OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
• Przed czyszczeniem lub konserwacją należy
odłączyć płytę kuchenną od zasilania.
• Stosowanie urządzeń gazowych powoduje
powstanie ciepła oraz wilgotności w
pomieszczeniu. Należy sprawdzić, czy
pomieszczenie posiada odpowiednią wentylację
lub zainstalować okap z przewodem wyciągowym.
• Przy długotrwałej pracy konieczna może być
dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wyciągu w okapie).
• Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do urządzenia,
gdy jest włączone i zaraz po jego wyłączeniu.
• Niniejsze urządzenie nie powinno być
obsługiwane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub mentalnych, ani przez osoby
niedoświadczone lub nieposiadające
wystarczającej wiedzy, chyba że obsługują one
urządzenie pod nadzorem lub po uprzednim
przeszkoleniu na temat prawidłowej obsługi przez
osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
• Po użyciu, sprawdzić, czy pokrętła są na pozycji
(wyłączone), oraz zamknąć główny zawór
doprowadzenia gazu lub zawór w butli z gazem.
• Ostrzeżenie: pokrywa (jeśli dostarczona) może
pęknąć, w przypadku przegrzania. Przed
zamknięciem pokrywy należy sprawdzić, czy
wszystkie palniki zostały wyłączone.
• Ostrzeżenie: Ochronne podkładki gumowe na
kratkach mogą prowadzić do zadławienia małych
dzieci.
Po oczyszczeniu kratek, należy sprawdzić, czy
gumowe podkładki są prawidłowo zamontowane.
Deklaracja zgodności
• Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i wprowadzona na rynek zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy EWG nr
90/396
dotyczącej gazu;
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w
Dyrektywie “Niskie napięcie” 2006/95/WE (która
zastępuje Dyrektywę 73/23/EWG z późniejszymi
zmianami).
- warunkami ochrony UE podanymi w dyrektywie
“EMC” 89/336;
- wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
• Płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z
żywnością i jest zgodna z Rozporządzeniem (WE)
nr. 1935/2004.
• Płyta kuchenna (klasa 3) jest przeznaczona
wyłącznie do gotowania. Jakiekolwiek inne użycie
(np. ogrzewanie pomieszczeń) jest niewłaściwe i
niebezpieczne.
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
• Płyta kuchenna wyposażona jest w palniki gazowe
oraz / lub pola grzewcze o różnych średnicach.
Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę
dna równą lub nieco większą niż palnik gazowy lub
pole grzewcze.
• Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Garnki oraz patelnie nie mogą sięgać panelu z
pokrętłami.
• Jeśli to możliwe, należy przykrywać naczynia.
• Aby skrócić czas gotowania, warzywa, ziemniaki, itp.
należy przygotowywać dodając niewielką ilość wody.
• Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć
pobór mocy oraz długość gotowania.
Palnik Średnica naczynia
Szybki (9,1 cm)
Średni (6,4 cm)
Pomocniczy (4,5 cm)
Z potrójną koroną (12 cm)
Typ brytfanny (23 cm x 4,5 cm)
24 do 26 cm
od 16 do 22 cm
8 do 14 cm
24 do 26 cm
16 do 35 cm
NIE!
OBSŁUGA I KONSERWACJA
Czyszczenie powierzchni płyty kuchennej,
kratek oraz panelu sterowania
• Przed czyszczeniem płyty kuchennej, należy
odłączyć zasilanie i odczekać, aż płyta ostygnie.
• Wytrzeć ją szmatką zamoczoną w gorącej wodzie i
mydle lub rozcieńczonym, płynnym detergencie.
• Nie używać produktów korozyjnych, ściernych,
chlorowych lub myjek metalowych.
• Nie używać parowych urządzeń czyszczących.
• Nie stosować produktów łatwopalnych.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych lub alkalicznych, jak np. ocet, sól lub sok
cytrynowy itd.
Powierzchnia ze stali nierdzewnej
• Czyścić przy pomocy specjalnych środków.
Uwaga: jeśli płyta kuchenna jest w ciągłym użyciu,
wysokie temperatury wytwarzane przez płomienie
mogą powodować zmianę koloru powierzchni w
pobliżu palników.
Czyszczenie palników
1. Podnieść pokrywę palnika i wyjąć ją.
2. Wyciągnąć palnik z obsady.
3. Namoczyć palnik oraz pokrywę palnika w gorącej
wodzie z detergentem w płynie. (Nie wolno myć w
zmywarce).
4. Wypłukać i ostrożnie osuszyć.
5. Sprawdzić, czy żaden otwór nie został zatkany.
6. Włożyć z powrotem palnik i pokrywę palnika.
Uwaga: Aby nie uszkodzić elektrycznego urządzenia
zapłonowego, nie wolno go używać, gdy palniki nie
są na swoich miejscach.
Czyszczenie pól grzewczych
Pola grzewcze należy czyścić, gdy są ciepłe.
Wytrzeć je szmatką zwilżoną w wodzie z solą i
wypolerować szmatką zamoczoną w oleju.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Brak zapłonu palnika:
• Czy główny zawór gazu jest otwarty?
• Czy dostawy gazu sieciowego (metanu) nie zostały
zawieszone?
• Czy butla z gazem (gaz płynny) nie jest pusta?
• Czy otwory z palniku nie są zatkane?
• Czy pokrywa palnika i palnik zostały umieszczone
poprawnie po oczyszczeniu? (Patrz rozdział
“Czyszczenie i konserwacja”.)
2. Palnik nie utrzymuje ognia:
• Powtórzyć zapalanie, przekręcając pokrętło na
pozycję z symbolem małego płomienia .
SERWIS TECHNICZNY
Zanim skontaktujesz się z Serwisem:
1. Sprawdzić “Instrukcja wyszukiwania usterek”
powyżej, aby ustalić, czy problemu nie można
rozwiązać we własnym zakresie.
2. Ponownie uruchomić płytę kuchenną, aby
sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
3. Jeśli usterka wciąż się powtarza, należy wezwać
serwis.
Należy podać następujące informacje:
• rodzaj usterki;
• model płyty kuchennej;
• numer serwisowy (tj. numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej pod płytą oraz w gwarancji);
• pełny adres;
• numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o
kontakt z autoryzowanym serwisem technicznym,
zgodnie z informacjami podanymi w karcie
gwarancyjnej.
W przypadku wykonywania naprawy przez
nieautoryzowanego technika należy zawsze prosić o
certyfikat na wykonaną pracę i nalegać na użycie
oryginalnych części zapasowych.
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może
zmniejszyć bezpieczeństwo eksploatacji oraz
obniżyć jakość produktu.