Electrolux EOA5220AOV Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EOA5220AOR
EOA5220AOV
EOA5220AOW
PL
Piekarnik Instrukcja obsługi
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA........................................... 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA............................................ 4
3. OPIS URZĄDZENIA........................................................................................... 7
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM........................................................................8
5. CODZIENNA EKSPLOATACJA......................................................................... 8
6. FUNKCJE ZEGARA........................................................................................... 9
7. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW................................................................... 11
8. DODATKOWE FUNKCJE.................................................................................12
9. WSKAZÓWKI I PORADY................................................................................. 12
10. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE................................................................ 21
11. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW................................................................ 25
12. INSTALACJA..................................................................................................26
13. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA............................................................. 28
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci
doświadczeń i innowacji. To pomysłowe i stylowe urządzenie zostało
zaprojektowane z myślą o Tobie. Użytkując je, możesz mieć zawsze pewność
uzyskania wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Zapraszamy na naszą witrynę internetową, aby:
Otrzymać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w
rozwiązywaniu problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.electrolux.com/webselfservice
Prosimy o zarejestrowanie produktu, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.registerelectrolux.com
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: informacje o modelu, numer produktu, numer seryjny.
Stosowne informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie/przestroga — informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
www.electrolux.com2
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem
eksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się z
załączoną instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada
za obrażenia ciała ani szkody spowodowane
nieprawidłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Należy zachować instrukcję obsługi w bezpiecznym i
łatwo dostępnym miejscu do wykorzystania w
przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające odpowiedniej
wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym
dla dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
Dzieciom i zwierzętom nie wolno zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo
dostępne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie wyposażono w blokadę
uruchomienia, zaleca się jej włączenie.
Dzieciom nie wolno zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
Dzieciom w wieku do 3 lat nie wolno zbliżać się do
urządzenia podczas jego pracy.
POLSKI 3
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie oraz jego nieosłonięte
elementy nagrzewają się podczas pracy do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby
uniknąć kontaktu z elementami grzejnymi. Dzieci
poniżej 8 roku życia nie powinny znajdować się w
pobliżu urządzenia, jeśli nie są pod stałym nadzorem.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub
naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia
należy odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem
do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi
wymienić go producent, autoryzowane centrum
serwisowe lub inna wykwalifikowana osoba, aby
zapobiec zagrożeniu porażeniem prądem.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z
instrukcją instalacji dołączoną do
urządzenia.
www.electrolux.com4
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Należy zawsze
stosować rękawice ochronne i mieć
na stopach pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować
z urządzeniami lub meblami o tej
samej wysokości.
Urządzenie wyposażono w
elektryczny układ chłodzenia.
Wymaga on zasilania elektrycznego.
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem
prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy
skontaktować się z elektrykiem.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda
elektrycznego z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić wtyczki ani przewodu
zasilającego. Wymiany przewodu
zasilającego można dokonać
wyłącznie w naszym autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą
dotykać drzwi urządzenia, zwłaszcza
gdy drzwi są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby w zainstalowanym
urządzeniu wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie ciągnąć
za przewód zasilający. Należy zawsze
ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego – wyjmowane z
oprawki), wyłączniki różnicowo-
prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
2.3 Obsługa
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo
odniesienia obrażeń ciała,
oparzenia, porażenia
prądem lub wybuchu.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
POLSKI 5
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi
urządzenia.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Nie używać funkcji kuchenki
mikrofalowej do wstępnego ogrzania
piekarnika.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za
ścianką meblową (np. za drzwiami
szafki), drzwi nie wolno zamykać
podczas użytkowania urządzenia.
Połączenie wysokiej temperatury i
wilgoci wewnątrz zamkniętego mebla
może doprowadzić do uszkodzenia
urządzenia, mebla lub podłogi. Nie
zamykać drzwi szafki, aż urządzenie
całkowicie ostygnie po użyciu.
2.4 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
pożarem lub uszkodzeniem
urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem
szyb w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi
są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne środki
czyszczące. Nie używać żadnych
produktów ściernych, myjek do
szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na opakowaniu.
Nie używać detergentów do
czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli
dotyczy).
www.electrolux.com6
2.5 Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany
żarówki należy odłączyć urządzenie
od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.6 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń ciała
lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka
lub zwierzęcia w urządzeniu.
2.7 Serwis
Należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem
serwisowym, który naprawi
urządzenie.
Należy stosować wyłącznie
oryginalne części zamienne.
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
21 64 53
8
7
9
10
5
4
3
2
1
11
1
Panel sterowania
2
Kontrolka/symbol zasilania
3
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4
Zegar analogowy
5
Pokrętło regulacji temperatury
6
Wskaźnik/symbol temperatury
7
Grzałka
8
Oświetlenie
9
Wentylator
10
Prowadnice blach, wyjmowane
11
Poziomy umieszczenia potraw
3.2 Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Prowadnice teleskopowe
Do umieszczania rusztów i blach.
POLSKI 7
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja
i czyszczenie”.
Wyczyścić urządzenie i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
4.2 Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste
urządzenie w celu wypalenia
pozostałości smaru.
1. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na
1 godzinę.
3. Ustawić funkcję i ustawić
maksymalną temperaturę.
4. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
5. Ustawić funkcję i ustawić
maksymalną temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać
się nieprzyjemny zapach i dym. Jest to
normalne zjawisko. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego
powietrza do pomieszczenia.
5. CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
5.1 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
W zależności od modelu
na urządzeniu mogą
znajdować się kontrolki,
symbole przy pokrętłach
lub wskaźniki:
Kontrolka zapala się, gdy
urządzenie pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła
modyfikowane są
ustawienia dotyczące
funkcji piekarnika lub
temperatury.
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika w celu wybrania żądanej
funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji
temperatury w celu wybrania żądanej
temperatury.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury do położenia
wyłączenia.
www.electrolux.com8
5.2 Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wy‐
łączenia
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie pie‐
karnika
Umożliwia włączenie oświetlenia, gdy nie jest włąc‐
zona funkcja pieczenia.
Górna/dolna
grzałka
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Górna grzałka Do przyrumieniania chleba, ciast i ciasteczek. Do
wykańczania upieczonych potraw.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pas‐
teryzowania żywności.
Grill Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba.
Szybki grill Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach i
do opiekania pieczywa.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu
z kością na jednym poziomie. Również do przyrząd‐
zania zapiekanek i przyrumieniania.
Termoobieg Do pieczenia na trzech poziomach jednocześnie or‐
az do suszenia żywności.Ustawić temperaturę o
20-40°C niższą niż dla funkcji Górna/dolna grzałka.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają‐
cych intensywnego przyrumienienia i kruchego spo‐
du. Ustawić temperaturę o 20-40°C niższą niż dla
funkcji Górna/dolna grzałka.
6. FUNKCJE ZEGARA
6.1 Zegar analogowy
Zegar pełni następujące funkcje:
Aktualny czas
Minutnik + programator zakończenia
czasu pieczenia.
POLSKI 9
A B
C
A. Okienko
B. Tarcza
C. Pokrętło sterujące
Ustawianie aktualnego czasu
Aby ustawić aktualną godzinę, należy
nacisnąć i obrócić pokrętło sterujące w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara (wskazanym
strzałką), aż wskazówki zegara znajdą
się w odpowiednim położeniu. Nie
obracać pokrętła sterującego w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
Po ustawieniu godziny należy umożliwić
powrót pokrętła do pierwotnego
położenia lub ostrożnie je wyciągnąć.
Normalne ustawienie
Obracać pokrętło sterowania w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, aż w okienku pojawi się symbol
. W tym ustawieniu urządzenie jest
sterowane ręcznie. Funkcja Minutnik +
programator zakończenia czasu
pieczenia jest wyłączona.
Minutnik + programator
zakończenia czasu pieczenia
Służy do ustawiania czasu
automatycznego wyłączenia danej
funkcji piekarnika. Maksymalny możliwy
do ustawienia czas to 180 minut.
Z funkcji tej należy korzystać
wyłącznie do
przygotowywania potraw
niewymagających mieszania
ani nadzoru podczas
pieczenia.
1. Ustawić funkcję piekarnika i
temperaturę.
2. Obracać pokrętło sterujące w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, aż w okienku na
tarczy zegara pojawi się żądany czas
wyłączenia (w minutach).
Rozpocznie się odliczanie czasu. Gdy
upłynie ustawiony czas, rozlegnie się
sygnał dźwiękowy. Urządzenie wyłączy
się.
Sygnał dźwiękowy można
wyłączyć. Obracać pokrętło
sterowania w kierunku
przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, aż w
okienku pojawi się symbol
. W tym ustawieniu po
wyłączeniu się urządzenia
nie jest emitowany sygnał
dźwiękowy.
Aby wyłączyć funkcję Minutnik +
programator zakończenia czasu
pieczenia, należy obrócić pokrętło
sterowania, aż w okienku pojawi się
symbol
.
www.electrolux.com10
7. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
7.1 Wkładanie akcesoriów
Ruszt:
Wsunąć ruszt między prowadnice
jednego z poziomów umieszczania
potraw; upewnić się, że nóżki są
skierowane w dół.
Głęboka blacha:
Wsunąć głęboką blachę między
prowadnice jednego z poziomów
umieszczania potraw.
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Wsunąć głęboką blachę między
prowadnice blachy, a ruszt między
prowadnice powyżej; upewnić się, że
nóżki są skierowane w dół.
Niewielkie występy na górze
mają na celu zapewnienie
większego bezpieczeństwa.
Występy służą także jako
zabezpieczenie przed
wypadnięciem. Wysoka
krawędź wokół rusztu
zapobiega zsuwaniu się
naczyń.
7.2 Prowadnice teleskopowe
Należy zachować instrukcję
instalacji prowadnic
teleskopowych do
wykorzystania w przyszłości.
Prowadnice teleskopowe ułatwiają
wkładanie i wyjmowanie blach.
UWAGA!
Nie myć prowadnic
teleskopowych w zmywarce.
Nie smarować prowadnic
teleskopowych.
1. Wyciągnąć prawą i lewą prowadnicę
teleskopową.
°C
POLSKI 11
2. Umieścić ruszt na prowadnicach
teleskopowych i ostrożnie wsunąć je
do wnętrza urządzenia.
°C
Przed zamknięciem drzwi upewnić się,
że prowadnice teleskopowe zostały
całkowicie wsunięte do wnętrza
urządzenia.
8. DODATKOWE FUNKCJE
8.1 Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymać powierzchnie urządzenia w
niskiej temperaturze. Po wyłączeniu
urządzenia wentylator chłodzący może
nadal działać do czasu schłodzenia
urządzenia.
8.2 Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub
uszkodzone podzespoły mogą
spowodować niebezpieczne przegrzanie
urządzenia. Aby temu zapobiec,
piekarnik wyposażono w termostat
bezpieczeństwa, który w razie potrzeby
wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie
włączy się ponownie.
9. WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy
pieczenia podane w
tabelach mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych
składników.
9.1 Informacje ogólne
W urządzeniu jest pięć poziomów.
Poziomy umieszczania potraw liczy
się od dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej
recyrkulacji pary. System ten, dzięki
obecności pary, umożliwia
przygotowanie delikatnych potraw z
chrupiącą skórką. Zmniejsza on do
minimum czas pieczenia i zużycie
energii.
Wewnątrz urządzenia lub na
szklanych drzwiach może skraplać się
wilgoć. Jest to normalne zjawisko.
Otwierając drzwi podczas pieczenia,
www.electrolux.com12
należy zawsze odsunąć się od
urządzenia. Aby ograniczyć zjawisko
skraplania pary wodnej, należy
uruchamiać urządzenie na 10 minut
przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego
elementów folią aluminiową. Może to
wpłynąć na efekty pieczenia i
spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
9.2 Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy
do pieczenia jednocześnie należy
pozostawić jeden pusty poziom
między nimi.
9.3 Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw
należy używać głębokiej blachy, aby
nie dopuścić do trwałego zabrudzenia
piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego
pokrojeniem, aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w
piekarniku podczas pieczenia, należy
do głębokiej blachy wlać nieco wody.
Aby zapobiec gromadzeniu się dymu,
należy dolewać wody po trochu, za
każdym razem, gdy wyparuje.
9.4 Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
9.5 Tabela pieczenia
Ciasta
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciasta
ucierane
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 W foremce
do ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 W foremce
do ciasta
Sernik 170 1 165 2 60 - 80 W 26 cm
foremce
do ciasta
Jabłecznik
(szarlot‐
ka)
1)
170 2 160 2 (po lew‐
ej i po
prawej)
80 - 100 W dwóch
20 cm
foremkach
do ciasta
ustawio‐
nych na
ruszcie
POLSKI 13
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 165 2 (po lew‐
ej i po
prawej)
30 - 40 W 26 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt 170 2 160 2 50 - 60 W 26 cm
foremce
do ciasta
Keks /
Ciasto
owo‐
cowe
1)
160 2 150 2 90 - 120 W 20 cm
foremce
do ciasta
Ciasto ze
śliwkami
1)
175 1 160 2 50 - 60 W formie
do chleba
Małe cias‐
teczka –
jeden po‐
ziom
170 3 140 - 150 3 20 - 30 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Małe cias‐
teczka –
dwa pozi‐
omy
- - 140 - 150 2 i 4 25 - 35 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Małe cias‐
teczka –
trzy pozio‐
my
- - 140 - 150 1, 3 i 5 30 - 45 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane – je‐
den po‐
ziom
140 3 140 - 150 3 30 - 35 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane –
dwa pozi‐
omy
- - 140 - 150 2 i 4 35 - 40 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
www.electrolux.com14
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane –
trzy pozio‐
my
- - 140 - 150 1, 3 i 5 35 - 45 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Bezy – je‐
den po‐
ziom
120 3 120 3 80 - 100 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Bezy –
dwa pozi‐
omy
1)
- - 120 2 i 4 80 - 100 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Bułeczki
1)
190 3 190 3 12 - 20 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Eklery –
jeden po‐
ziom
190 3 170 3 25 - 35 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Eklery –
dwa pozi‐
omy
- - 170 2 i 4 35 - 45 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Tarty
płaskie
180 2 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce
do ciasta
Ciasto
owocowe
z dużą ilo‐
ścią owo‐
ców
160 1 150 2 110 - 120 W 24 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
170 1 160 2 (po lew‐
ej i po
prawej)
50 - 60 W 20 cm
foremce
do ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
POLSKI 15
Chleb i pizza
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Biały
chleb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bo‐
chenki po
500 g
Chleb żyt‐
ni
190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
Bułki
1)
190 2 180 2 (2 i 4) 25 - 40 6 - 8 bułek
na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
lub głębo‐
kiej blasze
Babecz‐
ki
1)
200 3 190 3 10 - 20 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Zapiekanki
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Zapiekan‐
ka makar‐
onowa
200 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapiekan‐
ka war‐
zywna
200 2 175 2 45 - 60 W formie
Quiche
1)
180 1 180 1 50 - 60 W formie
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
Cannello‐
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
www.electrolux.com16
Mięso
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na ruszcie
Wieprzo‐
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na ruszcie
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
lekko wy‐
pieczona
210 2 200 2 50 - 60 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
średnio
wypieczo‐
na
210 2 200 2 60 - 70 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
dobrze
wypieczo‐
na
210 2 200 2 70 - 75 Na ruszcie
Łopatka
wieprzowa
180 2 170 2 120 - 150 Ze skórą
Goleń
wieprzowa
180 2 160 2 100 - 120 2 sztuki
Jagnięcina 190 2 175 2 110 - 130 Udziec
Kurczak 220 2 200 2 70 - 85 W całości
Indyk 180 2 160 2 210 - 240 W całości
Kaczka 175 2 220 2 120 - 150 W całości
Gęś 175 2 160 1 150 - 200 W całości
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał‐
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał‐
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
POLSKI 17
Ryba
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Pstrąg /
Dorada
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk /
Łosoś
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 file‐
tów
9.6 Grill
Przed rozpoczęciem
pieczenia należy nagrzewać
wstępnie pusty piekarnik
przez 3 minuty.
Produkt Ilość Tempera‐
tura (°C)
Czas (min) Poziom
piekarni‐
ka
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Steki 4 800 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Befsztyki 4 600 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Kiełbaski 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Kotlety
wieprzowe
4 600 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Kurczak
(połówki)
2 1000 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaby 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
Pierś z
kurczaka
4 400 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur‐
ger
6 600 maks. 20 - 30 - 4
Filet rybny 4 400 maks. 12 - 14 10 - 12 4
Zapiekane
kanapki
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Tosty 4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
www.electrolux.com18
9.7 Turbo grill
Wołowina
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Pieczeń wołowa
lub filet, lekko wy‐
pieczone
1)
na każdy cm
grubości
190 - 200 5 - 6 1 lub 2
Pieczeń wołowa
lub filet, średnio
wypieczone
1)
na każdy cm
grubości
180 - 190 6 - 8 1 lub 2
Pieczeń wołowa
lub filet, dobrze
wypieczone
1)
na każdy cm
grubości
170 - 180 8 - 10 1 lub 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Łopatka, karków‐
ka, szynka
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Kotlet, żeberka 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 lub 2
Klops 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 lub 2
Golonka wieprzo‐
wa (obgotowana)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 lub 2
Cielęcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Pieczeń cielęca 1 160 - 180 90 - 120 1 lub 2
Gicz cielęca 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Jagnięcina
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Udziec jagni‐
ęcy, pieczeń
jagnięca
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 lub 2
Comber jagni‐
ęcy
1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 lub 2
POLSKI 19
Drób
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Kawałki drobiu po 0,2 - 0,25
każdy
200 - 220 30 - 50 1 lub 2
Kurczak, po‐
łówka
po 0,4 - 0,5
każdy
190 - 210 35 - 50 1 lub 2
Kurczak, pular‐
da
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 lub 2
Kaczka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 lub 2
Gęś 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 lub 2
Indyk 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 lub 2
Indyk 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 lub 2
Ryba (gotowanie na parze)
Produkt Ilość (kg) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Cała ryba 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 lub 2
9.8 Suszenie – Termoobieg
Zakryć blachy pergaminem lub
papierem śniadaniowym.
Aby uzyskać lepszy rezultat, można
zatrzymać proces w połowie czasu
suszenia, otworzyć drzwi i pozostawić
na jedną noc w celu dokończenia
suszenia.
Warzywa
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 pozycja 2 pozycje
Fasola 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Papryka 60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Warzywa
(kwaśne)
60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Grzyby 50 - 60 6 - 8 3 1 / 4
Zioła 40 - 50 2 - 3 3 1 / 4
Owoce
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 pozycja 2 pozycje
Śliwki 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOA5220AOV Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi