3
UWAGA!
Dzieci mogą obsługiwać kuchenkę pod
nadzorem osób dorosłych jedynie wówczas, gdy
zostały odpowiednio poinstruowane, jak należy
bezpiecznie obchodzić się z urządzeniem i jakie
zagrożenia wynikają z niewłaściwego użycia
kuchenki. Dzieci oraz osoby niepełnosprawne nie
powinny obsługiwać urządzenia bez nadzoru.
Należy uważać, aby kuchenka
nie była przedmiotem zabaw
dzieci. Jeśli kuchenka posiada
tryb kombinowany, dzieci
mogą ją obsługiwać jedynie
pod nadzorem dorosłych
- co związane jest z wysokimi temperaturami
generowanymi przez kuchenkę.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PROSIMY O ICH UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
Nie należy podgrzewać ani stosować
łatwopalnych materiałów wewnątrz lub w
pobliżu kuchenki. Opary mogą spowodować
zagrożenie pożarem lub wybuchem.
Nie należy stosować środków chemicznych
lub oparów powodujących korozję. Kuchenka
tego typu została zaprojektowana do
podgrzewania i gotowania żywności. Nie
należy jej używać do celów przemysłowych lub
laboratoryjnych.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej
do suszenia tkanin, papieru, przypraw, ziół,
drewna, kwiatów lub innych materiałów
palnych. Może to spowodować pożar.
Jeśli materiał znajdujący się wewnątrz lub
na zewnątrz kuchenki zapali się, należy
trzymać drzwiczki zamknięte i wyłączyć
kuchenkę. Wyjąć wtyczkę z gniazdka lub
odłączyć zasilanie na głównej tablicy
bezpiecznikowej lub wyłącznikowej.
Nie należy gotować żywności zbyt długo.
Może to spowodować pożar.
Nie należy zostawiać kuchenki bez nadzoru,
zwłaszcza, gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub z innych
łatwopalnych materiałów. Papier może się
zwęglić lub zapalić, zaś niektóre rodzaje
plastiku mogą się topić podczas podgrzewania
żywności.
UWAGA!
Nie należy używać kuchenki do
podgrzewania potraw w
szczelnych pojemnikach. Wzrost
ciśnienia mógłby uszkodzić
pojemnik lub nawet
spowodować jego wybuch.
UWAGA!
Należy okresowo sprawdzać, czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwiczek oraz miejsca w
ich pobliżu. Jeśli stwierdzimy uszkodzenia, nie
należy uruchamiać kuchenki, dopóki nie zostaną
one naprawione przez wykwalifi kowanego
technika.
JAJKA
Nie należy używać
kuchenki do gotowania
lub podgrzewania całych jaj
w skorupce lub bez, gdyż
mogą eksplodować nawet po zakończeniu
gotowania.