3
PL
Jak korzystać z instrukcji obsługi
Gratulujemy zakupu kuchenki mikrofalowej firmy SAMSUNG.
Instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat
gotowania przy użyciu kuchenki mikrofalowej dotyczących:
• zasad bezpieczeństwa,
•właściwych akcesoriów i przyborów kuchennych,
• pomocnych wskazówek dotyczących gotowania.
Ilustracje kuchenki oraz panelu sterowania zamieszczono na początku
instrukcji, tak aby można było łatwo znaleźć informacje o przyciskach
kuchenki.
Opisywane krok po kroku procedury są oznaczone dwoma różnymi
symbolami:
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZAPOBIEGAJĄCE NARAŻENIU SIĘ NA
NADMIERNE DZIAŁANIE PROMIENIOWANIA
MIKROFALOWEGO
Niestosowanie się do poniższych zasad bezpieczeństwa może narazić użytkownika na
szkodliwe działanie promieniowania mikrofalowego.
(a) Pod żadnym pozorem nie wolno próbować uruchomić kuchenki z otwartymi
drzwiczkami, manipulować przy blokadach zabezpieczających (zatrzaskach
drzwiczek) ani wkładać przedmiotów do otworów blokad.
(b) Nie należy umieszczać żadnych przedmiotów między drzwiczkami kuchenki a
płytą czołową ani dopuszczać do gromadzenia się jedzenia lub resztek
środków czyszczących na powierzchniach uszczelniających. Po użyciu
kuchenki drzwiczki i ich powierzchnie uszczelniające należy wytrzeć najpierw
wilgotną, a potem suchą miękką szmatką.
(c) W przypadku uszkodzenia kuchenki nie wolno uruchamiać, dopóki nie
zostanie naprawiona przez wykwalifikowanego pracownika serwisu
odpowiednio przeszkolonego przez producenta. Szczególnie ważne jest, aby
drzwiczki kuchenki prawidłowo się zamykały i aby następujące elementy nie
były uszkodzone:
(1) drzwiczki (nie mogą być wygięte),
(2) zawiasy drzwiczek (nie mogą być ułamane lub poluzowane),
(3) uszczelnienie drzwiczek i powierzchnie uszczelniające.
(d) Regulacja i naprawa kuchenki powinny być wykonywane tylko przez
wykwalifikowanych pracowników serwisu odpowiednio przeszkolonych przez
producenta.
Zasady bezpieczeństwa
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NALEŻY JE UWAŻNIE PRZECZYTAĆ I ZACHOWAĆ NA PRZYSZŁOŚĆ
Przed przystąpieniem do gotowania pokarmów lub płynów w kuchence
mikrofalowej należy przedsięwziąć poniższe środki ostrożności.
• Należy używać wyłącznie naczyń odpowiednich do stosowania w kuchenkach
mikrofalowych.
NIE WOLNO
używać pojemników z metalu, zastawy ze złotymi lub srebrnymi
zdobieniami, szpikulców, widelców itp.
Należy usunąć druciane zamknięcia z plastikowych lub papierowych toreb.
Powód
: Mogą one spowodować wystąpienie łuków elektrycznych oraz iskrzenia,
co może doprowadzić do uszkodzenia kuchenki mikrofalowej.
• W czasie podgrzewania żywności w plastikowych lub papierowych pojemnikach
należy zwracać uwagę na kuchenkę mikrofalową z powodu ryzyka zapłonu.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do suszenia gazet lub odzieży.
• W przypadku zauważenia dymu należy urządzenie wyłączyć oraz odłączyć od
źródła zasilania i pozostawić drzwiczki kuchenki zamknięte w celu zduszenia
płomienia.
• Podczas podgrzewania napojów w kuchence mikrofalowej, w niektórych
przypadkach może występować zjawisko opóźnionego gwałtownego wrzenia,
dlatego należy ostrożnie obchodzić się z pojemnikiem. Aby temu zapobiec,
należy przestrzegać poniższych zaleceń:
ZAWSZE
po wyłączeniu kuchenki należy odczekać co najmniej 20 sekund,
aby temperatura się ustabilizowała.
W czasie podgrzewania jedzenie można w razie potrzeby zamieszać,
natomiast po podgrzaniu należy o tym ZAWSZE pamiętać.
W przypadku poparzenia należy postępować zgodnie z poniższymi
instrukcjami PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
* Załóż czysty, suchy opatrunek.
* Nie smaruj poparzonego miejsca kremami, tłuszczami lub płynami.
•
NIE WOLNO
napełniać pojemnika całkowicie. NALEŻY używać pojemników,
których górna część jest szersza od dolnej, aby uniknąć wykipienia wrzącego
płynu. Butelki o wąskich szyjkach mogą eksplodować w przypadku przegrzania.
NIE WOLNO
podgrzewać butelki dla dziecka z założonym smoczkiem, ponieważ
w przypadku przegrzania może to spowodować wybuchnięcie butelki.
• Przed podaniem zawartość butelek do karmienia i słoiczków z jedzeniem dla
dzieci należy wymieszać lub wstrząsnąć oraz sprawdzić jej temperaturę, aby
uniknąć ryzyka poparzenia.
• Jajek w skorupkach i całych jajek na twardo nie należy podgrzewać w
kuchenkach mikrofalowych, ponieważ mogą ulec eksplozji nawet po
zakończeniu podgrzewania.
Nie wolno również podgrzewać szczelnie zamkniętych lub zamkniętych
próżniowo butelek, słoików i innych pojemników, a także orzechów w
łupinach, pomidorów itp.
• Kuchenkę należy regularnie czyścić i usuwać z niej wszelkie pozostałości
jedzenia.
• Dopuszczenie do nadmiernego zabrudzenia kuchenki może spowodować
uszkodzenia jej powierzchni i wpłynąć negatywnie na okres eksploatacji
urządzenia lub doprowadzić do zaistnienia niebezpiecznych sytuacji.
Ważne Uwaga
tX_ZkulvTWY]]WmwsUGGwGZGG{SGhGZSGYWW^GG`a\\Ght