AEG BCK451350M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
USER
MANUAL
PL Instrukcja obsługi
Piekarnik
BCK451350M
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA..............................................2
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA...............................................4
3. OPIS URZĄDZENIA..............................................................................................7
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM..........................................................................8
5. CODZIENNA EKSPLOATACJA............................................................................8
6. FUNKCJE ZEGARA............................................................................................10
7. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW......................................................................12
8. DODATKOWE FUNKCJE...................................................................................13
9. WSKAZÓWKI I PORADY....................................................................................13
10. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE.................................................................. 27
11. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW...................................................................29
12. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA................................................................31
Z MYŚLĄ O DOSKONAŁYCH EFEKTACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o
wieloletniej bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne rozwiązania
techniczne ułatwiające życie — nie wszystkie z nich można znaleźć w zwykłych
urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku minut na zapoznanie się z niniejszą
instrukcją w celu zapewnienia najlepszego wykorzystania urządzenia.
Zapraszamy na naszą witrynę internetową, aby:
Otrzymać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w
rozwiązywaniu problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.aeg.com/webselfservice
Zarejestrować swój produkt i uprościć jego obsługę serwisową:
www.registeraeg.com
Nabyć akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
swojego urządzenia:
www.aeg.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: informacje o modelu, numer produktu, numer seryjny.
Stosowne informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie/przestroga — informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem
eksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się z
www.aeg.com2
załączoną instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada
za obrażenia ciała ani szkody spowodowane
nieprawidłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Należy zachować instrukcję obsługi w bezpiecznym i
łatwo dostępnym miejscu do wykorzystania w
przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające odpowiedniej
wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Dzieci w wieku od 3 do 8 lat i osoby o znacznym
stopniu niepełnosprawności nie powinny zbliżać się
urządzenia, jeśli nie znajdują się pod stałym
nadzorem.
Dzieci poniżej 3 roku życia nie powinny zbliżać się do
urządzenia, jeśli nie znajdują się pod stałym
nadzorem.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę z urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym
dla dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
Dzieciom i zwierzętom nie wolno zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo
dostępne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie wyposażono w blokadę
uruchomienia, zaleca się jej włączenie.
Dzieciom nie wolno zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
POLSKI 3
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenie i jego
nieosłonięte elementy nagrzewają się do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby
uniknąć kontaktu z elementami grzejnymi.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub
naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych należy odłączyć urządzenie od
zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem
do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi go
wymienić producent, autoryzowane centrum
serwisowe lub inna wykwalifikowana osoba, aby
zapobiec ryzyku porażenia prądem.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z
instrukcją instalacji dołączoną do
urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Należy zawsze
www.aeg.com4
stosować rękawice ochronne i mieć
na stopach pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować
z urządzeniami lub meblami o tej
samej wysokości.
Urządzenie wyposażono w
elektryczny układ chłodzenia.
Wymaga on zasilania elektrycznego.
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry na
tabliczce znamionowej odpowiadają
parametrom znamionowym źródła
zasilania.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda
elektrycznego z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić wtyczki ani przewodu
zasilającego. Wymiany przewodu
zasilającego można dokonać
wyłącznie w naszym autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą
dotykać drzwi urządzenia, zwłaszcza
gdy drzwi są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby po zakończeniu instalacji
urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy
ciągnąć za przewód zasilający.
Należy zawsze ciągnąć za wtyczkę
sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego – wyjmowane z
oprawki), wyłączniki różnicowo-
prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
2.3 Eksploatacja
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, oparzeniem,
porażeniem prądem lub
wybuchem.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi
urządzenia.
POLSKI 5
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie uszkodzeniem
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie komory
urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii lub stali
nierdzewnej nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za
ścianką meblową (np. za drzwiami
szafki), drzwi nie wolno zamykać
podczas użytkowania urządzenia.
Połączenie wysokiej temperatury i
wilgoci wewnątrz zamkniętego mebla
może doprowadzić do uszkodzenia
urządzenia, mebla lub podłogi. Nie
zamykać drzwi szafki, aż urządzenie
całkowicie ostygnie po użyciu.
2.4 Konserwacja i
czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem
szyb w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi
są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne środki
czyszczące. Nie używać żadnych
produktów ściernych, myjek do
szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na opakowaniu.
Nie używać detergentów do
czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli
dotyczy).
2.5 Oświetlenie wewnętrzne
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie porażeniem
prądem.
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
www.aeg.com6
domowych. Nie należy używać go do
oświetlania pomieszczeń.
Przed przystąpieniem do wymiany
lampki należy odłączyć urządzenie od
źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.6 Serwis
Należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem
serwisowym, który naprawi
urządzenie.
Należy stosować wyłącznie
oryginalne części zamienne.
2.7 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka
lub zwierzęcia w urządzeniu.
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
1
2
3
4
5
2 3 5 641
7
13
8
11
9
10
12
1
Panel sterowania
2
Pokrętło wyboru funkcji pieczenia
3
Kontrolka/symbol zasilania
4
Wyświetlacz
5
Pokrętło regulacji temperatury
6
Wskaźnik/symbol temperatury
7
Przycisk Parowe Plus
8
Grzałka
9
Oświetlenie
10
Wentylacja
11
Prowadnice blach, wyjmowane
12
Wgłębienie komory
13
Poziomy umieszczenia potraw
3.2 Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
POLSKI 7
Głęboka blacha
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Prowadnice teleskopowe
Do umieszczania rusztów i blach do
ciasta.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Aby ustawić aktualną
godzinę, patrz rozdział
„Funkcje zegara”.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć z piekarnika wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja
i czyszczenie”.
Wyczyścić piekarnik i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
5. CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
5.1 Chowane pokrętła
sterowania
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć
pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
5.2 Włączanie i wyłączanie
piekarnika
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika w celu wybrania żądanej
funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji
temperatury w celu wybrania żądanej
temperatury.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i temperatury do położenia
wyłączenia.
Kontrolka włącza się, gdy piekarnik
pracuje.
5.3 Funkcje pieczenia
Funkcja pie‐
karnika
Zastosowanie
Położenie wy‐
łączenia
Piekarnik jest wyłączony.
Oświetlenie
piekarnika
Umożliwia włączenie oś‐
wietlenia, gdy nie włączo‐
no funkcji pieczenia.
www.aeg.com8
Funkcja pie‐
karnika
Zastosowanie
Termoobieg
PLUS
Do zwiększenia wilgot‐
ności podczas pieczenia.
Do uzyskania odpowied‐
niego koloru i chrupiącej
skórki podczas pieczenia.
Do zapewnienia soczys‐
tości podczas odgrzewa‐
nia.
Pizza
Do pieczenia na jednym
poziomie dań wymagają‐
cych intensywnego przy‐
rumienienia i kruchego
spodu. Ustawić tempera‐
turę o 20-40 °C niższą od
temperatury dla piecze‐
nia tradycyjnego.
Pieczenie tra‐
dycyjne (Gór‐
na/dolna grzał‐
ka)
Do pieczenia mięsa lub
ciasta na jednym pozio‐
mie.
Grzałka dolna
Do pieczenia ciast na
kruchym spodzie oraz do
pasteryzowania żywnoś‐
ci.
Rozmrażanie
Tej funkcji można użyć
do rozmrażania potraw
mrożonych, takich jak
warzywa i owoce. Czas
rozmrażania uzależniony
jest od ilości i grubości
mrożonej potrawy.
Grill
Do grillowania płaskich
potraw i opiekania chle‐
ba.
Szybki grill
Do grillowania potraw
płaskich w dużych iloś‐
ciach i do opiekania pie‐
czywa.
