PL33
TABELA Z OPISEM FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF
Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP
(OŚWIETLENIE)
Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się umieszczać
potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie potrawy w
opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYMYW.
W CIEPLE
Służy do utrzymywania ciepła i świeżości przyrządzonych potraw (np:mięsa,
potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczać potrawy na środkowym
poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować jakość
wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto umieszczać na drugim poziomie. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Przygotowywanie pieczeni z nadzieniem lub porcji mięsa na jednej półce.
Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch wentylatora,
zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. Podczas pieczenia przy
włączonej funkcji ECO oświetlenie piekarnika jest wyłączone, ale można je
tymczasowo włączyć, naciskając przycisk potwierdzenia. Aby zapewnić
maksymalną wydajność zużycia energii, zaleca się nieotwieranie drzwiczek
podczas cyklu pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWEKCYJNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z
2. poziomu. Nagrzać wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na jednej
półce. Korzystać z 2. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do równoczesnego pieczenia na dwóch półkach różnych potraw wymagających
takiej samej temperatury pieczenia (np. ryb, warzyw, ciast). Ta funkcja umożliwia
pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Zaleca
się stosowanie 2 poziomu z pojedynczą półką. Gdy pieczenie odbywa się na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu 1. i 3. oraz wstępne nagrzanie
piekarnika.
MAXI COOKING
(PIECZENIE
MAKS.)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
2. poziomu w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać równomierne
przyrumienienie po obu stronach. Zaleca się podlewanie mięsa od czasu do
czasu, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom
4. Podczas grillowania mięs zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która
będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić go na 3. poziomie i wlać ok. pół litra
wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie tacki do
ociekania, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 1 lub
2, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Funkcja ta umożliwia
także użycie rożna, jeśli jest w zestawie.