Whirlpool FK 103E.20 X/HA instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
61
PIEKARNIK
Spis treści
Instalacja, 62-63
Ustawianie
Podłączenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urządzenia, 64
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i użytkowanie, 65-66
Blokada elementów sterujących
Ustawianie zegara
Ustawienie minutnika
Włączanie piekarnika
Chowany uchwyt
Przywracanie ustawień fabrycznych
Standby
Programy, 67-70
Programy pieczenia ustawiane ręcznie
Programy pieczenia ustawiane automatycznie
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady na temat pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i środki ostrożności, 71
Bezpieczeństwo ogólne
Utylizacja
Oszczędność i ochrona środowiska
Konserwacja i utrzymanie, 72-73
Odłączanie od prądu
Czyszczenie urządzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana żarówki
Montaż zestawu prowadnic ślizgowych
Nieprawidłowości w działaniu i sposoby
ich usuwania, 74
Serwis Techniczny, 75
Instrukcja obsługi
FK 1037 EN .20 X /HA
FK 103 EL .20 X /HA
FK 1037 EN .20 /HA
FK 103 EL .20 /HA
FK 103 ENS C X /HA
FK 103 ENS C /HA
7OFK 1039ENS C X RU/HA
7OFK 1039ENS C RU/HA
7OFK 1038 ELS C X RU/HA
7OFK 1038 ELS C RU/HA
7OFKQ 1038 ESC RU/HA
UT 103ESC X /HA
UT 103ESC /HA
FK 1032EC.20 X /HA
FK 1032EC.20 /HA
FK 1039E.20 X /HA
FK 1039E.20 /HA
FK 103EN.20 X/HA
FK 103EN.20/HA
FK 103EN C X /HA
FK 103EN C /HA
FK 103E.20 X/HA
PL
Nederlands, 1
Deutsch, 16 Русский, 31
DE RS
Türkçe, 46
Polski, 61
TR
NL
62
PL
! Należy zachować niniejszą instrukcję, aby móc z
niej skorzystać w dowolnej chwili. W razie
sprzedaży, odstąpienia lub przeprowadzki należy
upewnić się, czy instrukcja zostaje przekazana wraz
z urządzeniem, aby nowy właściciel urządzenia mógł
z niej korzystać.
! Należy uważnie przeczytać instrukcję: zawiera ona
ważne informacje dotyczące instalacji, użytkowania i
bezpieczeństwa.
Ustawianie
! Opakowania nie są zabawkami dla dzieci; należy je
usunąć zgodnie z normami dotyczącymi selektywnej
zbiórki odpadów (patrz Zalecenia i środki
ostrożności).
! Instalacja powinna zostać wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez wykwalifikowany
personel. Niewłaściwe podłączenie urządzenia może
spowodować obrażenia osób lub zwierząt lub szkody
materialne.
Zabudowa
W celu zagwarantowania poprawnego działania
urządzenia koniecznym jest, aby mebel posiadał
odpowiednie parametry:
panele przylegające do piekarnika powinny być
wykonane z materiałów odpornych na ciepło;
w przypadku mebli z okładziną z forniru, użyty klej
musi być odporny na temperaturę 100°C;
dla zabudowy piekarnika, zarówno w przypadku
zabudowy szeregowej pod blatem ( patrz
rysunek ), jak i w słupkowej , mebel powinien
posiadać następujące wymiary:
* Tylko dla modeli ze stali nierdzewnej
! Po zabudowaniu piekarnika należy upewnić się, czy
uniemożliwiony jest kontakt z jego częściami
elektrycznymi.
Informacje dotyczące zużycia prądu wskazane na
tabliczce znamionowej oparte są na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
Aby zapewnić odpowiedni dopływ powietrza, należy
usunąć tylną ściankę komory. Najlepiej zainstalować
piekarnik w taki sposób, aby opierał się on na dwóch
drewnianych listwach lub na blacie z otworem co
najmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Wyśrodkowanie i zamocowanie
Aby przymocować urządzenie do mebla:
otworzyć całkowicie drzwiczki piekarnika;
wyjąć 2 zatyczki gumowe, które zakrywają otwory
mocowania w ramie obwodowej;
zamocować piekarnik do mebla przy użyciu 2 śrub
do drewna;
założyć z powrotem zatyczki gumowe.
! Wszystkie części, które mają zapewnić
bezpieczeństwo powinny być zamocowane w taki
sposób, aby nie można ich było usunąć bez użycia
narzędzia.
560 mm.
45 mm.
Instalacja
590 mm.
595 mm.
22,5 mm.*
20,5 mm.
550 mm.
570 mm.
20 mm.
575-585 mm.
45 mm.
560 mm.
550 mm.
min.
PL
63
Podłączenie do sieci elektrycznej
! Piekarniki wyposażone w trójbiegunowy przewód
zasilający dostosowane są do funkcjonowania na
prąd zmienny, przy napięciu i częstotliwości
wskazanych na tabliczce znamionowej umieszczonej
na urządzeniu (patrz poniżej ).
Montaż przewodu zasilającego
1. Otworzyć skrzynkę
zaciskową, podważając
śrubokrętem boczne
zatrzaski pokrywy:
pociągnąć i otworzyć
pokrywę (patrz rysunek);
2. Odkręcić śrubę
zaciskającą kabel i
wyciągnąć ją
podważając
śrubokrętem (patrz
rysunek ).
3. Wyjąć śrubki ze
styków L-N-
, a
następnie umocować
poszczególne przewody
pod łbami śrub zgodnie
z odpowiednimi
kolorami: Niebieski (N),
Brązowy (L), Żółto-
Zielony (
).
Podłączenie przewodu zasilającego do sieci
Zamocować na przewodzie znormalizowaną wtyczkę
do obciążeń wskazanych na tabliczce znamionowej
(patrz obok).
W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiędzy
urządzeniem a siecią wyłącznika wielobiegunowego
z otwarciem minimalnym pomiędzy stykami 3 mm
przeznaczonego do obciążeń i odpowiadającego
obowiązującym normom (przewód uziemienia nie
powinien być przerywany przez wyłącznik). Przewód
zasilania powinien być umieszczony tak, aby w
żadnym punkcie nie był narażony na temperaturę
otoczenia przekraczającą 50° C (np. tylna ścianka
piekarnika).
! Osoba instalująca urządzenie jest odpowiedzialna
za jego właściwe podłączenie do prądu i zachowanie
norm bezpieczeństwa.
Przed podłączeniem urządzenia należy upewnić się,
czy:
gniazdko ma właściwe uziemienie i odpowiada
obowiązującym przepisom;
gniazdko jest w stanie wytrzymać obciążenie
maksymalnej mocy urządzenia wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poniżej);
napięcie zasilania odpowiada wartościom podanym
na tabliczce znamionowej (patrz poniżej );
gniazdko jest kompatybilne z wtyczką urządzenia.
W przeciwnym wypadku wymienić gniazdko lub
wtyczkę; nie stosować przedłużaczy ani
rozgałęziaczy.
! Po zainstalowaniu urządzenia przewód elektryczny
i gniazdko powinny być łatwo dostępne.
! Kabel nie powinien być zginany ani ściskany.
! Przewód elektryczny musi być okresowo
sprawdzany i wymieniany jedynie przez
autoryzowanych techników (patrz Serwis
Techniczny).
! Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
nieprzestrzegania powyższych zaleceń.
* Bez wyjmowanych prowadnic
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
l 58
ENERGY
LABEL*
64
PL
Opis urządzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
Ikona
CZAS
PIECZENIA
Ikona
KONIEC PIECZENIA
Ikona
MINUTNIK
Ikona
ZEGAR
URUCHOMIENIE /
ZATRZYMANIE
Ikony
REGULACJA
CZASU /
TEMPERATURA
Ikona
TEMPERATURA
Ikony
PROGRAMY
AUTOMATYCZNE/
ECO
Panel sterowania
Poziom RUSZT
Poziom
BLACHA
UNIWERSALNA
PROWADNICE
boczne
poziom 5
poziom 4
poziom 3
poziom 2
poziom 1
PL
65
! Podczas pierwszego uruchomienia należy włączyć
pusty piekarnik na przynajmniej jedną godzinę, z
termostatem ustawionym na maksimum i
zamkniętymi drzwiczkami. Następnie wyłączyć,
otworzyć drzwiczki piekarnika i wywietrzyć
pomieszczenie. Zapach, jaki się wytworzy jest
skutkiem parowania substancji stosowanych w celu
zabezpieczenia piekarnika.
! Dla szybkiego przesuwania przytrzymać wciśnięte
przyciski + e -.
! Każde ustawienie jest zapisane automatycznie po
10 sekundach.
! Niemożliwa jest obsługa przycisków dotykowych w
rękawiczkach.
Niektóre modele są wyposażone w system
zawiasów, dzięki któremu drzwiczek powoli
zamykają się same, bez potrzeby towarzyszenia im
dłonią podczas zamykania. W celu prawidłowego
użycia, przed zamknięciem:
całkowicie otworzyć drzwiczki.
unikać ręcznego wymuszania zamknięcia.
Blokada elementów sterujących
! Elementy sterujące można zablokować przy
wyłączonym piekarniku, podczas pieczenia, po jego
zakończeniu i podczas programowania.
Aby zablokować elementy sterujące piekarnikiem,
należy wcisnąć przycisk
na co najmniej 2
sekundy. Następnie słychać sygnał akustyczny, a na
wyświetlaczu TEMPERATURY pokazuje się symbol
kluczyka „O—n”. Zapalona ikona
oznacza, że
blokada jest włączona.
Aby odblokować, należy ponownie nacisnąć na 2
sekundy przycisk
.
Ustawianie zegara
! Zegar może zostać ustawiony tylko przy
wyłączonym piekarniku. Jeśli piekarnik znajduje się
w trybie standby, pierwsze naciśnięcie przycisku
powoduje wyświetlenie bieżącej godziny. Nacisnąć
ponownie przycisk, aby ustawić godzinę.
Po podłączeniu do sieci elektrycznej lub po
chwilowym braku zasilania, przycisk
i cyfry na
wyświetlaczu CZASY migają przez 10 sekund.
W celu ustawienia zegara:
1. Nacisnąć przycisk
.
2. Ustawić godzinę za pomocą przycisków + i -.
3. Po ustawieniu godziny ponownie nacisnąć klawisz
.
4. powtórzyć opisane powyżej czynności dla
ustawienia minut.
W przypadku przerwy w dostawie zasilania
konieczne jest ponowne ustawienie zegara. Migająca
na wyświetlaczu ikona
sygnalizuje, że zegar nie
jest prawidłowo ustawiony.
Ustawianie minutnika
! Minutnik można ustawić niezależnie od tego, czy
piekarnik jest wyłączony, czy też włączony. Nie
kontroluje on włączenia ani wyłączenia piekarnika.
Po upływie zadanego czasu minutnik wydaje sygnał
dźwiękowy, który milknie po 30 sekundach lub po
wciśnięciu któregokolwiek z aktywnych przycisków.
W celu ustawienia minutnika:
1. Nacisnąć klawisz
.
2.
Ustawić żądany czas przy użyciu przycisków + i -.
3. Po dokonaniu ustawień, należy ponownie nacisnąć
klawisz
.
Zapalona ikona
sygnalizuje, że minutnik jest
włączony.
Aby anulować ustawienia minutnika, należy nacisnąć
przycisk
i przy użyciu przycisków + i - ustawić
czas na 00:00. Nacisnąć ponownie przycisk
.
Zgaśnięcie ikony
sygnalizuje, że minutnik jest
wyłączony.
Włączanie piekarnika
1. Włączyć panel sterowania, naciskając przycisk
. Urządzenie wydaje potrójny, wznoszący się
sygnał dźwiękowy i zapalają się kolejno wszystkie
przyciski.
2. Wcisnąć przycisk żądanego programu pieczenia.
Na wyświetlaczu TEMPERATURA pojawia się:
- w przypadku programu ręcznego, temperatura
przypisana programowi;
- „Auto” w przypadku programu automatycznego.
na wyświetlaczu CZAS pojawia się:
- w przypadku programu ręcznego, bieżąca godzina;
- w przypadku programu automatycznego, czas
pieczenia.
3. Przycisnąć przycisk
, aby rozpocząć
pieczenie.
4. Piekarnik wchodzi w fazę nagrzewania wstępnego,
wskaźniki nagrzewania wstępnego podświetlają się
stopniowo wraz ze wzrostem temperatury.
5. Sygnał dźwiękowy oraz włączenie się wszystkich
wskaźników nagrzewania wstępnego sygnalizują, że
wstępne nagrzewanie zostało zakończone. Do
piekarnika można włożyć żywność do upieczenia
6. Podczas pieczenia można zawsze:
- zmienić temperaturę naciskając przycisk
, a
następnie przyciski + i - (tylko w przypadku
programów ręcznych);
- zaprogramować czas trwania pieczenia (patrz
Programy);
Uruchomienie i
użytkowanie
66
PL
- przerwać pieczenie przez naciskając przycisk .
W takim przypadku urządzenie zapamiętuje
temperaturę ewentualnie zmienioną wcześniej (tylko
w przypadku programów ręcznych).
- wyłączyć piekarnik, wciskając przycisk
na 3
sekundy.
7. W przypadku przerwy w dostawie zasilania, jeśli
temperatura w piekarniku nie spadła zanadto,
urządzenie wyposażone jest w system ponawiający
program od miejsca jego przerwania. Natomiast
programy oczekujące na uruchomienie nie zostają
przywrócone wraz z powrotem zasilania i należy je
ponownie wprowadzić (na przykład: zaprogramowano
rozpoczęcie pieczenia na godzinę 20:30. O 19:30
dochodzi do przerwy w zasilaniu. Po przywróceniu
zasilania, należy ponownie przeprowadzić
programowanie).
! W przypadku programu BARBECUE nie jest
przewidziane wstępne nagrzewanie.
! Nigdy nie należy stawiać żadnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdyż grozi to uszkodzeniem emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na ruszcie
znajdującym się w wyposażeniu piekarnika.
Chłodzenie poprzez wentylację
W celu zmniejszenia temperatury zewnętrznej
wentylator chłodzący wytwarza strumień powietrza,
który wychodzi między panelem sterowania a
drzwiczkami piekarnika, a także w ich części dolnej.
! Po zakończeniu pieczenia wentylator pracuje
dopóki piekarnik wystarczająco się nie ochłodzi.
Oświetlenie piekarnika
Oświetlenie włącza się przy otwieraniu drzwiczek lub
z chwilą uruchomienia programu pieczenia.
W modelach wyposażonych w LED INSIDE po
rozpoczęciu pieczenia zapalają się diody led na
drzwiczkach celem lepszego oświetlenia wszystkich
poziomów pieczenia.
Przycisk
pozwala na włączenie i wyłączenie
oświetlenia w każdej chwili.
Wskaźniki ciepła szczątkowego
Urządzenie jest wyposażone we wskaźnik ciepła
szczątkowego. Przy wyłączonym piekarniku,
zapalenie się na wyświetlaczu paska “ciepła
resztkowego” sygnalizuje obecność podwyższonej
temperatury w komorze. Pojedyncze elementy paska
gasną stopniowo wraz ze spadaniem temperatury w
piekarniku.
Chowany uchwyt
Niektóre modele wyposażono w chowany uchwyt
wbudowany w drzwiczki piekarnika. Wystarczy lekko
nacisnąć, a otwarcie typu push/push ułatwi
zamykanie i otwieranie piekarnika. Po użyciu
zamyka się poprzez lekkie naciśnięcie.
Tryb DEMO
Piekarnik może pracować w trybie DEMO:
wyłączone zostają wszystkie elementy grzewcze
natomiast działają elementy sterowania.
W celu uruchomienia trybu DEMO należy wcisnąć
krótko przycisk
, następnie przyciski + i -
równocześnie przez 6 sekund, a potem wcisnąć
krótko przycisk
. Zostaje wydany sygnał
akustyczny, a wyświetlacz TEMPERATURY
pokazuje „dEon”.
Aby wyłączyć tryb DEMO, przy włączonym
piekarniku, należy nacisnąć równocześnie przycisk
i przycisk - przez 3 sekundy. Zostaje wydany
sygnał akustyczny i wyświetla się napis “dEoF”.
Przywracanie ustawień fabrycznych
Piekarnik daje możliwość przywrócenia wartości
fabrycznych, poprzez co zostają zresetowane
wszystkie ustawienia wybrane przez użytkownika
(zegar i spersonalizowane czasy pieczenia). W celu
zresetowania piekarnika należy przytrzymać
wciśnięty przez 6 sekund równocześnie przycisk
pierwszego pieczenia ręcznego w górze po lewej
stronie i przycisk
. Po przywróceniu ustawień
fabrycznych włącza się sygnał dźwiękowy. PRzy
pierwszym naciśnięciu przycisku
powraca się do
pierwszego włączenia.
Standby
Ten produkt spełnia wymogi nowej dyrektywy
wspólnotowej dotyczącej ograniczenia zużycia
energii w trybie czuwania. Jeśli przez 30 minuty nie
są wykonywane żadne czynności i nie ustawiono
żadnej blokady przycisków lub drzwiczek,
urządzenie automatycznie przechodzi w tryb
czuwania. Tryb czuwania sygnalizuje jasno świecący
„Przycisk Zegar”. Ponowne użycie urządzenia
powoduje natychmiastowy powrót systemu do trybu
aktywnego.
PL
67
! Po każdym włączeniu piekarnik proponuje pierwszy
program pieczenia ustawianego ręcznie.
Programy pieczenia ustawiane ręcznie
! Wszystkie programy mają wstępnie ustawioną
temperaturę pieczenia. Można regulować ją ręcznie
ustawiając, wedle uznania, między 30°C a 250°C
(300°C dla programu BARBECUE). Ewentualne
zmiany temperatury zostaną zapisane i ponownie
zaproponowane przy następnym korzystaniu z
danego programu. Jeśli wybrana temperatura jest
niższa od wewnętrznej temperatury piekarnika, na
wyświetlaczu TEMPERATURA pojawi się napis “Hot”.
Mimo tego można rozpocząć pieczenie.
Program WIELOPOZIOMOWY
Uruchamiają się wszystkie elementy grzejne i
zaczyna pracować wentylator. Ponieważ temperatura
jest stała w całym piekarniku, powietrze piecze i
rumieni żywność w sposób równomierny.
Jednocześnie można używać maksymalnie dwóch
półek.
Program BARBECUE
Włącza się grzejnik górny oraz rożen (jeśli jest).
Wysoka temperatura jest skierowana na grill i
zalecana dla potraw wymagających wysokiej
temperatury na powierzchni. Podczas pieczenia
należy zamykać drzwiczki piekarnika (zob.
„Praktyczne porady dotyczące pieczenia”).
Program ZAPIEKANKA
Włącza się górny element grzejny i w jednej z faz
cyklu również obwodowy element grzejny, uruchamia
się wentylator oraz rożen (jeśli jest w danym
modelu). Łączy wymuszoną cyrkulację powietrza
wewnątrz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiększając moc penetracji cieplnej. Podczas
pieczenia należy zamykać drzwiczki piekarnika (zob.
„Praktyczne porady dotyczące pieczenia”).
Programy NISKA TEMPERATURA
Ten tryb pieczenia umozliwia wyrastanie ciast,
rozmrazanie, przygotowywanie jogurtów, szybsze lub
wolniejsze podgrzewanie. Mozliwe do ustawienia
temperatury to: 40, 65, 90 °C.
Program PIZZA
Włączają się górny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia się wentylator. Ta kombinacja umożliwia
szybkie nagrzewanie piekarnika. W przypadku
zastosowania więcej niż jednego poziomu
równocześnie w połowie pieczenia należy zamienić
je miejscami.
Program WYPIEK CIAST
Włącza się tylny element grzejny oraz zaczyna
pracować wentylator, zapewniając delikatne i
równomierne ciepło wewnątrz piekarnika. Jest to
program wskazany do przygotowywania potraw
delikatnych (np. ciast wymagających fazy
wyrastania).
Program ECO
Włącza się element grzejny tylny oraz wentylator,
gwarantując delikatny i równomierny przepływ ciepła
wewnątrz piekarnika.Program o zmniejszonym
zużyciu energii przeznaczony jest do pieczenia
niewielkich porcji, odpowiedni do podgrzania potraw
oraz do dokończenia pieczenia.
Rożen*
W celu uruchomienia
rożna (zob. rysunek)
należy:
1. umieścić blachę
uniwersalną na
poziomie 1;
2. umieścić uchwyt
rożna na poziomie 3, a
następnie umieścić
rożen w odpowiednim
otworze znajdującym się w tylnej ścianie piekarnika;
3. uruchomić rożen wybierając programy
lub
;
! Kiedy program
jest uruchomiony, otwarcie
drzwiczek powoduje zatrzymanie rożna.
Programy pieczenia ustawiane
automatycznie
! Temperatura i czas trwania pieczenia są
wstępnie ustawione w systemie C.O.P.®
(Zaprogramowane Optymalne Pieczenie), który
automatycznie gwarantuje doskonałe rezultaty. Kiedy
potrawa jest upieczona, pieczenie zostaje
automatycznie przerwane, o czym informuje
odpowiedni sygnał dźwiękowy. Potrawy
przeznaczone do pieczenia można wkładać do
zimengo lub gorącego piekarnika. Możliwe jest
dostosowanie czasu trwania pieczenia do własnych
upodobań i zmienienie go o ±5/20 minut w zależności
od wybranego programu. Jeśli zmiana temperatury
zostanie przeprowadzona przed uruchomieniem
programu, zostanie ona zapisana i ponownie
Programy
* Tylko w niektórych modelach.
