównać wysokość z sąsiadującymi
meblami oraz właściwie wypoziomować
kuchenkę.
62 cm
69cm
69cm
15 cm
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Prace związane z instalacją
elektryczna kuchni należy
powierzyć uprawnionemu
technikowi elektrykowi. Muszą być
one wykonane zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ
UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody
powstałe w wyniku instalacji
nieprawidłowej i niezgodnej z
przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
230V, 50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy
sprawdzić, że napięcie kuchni jest zgodne
z parametrami instalacji w miejscu
eksploatacji urządzenia (patrz: tabliczka
znamionowa kuchenki).
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie
serwisowym.
Kuchenka może zostać podłączona na
stałe, zgodnie z obowiązującymi przepisami,
przez uprawnioną osobę.
L1 N(L2)
230V ~
brązowy
błękit
zielon
y
- żółt
y
W przypadku podłączenia stałego należy
zastosować wielobiegunowy wyłącznik z
rozwarciem styków min. 3 mm pomiędzy
stykami, odpowiedni do pracy w warunkach
napięcia kategorii III.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi być
electrolux 19
także łatwo dostępny po zakończeniu
instalacji).
UWAGA:
Przewód uziemiający powinien
być 2cm dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie
powinien dotykać żadnego z
elementów wskazanych na
rysunku.
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja
elektryczna mogą zostać obciążone
jeszcze jednym urządzeniem (patrz
tabliczka znamionowa kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy
wyłącznik (w przypadku podłączenia
stałego) jest łatwo dostępny po
instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w
tylnej części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do
kuchenki;
Umocować przewodem zaciskowym;
Upewnić się, ze wartość podłączenia
jest zgodna z parametrami instalacji
elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną w
tylnej części kuchenki.
Podłączenie do zasilania gazem
Podłączenie do instalacji gazowej musi być
dokonane zgodnie z obowiązującymi
normami i przepisami prawa budowlanego!
Podczas montażu kuchenkę poddano
testom i dostosowano do zasilania gazem
o parametrach zamieszczonych na
tabliczce znamionowej. Sprawdzić, czy
charakterystyka gazu odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale “Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego
zużycia gazu należy sprawdzić, czy
ciśnienie gazu zasilającego odpowiada
ciśnieniu podanemu na tabliczce
znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu jest inne
(lub zmienne) od podanego na tabliczce,
należy zamontować regulator ciśnienia.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu
ziemnego powinno być wykonane przy pomocy
sztywnego podłączenia (dopuszcza się też inne
podłączenia) np. Przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia
posiada króciec przyłączeniowy G 1/2.
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego
Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m
odcinka rury stalowej instalacyjnej (bez
szwu).
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego można wykonać tylko po
sprawdzeniu, czy jest to zgodne z
obowiązującymi przepisami.
Długość przewodu nie może
przekraczać 1.5 metra bez jakichkolwiek
zagięć lub skręceń.
20 electrolux
Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z
ostrym zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby
umożliwić kontrolę pod względem
przetarcia lub zużycia na całej swojej
długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na
końcach i wzdłuż przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywać swoją
naturalną elastyczność, obejmy mocujące nie
mogą być zardzewiałe; czas używania
przewodu nie może przekraczać okresu
gwarancyjnego 5 lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie
wolno naprawiać przewodu, lecz
niezwłocznie wymienić go.
UWAGA!
Po zamocowaniu należy sprawdzić
szczelność wszystkich połączeń za
pomocą wody z mydłem a nie za pomocą
płomienia.
Podłączenie z lewej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do
instalacji gazowej oraz przewód zasilający
nie dotykają żadnego z elementów kuchni
zaznaczonych na rysunku (oraz wąż nie
dotyka podłogi).
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Podłączenie z prawej strony (widok z przodu)
Przy tego rodzaju instalacji, należy użyć
sztywnych przewodów podłączeniowych,
postępując zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Sztywny
przewod
Przewód
zasilający
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać
jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten,
na który została fabrycznie ustawiona
kuchenka, odbywa się poprzez wymianę dysz
gazowych, regulację powietrza pierwotnego, a
w
przypadku przejścia na gaz płynny
dostarczany z butli gazowej zmianę sposobu
podłączenia zasilania kuchni. Kolanko musi
być uszczelnione za pomocą pakuł lub taśmy
teflonowej. Po połączeniu należy sprawdzić
szczelność wodą z mydłem.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKK510512X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi