Zanussi ZCV550G1WA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

GETTING
STARTED?
EASY.
User Manual
ZCV550G1WA
ZCV550G1XA
PL Instrukcja obsługi
Kuchenka
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie zapoznać się z załączoną
instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada za obrażenia ciała
ani szkody spowodowane nieprawidłową instalacją lub
eksploatacją urządzenia. Należy zachować instrukcję obsługi
w bezpiecznym i łatwo dostępnym miejscu do wykorzystania w
przyszłości.
BEZPIECZEŃSTWO DZIECI I OSÓB O
OGRANICZONYCH ZDOLNOŚCIACH RUCHOWYCH,
SENSORYCZNYCH LUB UMYSŁOWYCH
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uduszenia lub odniesienia obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także
nieposiadające odpowiedniej wiedzy lub doświadczenia, jeśli
będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym dla
dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
Dzieciom i zwierzętom nie wolno zbliżać się do pracującego
lub stygnącego urządzenia. Łatwodostępne elementy
urządzenia mocno się nagrzewają.
Dzieciom nie wolno zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
OGÓLNE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego
może dokonać wyłącznie osoba o odpowiednich
kwalifikacjach.
2
Urządzenie należy podłączyć do sieci za pomocą przewodu
typu H05VV-F, dostosowanego do temperatury tylnego
panelu.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku na wysokości do
2000 m nad poziomem morza.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowania na
statkach, łodziach lub okrętach.
Aby uniknąć przegrzania urządzenia, nie wolno instalować
go za drzwiami dekoracyjnymi.
Nie instalować urządzenia na platformie.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego
programatora czasowego ani niezależnego układu zdalnego
sterowania.
OSTRZEŻENIE: Pozostawienie bez nadzoru potraw
zawierających tłuszcz lub olej na włączonej płycie grzejnej
może być przyczyną pożaru.
NIE gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a
następnie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym.
UWAGA: Gotowanie powinno odbywać się pod nadzorem.
Należy zapewnić stały nadzór nad krótkim gotowaniem.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo pożaru: Nie
przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni
gotowania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach lub szkła w uchylnych
pokrywach płyty grzejnej nie należy ściernych środków
czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponieważ
mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przedmiotów
metalowych, jak sztućce lub pokrywki do garnków, ponieważ
mogą one bardzo się rozgrzać.
Jeśli na powierzchni szkła ceramicznego lub powierzchni
szklanej pojawią się pęknięcia, należy wyłączyć urządzenie,
aby uniknąć zagrożenia porażeniem prądem elektrycznym.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy
nagrzewają się podczas pracy do wysokiej temperatury.
3
Należy zachować ostrożność, aby uniknąć kontaktu z
elementami grzejnymi. Dzieci poniżej 8 roku życia nie
powinny znajdować się w pobliżu urządzenia, jeśli nie są pod
stałym nadzorem.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń
należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy
odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do
wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi go wymienić
producent, autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba, aby zapobiec ryzyku porażenia
prądem.
W stałej instalacji należy zastosować wyłącznik
umożliwiający odłączenie zasilania zgodnie z zasadami
dotyczącymi instalacji elektrycznych.
OSTRZEŻENIE: Używać wyłącznie osłon do płyty grzejnej
wyprodukowanych przez producenta urządzenia lub
określonych w instrukcji przez producenta urządzenia jako
odpowiednich, lub dostarczonych z urządzeniem. Użycie
nieodpowiednich osłon może skutkować wypadkiem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
INSTALACJA
OSTRZEŻENIE! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego
urządzenia.
Należy postępować zgodnie z instrukcją
instalacji dołączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Należy
zawsze stosować rękawice ochronne i mieć
na stopach pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Szafka kuchenna i wnęka na urządzenie
muszą mieć odpowiednie wymiary.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące
się obok urządzenia i nad nim spełniały
odpowiednie wymogi bezpieczeństwa.
Niektóre elementy urządzenia przewodzą
prąd. Należy zabudować urządzenie, aby
zakryć części, których dotknięcie mogłoby być
niebezpieczne.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej
wysokości.
Nie instalować urządzenia przy drzwiach ani
pod oknem. Zapobiegnie to możliwości
strącenia gorącego naczynia z urządzenia
przy otwieraniu okna lub drzwi.
4
Aby zapobiec przewróceniu się urządzenia,
należy je odpowiednio ustabilizować. Patrz
rozdział Instalacja.
PODŁĄCZENIE DO SIECI ELEKTRYCZNEJ
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie pożarem i porażeniem
prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne powinien
wykonać wykwalifikowany elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry na tabliczce
znamionowej odpowiadają parametrom
znamionowym źródła zasilania.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda elektrycznego z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi
urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących się pod
napięciem, jak i zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem prądem
należy zamocować w taki sposób, aby nie
można go było odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego
dopiero po zakończeniu instalacji. Należy
zadbać o to, aby po zakończeniu instalacji
urządzenia wtyczka przewodu zasilającego
była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie
wolno podłączać do niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy ciągnąć za
przewód zasilający. Należy zawsze ciągnąć
za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączniki
automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego – wyjmowane z oprawki),
wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) oraz
styczniki.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich
biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące minimum 3 mm.
Przed podłączeniem wtyczki przewodu
zasilającego do gniazda elektrycznego należy
całkowicie zamknąć drzwi urządzenia.
EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
obrażeniami ciała i poparzeniem.
Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory wentylacyjne
są drożne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy zachować
ostrożność przy otwieraniu jego drzwi. Może
dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękami
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
pożarem i wybuchem
Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze i
olej mogą uwalniać łatwopalne opary.
Podczas podgrzewania tłuszczów i oleju nie
wolno zbliżać do nich źródeł ognia ani
rozgrzanych przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej mogą ulec
samoczynnemu zapłonowi.
Zużyty olej zawierający pozostałości
produktów spożywczych ma niższą
temperaturę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w
jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia.
Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia.
5
Nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii lub stali nierdzewnej nie
ma wpływu na działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy używać
głębokiej blachy. Sok z owoców może trwale
zaplamić emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na panelu
sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się potrawy.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub innych
przedmiotów na powierzchnię urządzenia.
Może to spowodować jego uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani z
pustymi naczyniami.
Nie kłaść folii aluminiowej na urządzeniu ani
bezpośrednio na spodzie urządzenia.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze
zniszczonym spodem mogą spowodować
zarysowania. Dlatego nie należy przesuwać
ich po powierzchni gotowania.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
przyrządzania potraw. Nie wolno go używać
do innych celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem obrażeń,
pożarem lub uszkodzeniem
urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
wyłączyć urządzenie.
Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem szyb w
drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją niezwłocznie
wymienić. Należy skontaktować się z
autoryzowanym centrum serwisowym.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie obojętne środki
czyszczące. Nie używać żadnych produktów
ściernych, myjek do szorowania,
rozpuszczalników ani metalowych
przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników, należy
przestrzegać wskazówek dotyczących
bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać detergentów do czyszczenia
emalii katalitycznej (jeśli dotyczy).
WEWNĘTRZNE OŚWIETLENIE
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana
w tym urządzeniu jest przeznaczona
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie należy
używać jej do oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany lampy
należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Używać wyłącznie lamp tego samego typu.
UTYLIZACJA
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem obrażeń
ciała lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko urządzenia i
oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka lub
zwierzęcia w urządzeniu.
SERWIS
Należy skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym, który naprawi
urządzenie.
Należy stosować wyłącznie oryginalne części
zamienne.
INSTALACJA
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
MIEJSCE INSTALACJI URZĄDZENIA
Urządzenie wolnostojące można ustawić obok
szafek kuchennych (z jednej lub obu stron) oraz
w rogu pomieszczenia.
6
Minimalne odległości montażowe są podane w
tabeli.
A
C
B
Minimalne odległości
Wymiar mm
A 400
B 650
C 150
DANE TECHNICZNE
Napięcie 230 V
Częstotliwość 50 Hz
Klasa urządzenia 1
Wymiary mm
Wysokość 858
Szerokość 500
Głębokość 600
POZIOMOWANIE URZĄDZENIA
W celu ustawienia górnej powierzchni urządzenia
na równi z przylegającymi powierzchniami należy
użyć regulowanych nóżek umieszczonych na
dole urządzenia.
ZABEZPIECZENIE PRZED PRZECHYLENIEM
Przed zamocowaniem zabezpieczenia przed
przechyleniem należy ustalić odpowiednią
wysokość i miejsce ustawienia urządzenia.
UWAGA! Zamontować
zabezpieczenie na odpowiedniej
wysokości.
Sprawdzić, czy powierzchnia za
urządzeniem jest gładka.
Konieczne jest zamontowanie zabezpieczenia
przed przechyleniem. W przeciwnym razie
urządzenie może się przechylić.
To urządzenie oznaczono przedstawionym na
ilustracji symbolem (jeśli dotyczy), który
przypomina o konieczności zainstalowania
zabezpieczenia przed przechyleniem.
1. Zamocować zabezpieczenie przed
przechyleniem w odległości 317-322 mm
poniżej górnej powierzchni urządzenia i
80-85 mm od bocznej krawędzi urządzenia,
wykorzystując okrągły otwór we wsporniku.
Przykręcić wspornik do stabilnego materiału
lub zastosować odpowiednie wzmocnienie
ściany.
7
80-85
mm
317-322
mm
2. Specjalny otwór znajduje się po lewej stronie
z tyłu urządzenia. Unieść przód urządzenia i
umieścić je pośrodku przestrzeni między
szafkami. Jeśli przestrzeń między szafkami
jest większa niż szerokość urządzenia,
należy dokonać regulacji bocznych
odległości, aby wyśrodkować urządzenie.
Po zmianie położenia kuchenki
należy odpowiednio zmienić
ustawienie zabezpieczenia przed
przewróceniem.
UWAGA! Jeśli przestrzeń między
szafkami jest większa niż szerokość
urządzenia, należy dokonać regulacji
bocznych odległości, aby
wyśrodkować urządzenie.
INSTALACJA ELEKTRYCZNA
OSTRZEŻENIE! Producent nie
ponosi odpowiedzialności za
nieprzestrzeganie zaleceń
dotyczących bezpieczeństwa, które
zawarto w rozdziałach poświęconych
bezpieczeństwu.
Urządzenie jest dostarczane bez wtyczki lub
przewodu zasilającego.
OSTRZEŻENIE! Przed
podłączeniem przewodu
zasilającego do gniazda
elektrycznego należy zmierzyć
napięcie pomiędzy fazami w
domowej instalacji elektrycznej.
Następnie należy zapoznać się z
etykietą połączeń z tyłu urządzenia
w celu prawidłowego podłączenia
urządzenia do instalacji elektrycznej.
Ta część procedury chroni przed
nieprawidłowym podłączeniem i
uszkodzeniem podzespołów
elektrycznych urządzenia.
Odpowiednie rodzaje przewodów stosowane
dla różnych faz:
Faza
Min. przekrój przewo‐
du izolowanego
1 3x6,0 mm²
3 z przewodem ze‐
rowym
5x1,5 mm²
OSTRZEŻENIE! Przewód zasilający
nie może dotykać części urządzenia
zaciemnionej na ilustracji.
8
OPIS URZĄDZENIA
INFORMACJE OGÓLNE
6
7
8
1 3 4 5
2
9
1
2
3
4
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Wskaźnik/symbol temperatury
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5
Kontrolka/symbol/wskaźnik płyty grzejnej
6
Grzałka
7
Oświetlenie
8
Wentylator
9
Poziomy umieszczenia potraw
UKŁAD POWIERZCHNI GOTOWANIA
180 mm
180 mm
140 mm
140 mm
6 5
1 2 3
4
1
Pole grzejne 1200 W
2
Wylot pary – liczba i położenie zależy od
modelu
3
Pole grzejne 1700 W
4
Pole grzejne 1200 W
5
Wskaźnik ciepła resztkowego
6
Pole grzejne 1700 W
AKCESORIA
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz do
pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Aluminiowa blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Schowek
Schowek znajduje się poniżej komory
piekarnika. Aby uzyskać dostęp do schowka,
należy unieść przednie dolne drzwi, a
następnie pociągnąć je w dół.
OSTRZEŻENIE! Podczas pracy
urządzenia schowek może się
nagrzewać.
9
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
CZYSZCZENIE WSTĘPNE
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria.
Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Wyczyścić urządzenie i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria w początkowym położeniu.
WSTĘPNE NAGRZEWANIE
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w
celu wypalenia pozostałości smaru.
1. Ustawić funkcję
i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na 1
godzinę.
3. Ustawić funkcję
i ustawić maksymalną
temperaturę. Maksymalna temperatura dla tej
funkcji wynosi 210°C.
4. Pozostawić włączone urządzenie na 15
minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż zwykle.
Z urządzenia może wydobywać się nieprzyjemny
zapach i dym. Jest to normalne zjawisko. Należy
zapewnić wystarczający dopływ świeżego
powietrza do pomieszczenia.
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
USTAWIENIE MOCY GRZANIA
Symbole Funkcja
Położenie wyłączenia
1 - 6 Ustawienie mocy grzania
Wykorzystanie ciepła resztkowego
pozwala ograniczyć zużycie energii.
Wyłączyć pole grzejne na około 5-10
minut przed zakończeniem
gotowania.
Obrócić pokrętło do położenia żądanej mocy
grzania.
Włączy się wskaźnik płyty grzejnej.
Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić
pokrętło do położenia wyłączenia.
Gdy zostaną wyłączone wszystkie pola grzejne,
zgaśnie wskaźnik płyty grzejnej.
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie poparzeniem ciepłem
resztkowym.
Wskaźnik włącza się, gdy pole grzejne jest
gorące.
PŁYTA GRZEJNA – WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
NACZYNIA
Dno naczynia powinno być możliwie
jak najgrubsze i płaskie.
Naczynia wykonane ze stali
emaliowanej lub z dnem
aluminiowym bądź miedzianym
mogą pozostawiać przebarwienia na
powierzchni szkła ceramicznego.
10
PRZYKŁADY ZASTOSOWAŃ KUCHARSKICH
Moc
grzania:
Zastosowanie:
1 Utrzymywanie temperatury
2 Delikatne powolne gotowanie
3 Powolne gotowanie
4 Smażenie/przyrumienianie
Moc
grzania:
Zastosowanie:
5 Zagotowywanie
6 Zagotowywanie / szybkie smaże‐
nie / smażenie w głębokim tłusz‐
czu
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
INFORMACJE OGÓLNE
Czyścić płytę grzejną po każdym użyciu.
Należy zawsze używać naczyń z czystym
dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na
powierzchni nie mają wpływu na działanie
płyty grzejnej.
Stosować odpowiednie środki przeznaczone
do czyszczenia powierzchni płyty grzejnej.
Używać specjalnego skrobaka do szkła.
CZYSZCZENIE PŁYTY GRZEJNEJ
Usuwać natychmiast: stopiony plastik, folię,
cukier oraz zabrudzenia z potraw
zawierających cukier. W przeciwnym razie
zabrudzenia mogą spowodować uszkodzenie
płyty grzejnej. Uważać, aby się nie oparzyć.
Przyłożyć specjalny skrobak pod ostrym
kątem do szklanej powierzchni i przesuwać po
niej ostrzem.
Usunąć, gdy płyta grzejna wystarczająco
ostygnie: ślady osadu kamienia i wody,
plamy tłuszczu, metaliczne odbarwienia.
Przetrzeć płytę grzejną wilgotną szmatką z
dodatkiem delikatnego detergentu. Po
wyczyszczeniu wytrzeć płytę grzejną do
sucha miękką szmatką.
Usuwanie metalicznych, połyskliwych
przebarwień: użyć wodnego roztworu octu i
wyczyścić szklaną powierzchnię wilgotną
szmatką.
PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
WŁĄCZANIE I WYŁĄCZANIE URZĄDZENIA
W zależności od modelu na
urządzeniu mogą znajdować się
kontrolki, symbole przy
pokrętłach lub wskaźniki:
Kontrolka włącza się, gdy
urządzenie pracuje.
Symbol informuje, czy za pomocą
pokrętła modyfikowane są
ustawienia dotyczące któregoś z
pól grzejnych, funkcji piekarnika
czy temperatury.
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
11
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika w
celu wybrania żądanej funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury w celu
wybrania żądanej temperatury.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika i pokrętło
regulacji temperatury do położenia
wyłączenia.
TERMOSTAT BEZPIECZEŃSTWA
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub
uszkodzone podzespoły mogą spowodować
niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby temu
zapobiec, piekarnik wyposażono w termostat
bezpieczeństwa, który w razie potrzeby wyłącza
zasilanie. Po obniżeniu temperatury piekarnik
automatycznie włączy się ponownie.
FUNKCJE PIEKARNIKA
Symbol Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłączenia Piekarnik jest wyłączony.
Górna/dolna grzałka Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grill Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba
Maksymalna temperatura dla tej funkcji wynosi 210°C.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pastery‐
zowania żywności.
Pieczenie konwekcyjne Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wy‐
magających jednakowej temperatury, na więcej niż jed‐
nym poziomie, bez przenikania zapachów.
Rozmrażanie Do rozmrażania produktów (warzyw i owoców). Czas
rozmrażania uzależniony jest od ilości i grubości mrożo‐
nej potrawy.
W celu użycia tej funkcji pokrętło regulacji temperatury
musi znajdować się w położeniu wyłączenia.
Pieczenie parowe Funkcja zapewnia oszczędność energii podczas piecze‐
nia. Wskazówki dotyczące pieczenia – patrz rozdział
„Wskazówki i porady”, Pieczenie parowe. Drzwi piekarni‐
ka powinny być zamknięte podczas pieczenia, tak aby
działanie funkcji nie było zakłócane, a piekarnik działał z
najwyższą możliwą wydajnością energetyczną. Gdy uży‐
wa się tę funkcję, temperatura w komorze może się róż‐
nić od temperatury nastawionej. Można zmniejszyć moc
grzania. Ogólne zalecenia dotyczące oszczędzania
energii znajdują się w rozdziale „Wydajność energetycz‐
na”, Oszczędzanie energii. Funkcji tej użyto do zapew‐
nienia zgodności z klasą energetyczną urządzenia zgod‐
nie z normą EN 60350-1.
PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
WKŁADANIE AKCESORIÓW
Ruszt:
12
Tylna część rusztu jest specjalnie
ukształtowana, aby ułatwić obieg
ciepła.
Wsunąć ruszt we właściwe położenie. Sprawdzić,
czy nie dotyka tylnej ścianki piekarnika.
Blacha:
Nie dosuwać blachy do pieczenia do
tylnej ścianki w komorze.
Uniemożliwia to obieg powietrza
wokół blachy. Żywność może się
przypalić, szczególnie w tylnej części
blachy.
Umieścić blachę do pieczenia lub głęboką blachę
na odpowiednim poziomie piekarnika. Sprawdzić,
czy nie dotyka tylnej ścianki piekarnika.
PIEKARNIK – WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają wyłącznie
charakter orientacyjny. Zależą one
od przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
INFORMACJE OGÓLNE
W urządzeniu są cztery poziomy. Poziomy
umieszczania potraw liczy się od dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny układ
obiegu powietrza oraz stałej recyrkulacji pary.
System ten, dzięki obecności pary, umożliwia
przygotowanie delikatnych potraw z chrupiącą
skórką. Zmniejsza on do minimum czas
pieczenia i zużycie energii.
Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć. Jest to
normalne zjawisko. Otwierając drzwi podczas
pieczenia, należy zawsze odsunąć się od
urządzenia. Aby ograniczyć zjawisko
skraplania pary wodnej, należy uruchamiać
urządzenie na 10 minut przed rozpoczęciem
pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu
urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego elementów
folią aluminiową. Może to wpłynąć na efekty
pieczenia i spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
PIECZENIE CIAST
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używane urządzenie. Należy
dostosować używane ustawienia, takie jak
temperatura, czas pieczenia i poziom
umieszczenia potrawy, do wartości podanych
w tabelach.
Zaleca się ustawienie za pierwszym razem
niższej temperatury.
W przypadku braku ustawień dla specjalnego
przepisu należy znaleźć ustawienia dla
podobnej potrawy.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym poziomie,
można wydłużyć czas pieczenia o 10-15
minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie
zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
tym przypadku nie należy zmieniać ustawienia
13
temperatury. Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
Blachy mogą odkształcać się podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach odkształcenia
znikną.
PIECZENIE CIAST
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi.
PIECZENIE MIĘSA I RYB
Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy
używać głębokiej blachy, aby nie dopuścić do
trwałego zabrudzenia piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać około
15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie
wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej blachy
wlać nieco wody. Aby zapobiec gromadzeniu
się dymu, należy dolewać wody po trochu, za
każdym razem, gdy wyparuje.
CZASY PIECZENIA
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy, jej
konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolować
wyniki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć najlepsze
ustawienia (mocy grzania, czasu pieczenia itp.)
dla posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu omawianego
urządzenia.
PIECZENIE TRADYCYJNE
Produkt Ilość (g)
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Poziom
piekarnika
Akcesoria
Ciasta przekła‐
dane
250 150 25 - 30 3 blacha do pie‐
czenia
Cienkie ciasto
1)
1000 160 - 170 30 - 35 2 blacha do pie‐
czenia
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
2000 170 - 190 40 - 50 3 blacha do pie‐
czenia
Ciasto w głębo‐
kiej blasze
1500 160 - 170
45 - 55
2)
2 blacha do pie‐
czenia
Kurczak, cały 1350 200 - 220 60 - 70 2 ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
Kurczak, połów‐
ka
1300 190 - 210 35 + 30 3 ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
Pieczone kotle‐
ty wieprzowe
600 190 - 210 30 - 35 3 Ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
Kruche ciasto
3)
800 230 - 250 10 - 15 2 blacha do pie‐
czenia
Nadziewane
ciasto drożdżo‐
we
4)
1200 170 - 180 25 - 35 2 blacha do pie‐
czenia
14
Produkt Ilość (g)
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Poziom
piekarnika
Akcesoria
Pizza 1000 200 - 220 25 - 35 2 blacha do pie‐
czenia
Sernik 2600 170 - 190 60 - 70 2 blacha do pie‐
czenia
Jabłkowa tarta
szwajcarska
4)
1900 200 - 220 30 - 40 1 blacha do pie‐
czenia
Keks
4)
2400 170 - 180
55 - 65
5)
2 blacha do pie‐
czenia
Quiche Lorrai‐
ne
4)
1000 220 - 230 40 - 50 1 1 okrągła blacha
(średnica: 26
cm)
Chleb wiejski
6)
750 + 750 180 - 200 60 - 70 1 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
20 cm)
Biszkopt rumuń‐
ski
1)
600 + 600 160 - 170 40 - 50 2 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
25 cm) na tym
samym poziomie
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
600 + 600 160 - 170 30 - 40 2 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
25 cm) na tym
samym poziomie
Bułeczki droż‐
dżowe
4)
800 200 - 210 10 - 15 2 blacha do pie‐
czenia
Rolada biszkop‐
towa
1)
500 150 - 170 15 - 20 1 blacha do pie‐
czenia
Beza 400 100 - 120 40 - 50 2 blacha do pie‐
czenia
Placek z kru‐
szonką
4)
1500 180 - 190 25 - 35 3 blacha do pie‐
czenia
Ciasto maśla‐
ne
1)
600 180 - 200 20 - 25 2 blacha do pie‐
czenia
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 20 minut.
4) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 - 15 minut.
5) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
6) Ustawić temperaturę na 250°C i nagrzewać wstępnie piekarnik przez 18 minut.
15
PIECZENIE KONWEKCYJNE
Produkt Ilość (g)
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Poziom
piekarnika
Akcesoria
Ciasta przekła‐
dane
1)
250 145 25 3 blacha do
pieczenia
Ciasta przekła‐
dane
1)
250 + 250 145 25 1 + 3 blacha do
pieczenia
Cienkie ciasto
1)
1000 150 30 2 blacha do
pieczenia
Cienkie ciasto
1)
1000 +
1000
155 40 1 + 3 blacha do
pieczenia
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
2000 170 - 180 40 - 50 3 blacha do
pieczenia
Szarlotka 1200 +
1200
175 55 2 2 okrągłe
aluminiowe
blachy (śred‐
nica: 20 cm)
na tym sa‐
mym pozio‐
mie
Małe ciastecz‐
ka
1)
500 155 30 2 blacha do
pieczenia
Małe ciastecz‐
ka
1)
500 + 500 155 40 1 + 3 blacha do
pieczenia
Biszkopt nisko‐
kaloryczny
1)
350 160 30 1 1 okrągła
aluminiowa
blacha (śred‐
nica: 26 cm)
Ciasto w głębo‐
kiej blasze
1200 150 - 160
30 - 35
2)
2 blacha do
pieczenia
Kurczak, cały 1400 180 55 2 ruszt
1 blacha do
pieczenia
Pieczeń wie‐
przowa
800 170 - 180 45 - 50 2 ruszt
1 blacha do
pieczenia
Nadziewane
ciasto drożdżo‐
we
1200 150 - 160 20 - 30 2 blacha do
pieczenia
Pizza 1000 +
1000
200 - 210 30 - 40 1 + 3 blacha do
pieczenia
16
Produkt Ilość (g)
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Poziom
piekarnika
Akcesoria
Pizza 1000 190 - 200 25 - 35 2 blacha do
pieczenia
Sernik 2600 160 - 170 40 - 50 1 blacha do
pieczenia
Jabłkowa tarta
szwajcarska
3)
1900 180 - 200 30 - 40 2 blacha do
pieczenia
Keks
1)
2400 150 - 160
35 - 40
2)
2 blacha do
pieczenia
Quiche Lorrai‐
ne
3)
1000 190 - 210 30 - 40 1 1 okrągła
blacha (śred‐
nica: 26 cm)
Chleb wiejski
4)
750 + 750 160 - 170 40 - 50 1 blacha do
pieczenia
Biszkopt rumuń‐
ski
3)
600 + 600 155 - 165 40 - 50 2 2 blachy alu‐
miniowe (dłu‐
gość: 25 cm)
na tym sa‐
mym pozio‐
mie
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
600 + 600 150 - 160 30 - 40 2 2 blachy alu‐
miniowe (dłu‐
gość: 25 cm)
na tym sa‐
mym pozio‐
mie
Bułeczki droż‐
dżowe
1)
800 190 15 3 blacha do
pieczenia
Bułeczki droż‐
dżowe
5)
800 + 800 190 15 1 + 3 blacha do
pieczenia
Rolada biszkop‐
towa
1)
500 150 - 160 15 - 20 3 blacha do
pieczenia
Bezy 400 110 - 120 30 - 40 2 blacha do
pieczenia
Bezy 400 + 400 110 - 120 45 - 55 1 + 3 blacha do
pieczenia
Placek z kru‐
szonką
1500 160 - 170 25 - 35 3 blacha do
pieczenia
Biszkopt
1)
600 150 - 160 25 - 35 2 blacha do
pieczenia
17
Produkt Ilość (g)
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Poziom
piekarnika
Akcesoria
Ciasto maśla‐
ne
1)
600 + 600 160 - 170 25 - 35 1 + 3 blacha do
pieczenia
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 - 15 minut.
4) Ustawić temperaturę na 250°C i nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 - 20 minut.
5) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 15 minut.
PIECZENIE PAROWE
Produkt
Tempera‐
tura (°C)
Czas (min)
Poziom
piekarni‐
ka
Akcesoria
Chleb i pizza
Drożdżówki 190 25 - 30 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Bułki 200 40 - 45 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Mrożona pizza 350 g 190 25 - 35 2 ruszt
Ciastka na blasze do pieczenia
Rolada biszkoptowa 180 20 - 30 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Brownie 180 35 - 45 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Ciasta w foremce
Suflet 210 35 - 45 2 sześć ceramicznych kokilek na
ruszcie
Biszkoptowy spód tar‐
ty
180 25 - 35 2 forma do tarty na ruszcie
Biszkopt 150 35 - 45 2 foremka do ciasta na ruszcie
Ryby
Ryby w woreczkach
300 g
180 25 - 35 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Cała ryba 200 g 180 25 - 35 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Filet rybny 300 g 180 30 - 40 2 blacha do pieczenia pizzy na rusz‐
cie
18
Produkt
Tempera‐
tura (°C)
Czas (min)
Poziom
piekarni‐
ka
Akcesoria
Mięso
Mięso w woreczku
250 g
200 35 - 45 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Szaszłyki mięsne 500
g
200 30 - 40 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Małe wypieki
Ciasteczka 170 25 - 35 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Makaroniki 170 40 - 50 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Babeczki 180 30 - 40 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Chrupkie pieczywo 160 25 - 35 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Ciasteczka kruche 140 25 - 35 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Tartaletki 170 20 - 30 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Wegetariańskie
Mieszanka warzywna
w woreczku 400 g
200 20 - 30 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
Omlet 200 30 - 40 2 blacha do pieczenia pizzy na rusz‐
cie
Warzywa na blasze
700 g
190 25 - 35 2 blacha do pieczenia ciasta lub głę‐
boka blacha
INFORMACJE DLA OŚRODKÓW PRZEPROWADZAJĄCYCH TESTY
Produkt Funkcja
Temperatu‐
ra (°C)
Akcesoria
Poziom
piekarnika
Czas (min)
Małe ciasteczka (16
sztuk na blasze)
Górna/dolna
grzałka
160 blacha do pie‐
czenia
3 20 - 30
Małe ciasteczka (16
sztuk na blasze)
Pieczenie kon‐
wekcyjne
150 blacha do pie‐
czenia
3 20 - 30
Szarlotka (2 formy Ø
20 cm, umieszczone
po przekątnej)
Górna/dolna
grzałka
190 ruszt 1 65 - 75
19
Produkt Funkcja
Temperatu‐
ra (°C)
Akcesoria
Poziom
piekarnika
Czas (min)
Szarlotka (2 formy Ø
20 cm, umieszczone
po przekątnej)
Pieczenie kon‐
wekcyjne
180 ruszt 2 70 - 80
Biszkopt beztłusz‐
czowy
Górna/dolna
grzałka
180 ruszt 2 20 - 30
Biszkopt beztłusz‐
czowy
Pieczenie kon‐
wekcyjne
160 ruszt 2 25 - 35
Ciasteczka maśla‐
ne / Ciasta przekła‐
dane
Górna/dolna
grzałka
140 blacha do pie‐
czenia
3 15 - 30
Ciasteczka maśla‐
ne / Ciasta przekła‐
dane
Pieczenie kon‐
wekcyjne
140 blacha do pie‐
czenia
3 20 - 30
PIZZA
W przypadku przyrządzania pizzy
najlepiej jest ustawić pokrętło wyboru
funkcji piekarnika oraz temperaturę
piekarnika w położeniu Pizza.
PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
UWAGI DOTYCZĄCE CZYSZCZENIA
Przód urządzenia należy myć miękką
ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem
płynu do mycia naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych
należy stosować łagodny środek czyszczący.
Po każdym użyciu należy oczyścić wnętrze
urządzenia. Nagromadzenie się tłuszczu lub
resztek potraw może spowodować pożar.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy
usuwać za pomocą specjalnego środka do
czyszczenia piekarników.
Po każdym użyciu akcesoriów należy
wyczyścić je i pozostawić do wyschnięcia. Do
czyszczenia należy użyć miękkiej ściereczki
zwilżonej ciepłą wodą z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Akcesoriów nieprzywierających nie wolno
czyścić żrącymi środkami, ostrymi
przedmiotami ani myć w zmywarce. Mogłyby
one uszkodzić powłokę zapobiegającą
przywieraniu.
URZĄDZENIA WYKONANE ZE STALI
NIERDZEWNEJ LUB ALUMINIUM
Drzwi piekarnika należy czyścić
wyłącznie za pomocą wilgotnej
ściereczki lub gąbki. Osuszyć miękką
ściereczką.
Nie należy używać myjek stalowych,
kwasów ani produktów ściernych,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnię piekarnika. Panel
sterowania piekarnika należy czyścić
stosując się do tych samych zaleceń.
WYJMOWANIE I MONTAŻ SZKLANYCH
PANELI PIEKARNIKA
Wewnętrzne szklane panele można wyjąć w celu
wyczyszczenia. Liczba szklanych paneli różni się
w zależności od modelu urządzenia.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZCV550G1WA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla