Whirlpool AKZ 561/IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL20
Niniejsze instrukcje dostępne są również na stronie internetowej: www.whirlpool.eu
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zostać przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgałęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL21
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0-3 lat) i małe dzieci
(w wieku 3-8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez nadzoru
osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
PL22
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary
z wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodowaćknięcie szyby.
PL23
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników
z naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części opakowania nie należy
wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL24
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział “Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza”).
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL25
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów wejdzie przez
przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka
kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok.
1godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego
PL26
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL27
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ ROZDZIAŁ DOTYCZĄCY INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba poziomów wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejsz
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. KRATKA: służy do pieczenia potraw lub jako podstawka do naczyń, form i innych naczyń do
pieczenia.
B. TACKA DO OCIEKANIA: umieszczana pod kratką służy do gromadzenia tłuszczu lub jako taca do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focaccia itd.
C. TACKA DO PIECZENIA: służy do wypieku pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięs, ryb w folii
itp.
D. PROWADNICE: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
E. PANELE KATALITYCZNE: ułatwiają czyszczenie i utrzymanie czystości ścianek piekarnika.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E
PL28
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. ociekacz i blachę do pieczenia, należy wkładać wygiętą częścią "B" do góry (rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI: Wł./wył. oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
UWAGA: Pokrętła są wysuwane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK WYBORU/POTWIERDZENIA
UWAGA: Na wyświetlaczu pojawi się podając informacje dotyczące przycisku.
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik: na wyświetlaczu
pojawiają się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach GRILL, SPECIALS (SPECJALNE), SETTINGS
(USTAWIENIA) oraz CHLEB/PIZZA.
UWAGA: Lista oraz opis funkcji — patrz tabela na stronie 33.
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: timer, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia, aktualna godzina
C. Informacje o fabrycznie ustawionych funkcjach
D. Wybrana funkcja automatyczna CHLEB/PIZZA
E. Wskaźnik zamkniętych drzwi piekarnika podczas cyklu automatycznego czyszczenia (niedostępny
w tym modelu)
F. Temperatura wewnątrz piekarnika
G. Funkcja automatycznego czyszczenia (pirolizy) (niedostępna w tym modelu)
H. Przyrumienienie
I. Funkcje specjalne: Rozmrażanie, Utrzymywanie w cieple, Wyrastanie, Eco termoobieg
Rys. 1 Rys. 2
1 23
DISPLAY
WYŚWIETLACZ
A
B C D
E
I H G F
PL29
WŁĄCZENIE PIEKARNIKA — USTAWIANIE JĘZYKA
Najpierw włączyć piekarnik, na wyświetlaczu pojawi się: ENGLISH. Obracać pokrętło nawigacji, aż zostanie
wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
USTAWIANIE AKTUALNEGO CZASU
Po ustawieniu języka należy ustawić bieżącą godzinę. Na wyświetlaczu migają dwie cyfry godzinowe.
1. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu migają cyfry minutowe.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową liczbę minut.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na żądaną funkcję: na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli wyświetlane parametry odpowiadają żądanym, nacisnąć przycisk . Aby je zmienić, należy
postępować zgodnie z poniższym opisem.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość, obracając pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania, ustawiając pokrętło przełącznika funkcji na symbol .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawią się na wyświetlaczu.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk . Aby ją zmienić,
postępować zgodnie z instrukcjami z poprzednich rozdziałów. Na wyświetlaczu pojawia się
komunikat PRE. Po osiągnięciu ustawionej temperatury, komunikat zostanie zastąpiony
odpowiednią wartością (np. 200°C) i rozbrzmi sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu nagrzewania
piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy wybrać żądaną funkcję, pokręcając pokrętłem
przełącznika funkcji.
3
3
3
3
3
3
3
PL30
USTAWIENIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas, od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
USTAWIENIE GODZINY ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONY START
WAŻNE: Dla następujących funkcji nie można ustawić opóźnienia rozpoczęcia programu: FAST
PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE), CHLEB/PIZZA.
UWAGA: W tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czasy pieczenia
wydłużają się nieco w porównaniu do wartości podanych w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut, począwszy od bieżącej godziny. Jest to możliwe dopiero po ustawieniu
czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, opóźniając jednocześnie włączenie piekarnika, należy:
1. Ustawić pokrętłem nawigacji godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem : migają dwa punkty godziny zakończenia, informując,
że ustawienie zostało przeprowadzone prawidłowo.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia, aby zakończyć je o ustawionej godzinie.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu — można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 23 godziny i 59 minut.
1. Gdy pokrętło przełącznika funkcji jest ustawione w pozycji zero, wybrać żądany czas pokrętłem
nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się "END" i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Aby go wyciszyć, nacisnąć
przycisk (na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina).
3
3
3
3
PL31
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego cztery funkcje
specjalne.
Aby je przejrzeć, wybrać jedną z nich i ją uruchomić, należy:
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się "ROZMR"
(ROZMRAŻANIE) i symbol związany z tą funkcją.
2. Pokrętłem nawigacji przewinąć listę funkcji: ROZMRAŻANIE, UTRZYMYWANIE W CIEPLE,
WYRASTANIE, ECO TERMOOBIEG.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: "NACISNĄĆ , ABY PRZYRUMIENIĆ".
Po naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę
można wykonać tylko dwa razy.
WYBÓR FUNKCJI PIZZA/CHLEB
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu dwóch
automatycznych funkcji pieczenia — "chleb" oraz "pizza".
Chleb
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : wyświetlacz pokaże: "CHLEB" oraz komunikat
"AUTO" (AUTOMAT.) obok siebie.
2. Nacisnąć , aby wybrać funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 180°C a 220°C) i potwierdzić
przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
Pizza
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się "CHLEB".
Aby wybrać funkcję "PIZZA", należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się "PIZZA".
3. Nacisnąć , aby wybrać funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 220°C a 250°C) i potwierdzić
przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
3
3
3
3
3
3
3
3
PL32
USTAWIENIA
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na symbolu wyświetlane jest podmenu pięciu ustawień
wyświetlacza, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby wyświetlił się napis "JĘZYK".
2. Nacisnąć , aby wybrać ustawienie.
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądany język i potwierdzić przyciskiem .
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby wyświetlił się napis ZEGAR. Aby zmienić godzinę, patrz
poprzedni rozdział (USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
Eco
Jeśli piekarnik znajdzie będzie w trybie czuwania przez co najmniej 3 minuty przy włączonym trybie ECO
(ON), jasność wyświetlacza zostanie zredukowana i wyświetlony będzie zegar. Ponadto, podczas pieczenia
wyłączone jest oświetlenie wewnętrzne. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na wyświetlaczu i włączyć
oświetlenie wewnętrzne, wystarczy nacisnąć przycisk lub obrócić którymkolwiek pokrętłem.
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby wyświetlił się napis "ECO".
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (WŁĄCZONY/WYŁĄCZONY).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
4. Jeśli podczas pieczenia aktywny jest tryb Eco, światło w komorze piekarnika zostanie wyłączone po
upływie 1 minuty od rozpoczęcia pieczenia, i aktywowane ponownie przy każdej czynności
użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby wyświetlił się napis "DŹWIĘK".
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (WŁĄCZONY/WYŁĄCZONY).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby wyświetlił się napis "JASNOŚĆ".
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się numer 1.
3. Pokrętłem nawigacji zwiększyć lub zmniejszyć jasność i potwierdzić przyciskiem .
3
3
3
3
3
3
3
3
PL33
TABELA Z OPISEM FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF
Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP
(OŚWIETLENIE)
Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się umieszczać
potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie potrawy w
opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYMYW.
W CIEPLE
Służy do utrzymywania ciepła i świeżości przyrządzonych potraw (np:mięsa,
potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczać potrawy na środkowym
poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować jakość
wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto umieszczać na drugim poziomie. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Przygotowywanie pieczeni z nadzieniem lub porcji mięsa na jednej półce.
Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch wentylatora,
zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. Podczas pieczenia przy
włączonej funkcji ECO oświetlenie piekarnika jest wyłączone, ale można je
tymczasowo włączyć, naciskając przycisk potwierdzenia. Aby zapewnić
maksymalną wydajność zużycia energii, zaleca się nieotwieranie drzwiczek
podczas cyklu pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWEKCYJNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z
2. poziomu. Nagrzać wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na jednej
półce. Korzystać z 2. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do równoczesnego pieczenia na dwóch półkach różnych potraw wymagających
takiej samej temperatury pieczenia (np. ryb, warzyw, ciast). Ta funkcja umożliwia
pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Zaleca
się stosowanie 2 poziomu z pojedynczą półką. Gdy pieczenie odbywa się na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu 1. i 3. oraz wstępne nagrzanie
piekarnika.
MAXI COOKING
(PIECZENIE
MAKS.)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
2. poziomu w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać równomierne
przyrumienienie po obu stronach. Zaleca się podlewanie mięsa od czasu do
czasu, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom
4. Podczas grillowania mięs zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która
będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić go na 3. poziomie i wlać ok. pół litra
wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie tacki do
ociekania, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 1 lub
2, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Funkcja ta umożliwia
także użycie rożna, jeśli jest w zestawie.
PL34
SETTINGS
(USTAWIENIA)
Do regulacji ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność, głośność sygnału
dźwiękowego, oszczędność energii).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach tej
funkcji istnieją dwa programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy tylko
wskazać żądane wartości (temperatura oraz czas), a piekarnik automatycznie
przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać wstępnie piekarnik i umieścić
ciasto na poziomie 2.
FAST
PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE)
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
PL35
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
Tak 2 160–180 30–90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1–3 160–180 30–90
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciasta z
nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 2 160–200 30–85
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia lub forma do
ciasta na ruszcie
Tak 1–3 160–200 35–90
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciastka / tarteletki
Tak 2 170–180 15–45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 160–170 20–45
Półka 3: ruszt
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Ptysie
Tak 2 180–200 30–40
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 180–190 35–45
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Bezy
Tak 2 90 110-150
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 90 130–150
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Chleb/ pizza/
focaccia
Tak 2 190–250 15–50
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 190–250 25–50
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180–220 30–50
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia lub ruszt
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15–30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Mrożona pizza
Tak 2 250 10-15
Półka 2: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia lub
ruszt
Tak 1–3 250 10–20
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
PL36
Tarty "na słono"
(tarta warzywna,
quiche)
Tak 2 180–190 35–45 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1–3 180–190 45–60
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Nadziewane ciasto
francuskie / słone
paluszki
Tak 2 190–200 20–30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 180–190 20–40
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Lasagne /
zapiekany
makaron /
cannelloni /
zapiekanka
Tak 2 190–200 45–65
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Baranina /
cielęcina /
wołowina /
wieprzowina 1 kg
Tak 2 190–200 70–100
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Kurczak / królik /
kaczka 1 kg
Tak 2 200–230 50–100
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Indyk / gęś 3 kg Tak 1/ 2 190–200 80–130
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Ryba pieczona /
w folii
(filet, w całości)
Tak 2 180–200 40–60
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Nadziewane
warzywa
(pomidory,
cukinie,
bakłażany)
Tak 2 180–200 50–60 Blacha na ruszcie
Tosty - 4 3 (wysoka) 2–5 Ruszt
Filety / kawałki ryb - 4 2 (średnia) 20–35
Półka 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski /
szaszłyki /
żeberka /
hamburgery
- 4
2–3
(średnia-
wysoka)
15–40
Półka 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL37
* Czas pieczenia jest podany w przybliżeniu. Potrawę można wyjąć z piekarnika w dowolnym czasie,
w zależności od własnych preferencji.
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2
2 (średnia) 50–65
Półka 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
3 (wysoka) 60–80
Półka 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Krwisty rostbef
1kg
- 2 2 (średnia) 35–45
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potra
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Udziec jagnięcy /
golonka
- 2 2 (średnia) 60–90
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Pieczone
ziemniaki
- 2 2 (średnia) 45–55
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Zapiekanka
warzywna ze
skorupką (typu
gratin)
- 2 3 (wysoka) 10–15 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1–3 200 50–100*
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 1–3 200 45–100*
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1–3 180 30–50*
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Nadziewane
pieczenie
- 3 200 80–120*
Ociekacz lub forma na
ruszcie
Kawałki mięsa
(królik, kurczak,
jagnię)
- 3 200 50–100*
Ociekacz lub forma na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL38
SPRAWDZONE PRZEPISY zgodne z normami IEC 60350-1:2011-12 i DIN 3360-12:07:07
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
wstępne
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Kruche ciastka**
Tak 2 170 15–25
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 150 30–45
Poziom 3: blacha do
pieczenia
Poziom 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Ciasteczka**
Tak 3 170 20–30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 160 25–35
Poziom 3: blacha do
pieczenia
Poziom 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Biszkopt
beztłuszczowy**
Tak 2 170 30–40 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1–3 160 35–45
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Dwa jabłeczniki**
Tak 2 185 60–75 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1–3 175 70–90
Poziom 3: forma do ciasta
na ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta
na ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Tost* - 4
3
(wysoka)
3–5 Ruszt
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgery* - 4
3
(wysoka)
30–40
Poziom 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
Poziom 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik, ciasto
drożdżowe
Tak 2 180 30–40
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 160 55–65
Poziom 3: blacha do
pieczenia
Poziom 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń wieprzowa - 2 170 110–150 Poziom 2: blacha-ociekacz
PL39
** W tabeli przedstawione zostały zalecane funkcje i temperatury pieczenia umożliwiające uzyskanie
optymalnych rezultatów dla wszystkich typów przepisów. W przypadku pieczenia z funkcją nawiewu na
jednym poziomie zaleca się używanie drugiego poziomu i tej samej temperatury, jak w przypadku funkcji
"FORCED AIR" (TERMOOBIEG) na więcej niż jednym poziomie.
Wskaźniki w tabeli nie obejmują użycia prowadnic. Testowanie należy wykonać bez użycia prowadnic.
* W przypadku grillowania zaleca się pozostawienie 3-4 cm wolnej przestrzeni od krawędzi przedniej
rusztu, aby ułatwić jego wyciągnięcie.
Klasa oszczędności energii (zgodnie z normą EN 60350-1:2013-07)
Testowanie należy wykonać korzystając z odpowiedniej tabeli.
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek**
Tak 2 170 35–45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 170 40–50
Poziom 3: blacha do
pieczenia
Poziom 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
wstępne
łka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Whirlpool AKZ 561/IX instrukcja

Typ
instrukcja