I
RO
CZ
GB
SK H RUS BG
PL
ZGODNOŚĆ Z PRZEPISAMI HIGIENY ŻYWIENIA
• Wnętrze chłodziarki należy często czyścić, stosując łagodny detergent, który nie
powoduje utleniania części metalowych, a następnie wypłukać je roztworem wody i soku
cytrynowego, białego octu lub dowolnego środka dezynfekującego nadającego się do
chłodziarki.
• Spłukać wnętrze i wytrzeć miękką szmatką.
• Nie stosować produktów rysujących powierzchnię.
Przed włożeniem artykułów żywnościowych do chłodziarki należy zdjąć ich opakowania (np.
kartonowe pudełka jogurtów).
Aby uniknąć wzajemnego zanieczyszczenia żywności oraz zapewnić jej właściwe
przechowywanie, należy przestrzegać kilku prostych wskazówek:
• Artykuły żywnościowe należy opakowywać oddzielnie, co pozwoli uniknąć ich wzajemnego
zanieczyszczania się.
• Należy myć ręce: przed kontaktem z żywnością i kilkakrotnie w czasie przygotowywania
potraw, jeśli wymaga to kontaktu z różnymi artykułami po kolei, oraz naturalnie po
przygotowaniu, a przed spożyciem, zgodnie z normami higieny żywienia.
• Nie należy ponownie używać naczyń kuchennych (drewnianych łyżek, desek do krojenia),
jeśli nie zostały umyte po użyciu.
• Należy odczekać, aż ugotowana potrawa całkowicie ostygnie przed włożeniem jej do
chłodziarki (np. zupy).
• Napoje należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach.
• Aby nie dopuścić do wzrostu temperatury wewnątrz chłodziarki, należy ograniczyć
częstotliwość otwierania drzwiczek i w żadnym przypadku nie pozostawiać chłodziarki
otwartej dłużej niż jest to absolutnie konieczne.
• Artykuły żywnościowe należy układać w taki sposób, aby umożliwić swobodną cyrkulację
powietrza.
• Nie należy umieszczać żywności w bezpośrednim kontakcie z tylną ścianką komory
chłodziarki.
PRZECHOWYWANIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W CHŁODZIARCE
• Umieścić każdy artykuł żywnościowy w najodpowiedniejszej strefie:
Strefa umiarkowana: Napoje, masło, sosy gotowe i domowe, sery warzone, świeże owoce i
warzywa.
Strefa chłodna: Produkty nabiałowe, desery przygotowane z mleka, tłuszcze, serki świeże.
Strefa najchłodniejsza: Mięso, drób, ryby, mięso na zimno, potrawy gotowe, wymieszane
sałatki, desery przygotowane z jajek lub śmietany, ugotowany makaron, tarta/placek/ciasto na
pizzę, półprodukty i sery przygotowane z surowego mleka, gotowe do użycia warzywa
sprzedawane w plastikowych torbach i ogólnie wszystkie świeże produkty oznaczone datą
przydatności do spożycia z podaną temperaturą przechowywania +4°C lub poniżej.
Następujące tabele zostaąy umieszczone jedynie w celu orientacyjnym. Dalsze
informacje o częściach uraządzenia można znaleźć w instrukcjach obsługi.
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
UMIARKOWANA
STREFA
CHŁODNA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
NO FROST
Printed in Italy 01/04
5019 106 00565
1pl00565.fm Page 2 Thursday, January 8, 2004 2:29 PM