electrolux
15
W tym ustawieniu ciepło dochodzi
zarówno z grzałki dolnej jak i górnej.
Pozwala to na pieczenie na jednym
poziomie i jest szczególnie polecane
do dań, które nie wymagają
szczególnego przyrumienienia od
spodu, np. rożków lub tart.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone
mięsa, które wymagają ekstra
przyrumienienia od góry, również dobrze
pieką się w piekarniku konwencjonalnym.
Obsługa piekarnika
konwencjonalnego
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na żądaną funkcję .
2. Ustawić pokrętło termostatu na
żądaną temperaturę.
Grillowanie termiczne
Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika oraz ustawić termostat
na wymaganą temperaturę.
Ta funkcja oferuje możliwość
alternatywnego pieczenia potraw
zwyczajowo przygotowywanych na
konwencjonalnym grillu. Grzałka grilla i
wentylator pracują naprzemiennie,
stwarzając obieg gorącego powietrza
wokół potraw.
Przy używaniu tej funkcji należy nastawić
temperaturę maksymalną na 200°C.
Porady i wskazówki
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w
średniej temperaturze (między 150 i
200°C) i dlatego konieczne jest
rozgrzanie piekarnika przez ok. 10 min.
Drzwiczek piekarnika nie należy
otwierać przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone
w formie lub w blasze przez 2/3 całego
wymaganego czasu pieczenia, a
następnie odpowiednio przybrane przed
całkowitym upieczeniem. Dalszy czas
pieczenia zależy od rodzaju przybrania
lub nadzienia. Ciasta biszkoptowe
muszą z trudem oddzielać się od łyżki.
Czas pieczenia byłby za bardzo
wydłużony, jeśli byłoby za bardzo
wodniste.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie
blachy z ciastem lub herbatnikami
jednocześnie, należy zostawić jedną
półkę wolną między blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie
blachy z ciastem lub herbatnikami
jednocześnie, należy zamienić półki
blach, a także odwrócić blachy, po
upływie ok. 2/3 czasu pieczenia.
Pieczenie:
Nie piec mięs mniejszych niż 1 kg.
Mniejsze mięsa mogą wyschnąć
podczas pieczenia. Ciemne mięso, które
musi być dobrze wypieczone z
zewnątrz, a średnio lub lekko
wypieczone wewnątrz, powinno być
pieczone w wyższej temperaturze
(200°C-250°C).
Białe mięso, drób i ryby, z drugiej
strony, wymagają niższej temperatury
(150°C-175°C). Składniki sosów powinny
być dodawane do brytfanny na początku,
jeśli czas pieczenia jest krótki. W
przeciwnym razie należy dodać je w
ostatniej półgodzinie.
Można przeprowadzić test łyżką, aby
sprawdzić, czy mięso się upiekło: jeśli
nie można go wgnieść, mięso jest
upieczone. Rostbefy i filety, które mają
pozostać różowe w środku, muszą być
pieczone w wyższej temperaturze przez
krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone
bezpośrednio na półce piekarnika, na
półkę poniżej włożyć tacę na skapujący
sos.
Pozostawić mięso, aby doszło przez
ostatnie 15 minut, tak, aby soki nie
wyciekły.
Aby zmniejszyć ilość dymu w
piekarniku, zaleca się dodanie niewielkiej
ilości wody do brytfanki. Aby zapobiec
tworzeniu się kondensacji, dodawać
wodę kilka razy.