68
PL
zaproponowana przy następnym korzystaniu z
danego programu. Jeśli temperatura wewnątrz
piekarnika jest wyższa do temperatury
zaproponowanej dla wybranego programu, na
wyświetlaczu TEMPERATURA pojawi się napis “Hot”,
a rozpoczęcie pieczenia nie będzie możliwe; należy
odczekać aż piekarnik ochłodzi się.
! Po zakończeniu fazy pieczenia, piec wydaje sygnał
dźwiękowy.
! Prosimy nie otwierać drzwiczek piekarnika, aby
uniknąć nieprawidłowości w pomiarze czasu i
temperatury pieczenia.
Program WOŁOWINA
Tę funkcję należy wykorzystywać do pieczenia
cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny. Włożyć produkt do
zimnego piekarnika. Ewentualnie można je też
wkładać do nagrzanego piekarnika.
Program FILET RYBNY
Funkcja ta jest odpowiednia do pieczenia małych i
średnich filetów. Wkładać rybę do zimnego
piekarnika.
Program CHLEB
Wykorzystywać tę funkcję do pieczenia chleba. Dla
uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dokładne stosowanie się do poniższych wskazówek:
postępować zgodnie z przepisem;
nie przekraczać maksymalnego ciężaru ciasta
na brytfannie;
pamiętać o wlaniu 50 g (0,5 dl) zimnej wody
na brytfannę na poziomie 5 ;
ciasto powinno wyrastać w temperaturze
pokojowej przez 1 godzinę lub 1,5 godziny, w
zależności od temperatury otoczenia, praktycznie
aż do podwojenia swojej objętości.
Przepis na CHLEB :
1 brytfanna na maks. 1000 g ciasta, niska półka
2 brytfanny o maks. wadze 1000 g, niska i środkowa
półka
Przepis na 1000 g ciasta : 600 g mąki, 360 g wody,
11 g soli, 25 g świeżych drożdży (lub 2 torebki
drożdży w proszku)
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z solą w dużym naczyniu.
Rozpuścić drożdże w lekko ciepłej wodzie (około
35 stopni).
Zrobić dołek w mące.
Wlać drożdże rozprowadzone w wodzie.
Wyrabiać aż do uzyskania jednorodnego, lekko
kleistego ciasta, ugniatając je dłonią i zagniatając
przez 10 minut.
Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć
przeźroczystą folią po to aby powierzchnia ciasta
nie wyschła. Włożyć miskę do piekarnika
włączonego ręcznie na NISKA TEMPERATURA -
40°C i pozostawić do wyrośnięcia na około 1
godzinę (ciasto powinno powiększyć się
dwukrotnie).
Podzielić kulę na kilka bochenków.
Umieścić je na brytfannie wyłożonej papierem do
pieczenia.
Oprószyć bochenki mąką.
Wykonać nacięcia na bochenkach.
Włożyć produkt do zimnego piekarnika.
Włączyć pieczenie
CHLEB
Po zakończeniu pieczenia pozostawić bochenki na
ruszcie aż do ich całkowitego wystygnięcia.
Program CIASTA
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast, zarówno
na bazie drożdży naturalnych, jak i proszku do
pieczenia oraz bez tych składników. Wkładać
produkty do zimnego piekarnika. Ewentualnie można
je też wkładać do nagrzanego piekarnika.
Program TARTY
Ta funkcja jest idealna dla wszystkich przepisów na
tarty (które zwykle wymagają dobrego upieczenia od
spodu). Włożyć produkt do zimnego piekarnika.
Ewentualnie można je też wkładać do nagrzanego
piekarnika.
PL
69
Programowanie pieczenia
! Programowanie jest możliwe jest dopiero po
dokonaniu wyboru programu pieczenia.
! Po wybraniu programu pieczenia, przycisk
jest
aktywny i możliwe jest ustawienie czasu trwania
pieczenia. Po ustawieniu czasu trwania, przycisk
uaktywnia się i można zaprogramować pieczenie
opóźnione.
Programowanie czasu trwania pieczenia
1. Przycisnąć przycisk
; przycisk i numerki na
wyświetlaczu CZASY będą migać.
2. Ustawić żądany czas trwania pieczenia za
pomocą przycisków + i -.
3. Po dokonaniu ustawień, należy ponownie nacisnąć
klawisz
.
4. Przycisnąć przycisk
, aby rozpocząć
pieczenie.
5. Po upływie zadanego czasu na wyświetlaczu
TEMPERATURA pojawia się napis „END|” i wydany
zostaje sygnał akustyczny.
Przykład: jest 9.00, a czas pieczenia zostaje
zaprogramowany na 1 godzinę 15 minut. Program
wyłączy się automatycznie o 10.15.
Programowanie pieczenia z opóźnieniem
czasowym.
! Zaprogramowanie końca pieczenia jest możliwe
dopiero po ustawieniu czasu pieczenia.
! Dla jak najlepszego wykorzystywania funkcji
programowania opóźnionego, niezbędne jest, aby
zegar był prawidłowo ustawiony.
1. Nacisnąć przycisk
, a następnie wykonać całą
procedurę od punktu 1 do 3 opisaną dla czasu
trwania pieczenia.
2. Następnie wcisnąć przycisk
i ustawić godzinę
zakończenia pieczenia przy użyciu przycisków + i -.
3. Po ustawieniu dokładnej godziny zakończenia
pieczenia ponownie nacisnąć klawisz
.
4. Przycisnąć przycisk
, aby aktywować
ustawienia.
Przyciski
i migają na zmianę, sygnalizując,
że przeprowadzono programowanie; podczas
oczekiwania na start pieczenia, wyświetlacz CZASU
wyświetla na zmianę czas trwania pieczenia oraz
godzinę zakończenia pieczenia.
5. Po zakończeniu pieczenia, na wyświetlaczu
TEMPERATURA pojawia się napis „END” i rozlega
się sygnał dźwiękowy.
Przykład: jest 9.00, czas pieczenia zostaje
zaprogramowany na 1 godzinę 15 minut, a godzina
12:30 jako godzina zakończenia pieczenia.
Program włączy się automatycznie o 11.15..
Aby anulować ustawiony program, należy nacisnąć
przycisk
.
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie używać
pozycji 1 i 5: są wystawione na bezpośrednie
działanie gorącego powietrza, co może spowodować
przypalenie delikatnych potraw.
! Przy programach BARBECUE i ZAPIEKANKA,
szczególnie jeśli są one wykonywane z rożnem,
ustawić blachę na poziomie 1, aby zebrać
pozostałości po pieczeniu (sosy i/lub tłuszcze).
WIELOPOZIOMOWE
Używać poziomów 2 i 4, wykorzystując poziom 2
do potraw, które wymagają wyższej temperatury.
Blachę umieścić na dole, a ruszt na górze.
BARBECUE
Włożyć ruszt na poziom 3 lub 4, umieszczając
potrawę na środku rusztu.
Zaleca się nastawienie maksymalnej temperatury.
Nie należy się niepokoić, jeśli górny grzejnik nie
będzie stale włączony: jego działanie kontroluje
termostat.
PIZZA
Użyć lekkiej blachy aluminiowej, stawiając ją na
ruszcie znajdującym się w wyposażeniu
piekarnika.
Zastosowanie blachy uniwersalnej powoduje
wydłużenie czasu pieczenia, przez co trudno jest
przygotować chrupiącą pizzę.
W przypadku pizzy z dużą ilością dodatków
zaleca się dodanie mozzarelli dopiero w połowie
pieczenia.
70
PL
Programy Potrawy Waga
(Kg)
prowadnice
standardowe
prowadnice
przesuwne
Wielopoziomowy*
1+1
1
1
1
2i4
2i4
2i4
1i2/3
2
1 lub 2
2
2i4
1i3
1i3
1i3
1i3
1i3
1
1
1
1i3
1i3
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
220-230
180
170
200-210
190-200
180
190-200
190
190
210
200
20-25
30-35
20-30
65-75
45-50
30-35
35-40
20-25
10-20
20-25
25-35
Barbecue*
1
0,7
0,7
0,7
0,5
0,8
0,7
4 lub 5 szt.
4 lub 6 szt.
1
1
4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
-
-
3
3
3
3
2 lub 3
3
3
3
3
-
-
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
300
300
300
300
300
300
300
300
300
300
300
10-20
10-15
10-15
10-15
15-20
10-20
10-20
10-12
3-5
70-80
70-80
Zapiekanka*
1,5
1
1,5
1,5
1
1
1
2
2
-
-
2
2
2
2
2
-
-
2
2
2
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
210
200
210
210
210
210
210
55-60
30-35
70-80
60-70
60-75
70-80
40-45
-
-
-
2
2
2
1
1
1
nie
nie
nie
40
65
90
-
8-12 ore
90-180
Pizza*
Pizza 0,5
0,5
2
2
1
1
tak
tak
220
200
15-20
20-25
Wypieki
cukiernicze*
0,5
1
0,7
0,7
0,6
0,7
0,7
0,8
0,5
0,5
2 lub 3
2 lub 3
2 lub 3
2i4
2 lub 3
1i3
1i3
2
1i3
2
1 lub 2
1 lub 2
1 lub 2
1i3
1 lub 2
1i2
1i2
1
1i2
1
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
180
180
180
180-190
160-170
180-190
180
200
90
210
25-35
40-50
45-55
20-25
35-40
20-30
20-25
30-35
180
0,5 1 i 3 1 i 2 tak
tak
tak
tak
90 180
20-25
0,5
0,7
0,6
0,7
0,5
2 lub 3
2i4
2 lub 3
1i3
2
1 lub 2
1i3
1 lub 2
1i2
1
tak
tak
tak
tak
tak
200
200
180
200
200
30-40
20-25
35-40
20-25
20-30
Pieczenie ustawiane automatycznie**
Pieczenie 1 2 lub 3 2 nie
Filet rybny
0,4-0,5
0,4-0,5
0,4-0,5
2 lub 3
2 lub 3
2 lub 3
2
2
2
nie
nie
nie
Chleb***
Chleb (patrz przepis)
1 1 lub 2 1 nie
Ciasta
Ciasta
1 2 lub 3 2 nie
Ciasta kruche
Ciasta kruche
0,5 2 lub 3 2 nie
Tabela pieczenia
Niska
temperatura*
Poziomy
Zalecana
temperatura
(°C
)
Czas
pieczenia
(min)
ECO*
0,5 2 o 3 1 o 2 200 20-25
0,5 2 o 3 1 o 2 200 20-25
0,5 2 o 3 1 o 2 200 20-25
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
50 0,5
PL
71
Zalecenia i środki ostrożności
! Urządzenie zostało zaprojektowane i
wyprodukowane zgodnie z międzynarodowymi
przepisami bezpieczeństwa. Poniższe ostrzeżenia
mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa
użytkowania, dlatego też należy je uważnie
przeczytać.
Bezpieczeństwo ogólne
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowań domowych.
Nie należy instalować urządzenia poza domem,
nawet, jeśli miejsce to jest chronione daszkiem,
gdyż wystawienie urządzenia na działanie
deszczu i burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosząc urządzenie należy zawsze korzystać
z odpowiednich uchwytów umocowanych po
bokach piekarnika.
Nie dotykać urządzenia, jeśli jest się na boso ani
też mokrymi lub wilgotnymi rękami lub stopami.
Urządzenie powinno być używane do celów
kulinarnych wyłącznie przez osoby dorosłe i
zgodnie z niniejszymi instrukcjami.
Wykorzystywanie go do innych celów (np. do
ogrzewania pomieszczeń) uznaje się za
niewłaściwe, a tym samym niebezpieczne.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
ewentualne szkody poniesione w wyniku
niewłaściwego, błędnego lub nierozsądnego
użytkowania.
Podczas użytkowania urządzenia grzejniki i
niektóre części drzwiczek piekarnika stają się
bardzo gorące. Nie wolno ich dotykać, a
dzieci należy trzymać z dala od urządzenia.
Uważać, aby kable zasilające innych urządzeń
AGD nie dotykały rozgrzanych części piekarnika.
Nie zatykać otworów wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Przy otwieraniu drzwiczek należy trzymać za
środkową część uchwytu: po bokach może być
gorący.
Do wstawiania i wyjmowania naczyń z piekarnika
używać zawsze rękawic ochronnych.
Nie przykrywać dna piekarnika folią aluminiową.
Nie wkładać do piekarnika materiałów
łatwopalnych: jeśli urządzenie zostanie przez
nieuwagę uruchomione, mogłyby one się zapalić.
Nie należy wyjmować wtyczki z gniazdka ciągnąc
za kabel: zaleca się trzymanie za wtyczkę.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub
konserwacji odłączyć najpierw wtyczkę od sieci
elektrycznej.
W razie uszkodzenia w żadnym wypadku nie
ingerować w wewnętrzne mechanizmy urządzenia
i nie próbować go samodzielnie naprawiać. Należy
skontaktować się z Serwisem (patrz Serwis
Techniczny).
Nie stawiać przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Dopilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Urządzenie to nie jest przystosowane do obsługi
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, zmysłowych bądź
umysłowych, przez osoby bez doświadczenia lub
bez znajomości urządzenia - chyba że pod
nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich
bezpieczeństwo -, jak również przez osoby, które
nie otrzymały instrukcji wstępnych na temat
eksploatacji urządzenia.
Utylizacja
Utylizacja materiałów opakowaniowych:
zastosować się do obowiązujących norm
lokalnych, dzięki czemu opakowania będzie
można ponownie wykorzystać.
Dyrektywa wspólnotowa 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, że sprzęt gospodarstwa
domowego nie powinien być usuwany jako
nieposortowane odpady komunalne. Zużyte
urządzenia powinny być zbierane oddzielnie w
celu optymalizacji stopnia odzysku i recyrkulacji
ich materiałów składowych oraz aby zapobiec
potencjalnym szkodom dla zdrowia i środowiska.
Symbol przekreślonego kosza na śmieci jest
umieszczony na wszystkich produktach, aby
przypominać o obowiązku selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bliższych informacji na temat
prawidłowego złomowania elektrycznych urządzeń
gospodarstwa domowego, ich właściciele mogą
się zwracać do właściwych służb publicznych lub
do sprzedawców tych urządzeń.
Oszczędność i ochrona środowiska
Uruchamiając piekarnik w różnych godzinach
począwszy od późnego popołudnia do pierwszych
godzin porannych. Opcje programowania, w
szczególności tryb „opóźnione pieczenie” ( patrz
Programy ) i „opóźnione czyszczenie
automatyczne” ( patrz Konserwacja i utrzymanie ),
pomagają zorganizować w ten sposób pracę
piekarnika.
Przy programach BARBECUE i ZAPIEKANKA zaleca się
pieczenie przy zamkniętych drzwiczkach: w celu zarówno
uzyskania lepszych wyników, jak i znacznej oszczędności
energii (ok. 10%).
Dopilnować, aby uszczelki były w pełni sprawne i
czyste, dzięki czemu będą dobrze przylegały do
drzwiczek i zapobiegną niepotrzebnym stratom
ciepła.
! Ten produkt spełnia wymogi dyrektywy
wspólnotowej dotyczącej ograniczenia zużycia
energii w trybie czuwania.
72
PL
Odłączanie od prądu
Przed przystąpieniem do prac konserwacyjnych,
należy odłączyć urządzenie od sieci zasilania
elektrycznego.
Czyszczenie urządzenia
Lekkie różnice koloru przedniej strony piekarnika
są spowodowane zastosowaniem różnego rodzaju
materiałów: szkła, plastiku lub metalu.
Ewentualne cienie na szybce drzwiczek, podobne
do prążków, są spowodowane odbiciem światła
żarówki piekarnika.
W bardzo wysokich temperaturach emalia zostaje
wypalona. Podczas tego procesu może dojść do
zmian chromatycznych. Jest to normalne
zjawisko, nie mające wpływu na działanie
piekarnika. Krawędzie cienkich blach nie mogą
być całkowicie pokryte emalią i dlatego mogą
wyglądać jak w stanie surowym. Nie ingeruje to w
żaden sposób w zabezpieczenie antykorozyjne.
Części zewnętrzne emaliowane lub ze stali inox
oraz uszczelki gumowe mogą być czyszczone
przy pomocy gąbki nasączonej letnią wodą i
neutralnym mydłem. Jeśli plamy trudno usunąć,
zastosować specjalne produkty do czyszczenia.
Po zakończeniu czyszczenia zaleca się dokładne
spłukanie wodą i wysuszenie. Nie używać
proszków ściernych ani substancji korodujących.
Wnętrze piekarnika powinno być czyszczone po
każdym użyciu, gdy jest jeszcze letnie. Użyć
ciepłej wody i środka czyszczącego, spłukać i
wytrzeć miękką ściereczką. Unikać środków
ściernych.
Akcesoria można myć jak zwykłe naczynia, także w
zmywarce, z wyjątkiem prowadnic przesuwnych.
Zaleca się nie spryskiwać bezpośrednio panelu
sterowania środkami czyszczącymi, lecz myć go
nasączoną nimi gąbką
! Nigdy nie stosować oczyszczaczy parowych lub
ciśnieniowych do czyszczenia urządzenia.
Czyszczenie drzwiczek
! W modelach wyposażonych w LED INSIDE
demontaż drzwi nie jest możliwy.
Szybę drzwiczek wyczyścić przy użyciu gąbki i
środków nierysujących, a następnie wytrzeć miękką
ściereczką; nie używać szorstkich materiałów
ścierających czy ostrych, metalowych skrobaków,
które mogą porysować powierzchnię i doprowadzić
do pęknięcia szyby.
Aby dokładniej wyczyścić piekarnik, można
zdemontować drzwiczki:
1. całkowicie otworzyć drzwiczki (zob. rysunek);
2. przy użyciu śrubokręta podważyć i przekręcić
dźwignie F umieszczone na obu zawiasach (zob.
rysunek);
3. chwycić drzwiczki za obie
zewnętrzne krawędzie,
przymykając je powoli, lecz nie
całkowicie. Następnie pociągnąć
drzwiczki do siebie i wyjąć je z
zawiasów (patrz rysunek).
Zamontować ponownie drzwiczki
wykonując czynności w odwrotnej
kolejności.
Sprawdzanie uszczelek
Co pewien czas należy sprawdzać stan uszczelek
wokół drzwiczek piekarnika. Gdyby okazało się, ze
uszczelka jest uszkodzona należy zwrócić się do
najbliższego punktu serwisowego ( patrz Serwis
Techniczny ). Zaleca się nie używać piekarnika do
czasu wykonania naprawy.
Wymiana żarówki
Aby wymienić żarówkę oświetlającą piekarnik:
1. Odkręcić
szklaną pokrywę
obudowy żarówki.
2. Wyjąć żarówkę
i wymienić ją na
podobną: żarówka
halogenowa,
napięcie 230 V,
moc 25 W, gwint
G 9.
3. Ponownie
założyć szklaną osłonę (patrz rysunek).
! Nie dotykać palcami bańki żarówki.
Montaż zestawu prowadnic ślizgowych
Aby zamontować
prowadnice ślizgowe:
1. Zdjąć obie ramy,
wyjmując je z rozpórek
A ( patrz rysunek ).
Konserwacja i utrzymanie
A
F
PL
73
2. Wybrać poziom, na
którym zostanie
umieszczona
prowadnica ślizgowa.
Zwracając uwagę na
kierunek wyciągania
prowadnic, należy
umieścić na ramie
najpierw wpust B, a
następnie wpust C.
3. Zamocować obie
ramy wraz z
zamontowanymi
prowadnicami w
odpowiednich otworach
znajdujących się na
ściankach piekarnika
(patrz rysunek) .
Otwory dla lewej ramy
znajdują się na górze,
natomiast dla prawej na dole.
4. Na końcu należy wczepić ramy do rozpórek A.
! Prowadnic ślizgowych nie należy wkładać na
poziomie 5.
Boczne panele katalityczne i panel tylny*
Są to panele pokryte specjalną emalią, absorbującą
tłuszcz, który się wytwarza podczas pieczenia.
Emalia ta jest na tyle wytrzymała, że przesuwanie
różnych akcesoriów (ruszty, brytfanny, itp.) nie
powoduje jej uszkodzenia. Nie należy się martwić
małymi białymi śladami, które pojawiają się na jej
powierzchni.
Należy jednakże unikać:
- skrobania emalii ostrymi przedmiotami (na przykład
nożem);
- stosowania środków czyszczących lub ściernych.
D
B
C
Prowadnica
lewa
Prowadnica
prawa
Kierunek
wyciągania
* Tylko w niektórych modelach.
74
PL
Nieprawidłowości w działaniu i
sposoby ich usuwania
Usterka
Poziomy 1 i 5: gorące powietrze
dociera do nich bezpośrednio,
co może spowodować
przypalenie delikatnych potraw.
Zaleca się obrócenie brytfann
w połowie pieczenia.
PL
75
Uwaga:
Urządzenie wyposażone jest w system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych usterek. Usterki
sygnalizowane są na wyświetlaczu poprzez komunikaty typu: “F --”, po których następuje seria cyfr.
W takich przypadkach konieczna jest interwencja serwisu technicznego.
Przed zwróceniem się do Serwisu Technicznego:
Sprawdzić, czy usterki nie można rozwiązać samodzielnie ;
Ponownie uruchomić program, aby przekonać się, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli tak się nie stało, należy skontaktować się z Autoryzowanym Serwisem Technicznym.
! Należy zwracać się wyłącznie do autoryzowanych techników.
Podać:
Rodzaj usterki;
komunikat widoczny na wyświetlaczu TEMPERATURA
Model urządzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej umieszczonej na urządzeniu.
Serwis Techniczny
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Whirlpool FK 103E.20 X/HA instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla