5
•
Należy uważać aby nie zasłonić otworów
wentylacyjnych zamrażarki.
•
Nie należy wkładać do zamrażarki szklanych
pojemników z płynami, gdyż mogą
eksplodować.
•
Kostki lodu lub sople nie powinny być wkładane
do ust zaraz po wyjęciu z zamrażarki, gdyż
może to spowodować odmrożenia.
•
Aby uniknąć niebezpieczeństwa
zablokowania się wewnątrz i uduszenia, nie
należy dopuszczać, aby dzieci bawiły się
bądź chowały w środku zamrażarki.
• Klucze od urządzenia (jeżeli znajdują się
w wyposażeniu) należy przechowywać
z dala od dostępu dzieci, aby uniknąć
zamknięcia ich się wewnątrz urządzenia.
•
Nie należy pić płynu (nietoksyczny)
stanowiącego zawartość akumulatorów
zimna (jeśli znajdują się na wyposażeniu).
•
Przed przystąpieniem do dowolnej czynności
związanej z konserwacją lub czyszczeniem,
należy wyjąć wtyczkę z gniazdka lub
wyłączyć zasilanie w mieszkaniu.
•
Kabel zasilania może być wymieniony
wyłącznie przez kwalifikowanego elektryka.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
•
Urządzenie niniejsze jest przeznaczone do
stykania się z produktami żywnościowymi i
jest zgodne z przepisami D.L. 108 z dnia
25.01.1992 (Wytyczne EWG89/109/CEE).
Produkt niniejszy został zaprojektowany,
wytworzony i przeznaczony do sprzedaży
zgodnie z:
•
warunkami bezpieczeństwa podanymi w
Wytycznych “Niskie Napięcie” 73/23/CEE;
•
wymogami zabezpieczeń wynikających
z Wytycznych “EMC” 89/336/CEE, oraz zmian
wprowadzonych przez Wytyczne 93/68/CEE.
Dla urządzeń z izobutanem (R600a)
Izobutan jest gazem naturalnym, nieszkodliwym
dla środowiska, ale zapalnym. Należy więc
koniecznie upewnić się czy rury obwodu
chłodniczego nie są uszkodzone.
Zamrażarka winna być używana wyłącznie do
przechowywania zamrożonych produktów
żywnościowych, zamrażania świeżych
produktów i wytwarzania kostek lodu.
JAK ZAMRAŻAĆ ŻYWNOŚĆ
•
Należy upewnić się czy ścianki pionowe
zamrażarki nie są pokryte zbyt grubą
warstwą szronu. Jeśli tak jest to należy
przystąpić do odszronienia urządzenia (patrz
rozdział “Czyszczenie i konserwacja”).
•
Co najmniej 24 godziny przed planowanym
zamrażaniem świeżej żywności, należy
wcisnąć przycisk szybkiego mrożenia. Jeśli
urządzenie nie posiada takiego przycisku,
należy ustawić termostat w pozycji końcowej.
•
Należy przestrzegać wydajności mrożenia
jaką dysponuje urządzenie.
• Włożyć żywność przeznaczoną do
zamrożenia i
pozostawić zamknięte drzwi urządzenia, na
okres 24 godzin. Po tym okresie czasu należy
wyłączyć funkcję szybkiego mrożenia.
•
Aby zamrozić maksymalną ilość produktów, jaką
jest podana na tabliczce znamionowej (patrz
rysunek
D
w rozdziale “Instalowanie”), zaleca się
wydłużenie czasu zamrażania do 48 godzin.
PRZYGOTOWANIA ŚWIEŻYCH
PRODUKTÓW DO ZAMROŻENIA
•
Świeże produkty przeznaczone do
zamrożenia, należy szczelnie zapakować w:
folię aluminiową, folię przeźroczystą,
szczelne opakowania z tworzywa, pojemniki
polietylenowe z pokrywkami, o ile nadają się
do zamrażania żywności.
•
Produkty żywnościowe powinny być świeże,
dojrzałe i najlepszej jakości.
•
Świeże jarzyny i owoce należy, w miarę
możliwości, zamrażać zaraz po zebraniu
gdyż zapewni to zachowanie ich składników
odżywczych, kształtu, konsystencji, koloru i
smaku.
•
Mięso i dziczyznę, zanim zostaną
zamrożone, należy raczej pozostawić na
dostateczny okres czasu, aby skruszały.
Uwaga:
•
Potrawy gorące należy zawsze schłodzić
przed włożeniem do zamrażarki.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
JAK ZAMRAŻAĆ ŻYWNOŚĆ
42010-bPl.fm5 Page 5 Thursday, September 7, 2000 9:16 AM