Whirlpool S20E RSB33-A/H instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

I
RO
CZ
GB
SK H RUS BG
PL
KONTROLA TEMPERATURY I INNE UŻYTECZNE WSKAZÓWKI
NAJCHŁODNIEJSZA STREFA W CHŁODZIARCE
Symbol z boku wskazuje najchłodniejszą
strefę w chłodziarce.
Strefa ta znajduję się zazwyczaj między
szufladami na owoce i warzywa (na dole) a
symbolem lub kratką znajdującą się o tej
samej wysokości (u góry).
Aby utrzymać temperaturę w tej strefie,
należy uważać, aby nie zmieniać położenia
półki.
Najchłodniejsza strefa nie jest oznaczona w chłodziarkach z systemem wymuszonego
nadmuchu, w których temperatura jest jednakowa wewnątrz całej chłodziarki.
WSKANIK TEMPERATURY
Aby zapewnić optymalną regulację
temperatury, chłodziarka została
wyposażona we wskaźnik temperatury, który
pozwala na kontrolowanie średniej
temperatury w najchłodniejszej strefie.
WAŻNE: Wskaźnik przeznaczony jest do
pracy jedynie z tym typem chłodziarki. Nie
należy stosować go w żadnym innym
typie chłodziarki (najchłodniejsza strefa
nie jest taka sama) ani do jakichkolwiek
innych celów.
Jeśli chłodziarka posiada komorę do przechowywania, wskaźnik temperatury umieszczony
jest wewnątrz komory.
SPRAWDZANIE TEMPERATURY W NAJCHŁODNIEJSZEJ STREFIE
Gdy chłodziarka przepracuje już co najmniej 24 godziny, można dokonywać rutynowych
kontroli, aby upewnić się, że temperatura w najchłodniejszej strefie jest właściwa, oraz w
razie potrzeby wyregulować termostat zgodnie z instrukcją użytkowania (rozdział
"Regulacja temperatury").
Temperatura wewnątrz chłodziarki zależy od różnych czynników, takich jak temperatura
otoczenia w pomieszczeniu, ilość przechowywanej żywności oraz częstotliwości
otwierania drzwiczek. Czynniki te należy uwzględnić przy nastawianiu urządzenia.
Aby utrzymać w chłodziarce żądaną
temperaturę i zapewnić właściwe warunki
przechowywania żywności, należy
sprawdzić, czy na wskaźniku widoczny jest
napis OK.
Jeżeli na wskaźniku nie ma napisu OK
oznacza to, że temperatura jest
nieodpowiednia. W takiej sytuacji należy
wyregulować termostat i przed
przeprowadzeniem ponownej kontroli
wzrokowej odczekać 12 godzin.
Jeśli do chłodziarki włożona została żywność
lub drzwiczki zostały otwarte, normalnym
zjawiskiem jest, że po pewnym czasie napis
OK słabnie.
OK
Właściwe
ustawienie
Temperatura
nieoptymalna,
wyregulować
termostat
1pl00565.fm Page 1 Thursday, January 8, 2004 2:29 PM
I
RO
CZ
GB
SK H RUS BG
PL
ZGODNOŚĆ Z PRZEPISAMI HIGIENY ŻYWIENIA
Wnętrze chłodziarki należy często czyścić, stosując łagodny detergent, który nie
powoduje utleniania części metalowych, a następnie wypłukać je roztworem wody i soku
cytrynowego, białego octu lub dowolnego środka dezynfekującego nadającego się do
chłodziarki.
Spłukać wnętrze i wytrzeć miękką szmatką.
Nie stosować produktów rysujących powierzchnię.
Przed włożeniem artykułów żywnościowych do chłodziarki należy zdjąć ich opakowania (np.
kartonowe pudełka jogurtów).
Aby uniknąć wzajemnego zanieczyszczenia żywności oraz zapewnić jej właściwe
przechowywanie, należy przestrzegać kilku prostych wskazówek:
Artykuły żywnościowe należy opakowywać oddzielnie, co pozwoli uniknąć ich wzajemnego
zanieczyszczania się.
Należy myć ręce: przed kontaktem z żywnością i kilkakrotnie w czasie przygotowywania
potraw, jeśli wymaga to kontaktu z różnymi artykułami po kolei, oraz naturalnie po
przygotowaniu, a przed spożyciem, zgodnie z normami higieny żywienia.
Nie należy ponownie używać naczyń kuchennych (drewnianych łyżek, desek do krojenia),
jeśli nie zostały umyte po użyciu.
Należy odczekać, aż ugotowana potrawa całkowicie ostygnie przed włożeniem jej do
chłodziarki (np. zupy).
Napoje należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach.
Aby nie dopuścić do wzrostu temperatury wewnątrz chłodziarki, należy ograniczyć
częstotliwość otwierania drzwiczek i w żadnym przypadku nie pozostawiać chłodziarki
otwartej dłużej niż jest to absolutnie konieczne.
Artykuły żywnościowe należy układać w taki sposób, aby umożliwić swobodną cyrkulację
powietrza.
Nie należy umieszczać żywności w bezpośrednim kontakcie z tylną ścianką komory
chłodziarki.
PRZECHOWYWANIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W CHŁODZIARCE
Umieścić każdy artykuł żywnościowy w najodpowiedniejszej strefie:
Strefa umiarkowana: Napoje, masło, sosy gotowe i domowe, sery warzone, świeże owoce i
warzywa.
Strefa chłodna: Produkty nabiałowe, desery przygotowane z mleka, tłuszcze, serki świeże.
Strefa najchłodniejsza: Mięso, drób, ryby, mięso na zimno, potrawy gotowe, wymieszane
sałatki, desery przygotowane z jajek lub śmietany, ugotowany makaron, tarta/placek/ciasto na
pizzę, półprodukty i sery przygotowane z surowego mleka, gotowe do użycia warzywa
sprzedawane w plastikowych torbach i ogólnie wszystkie świeże produkty oznaczone datą
przydatności do spożycia z podaną temperaturą przechowywania +4°C lub poniżej.
Następujące tabele zostaąy umieszczone jedynie w celu orientacyjnym. Dalsze
informacje o częściach uraządzenia można znaleźć w instrukcjach obsługi.
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
UMIARKOWANA
STREFA
CHŁODNA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
NO FROST
Printed in Italy 01/04
5019 106 00565
1pl00565.fm Page 2 Thursday, January 8, 2004 2:29 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool S20E RSB33-A/H instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla