Polski
Naleśnikarka
S164
OPIS
A Płyta o powierzchni nieprzylegającej
B Korpus
C Lampka kontrolna połączenia (Czerwona)
D Lampka kontrolna przygotowania (Zielona)
E Przycisk termostatu
F Łopatka
G Rozprowadzacz masy
H Osadzenie kabla
W przypadku, jeśli model Państwa urządzenia nie
posiada opisanych powyżej akcesoriów, te można
również nabyć osobno w Serwisie Technicznym.
UŻYWANIE I KONSERWACJA:
- Przed każdym użyciem, rozwinąć całkowicie
przewód zasilania urządzenia.
- Nie ruszać urządzenia w czasie jego działania.
- Nie należy używać urządzenia, gdy jest prze-
chylone ani do góry dnem.
- Nie obracać urządzenia, kiedy jest ono w użyciu
lub kiedy jest podłączone do sieci.
- Nie przykrywać powierzchni gotowania ani pro-
duktów żywnościowych papierem aluminiowym
lub innymi podobnymi materiałami.
- Nie zakrywać ani nie owijać produktów żywno-
ściowych w papier aluminiowy.
- Aby zachować właściwości patelni zapobie-
gające przywieraniu, nie używać do jej mycia
środków żrących ani czyścików metalowych.
- Wyłączać urządzenie z prądu, jeśli nie jest ono
używane i przed przystąpieniem do jakiegokol-
wiek czyszczenia.
- Przechowywać urządzenie w miejscu niedo-
stępnym dla dzieci i/lub osób o ograniczonych
zdolnościach zycznych, dotykowych lub men-
talnych oraz nie posiadających doświadczenia
lub znajomości tego typu urządzeń.
- Nie umieszczać żelazka w pudełku, szae etc.
jeśli jest gorące.
- Nie chować ani też nie transportować urządze-
nia jeśli jest jeszcze gorące
- Ustawić sterowanie termostatu na wartość mini-
malną (MIN), nie gwarantuje stałego wyłączenia
urządzenia.
SPOSÓB UŻYCIA
UWAGI PRZED UŻYCIEM:
- Upewnić się, że z opakowania zostały wyjęte
wszystkie elementy urządzenia.
- Przed pierwszym użyciem należy umyć wszyst-
kie części urządzenia, które mogą mieć kontakt
z pokarmami, postępując zgodnie z instrukcją.
- Niektóre części żelazka zostały delikatnie
natłuszczone i dlatego w czasie pierwszego
włączenia może wydobywać się z niego dym.
Po krótkim czasie para powinna zniknąć.
- Aby pozbyć się zapachu, jaki wydostaje się z
urządzenia przy jego pierwszym użyciu, zaleca
się włączyć urządzenie na maksymalną moc
przez 2 godziny w dobrze wentylowanym po-
mieszczeniu.
- Przygotowanie urządzenie do pracy w zależno-
ści od czynności, którą będzie wykonywać:
UŻYCIE:
- Całkowicie rozwinąć kabel przed podłączeniem
urządzenia.
- Podłączyć urządzenie do prądu.
- W przypadku pierwszego użycia zaleca się wlać
trochę oleju lub tłuszczu na powerzchnię.
- Przekręcić pokrętło regulacji temperatury, aż
do umieszczenia go w pozycji odpowiadającej
żądanej temperaturze.
- Lampka kontrolna (D) zapali się.
- W trakcie pracy urządzenia zielona lampka
kontrolna (D) włącza się i wyłącza automa-
tycznie, wskazując funkcjonowanie elementów
grzewczych utrzymujących żądaną temperaturę.
- Aby zminimalizować wytwarzanie się amidu
kwasu akrylowego w czasie procesu opiekania,
nie dopuszczać, by chleb nabierał ciemnobrązo-
wego ani czarnego koloru.
- Gdy produkt osiągnie pożądany kolor, nale-
ży zdjąć go delikatnie z płyty przy pomocy
drewnianej szpatułki lub podobnej, która będzie
odporna na wysokie temperatury. Nie należy
używać przedmiotów, które mogłyby uszkodzić
nieprzywieralną warstwę.
PO ZAKOŃCZENIU KORZYSTANIA Z URZĄDZE-
NIA:
- Wybrać po.pozycję temperatury minimalnej
(MIN) używając pokrętła regulacji temperatury.
- Wyłączyć urządzenie z sieci elektrycznej.
- Zwinąć kabel i umieścić do w schowku.
- Wyczyścić urządzenie.