eksploatacja miksera
ręcznego
●
Przed użyciem miksera odwinąć
p
rzewód z rowka na przewód 햻.
1
Umieścić mikser w obsadzie i
wpasować go na miejsce poprzez
n
aciśnięcie .
●
A
by wyjąć mikser, należy wcisnąć
przycisk zwalniający mikser 햺,
unosząc jednocześnie mikser z
obsady.
2 Nacisnąć przycisk zwalniający
ramię z obsadą 햽 i odchylić mikser
do góry, unosząc ramię .
3 Włożyć składniki do miski i umieścić
miskę na stojaku.
4 Do miksera wsunąć końcówki do
ubijania lub zagniatania i przekręcić
je do momentu, aż da się odczuć
wyraźne kliknięcie .
●
Używając miksera na stojaku, użyć
końcówki z plastikową przekładnią,
wsuwając ją do miksera tak, by
przekładnia zrównała się z
przekładnią napędu w obsadzie.
●
Jeżeli mikser używany jest bez
stojaka, końcówkę z plastikową
przekładnią należy zamocować w
gnieździe z metalowym kołnierzem.
●
Końcówki do ubijania/zagniatania
można wyjąć z miksera wyłącznie
wtedy, gdy przełącznik prędkości 햲
znajduje się w pozycji „O”
(wyłączony).
5 Wedle uznania zamocować osłonę
zapobiegającą pryskaniu . Przy
uniesionym ramieniu z obsadą w
pełni wsunąć osłonę w przednią
część ramienia.
6 Jedną ręką przytrzymać stojak, a
drugą opuścić ramię z mikserem.
Nie używać przycisku
zwalniającego ramię z obsadą.
7 Podłączyć urządzenie do sieci.
8 Przesunąć przełącznik prędkości do
tyłu do momentu osiągnięcia
żądanej prędkości (pierwsza z
kropek na korpusie miksera
wskazuje najniższą prędkość
obrotów). Kropkę z boku
przełącznika prędkości ustawić
równo z wybraną prędkością.
●
W
miarę gęstnienia mieszanych
s
kładników zwiększać prędkość.
●
Jeśli urządzenie zacznie zwalniać
l
ub się przesilać, należy zwiększyć
o
broty.
●
Aby włączyć najwyższą prędkość
o
brotów silnika, przesunąć
p
rzełącznik do przodu, w kierunku
pozycji trybu pracy przerywanej „P”.
Silnik będzie pracować tak długo,
jak długo przycisk „P” będzie
utrzymywany w tej pozycji.
9 Gdy miksowane składniki osiągną
żądaną konsystencję, przesunąć
przełącznik prędkości z powrotem
do pozycji „O” (wyłączony), a
następnie unieść obsadę z
mikserem.
●
Konieczne może okazać się
regularne zgarnianie składników z
boków oraz dna miski, aby
wspomóc proces miksowania.
10 Aby wyjąć końcówki, sprawdzić, czy
przełącznik prędkości znajduje się
w pozycji „O” (wyłączony), a
następnie wyjąć wtyczkę miksera z
gniazda sieciowego. Chwycić
trzonki końcówek i wcisnąć przycisk
do wyjmowania końcówek 햳.
wskazówki
●
Ucierając składniki na ciasta na
słodko, używać masła lub
margaryny w temperaturze
pokojowej lub zmiękczyć je przed
użyciem.
●
Najlepsze wyniki przy niewielkiej
ilości składników daje ręczne użycie
miksera (bez stojaka).
●
Duże ilości składników oraz
składniki gęste mogą wymagać
dłuższego czasu miksowania.
●
Miksując większe ilości składników
lub składniki gęstsze, wyjąć mikser
ze stojaka i użyć odpowiedniej
wielkości miski.
●
Aby ponownie zagnieść ciasto na
chleb, wyjąć mikser ze stojaka i
użyć go trzymając go w ręku.
75