PL
8. Na wyświetlaczu po prawej stronie pojawią się instrukcje (np.
„Dodać olej" lub „Dodać jedzenie"). Na końcu każdego etapu
gotowania użytkownik musi nacisnąć przycisk zatwierdzania, aby
przejść dalej.
9. W razie konieczności, wcześniej ustalony poziom mocy można w
każdej chwili zmienić za pomocą przycisków + i -.
10. Kiedy gotowanie zostanie zakończone, należy nacisnąć przycisk
„STOP" wyłączający pole grzejne. Jeśli podczas gotowania
użytkowanych było kilka pól grzejnych, należy najpierw wybrać
pole, które chce się wyłączyć.
Uwaga: Funkcja „Tryb asystenta" może być aktywowana, nawet jeśli jedno
lub więcej pól grzejnych jest już aktywne.
Aktywacja trybu asystenta dla więcej niż jednego pola grzejnego:
Po aktywowaniu funkcji „Tryb asystenta" dla pierwszego pola grzejnego,
należy ponownie nacisnąć przycisk “6
th
Sense” i powtórzyć proces
aktywacji dla kolejnego pola grzejnego. Pola, które już są aktywne, nie
mogę zostać ponownie wybrane.
Uwaga: Można korzystać z opcji „Tryb asystenta" przy użyciu 4 pól grzejnych,
pod warunkiem, że ustawiony poziom mocy na to pozwala.
Pól nie można łączyć w większe obszary.
Standardowe gotowanie przy aktywnej funkcji „Tryb asystenta":
Kiedy funkcja „Tryb asystenta" jest aktywna, można wybrać pole grzejne,
które chce się uruchomić, za pomocą wyświetlacza po lewej stronie i
ustawić jego poziom mocy, zanim zacznie się go używać normalnie.
Opcje do wyboru
Główne metody gotowania
(Każda metoda może zawierać dodatkowe opcje)
ROZTAPIANIE
Polega na wytwarzaniu temperatury idealnej do roztapiania i
utrzymaniu potrawy w odpowiedniej postaci, bez ryzyka przypalenia.
Ta metoda nie wpływa negatywnie na produkty o delikatnej strukturze,
takie jak czekolada i zapobiega ich przyleganiu do naczynia.
Mięso
Ryby
Warzywa
Sosy, gęste sosy,
zupy
Desery
Jajka
Ser
Makaron i ryż
Napoje
Osobiste
KATEGORIA PRODUKTÓW
SPOŻYWCZYCH
METODA GOTOWANIA
Grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie
Grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie
Grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie
Sosy (pomidorowy, zupy kremowe, beszamelowy)
Zupy (podsmażanie składników, bez podgrzewania)
Budyń, panna cotta, rozpuszczona czekolada, naleśniki
Smażone jajko, omlet, gotowanie (gotowane jajko,
jajko na miękko), frittata, jajecznica
Grillowanie, smażenie na patelni, fondue
Grillowanie, smażenie na patelni, risotto, pudding ryżowy
gotowanie na wolnym ogniu (mleko), woda
(gotowanie, gotowanie na wolnym ogniu), moka
Gotowanie, grillowanie, smażenie na patelni,
gotowanie na wolnym ogniu, roztapianie
Tempo gotowania może zostać w każdej chwili dostosowane, przy
użyciu przycisków + i - na wyświetlaczu po prawej stronie.
GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU
Do dań wymagających powolnego gotowania i wolno parujących
płynów. Utrzymuje potrawę w odpowiedniej postaci, bez ryzyka
przypalenia. Ta metoda nie niszczy struktury potraw i zapobiega ich
przywieraniu do naczynia.
Jakość i rodzaj naczynia mogą mieć wpływ na rezultaty lub czas
gotowania.
Tempo gotowania może zostać w każdej chwili dostosowane, przy
użyciu przycisków + i - na wyświetlaczu po prawej stronie.
GOTOWANIE*
Do wydajnego podgrzewania wody. Informuje użytkownika, kiedy
woda zaczyna wrzeć, poprzez sygnał dźwiękowy i wizualny.
Podczas oczekiwania na potwierdzenie przez użytkownika, system
utrzymuje kontrolowane, wolne gotowanie wody, co zapobiega jej
wylewaniu się i stratom energii. Kiedy funkcja jest aktywna, alarm
dźwiękowy ostrzega użytkownika, że naczynie jest puste (brak wody)
lub że woda się wygotowała.
Tempo gotowania może zostać w każdej chwili dostosowane, przy
użyciu przycisków + i - na wyświetlaczu po prawej stronie.
Sól należy dodawać po usłyszeniu sygnału informującego o wrzeniu
SMAŻENIE NA PATELNI*
Podgrzewanie lub rozprowadzanie tłuszczów do gotowania w pustym
naczyniu. Sygnał dźwiękowy i wizualny wskazuje, że osiągnięta została
idealna temperatura do włożenia produktów do naczynia. Podczas
oczekiwania na potwierdzenie przez użytkownika, system utrzymuje
naczynie w kontrolowanej temperaturze, co zapobiega uszkodzeniu
naczynia i stratom energii.
Optymalne warunki dla tej funkcji to używanie naczyń i tłuszczów w
temperaturze pokojowej.
Tempo gotowania może zostać w każdej chwili dostosowane, przy
użyciu przycisków + i - na wyświetlaczu po prawej stronie.
Funkcja ta wymaga użycia specjalnych naczyń.
Nie należy używać pokrywek. Do ochrony przed rozpryskiwaniem
zalecane jest używanie specjalnych osłon.
Podczas korzystania z tej funkcji, zaleca się używanie tłuszczów
odpowiednich do smażenia, takich jak różne rodzaje olejów z pestek.
Należy nadzorować pierwsze gotowanie na nowym rodzaju tłuszczu.
GRILOWANIE*
Funkcja ta umożliwia optymalne grillowanie różnych rodzajów
produktów, w zależności od ich grubości. Kiedy zostanie osiągnięta
idealna temperatura do dodania produktu, płyta emituje sygnał
dźwiękowy. Następnie, płyta stabilizuje temperaturę podczas
gotowania, utrzymując ją na stałym poziomie. Kiedy użytkownik
potwierdzi, że dodano produkt, rozpoczyna się gotowanie.
Zaleca się odpowiednio przygotować produkty już podczas fazy
podgrzewania się płyty i dodawać je bezpośrednio po usłyszeniu
sygnału.
Optymalne warunki dla tej funkcji to używanie naczyń i tłuszczów w
temperaturze pokojowej.
Tempo gotowania może zostać w każdej chwili dostosowane, przy
użyciu przycisków + i - na wyświetlaczu po prawej stronie.
Jeśli nie korzysta się ze specjalnej kratki, zaprojektowanej do tego
celu, należy szczególnie uważać podczas pierwszego grillowania przy
użyciu tej funkcji, gdyż jakość naczynia może mieć wpływ na długość
podgrzewania. Naczynia o bardzo cienkich podstawach mogą osiągać
bardzo wysokie temperatury w krótkim czasie.
MOKA*
Funkcja ta umożliwia automatyczne podgrzewanie „Moka" (kawiarek).
Cykl grzania może być aktywowany poprzez wybór odpowiedniej
funkcji w menu, a sygnał dźwiękowy poinformuje, że kawa jest gotowa.
Funkcja ta jest zaprogramowana tak, aby wyłączać się automatycznie,
co zapobiega rozlewaniu kawy. Podczas pierwszego użycia należy
sprawdzić, czy opisane warunki są spełnione. Optymalne warunki dla
tej funkcji to używanie kawiarki i wody w temperaturze pokojowej.