5
9. Podczas wykonywania otworów na ścianie
należy uważać, aby nie uszkodzić przewodów
elektrycznych oraz rur.
10. Kanały wentylacyjne powinny zawsze mieć
wyprowadzenie na zewnątrz.
11. Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym użyciem lub
nieprawidłową konfiguracją ustawień.
12. Urządzenia nie powinny obsługiwać dzieci ani
osoby o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub mentalnej, a także osoby bez
doświadczenia, chyba że obsługa odbywa się
pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją
doświadczonych osób, które przejmą
odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
13. Dzieci powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia.
14. Aby zmniejszyć ryzyko pożaru, należy stosować
wyłącznie metalowe kanały zasysania.
15. Należy sprawdzać, czy dzieci nie bawią się
urządzeniem.
16. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
odnośnymi lokalnymi przepisami
dotyczącymi gospodarki odpadami.
17. Aby uzyskać więcej informacji na temat
traktowania, odzyskiwania i recyklingu
niniejszego produktu, prosimy skontaktować
się z odpowiednim lokalnym urzędem, firmą
prowadzącą zbiórkę odpadów domowych lub
sklepem, gdzie zakupiono urządzenie.
18. Stała konserwacja i częste czyszczenie
okapu zapewnią jego sprawne i wydajne
działanie. Należy często usuwać osad z
zabrudzonych powierzchni, aby nie dopuścić
do gromadzenia się tłuszczu. Regularnie
wyjmować i czyścić lub wymieniać filtr.
19. Nie przyrządzać potraw “płonących” (“flambé”)
pod okapem. Stosowanie otwartego płomienia
może spowodować pożar.
20. Pomieszczenie musi posiadać odpowiednią
wentylację, jeśli okap kuchenny jest używany
jednocześnie z innymi urządzeniami na gaz
lub inne paliwo.
21. Powietrze nie powinno być odprowadzane do
kanału, przez który wyprowadzany jest dym
wytwarzany przez urządzenia spalające gaz
lub inne paliwo, lecz powinno posiadać
osobne ujście. Należy pamiętać o
przestrzeganiu wszelkich krajowych norm
prawnych dotyczących odprowadzania
zanieczyszczeń do powietrza, zgodnie z art.
7.12.1 normy CEI EN 60335-2-31.
22. Jeśli okap będzie stosowany wraz z innymi
urządzeniami na gaz lub inne paliwa,
podciśnienie w pomieszczeniu nie powinno
być wyższe niż 4 Pa (4 x 10
-5
bar). Dlatego
należy upewnić się, czy pomieszczenie jest
wystarczająca wentylacja.
23. Podczas smażenia potraw nie należy
zostawiać patelni bez dozoru, gdyż może
nastąpić zapalenie tłuszczu.
24. Przed dotknięciem żarówek sprawdzić, czy
ostygły.
25. Okap to nie półka. Nie należy kłaść na nim
żadnych przedmiotów i nie przeciążać.
26. Nie stosować ani nie zostawiać okapu bez
prawidłowo zamontowanych żarówek.
Niebezpieczeństwo porażenia elektrycznego.
27. Wszelkie czynności montażowe i
konserwacyjne wykonywać w rękawicach
ochronnych.
28. Urządzenie nie jest przeznaczone do pracy na
zewnątrz.
29. Powietrze zasysane przez okap nie może być
z niego odprowadzane do kanału dymowego
instalacji grzewczej ani innych urządzeń
opalanych gazem lub innym paliwem.
Uwaga: wszelkie czynności montażowe i
konserwacyjne wykonywać w rękawicach
roboczych.
Deklaracja zgodności
Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane,
zbudowane i wprowadzone do obrotu zgodnie z:
- zasadami bezpieczeństwa zawartymi w
Dyrektywie “Niskie napięcie” 2006/95/WE
(zastępującej Dyrektywę 73/23/EWG wraz z
późniejszymi zmianami)
- wymogami dot. zabezpieczeń zgodnie z
Dyrektywą 89/336/EWG dot. kompatybilności
elektromagnetycznej (EMC) wraz ze
zmianami wprowadzonymi przez Dyrektywę
93/68/WE.
EKSPLOATACJA OKAPU
Zaleca się włączenie okapu na kilka minut przed przystąpieniem do gotowania i pozostawienie go
włączonego przez co najmniej 5 minut po jego zakończeniu.
1. W przypadku modeli wyposażonych w pochłaniacz oparów należy go wyjąć (poprawi to
parametry pracy okapu).
2. Wyregulować przełącznik prędkości odpowiednio do ilości dymu i pary, jaka ma być odprowadzona.
3. Wyłączyć okap po 5 minutach od zakończenia gotowania.
4. Zamknąć pochłaniacz oparów (zależnie od modelu).