PL -8-
• Żeby zapewnić bezpieczne działanie urządzenia, należy chłodziarko-
zamrażarkę ustawić poziomo w bezpiecznym miejscu. Regulowane
nóżki służą do ustawienia chłodziarko-zamrażarki w poziomie. Przed
umieszczeniem artykułów spożywczych należy upewnić się, że urządzenie
zostało ustawione poziomo.
• Przed skorzystaniem z urządzenia zalecamy przetarcie
wszystkich półek i tac przy pomocy ściereczki namoczonej
w ciepłej wodzie z dodatkiem sody oczyszczanej (łyżeczka).
Po wyczyszczeniu należy spłukać zamrażarkę ciepłą wodą i
osuszyć.
• Do instalacji należy wykorzystać plastikowe dystanse, które znajdują się z tyłu
urządzenia. Należy obrócić o 90 stopni (jak pokazano na schemacie). W ten
sposób skraplacz nie będzie dotykał ścianki.
• Chłodziarkę należy ustawić przy ścianie zachowując odległość nie większą
niż 75 mm.
Przed rozpoczęciem korzystania z chłodziarki
• Przy pierwszym użyciu lub po transporcie należy postawić
chłodziarkę w pozycji pionowej przez 3 godziny, a następnie
podłączyć ją do zasilania, aby zapewnić skuteczne
funkcjonowanie. W przeciwnym razie można uszkodzić
sprężarkę.
• Podczas pierwszego użycia może wydzielać się nieprzyjemny zapach, który
powinien zniknąć gdy chłodziarka zacznie chłodzić.
Informacje na temat technologii chłodzenia nowej generacji
Chłodziarko-zamrażarki z technologią chłodzenia nowej
generacji wyposażone są w inny system działania niż
statyczne chłodziarko-zamrażarki. W zwykłych chłodziarko-
zamrażarkach wilgotne powietrze przenika do zamrażarki i
artykuły spożywcze wydzielają parę wodną, która w komorze
zamrażarki zmienia się w szron. Żeby roztopić szron, czyli
odszronić zamrażarkę, należy odłączyć zasilanie urządzenia.
Żeby przechować artykuły spożywcze w chłodzie podczas
odszraniania, użytkownik musi przetrzymać żywność w innym
miejscu oraz oczyścić pozostały lód i nagromadzony szron.
Sytuacja jest zupełnie inna w przypadku komór zamrażarki
wyposażonej w technologię chłodzenia nowej generacji.
Wentylator nawiewa chłodne i suche powietrze do komory
zamrażarki. Ponieważ chłodne powietrze jest swobodnie
nawiewane do komory – nawet do przestrzeni między półkami –
artykuły spożywcze są równomiernie i odpowiednio zamrożone.
W zamrażarce nie tworzy się szron.