• Odbarwienie emalii lub stali
nierdzewnej nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
• Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
• Nie stawiać gorących naczyń na
panelu sterowania.
• Nie dopuszczać do wygotowania się
potrawy.
• Nie dopuszczać do upadku naczyń
lub innych przedmiotów na
powierzchnię urządzenia. Może to
spowodować jego uszkodzenie.
• Nie włączać pól grzejnych bez naczyń
ani z pustymi naczyniami.
• Nie kłaść folii aluminiowej na
urządzeniu ani bezpośrednio na
spodzie urządzenia.
• Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze
zniszczonym spodem mogą
spowodować zarysowania. Dlatego
nie należy przesuwać ich po
powierzchni gotowania.
• Zapewnić odpowiednią wentylację w
pomieszczeniu, w którym
zainstalowane jest urządzenie.
• Stosować wyłącznie stabilne naczynia
o prawidłowym kształcie i średnicy
większej od średnicy palników.
• Należy uważać, aby płomień nie zgasł
podczas szybkiego obracania pokrętła
z położenia płomienia maksymalnego
do minimalnego.
• Używać wyłącznie akcesoriów
dostarczonych z urządzeniem.
• Nie instalować na palniku dyfuzora
płomienia.
• Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
2.5 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
pożarem lub uszkodzeniem
urządzenia.
• Przed przystąpieniem do konserwacji
wyłączyć urządzenie.
Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego
z gniazda elektrycznego.
• Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem
szyb w drzwiach urządzenia.
• Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
• Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi
są ciężkie!
• Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną
pożaru.
• Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
• Po każdym użyciu wytrzeć do sucha
komorę i drzwi. Para powstała w
wyniku działania urządzenia skrapla
się na ściankach komory i może
powodować korozję. Aby ograniczyć
zjawisko skraplania pary wodnej,
należy uruchamiać urządzenie na 10
minut przed rozpoczęciem pieczenia.
• Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne środki
czyszczące. Nie używać żadnych
produktów ściernych, myjek do
szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
• Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na opakowaniu.
• Nie używać detergentów do
czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli
dotyczy).
• Nie myć palników w zmywarce.
2.6 Pokrywa
• Nie modyfikować pokrywy.
• Regularnie czyścić pokrywę.
• Nie otwierać pokrywy, jeśli na jej
powierzchni rozlał się płyn.
• Przed zamknięciem pokrywy należy
wyłączyć wszystkie palniki.
• Nie zamykać pokrywy do czasu
całkowitego ostygnięcia płyty grzejnej
i piekarnika.
• Szklana pokrywa może pęknąć pod
wpływem wysokiej temperatury (jeśli
dotyczy).
www.electrolux.com8