Funkcja pie‐
karnika
Zastosowanie
Turbo grill
Do pieczenia większych
kawałków mięsa lub dro‐
biu z kością na jednym
poziomie. Również do
przyrządzania zapieka‐
nek i przyrumieniania.
W niektórych funkcjach
piekarnika oświetlenie może
wyłączyć się automatycznie
w temperaturze poniżej
60°C.
5.4 Ustawianie
funkcji:Termoobieg PLUS
Funkcja zwiększa wilgotność podczas
pieczenia.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie oparzeniem i
uszkodzeniem urządzenia.
Wydostająca się para może wywołać
poparzenia:
Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy
funkcja jest włączona.
Po zakończeniu funkcji ostrożnie
otworzyć drzwi piekarnika.
Patrz rozdział „Wskazówki i
porady”.
1. Napełnić wnękę komory wodą z
kranu.
Maksymalna pojemność wnęki
komory wynosi 250 ml.
Wnękę komory należy napełniać
wodą, tylko gdy piekarnik jest zimny.
UWAGA!
Wnęki komory nie należy
napełniać wodą podczas
pieczenia lub gdy
piekarnik jest gorący.
2. Włożyć potrawę do piekarnika i
zamknąć drzwi.
3. Wybrać funkcję: .
4. Nacisnąć przycisk dodatkowej pary
.
POLSKI 9
Przycisk dodatkowej pary działa tylko
z tą funkcją.
Włączy się wskaźnik.
5. Obrócić pokrętło regulacji, aby
wybrać temperaturę.
6. Aby wyłączyć piekarnik, nacisnąć
przycisk dodatkowej pary , obrócić
pokrętło do położenia wyłączenia.
Wskaźnik przycisku dodatkowej pary
zgaśnie.
7. Usunąć wodę z wnęki komory.
OSTRZEŻENIE!
Przed usunięciem wody
z wnęki komory należy
upewnić się, że piekarnik
ostygł.
5.5 Wyświetlacz
A B C
A. Wskaźniki funkcji
B. Wskazanie czasu
C. Wskaźnik funkcji
5.6 Przyciski
Pole czujnika/przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
PAROWE PLUS Włączanie funkcji Termoobieg PLUS.
6. FUNKCJE ZEGARA
6.1 Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
AKTUALNA GO‐
DZINA
Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnej godziny.
CZAS Ustawianie czasu pracy urządzenia.
KONIEC Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
CZAS OPÓŹNIE‐
NIA
Łączy funkcje CZAS i KONIEC.
MINUTNIK Ustawianie czasu odliczania. Funkcja nie ma wpływu na
działanie urządzenia. MINUTNIK można ustawić w dowol‐
nej chwili – również wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
www.aeg.com10
6.2 Ustawianie godziny.
Zmiana czasu
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
czas.
Wskaźnik
miga po podłączeniu
urządzenia do zasilania, po przerwie w
zasilaniu lub gdy zegar nie jest
ustawiony.
Nacisnąć
lub , aby ustawić
prawidłową godzinę.
Po upływie około pięciu sekund miganie
ustanie, a na wyświetlaczu będzie
widoczna ustawiona aktualna godzina.
Aby zmienić aktualny czas, naciskać ,
aż zacznie migać .
6.3 Ustawianie funkcji CZAS
1. Ustawić funkcję piekarnika i
temperaturę piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić
funkcję CZAS.
Na wyświetlaczu widoczne jest
wskazanie .
4. Gdy upłynie czas pieczenia, będzie
migać i zostanie wyemitowany
sygnał dźwiękowy. Urządzenie
wyłączy się automatycznie.
5. Nacisnąć dowolny przycisk, aby
wyłączyć sygnał dźwiękowy.
6. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury w położenie wyłączenia.
6.4 Ustawianie funkcji
KONIEC
1. Ustawić funkcję piekarnika i
temperaturę piekarnika.
2. Naciskać
, aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić
czas.
Na wyświetlaczu widoczne jest
wskazanie .
4. Gdy upłynie czas pieczenia, będzie
migać i zostanie wyemitowany
sygnał dźwiękowy. Urządzenie
wyłączy się automatycznie.
5. Nacisnąć dowolny przycisk, aby
wyłączyć sygnał dźwiękowy.
6. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury w położenie wyłączenia.
6.5 Ustawianie CZASU
OPÓŹNIENIA
1. Ustawić funkcję piekarnika i
temperaturę piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć
lub , aby ustawić
funkcję CZAS.
4. Nacisnąć .
5. Nacisnąć lub , aby ustawić
funkcję KONIEC.
6. Nacisnąć , aby potwierdzić.
Urządzenie włączy się później
automatycznie, będzie działać przez
czas ustawiony w funkcji CZAS i
zakończy pracę o godzinie ustawionej w
funkcji KONIEC. O ustawionej godzinie
zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy.
7. Urządzenie wyłączy się
automatycznie. Nacisnąć dowolny
przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
8. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury w położenie wyłączenia.
6.6 Ustawianie MINUTNIKA
1. Naciskać , aż zacznie migać.
2. Nacisnąć lub , aby ustawić
żądany czas.
Minutnik uruchomi się automatycznie po
5 sekundach.
3. Gdy upłynie ustawiony czas, zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Nacisnąć dowolny przycisk, aby
wyłączyć sygnał dźwiękowy.
4. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i
pokrętło temperatury w położeniu
wyłączenia.
6.7 Anulowanie funkcji
zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji.
POLSKI 11
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk .
Funkcja zegara wyłączy się po kilku
sekundach.
7. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
7.1 Wkładanie akcesoriów
Ruszt:
Wsunąć ruszt między prowadnice
jednego z poziomów umieszczania
potraw; upewnić się, że nóżki są
skierowane w dół.
Blacha do pieczenia ciasta/Głęboka
blacha:
Wsunąć blachę do pieczenia ciasta/
głęboką blachę między prowadnice
blachy.
Ruszt wraz z blachą do pieczenia ciasta/
głęboką blachą:
Wsunąć blachę do pieczenia ciasta/
głęboką blachę między prowadnice
blachy, a ruszt między prowadnice
powyżej.
Niewielkie występy na górze
mają na celu zapewnienie
większego bezpieczeństwa.
Występy służą także jako
zabezpieczenie przed
wypadnięciem. Wysoka
krawędź wokół rusztu
zapobiega zsuwaniu się
naczyń z rusztu.
7.2 Prowadnice teleskopowe
– wkładanie akcesoriów
Prowadnice teleskopowe ułatwiają
wkładanie i wyjmowanie akcesoriów.
UWAGA!
Nie myć prowadnic
teleskopowych w zmywarce.
Nie smarować prowadnic
teleskopowych.
UWAGA!
Przed zamknięciem drzwi
upewnić się, że prowadnice
teleskopowe całkowicie
wsunięto do wnętrza
piekarnika.
Ruszt:
Umieścić ruszt na prowadnicach
teleskopowych w taki sposób, aby jego
nóżki były skierowane w dół.
Wysoka krawędź wokół
rusztu stanowi specjalne
zabezpieczenie
zapobiegające zsuwaniu się
naczyń.
www.aeg.com12
Głęboka blacha:
Umieścić głęboką blachę na
prowadnicach teleskopowych.
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Umieścić ruszt wraz z głęboką blachą na
prowadnicy teleskopowej.
8. DODATKOWE FUNKCJE
8.1 Wentylator chłodzący
Podczas pracy piekarnika wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymywać powierzchnie piekarnika w
niskiej temperaturze. Po wyłączeniu
piekarnika wentylator chłodzący może
nadal działać do czasu schłodzenia
piekarnika.
9. WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy
pieczenia podane w
tabelach mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych
składników.
9.1 Zalecenia dotyczące
pieczenia
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używany. W poniższej tabeli
znajdują się standardowe ustawienia
temperatury, czasu pieczenia i poziomu
umieszczenia potrawy.
W przypadku braku ustawień dla
specjalnego przepisu należy znaleźć
ustawienia dla podobnej potrawy.
9.2 Wewnętrzna strona drzwi
Po wewnętrznej stronie drzwi
znajdują się:
numery poziomów piekarnika.
informacje o funkcjach piekarnika,
zalecanych poziomach umieszczania
potraw i temperaturach dla potraw.
POLSKI 13
9.3 Termoobieg PLUS
Ciasta / wypieki / chleb
Nagrzewać wstępnie pusty piekarnik przez 5 minut.
Korzystać z blachy do pieczenia.
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
Produkt Woda we wgłębieniu
komory (ml)
Temperatura (°C) Czas (min)
Ciastka, babeczki,
croissanty
100 150 - 180 10 - 20
Focaccia 100 200 - 210 10 - 20
Pizza 100 230 10 - 20
Bułki 100 200 20 - 25
Chleb 100 180 35 - 40
Ciasto ze śliwkami,
szarlotka, bułki z cy‐
namonem pieczone
w foremce do ciasta.
100 - 150 160 - 180 30 - 60
Mrożone dania gotowe
Nagrzewać wstępnie pusty piekarnik przez 10 minut.
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
Produkt Woda we wgłębieniu
komory (ml)
Temperatura (°C) Czas (min)
Pizza 150 200 - 210 10 - 20
Croissanty 150 170 - 180 15 - 25
Lasagne 200 180 - 200 35 - 50
Ponowne przygotowanie potraw
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
Użyć 100 ml wody.
Ustawić temperaturę 110°C.
Produkt Czas
(min)
Bułki 10 - 20
Chleb 15 - 25
Focaccia 15 - 25
mięso 15 - 25
Makaron 15 - 25
Produkt Czas
(min)
Pizza 15 - 25
Ryż 15 - 25
Warzywa 15 - 25
Pieczenie mięs
Używać szklanych naczyń do pieczenia.
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
Użyć 200 ml wody.
www.aeg.com14
Produkt Tem‐
pera‐
tura
(°C)
Cza
s
(min
)
Pieczeń wołowa 200 50 -
60
Kurczak 210 60 -
80
Pieczeń wieprzowa 180 65 -
80
9.4 Pieczenie ciast
Zaleca się ustawienie za pierwszym
razem niższej temperatury.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie, można wydłużyć czas
pieczenia o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych
poziomach nie zawsze przyrumieniają
się równomiernie. Nie ma potrzeby
zmiany ustawienia temperatury w
takim przypadku. W trakcie pieczenia
produkty przyrumienią się
równomiernie.
Blachy mogą odkształcać się podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach
odkształcenia znikną.
9.5 Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczy‐
na
Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest od‐
powiednio przyrumienio‐
ny.
Wybrano nieodpowiedni po‐
ziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym po‐
ziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi
się zakalcowate, wycie‐
ka z niego woda.
Temperatura piekarnika jest
za wysoka.
Przy następnym pieczeniu należy
nieznacznie obniżyć temperaturę
piekarnika.
Za krótki czas pieczenia. Ustawić dłuższy czas pieczenia.
Nie można skracać czasu piecze‐
nia poprzez ustawienie wyższej
temperatury.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej wody. Należy prze‐
strzegać czasu mieszania ciasta,
zwłaszcza korzystając z robota
kuchennego.
Ciasto jest za suche. Temperatura piekarnika jest
za niska.
Przy następnym pieczeniu należy
zwiększyć temperaturę piekarni‐
ka.
Za długi czas pieczenia. Przy następnym pieczeniu należy
skrócić czas pieczenia.
Ciasto nierówno się
przyrumienia.
Temperatura piekarnika jest
za wysoka, a czas piecze‐
nia za krótki.
Ustawić niższą temperaturę pie‐
karnika i wydłużyć czas piecze‐
nia.
Ciasto nie zostało równo‐
miernie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równomier‐
nie na blasze.
POLSKI 15
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczy‐
na
Środek zaradczy
Ciasto nie jest gotowe
po upływie podanego
czasu pieczenia.
Temperatura piekarnika jest
za niska.
Przy następnym pieczeniu należy
nieznacznie zwiększyć tempera‐
turę piekarnika.
9.6 Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Produkt Funkcja Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar‐
nika
Kołacz / briosz‐
ka
Termoobieg 150 - 160 50 - 70 1
Tort biszkopto‐
wy / ciasta owo‐
cowe
Termoobieg 140 - 160 70 - 90 1
Spód placka –
ciasto kruche
Termoobieg
170 - 180
1)
10 - 25 2
Spód placka –
ciasto ukręcane
Termoobieg 150 - 170 20 - 25 2
Sernik Górna/dolna
grzałka
170 - 190 60 - 90 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Funkcja Temperatu‐
ra (°C)
Czas
(min)
Poziom
piekarnika
Plecionka drożdżowa / wie‐
niec drożdżowy
Górna/dolna grzał‐
ka
170 - 190 30 - 40 3
Strucla bożonarodzeniowa Górna/dolna grzał‐
ka
160 - 180
1)
50 - 70 2
Chleb (chleb żytni):
1. Pierwszy etap pieczenia.
2. Drugi etap pieczenia.
Górna/dolna grzał‐
ka
1. 230
1)
2. 160 -
180
1. 20
2. 30 -
60
1
Ptysie z kremem / eklery Górna/dolna grzał‐
ka
190 - 210
1)
20 - 35 3
Rolada biszkoptowa Górna/dolna grzał‐
ka
180 - 200
1)
10 - 20 3
Ciasto z kruszonką (suche) Termoobieg 150 - 160 20 - 40 3
Maślane ciasto migdałowe /
ciasto cukrowe
Górna/dolna grzał‐
ka
190 - 210
1)
20 - 30 3
www.aeg.com16
Produkt Funkcja Temperatu‐
ra (°C)
Czas
(min)
Poziom
piekarnika
Placki owocowe (na cieście
drożdżowym/biszkoptowym)
2)
Termoobieg 150 35 - 55 3
Placki owocowe (na cieście
drożdżowym/biszkoptowym)
2)
Górna/dolna grzał‐
ka
170 35 - 55 3
Tarty owocowe na kruchym
cieście
Termoobieg 160 - 170 40 - 80 3
Ciasta drożdżowe z delikatny‐
mi dodatkami (np. twarogiem,
kremem, słodkim sosem)
Górna/dolna grzał‐
ka
160 - 180
1)
40 - 80 3
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciastka
Produkt Funkcja Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar‐
nika
Kruche ciastecz‐
ka
Termoobieg 150 - 160 10 - 20 3
Ciasteczka z
ciasta biszkop‐
towego
Termoobieg 150 - 160 15 - 20 3
Ciasteczka z
białek jaj/bezy
Termoobieg 80 - 100 120 - 150 3
Makaroniki Termoobieg 100 - 120 30 - 50 3
Ciasteczka z
ciasta drożdżo‐
wego
Termoobieg 150 - 160 20 - 40 3
Ciasteczka z
ciasta franc.
Termoobieg
170 - 180
1)
20 - 30 3
Bułki Termoobieg
160
1)
10 - 25 3
Bułki Górna/dolna
grzałka
190 - 210
1)
10 - 25 3
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
POLSKI 17
9.7 Wypieki i zapiekanki
Produkt Funkcja Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekar‐
nika
Makaron zapie‐
kany
Górna/dolna
grzałka
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Górna/dolna
grzałka
180 - 200 25 - 40 1
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo grill 160 - 170 15 - 30 1
Bagietki posypa‐
ne serem
Termoobieg 160 - 170 15 - 30 1
Słodkie suflety Górna/dolna
grzałka
180 - 200 40 - 60 1
Suflety z rybą Górna/dolna
grzałka
180 - 200 30 - 60 1
Nadziewane wa‐
rzywa
Termoobieg 160 - 170 30 - 60 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
9.8 Pieczenie na kilku
poziomach
Użyć funkcji Termoobieg.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarnika
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kre‐
mem / eklery
160 - 180
1)
25 - 45 1 / 4 -
Strucla sucha 150 - 160 30 - 45 1 / 4 -
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasteczka / small cakes / ciastka / drożdżówki / bułki
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarnika
2 poziomy 3 poziomy
Kruche ciastecz‐
ka
150 - 160 20 - 40 1 / 4 1 / 3 / 5
Ciasteczka z
ciasta biszkop‐
towego
160 - 170 25 - 40 1 / 4 -
www.aeg.com18
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarnika
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka z
białek jaj, bezy
80 - 100 130 - 170 1 / 4 -
Makaroniki 100 - 120 40 - 80 1 / 4 -
Ciasteczka z
ciasta drożdżo‐
wego
160 - 170 30 - 60 1 / 4 -
Ciasteczka z
ciasta franc.
170 - 180
1)
30 - 50 1 / 4 -
Bułki 180 20 - 30 1 / 4 -
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
9.9 Pizza
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pizza (na cienkim
cieście)
200 - 230
1)2)
15 - 20 2
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
180 - 200 20 - 30 2
Tarty 180 - 200 40 - 55 1
Tarta szpinakowa 160 - 180 45 - 60 1
Quiche Lorraine 170 - 190 45 - 55 1
Tarta szwajcarska 170 - 190 45 - 55 1
Sernik 140 - 160 60 - 90 1
Szarlotka przykryta 150 - 170 50 - 60 1
Zapiekanka warzyw‐
na
160 - 180 50 - 60 1
Podpłomyk
230 - 250
1)
10 - 20 2
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
160 - 180
1)
45 - 55 2
Flammkuchen (po‐
trawa z Alzacji pod‐
obna do pizzy)
230 - 250
1)
12 - 20 2
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
180 - 200
1)
15 - 25 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
POLSKI 19
9.10 Pieczenie mięs
Używać tylko żaroodpornych naczyń do
pieczenia.
Duże kawałki mięsa można piec
bezpośrednio na blasze lub na ruszcie
umieszczonym nad blachą.
Wlać trochę wody do blachy, aby
zapobiec przypalaniu się soków lub
tłuszczu.
Mięso z chrupiącą skórką można
uzyskać, piekąc je w brytfannie bez
przykrycia.
Obrócić pieczeń po 1/2 - 2/3 czasu
pieczenia.
Aby mięso było bardziej soczyste:
chude mięsa należy piec w brytfannie
pod przykryciem lub w rękawie do
pieczenia.
piec mięso i ryby w większych
kawałkach (1 kg i więcej).
polać kilkakrotnie większe kawałki
mięsa i drobiu własnym sosem
podczas pieczenia.
9.11 Tabele pieczenia mięs
Wołowina
Produkt Ilość Funkcja Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Mięso duszone 1 - 1,5 kg Górna/dolna
grzałka
230 120 - 150 1
Pieczeń wołowa
lub filet: lekko
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill
190 - 200
1)
5 - 6 1
Pieczeń wołowa
lub filet: średnio
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill
180 - 190
1)
6 - 8 1
Pieczeń wołowa
lub filet: dobrze
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill
170 - 180
1)
8 - 10 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
Produkt Ilość (kg) Funkcja Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Łopatka / kar‐
kówka / szynka
1 - 1.5 Turbo grill 160 - 180 90 - 120 1
Kotlet / żeberka 1 - 1.5 Turbo grill 170 - 180 60 - 90 1
Klops 0.75 - 1 Turbo grill 160 - 170 50 - 60 1
Golonka wie‐
przowa (obgoto‐
wana)
0.75 - 1 Turbo grill 150 - 170 90 - 120 1
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

AEG BCK451350M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi