3
Wskazówki bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez
cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do obsługi przez dzieci oraz osoby z
upośledzonymi zdolnościami fizycznymi,
sensorycznymi lub mentalnymi, bądź brakiem
doświadczenia i wiedzy bez nadzoru lub
przeszkolenia przez osobę odpowiedzialną.
Instalacja
• Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
• Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
• Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy opakowania.
• Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana
• Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
• Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno –
wywiewną.
• Niesprawna wentylacja może prowadzić
do zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu kuchennym.
• Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce znamionowej.
• Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
• Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia
• Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie zezwalać
dzieciom na przebywanie w pobliżu kuchni, do
czasu jej ostygnięcia.
• Dzieci mogą także zranić się / poparzyć
przy zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
• Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
• Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
• W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi
rękoma.
• W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową wentylację
poprzez otwarcie okna lub zwiększenie
mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
• W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub