Hotpoint Ariston OS 89D IX/HA instrukcja

Typ
instrukcja
OS 89D IX/HA
OS 99D C IX/HA
OS 997D C IX/HA
OS 992D C IX/HA
Spis treci
Instalacja, 47-48
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Dane techniczne
Opis urz¹dzenia, 49
Widok ogólny
Panel sterowania
Wywietlacz
Struktura piekarnika, 50
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 51-57
Ustawianie zegara
Ustawianie minutnika
ExtraLarge Space
Small Space
Main Space
Równoczesne korzystanie z komór Small Space i
Main Space
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia ExtraLarge Space
Tabela pieczenia Small Space
Tabela pieczenia Main Space
Tabela pieczenia przy równoczesnym korzystaniu z
komór Small Space i Main Space
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 58
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 59
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana ¿arówki
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
Serwis Techniczny, 60
Instrukcja obs³ugi
P IEKARNIK
PL
Nederlands,
1
Ðóññêèé, 31
Polski, 46
Deutsch,16
DE
PL
RS
NL
KZ
47
PL
Obieg powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby opiera³ siê on na dwóch
drewnianych listwach lub na desce z przewitem co
najmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Nale¿y wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po
bokach piekarnika odpowiednio do 4 otworów w
listwie okalaj¹cej, zale¿nie od gruboci cianki
mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
rysunek);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy rowek, zgodnie z
ustawieniem fabrycznym
(patrz rysunek);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi rowek (patrz rysunek).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla: nale¿y
otworzyæ drzwiczki piekarnika i wkrêciæ 4 wkrêty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie
obwodowej.
Wszystkie czêci, które stanowi¹ zabezpieczenie,
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie
mo¿na by³o ich zdj¹æ bez u¿ycia narzêdzia.
Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê, aby móc z
niej skorzystaæ w ka¿dej chwili. W razie sprzeda¿y,
odst¹pienia lub przeniesienia urz¹dzenia, nale¿y siê
upewniæ, czy instrukcja zosta³a przekazana wraz z
nim, aby nowy w³aciciel piekarnika móg³ siê
zapoznaæ z jego dzia³aniem i z dotycz¹cymi go
ostrze¿eniami.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
Elementy opakowania nie zabawkami dla dzieci i
nale¿y je usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i rodki ostro¿noci ).
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niew³aciwe pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
staæ siê przyczyn¹ wypadku z udzia³em osób lub
zwierz¹t, mo¿e równie¿ spowodowaæ zniszczenie
znajduj¹cych siê w pobli¿u przedmiotów.
Zabudowa
Aby zapewniæ prawid³owe dzia³anie urz¹dzenia,
mebel musi posiadaæ odpowiednie w³aciwoci:
cianki przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³u odpornego na ciep³o;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej kleje powinny
byæ odporne na dzia³anie temperatury 100°C;
aby zabudowaæ piekarnik, zarówno pod blatem
(patrz rysunek), jak i w pionie, mebel powinien
posiadaæ nastêpuj¹ce wymiary:
Po zabudowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy kontakt z jego czêciami elektrycznymi.
Informacje dotycz¹ce zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 mm. min.
Instalacja
560 m
m
.
45 mm.
48
PL
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane do dzia³ania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê (patrz
rysunek).
2. Zamontowaæ przewód
zasilaj¹cy: odkrêciæ
rubê zacisku kabla
oraz trzy ruby styków
L-N-
, a nastêpnie
zamocowaæ pojedyncze
przewody pod
g³owicami rub,
zachowuj¹c kolejnoæ
kolorów niebieski (N)
br¹zowy (L) ¿ó³to-
zielony
(patrz
rysunek).
3. Zamocowaæ przewód
w odpowiednim zacisku.
4. Zamkn¹æ pokrywê skrzynki zaciskowej.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci
Zainstalowaæ na przewodzie znormalizowan¹
wtyczkê przystosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika wielobiegunowego
z minimalnym otwarciem pomiêdzy stykami
wynosz¹cym 3 mm, dostosowanego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilaj¹cy powinien byæ
umieszczony tak, aby w ¿adnym punkcie jego
temperatura nie przekracza³a temperatury otoczenia
o 50° C.
Instalator odpowiada za prawid³owe wykonanie
pod³¹czenia elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia, nale¿y siê upewniæ,
czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ maksymalne
obci¹¿enie mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê w wartociach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y
wymieniæ gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êziaczy.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia kabel elektryczny i
gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien byæ pogiêty ani przygnieciony.
Przewód elektryczny musi byæ okresowo
sprawdzany i wymieniany wy³¹cznie przez
autoryzowany personel techniczny (patrz Serwis
Techniczny).
W przypadku n ieprzestrzegania tych zasa
d,
produc ent nie ponosi ¿adnej odpowiedzialnoci.
N
L
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary komory
extralarge space
szerokoæ 43,4 cm
wysokoæ 39,5 cm
êbokoæ 40,8 cm
Pojemnoæ
extralarge space
70 l
ENERGY LABEL
extralarge space
Dyrektywa 2002/40/WE na etykiecie
piekarników elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii deklaracja Klasy
konwekcja Wymuszona - funkcja
ogrzewania:
Gratin.
Wymiary main
space
szerokoæ 43,4 cm
wysokoæ 27 cm
êbokoæ 40,8 cm
Pojemnoæ main
space
48 l
ENERGY LABEL
main space
Dyrektywa 2002/40/WE na etykiecie
piekarników elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii deklaracja Klasy
konwekcja Wymuszona - funkcja
ogrzewania:
Uniwersalna.
Po³¹czenia
elektryczne
napiêcie 220-240 V~ 50 Hz
maksymalny pobór mocy 2600 W
(patrz tabliczka znamionowa)
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o
wyprodukowane zgodnie z
nastêpuj¹cymi dyrektywami unijnymi:
2006/95/EWG z dnia 12/12/06 (Niskie
napiêcie) z póniejszymi zmianami -
89/336/EWG z dnia 03/05/89
(Kompatybilnoæ
elektromagnetyczna) z póniejszymi
zmianami - 93/68/EWG z dnia
22/07/93 z póniejszymi zmianami.
2002/96/WE
49
PL
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
Wywietlacz
50
PL
Piekarnik Openspace oferuje 70l di pojemnoci oraz
mo¿liwoæ pieczenia potraw na 4 poziomach
równoczenie lub pieczenia du¿ych porcji ¿ywnoci,
które nie zmieci³yby siê w tradycyjnym piekarniku.
Dziêki ExtraLarge Space, Openspace oferuje 10
funkcji pieczenia, w tym 6 uniwersalnych, które
mo¿na stosowaæ do dowolnych potraw, oraz 4
programy automatyczne, zapewniaj¹ce doskona³e
rezultaty przy wykorzystaniu dowolnego przepisu.
Openspace oferuje ponadto najwy¿szy komfort i
dostosowanie do ró¿nych potrzeb, proponuj¹c 4
ró¿ne mo¿liwoci u¿ytkowania: jeden piec z
mo¿liwoci¹ podzia³u na komory ró¿nej wielkoci,
ka¿da z niezale¿n¹ regulacj¹ temperatury i czasu.
Struktura piekarnika
Jest to mo¿liwe dziêki termoizolacyjnemu
SEPARATROWI (DIVIDER), który pozwala podzieliæ
ca³¹ przestrzeñ ExtraLarge Space na dwie ró¿nej
wielkoci komory: Main Space i Small Space.
Komory Main i Small Space mog¹ byæ u¿ywane
równoczenie, aby przygotowaæ dwa ró¿ne produkty
w krótszym czasie, b¹d te¿ oddzielnie, co pozwala
wykorzystaæ tylko tak¹ przestrzeñ, jaka jest
potrzebna w danym momencie.
Kiedy dwie komory u¿ywane równoczenie,
mo¿na ustawiæ temperatury pieczenia w zakresie 50°
- 250° i uzyskaæ do 100° ró¿nicy pomiêdzy tymi
dwoma strefami, aby piec nawet bardzo odmienne
potrawy, unikaj¹c przy tym mieszania siê ich
zapachów i smaków.
W poni¿szej tabeli przedstawione mo¿liwe do
ustawienia wartoci temperatury. Inteligentny
W celu anulowania jakiegokolwiek ustawienia wystarczy obróciæ pokrêt³o Funkcje Spall Space lub
Main Space na pozycjê 0.
wywietlacz pomaga prawid³owo ustawiæ temperatury
w dwóch komorach.
Temperatura w pierwszej komorze
(Main lub Small Space)
Temperatura w drugiej komorze
(Small lub Main Space)
Od 40°C do 150°C Ró¿nica temperatur w stosunku do pierwszej wybranej
komory wynosi maksymalnie 50°C
Przyk³ad: Ustawiæ temperaturê w jednej komorze
na 90°C;
W drugiej komorze mo¿na ustawiæ na jedn¹ z wartoci od 40°C (90°C
-50°C) do 140°C (90°C+50°C).
Od 155°C do 200°C Ró¿nica temperatur w stosunku do pierwszej wybranej
komory wynosi maksymalnie 70°C
Przyk³ad: w jednej temperaturê w jednej komorze na 180°C;
W drugiej komorze mo¿na ustawiæ na jedn¹ z wartoci od 110°C (180°C
-70°C) do 250°C (90°C+50°C).
Od 205°C do 250°C Ró¿nica temperatur w stosunku do pierwszej wybranej
komory wynosi maksymalnie 100°C
Przyk³ad: Ustawiæ temperaturê w jednej komorze na 210°C;
W drugiej komorze mo¿na ustawiæ na jedn¹ z wartoci od 110°C (210°C
-100°C) do maksymalnie 250°C .
51
PL
Przy pierwszym w³¹czeniu nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ
urz¹dzenie, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Nigdy nie nale¿y stawiaæ ¿adnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika.
Wentylacja codz¹ca
W celu zmniejszenia temperatury zewnêtrznej
wentylator ch³odz¹cy wytwarza strumieñ powietrza,
który wychodzi miêdzy panelem kontrolnym a
drzwiczkami piekarnika.
Po zakoñczeniu pieczenia wentylator pracuje
dopóki piekarnik wystarczaj¹co siê nie och³odzi.
Ustawianie zegara
Ustawienie zegara jest mo¿liwe tylko przy
wy³¹czonym piekarniku.
1. Naciskaæ przycisk
dopóki nie zacznie
pulsowaæ pierwsza cyfra na WYWIETLACZU i
dopóki nie zgasn¹ ikony
, , ;
2. aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -;
3. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie pojawi¹ siê dwie pozosta³e
cyfry;
4. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
5. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
klawisz
.
Ustawianie minutnika
Ta funkcja nie przerywa pieczenia i dzia³a
niezale¿nie od u¿ytkowania piekarnika, umo¿liwiaj¹c
w³¹czenie sygna³u dwiêkowego po up³ywie
ustawionego czasu.
1. Naciskaæ przycisk
, dopóki nie zacznie
pulsowaæ ikona
oraz dwie cyfry na
WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
3. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
klawisz
.
Wywietlacz pokazuje, ile czasu pozosta³o do koñca
pieczenia. Po zakoñczeniu odliczania wstecznego
w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
ExtraLarge Space
Uruchomienie piekarnika
1. Wybraæ ¿¹dan¹ funkcjê pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em FUNKCJE EXTRALARGE SPACE.
W³¹czona ikona
wskazuje, ¿e zosta³a wybrana
komora ExtraLarge Space, a wiêc mo¿na
modyfikowaæ wy³¹cznie ustawienia ExtraLarge
Space.
2. Rozpoczyna siê faza nagrzewania wstêpnego
piekarnika. Mo¿na zmieniæ temperaturê obracaj¹c
pokrêt³em TEMPERATURY.
3. Sygna³ dwiêkowy informuje o zakoñczeniu
nagrzewania wstêpnego: w³o¿yæ ¿ywnoæ.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ funkcjê pieczenia, obracaj¹c pokrêt³em
FUNKCJE EXTRALARGE SPACE;
- zmieniæ temperaturê, obracaj¹c pokrêt³em
TEMPERATURA (tylko dla uniwersalnych programów
pieczenia);
- zaprogramowaæ czas trwania pieczenia (tylko dla
uniwersalnych programów pieczenia) i godzinê jego
zakoñczenia;
- przerwaæ pieczenie, obracaj¹c pokrêt³o FUNKCJE
EXTRALARGE SPACE na pozycjê 0.
5. W przypadku zaniku zasilania, jeli temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, system, w który jest
wyposa¿one urz¹dzenie, po przywróceniu zasilania
wznawia program od momentu jego przerwania.
Natomiast programy oczekuj¹ce na uruchomienie nie
w³¹czaj¹ siê samoczynnie i nale¿y je ponownie
wprowadziæ.
W konfiguracji ExtraLarge nie mo¿na korzystaæ z
Main i Small Space: pokrêt³a FUNKCJE SMALL
SPACE i MAIN SPACE wy³¹czone.
Uniwersalne funkcje pieczenia
Wszystkie funkcje maj¹ fabrycznie ustawion¹
temperaturê pieczenia. Mo¿na regulowaæ rêcznie w
zakresie pomiêdzy 40°C a 250°C.
W przypadku funkcji BARBECUE wstêpnie
ustawiona wartoæ stanowi poziom mocy wyra¿ony w
%. Tak¿e ta funkcja mo¿e byæ regulowana rêcznie.
Funkcja MULTIPIECZENIE
Uruchamiaj¹ siê wszystkie elementy grzejne i
zaczyna pracowaæ wentylator. Poniewa¿ temperatura
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
52
PL
Automatyczne funkcje pieczenia
Temperatura i czas trwania pieczenia wstêpnie
ustawione w systemie C.O.P.® (Zaprogramowane
Optymalne Pieczenie) , który automatycznie
gwarantuje doskona³e rezultaty. Kiedy potrawa jest
upieczona, pieczenie zostaje automatycznie
przerwane, o czym informuje odpowiedni sygna³.
Czas trwania pieczenia mo¿na zmieniæ o kilka minut,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w dalszej
czêci instrukcji, w opisie poszczególnych funkcji.
Funkcja MIÊSO
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia cielêciny,
wieprzowiny, jagniêciny i wo³owiny. Wk³adaæ miêso
do zimnego piekarnika. Ewentualnie mo¿na je te¿
wk³adaæ do nagrzanego piekarnika. Mo¿na zmieniæ
tylko czas trwania pieczenia o -10/+10 minut.
Funkcja CIASTA
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast. Wk³adaæ
ciasta do zimnego piekarnika. Ewentualnie mo¿na je
te¿ wk³adaæ do nagrzanego piekarnika. Mo¿na
zmieniæ tylko czas trwania pieczenia o -10/+15
minut.
Funkcja CHLEB
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia chleba.
Przepis i inne szczegó³y znajduj¹ siê w nastêpnym
rozdziale.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dok³adne stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
postêpowaæ dok³adnie wed³ug przepisu;
nie zapomnieæ o wlaniu 150 g (1,5 dl) zimnej
wody na brytfannê w pozycji 7;
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru w³o¿enia chleba do nagrzanego piekarnika,
po upieczeniu innej potrawy w wysokiej
temperaturze, na wywietlaczu pojawi siê napis
Hot, który zniknie dopiero gdy temperatura
piekarnika spadnie do 40°. Wtedy bêdzie mo¿na
w³o¿yæ chleb.
Funkcja PIZZA
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia pizzy.
Przepis i inne szczegó³y znajduj¹ siê w nastêpnym
rozdziale. Mo¿na zmieniæ tylko czas trwania
pieczenia o -5/+12 minut.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dok³adne stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
postêpowaæ dok³adnie wed³ug przepisu;
waga ciasta powinna wynosiæ od 350 g do 500 g.
lekko nat³uciæ brytfannê i blachy.
Wk³adaæ pizzê do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru w³o¿enia pizzy do nagrzanego piekarnika, po
upieczeniu innej potrawy w wysokiej temperaturze,
jest sta³a w ca³ym piekarniku, powietrze piecze i
przyrumienia ¿ywnoæ w równomierny sposób.
Jednoczenie mo¿na u¿ywaæ maksymalnie czterech
pó³ek. W przypadku równoczesnego korzystania z
wiêkszej iloci pó³ek zaleca siê zawsze umieszczaæ
brytfannê na dole. W przypadku korzystania
równoczenie z 4 pó³ek zaleca siê umieszczaæ
ruszty na pó³kach 3, 5 i 6, a brytfannê na pó³ce 1.
Funkcja GRATIN
W³¹cza siê górny element grzejny i w jednej z faz
cyklu równie¿ obwodowy element grzejny, uruchamia
siê wentylator oraz ro¿en (jeli jest w danym
modelu). £¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza
wewn¹trz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Funkcja BARBECUE
W³¹cza siê górny element grzejny oraz ro¿en (jeli jest
w danym modelu). Aby sprawdziæ na wywietlaczu
poziom mocy, jak¹ mo¿na wykorzystaæ do
pieczenia, w zakresie od 5% do 100%, nale¿y
obracaæ pokrêt³em TEMPERATURY. Wysoka
temperatura, skierowana bezporednio na ruszt, jest
zalecana dla potraw wymagaj¹cych wysokiej
temperatury na powierzchni. Podczas pieczenia
nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Funkcja NISKA TEMPERATURA
Ten tryb pieczenia umo¿liwia wyrastanie ciast,
rozmra¿anie, przygotowywanie jogurtów, szybsze lub
wolniejsze podgrzewanie, powolne pieczenie w
niskiej temperaturze. Mo¿liwe do ustawienia
temperatury to: 40, 65, 90 °C.
Ro¿en (tylko w niektórych modelach).
Aby uruchomiæ ro¿en (patrz rysunek), nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoci:
1. umieciæ brytfannê w
pozycji 1;
2. ustawiæ uchwyt
ro¿na w pozycji 3, a
nastêpnie umieciæ
ro¿en w odpowiednim
otworze, znajduj¹cym
siê w tylnej ciance
piekarnika;
3. uruchomiæ ro¿en
wybieraj¹c funkcje
lub .
53
PL
na wywietlaczu pojawi siê napis Hot, który zniknie
dopiero gdy temperatura piekarnika spadnie do 120°.
Wtedy bêdzie mo¿na w³o¿yæ pizzê.
Przepis na PIZZÊ :
Przepis na 3 lub 4 pizze: 1000 g m¹ki, 500 g wody,
20 g soli, 20 g cukru, 10 cl oliwy z oliwek, 20 g
wie¿ych dro¿d¿y (lub 2 torebki dro¿d¿y w proszku)
Wyrastanie w temperaturze pokojowej: 1 godzina
lub w piekarniku po w³¹czeniu rêcznej funkcji
NISKA TEMPERATURA w temperaturze 40° przez
oko³o 30/45 minut.
Wk³adaæ pizzê do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ pieczenie
PIZZA
Przepis na CHLEB (maksymalna iloæ ciasta) :
Sk³adniki:
1,3 kg m¹ki
700 gr wody
25 gr soli
50 gr wie¿ych dro¿d¿y piekarskich lub 4 torebki
dro¿d¿y w proszku.
Przygotowanie:
Wymieszaæ m¹kê z sol¹ w du¿ym naczyniu.
Rozpuciæ dro¿d¿e w lekko ciep³ej wodzie (oko³o
35 stopni).
Zrobiæ do³ek w m¹ce.
Wlaæ dro¿d¿e rozprowadzone w wodzie.
Wyrabiaæ a¿ do uzyskania jednorodnego, lekko
kleistego ciasta, ugniataj¹c je d³oni¹ i sk³adaj¹c
przez 10 minut.
Uformowaæ kulê, w³o¿yæ do miski i przykryæ
przezroczyst¹ foli¹, aby powierzchnia ciasta nie
wysch³a. W³o¿yæ miskê do piekarnika, w³¹czyæ
funkcjê rêczn¹ NISKA TEMPERATURA 40° i
pozostawiæ ciasto do wyroniêcia na oko³o 30/45
minut, b¹d te¿ pozostawiæ je w temperaturze
pokojowej na oko³o 1 godzinê (ciasto powinno
podwoiæ swoj¹ objêtoæ).
Zbiæ ciasto delikatnie je wyrabiaj¹c, a nastêpnie
podzieliæ na kilka chlebków
U³o¿yæ wszystkie chlebki na ruszcie (albo na 2 lub
3 rusztach, jeli maj¹ byæ pieczone na kilku
poziomach) przykrytym papierem do pieczenia i
oprószyæ je m¹k¹.
Wykonaæ na nich kilka naciêæ ostrym no¿em.
W³o¿yæ ruszt na 2 pó³kê w przypadku pieczenia na
jednym poziomie lub dwa ruszty na pó³ki 1 i 4 w
przypadku pieczenia na dwóch poziomach,
natomiast jeli chleb ma byæ pieczony na trzech
poziomach wykorzystaæ pó³ki 1-3-5.
Umieciæ brytfannê na poziomie 7 i wlaæ na
n 150 gr zimnej wody.
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ funkcje automatyczn¹
CHLEB.
Po zakoñczeniu pieczenia pozostawiæ chlebki na
ruszcie a¿ ca³kowicie ostygn¹.
Small Space
Uruchomienie piekarnika
1. Umieciæ DIVIDER na pó³ce DIVIDER D tak, aby
dwa sworznie oraz strza³ki by³y zwrócone w stronê
tylnej czêci piekarnika. Jeli DIVIDER zostanie
umieszczony w prawid³owy sposób, na przedniej
czêci jego ramy pojawia siê napis OPENSPACE.
Piekarnik emituje sygna³ dwiêkowy potwierdzaj¹cy
prawid³owe umiejscowienie DIVIDERA i umo¿liwia
korzystanie z dwóch komór Main i Small Space,
oddzielnie lub równoczenie.
Pokrêt³o FUNKCJE EXTRALARGE SPACE zostaje
zdezaktywowane.
2. Wybraæ ¿¹dan¹ funkcjê pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em FUNKCJE SMALL SPACE.
3. Rozpoczyna siê faza nagrzewania wstêpnego
piekarnika. Mo¿na zmieniæ temperaturê obracaj¹c
pokrêt³em TEMPERATURY.
4. Sygna³ dwiêkowy informuje o zakoñczeniu
nagrzewania wstêpnego: w³o¿yæ ¿ywnoæ.
5. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ funkcjê pieczenia, obracaj¹c pokrêt³em
FUNKCJE SMALL SPACE;
- zmieniæ temperaturê pos³uguj¹c siê pokrêt³em
TEMPERATURY;
- zaprogramowaæ czas trwania pieczenia i godzinê
jego zakoñczenia;
- przerwaæ pieczenie, obracaj¹c pokrêt³o FUNKCJE
SMALL SPACE na pozycjê 0.
6. W przypadku zaniku zasilania, jeli temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, system, w który jest
wyposa¿one urz¹dzenie, po przywróceniu zasilania
wznawia program od momentu jego przerwania.
Natomiast programy oczekuj¹ce na uruchomienie nie
w³¹czaj¹ siê samoczynnie i nale¿y je ponownie
wprowadziæ.
Funkcje pieczenia
Funkcja GRILL
Uruchamiany jest górny element grzejny. Aby sprawdziæ na
wywietlaczu poziom mocy, jak¹ mo¿na wykorzystaæ do
pieczenia, w zakresie od 5% do 100%, nale¿y obracaæ
pokrêt³em TEMPERATURY. Wysoka temperatura,
skierowana bezporednio na ruszt, jest zalecana dla
potraw wymagaj¹cych wysokiej temperatury na
54
PL
powierzchni. Ta funkcja jest zalecana do:
przyrumieniania potraw, podpiekania bez dla nadania im
koloru, przygotowywania tostów oraz ma³ych porcji
chudych i cienkich kawa³ków miêsa z grilla. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Funkcja FAST COOKING
Funkcja wymaga wstêpnego nagrzania piekarnika.
Funkcja ta jest szczególnie zalecana do szybkiego
pieczenia potraw wstêpnie przygotowanych
(mro¿onych lub podgotowanych).
Main Space
Uruchomienie piekarnika
1. Umieciæ DIVIDER na pó³ce DIVIDER D tak, aby
dwa sworznie oraz strza³ki by³y zwrócone w stronê
tylnej czêci piekarnika. Jeli DIVIDER zostanie
umieszczony w prawid³owy sposób, na przedniej
czêci jego ramy pojawia siê napis OPENSPACE.
Piekarnik emituje sygna³ dwiêkowy potwierdzaj¹cy
prawid³owe umiejscowienie DIVIDERA i umo¿liwia
korzystanie z dwóch komór Main e Small Space,
oddzielnie lub równoczenie.
Pokrêt³o FUNKCJE EXTRALARGE SPACE zostaje
zdezaktywowane.
2. Wybraæ UNIWERSALN¥ funkcjê pieczenia
obracaj¹c pokrêt³em FUNKCJE MAIN SPACE.
3. Rozpoczyna siê faza nagrzewania wstêpnego
piekarnika. Mo¿na zmieniæ temperaturê obracaj¹c
pokrêt³em TEMPERATURY.
4. Sygna³ dwiêkowy informuje o zakoñczeniu
nagrzewania wstêpnego: w³o¿yæ ¿ywnoæ.
5. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ temperaturê pos³uguj¹c siê pokrêt³em
TEMPERATURY;
- zaprogramowaæ czas trwania pieczenia i godzinê
jego zakoñczenia;
- przerwaæ pieczenie, obracaj¹c pokrêt³o FUNKCJE
MAIN SPACE na pozycjê 0.
6. W przypadku zaniku zasilania, jeli temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, system, w który jest
wyposa¿one urz¹dzenie, po przywróceniu zasilania
wznawia program od momentu jego przerwania.
Natomiast programy oczekuj¹ce na uruchomienie nie
w³¹czaj¹ siê samoczynnie i nale¿y je ponownie
wprowadziæ.
Funkcje pieczenia
Funkcja UNIWERSALNA
Uruchamiaj¹ siê wszystkie elementy grzejne i
zaczyna pracowaæ wentylator. Poniewa¿ temperatura
jest sta³a w ca³ym piekarniku, powietrze piecze i
przyrumienia ¿ywnoæ w równomierny sposób.
Jednoczenie mo¿na u¿ywaæ maksymalnie trzech
pó³ek. W przypadku równoczesnego korzystania z
wiêkszej iloci pó³ek zaleca siê zawsze umieszczaæ
brytfannê na pó³ce 1. Jeli pieczenie odbywa siê na 3
pó³kach równoczenie, zaleca siê umieciæ ruszty na
pó³kach 3 i 5, a brytfannê na pó³ce 1.
Równoczesne korzystanie z komór
Small Space i Main Space
Uruchomienie piekarnika
1. Umieciæ DIVIDER na pó³ce DIVIDER D tak, aby
dwa sworznie oraz strza³ki by³y zwrócone w stronê
tylnej czêci piekarnika. Jeli DIVIDER zostanie
umieszczony w prawid³owy sposób, na przedniej
czêci jego ramy pojawia siê napis OPENSPACE.
Piekarnik emituje sygna³ dwiêkowy potwierdzaj¹cy
prawid³owe umiejscowienie DIVIDERA i umo¿liwia
korzystanie z dwóch komór Main i Small Space,
oddzielnie lub równoczenie.
Pokrêt³o FUNKCJE EXTRALARGE SPACE zostaje
zdezaktywowane.
2. Wybraæ ¿¹dan¹ funkcjê pieczenia dla ka¿dej
komory, obracaj¹c pokrêt³ami FUNKCJE SMALL
SPACE i/lub FUNKCJE MAIN SPACE. Ikona
wskazuje, ¿e zosta³a wybrana komora Small Space,
a wiêc mo¿na regulowaæ ustawienia Small Space,
natomiast w³¹czona na wywietlaczu ikona
wskazuje, ¿e zosta³a wybrana komora Main Space, a
wiêc mo¿na regulowaæ ustawienia Main Space.
3. Rozpoczyna siê faza nagrzewania wstêpnego obu
komór. Mo¿na zmieniæ temperaturê obracaj¹c
pokrêt³em TEMPERATURY.
4. Sygna³ dwiêkowy informuje o zakoñczeniu
nagrzewania wstêpnego: w³o¿yæ ¿ywnoæ.
5. Wiêksza jasnoæ cyfr na wywietlaczu wskazuje,
dla której komory mog¹ byæ modyfikowane
ustawienia. Aby zmieniæ ustawienia drugiej komory,
nale¿y nacisn¹æ przycisk
. Podczas
równoczesnego pieczenia w dwóch komorach mo¿na
bowiem zmieniæ ustawienia zarówno Small Space,
jak i Main Space:
- zmieniæ funkcjê pieczenia, obracaj¹c pokrêt³em
FUNKCJE SMALL SPACE i/lub FUNKCJE MAIN
SPACE;
- zmieniæ temperaturê obracaj¹c pokrêt³em
TEMPERATURY;
- zaprogramowaæ czas trwania pieczenia i godzinê
jego zakoñczenia;
55
PL
6. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
;.
7. po up³ywie ustawionego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END, piekarnik
koñczy pieczenie i w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
W³¹czone ikony
i sygnalizuj¹, ¿e piekarnik
zosta³ zaprogramowany. Na WYWIETLACZU
naprzemiennie pojawiaj¹ siê godzina zakoñczenia oraz
czas trwania pieczenia. Aby anulowaæ programowanie,
nale¿y przestawiæ pokrêt³o FUNKCJE na pozycjê 0.
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
MULTIPIECZENIE
Wykorzystywaæ pozycje 1-3-5-6.
Ustawiaæ brytfannê na dole, a ruszty na górze.
BARBECUE
Wstêpnie nagrzaæ piekarnik przez 5 minut.
Piec przy zamkniêtych drzwiczkach.
Ustawiaæ brytfannê w pozycji 3, a ruszt w
pozycjach od 4 do 7 w zale¿noci od objêtoci
potrawy. Umieszczaæ ¿ywnoæ na rodku rusztu.
Przyk³ady: antrykot wo³owy na pó³ce 4 i bekon na
pó³ce 6 lub 7.
PIZZA lub PODP£OMYKI
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium o rednicy
maksymalnie 30 cm, umieszczaj¹c na ruszcie
znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie pieczenia.
GRILL
Wstêpnie nagrzaæ piekarnik przez 5 minut.
Umieciæ DIVIDER na pó³ce DIVIDER D.
Piec przy zamkniêtych drzwiczkach.
Ustawiæ ruszt w pozycji 7, a ¿ywnoæ umieciæ na
rodku rusztu. Umieciæ brytfannê w pozycji 6.
Ta funkcja jest zalecana do: przyrumieniania
potraw, podpiekania bez dla nadania im koloru,
przygotowywania tostów oraz ma³ych porcji
chudych i cienkich kawa³ków miêsa z grilla.
Zaleca siê ustawiaæ poziom energii na wartoæ
maksymaln¹. Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny
grzejnik nie bêdzie stale w³¹czony: jego prac¹
steruje termostat.
FAST COOKING
Wstêpnie nagrzaæ piekarnik z brytfann¹ na pó³ce 6.
W przypadku przygotowywania mro¿onej ¿ywnoci
stosowaæ siê do wskazówek umieszczonych na
opakowaniu.
- przerwaæ pieczenie, obracaj¹c pokrêt³o FUNKCJE
SMALL SPACE i/lub FUNKCJE MAIN SPACE na
pozycjê 0.
6. W przypadku zaniku zasilania, jeli temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, system, w który jest
wyposa¿one urz¹dzenie, po przywróceniu zasilania
wznawia program od momentu jego przerwania.
Natomiast programy oczekuj¹ce na uruchomienie nie
w³¹czaj¹ siê samoczynnie i nale¿y je ponownie
wprowadziæ.
Programowanie pieczenia
Programowanie jest mo¿liwe dopiero po dokonaniu
wyboru funkcji pieczenia.
Programowanie mo¿na w³¹czyæ we wszystkich
mo¿liwych konfiguracjach: EXTRALARGE, MAIN i
SMALL SPACE, równie¿ przy równoczesnym
pieczeniu w dwóch komorach.
Programowanie czasu trwania pieczenia.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczn¹ pulsowaæ ikona
oraz trzy cyfry na
WYWIETLACZU;
2. Aby ustawiæ ¿¹dany czas pieczenia, nale¿y
obracaæ pokrêt³em USTAWIANIE CZASU w stronê
+ lub -.
3. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
.
4. po up³ywie ustawionego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END, piekarnik
koñczy pieczenie i w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i czas trwania
pieczenia zostaje zaprogramowany na 1 godzinê i
15 minut. Funkcja zatrzyma siê automatycznie o
godzinie 10:15.
Programowanie godziny zakoñczenia pieczenia
Zaprogramowanie godziny zakoñczenia pieczenia
jest mo¿liwe dopiero po ustawieniu czasu trwania
pieczenia.
1. Nale¿y postêpowaæ zgodnie z punktami od 1 do 3
opisu programowania czasu trwania pieczenia;
2. nastêpnie naciskaæ przycisk
, dopóki nie
zacznie pulsowaæ ikona
oraz dwie cyfry na
WYWIETLACZU;
3. aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -;
4. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zaczn¹ pulsowaæ dwie
pozosta³e cyfry;
5. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
56
PL
Tabela pieczenia dla komory ExtraLarge Space
Iloæ pó³ek
do
pieczenia
Pozycja ³ek
Funkcje Potrawy Waga
(kg)
Iloæ
Brytfanna Ruszt 1 Ruszt 2 Ruszt 3
Nagrzewanie
wstêpne
Zalecana
temperatura
(°C)
Czas
trwania
pieczenia
(minuty)
Kruche ciasta
1
2
3
4
2 lub 3
1 do 2
1
1
3 do 5
3
3
5
5
6
Tak
Tak
Tak
Tak
180
180
180
180
30-40
35-45
40-50
45-55
Ptysie
1
2
3
4
2 lub 3
1 do 2
1
1
3 do 5
3
3
5
5
6
Tak
Tak
Tak
Tak
190
190
190
190
25-35
25-35
30-40
30-40
Pizza
1
2
3
4
2 lub 3
1 do 2
1
1
3 do 5
3
3
5
5
6
Tak
Tak
Tak
Tak
220
220
220
220
15-25
20-30
25-35
30-40
Herbatniki
1
2
3
4
2 lub 3
1 do 2
1
1
3 do 5
3
3
5
5
6
Tak
Tak
Tak
Tak
180
180
180
180
15-25
15-25
20-30
20-30
Pasztety
1
2
3
2 lub 3
2
1
5
4
6
Tak
TAK
Tak
200
200
200
30-40
35-45
40-50
Krem karmelowy (k¹piel
wodna)
1
2
3
2 lub 3
2
1
5
4
6
Tak
Tak
Tak
170
170
170
35-45
35-45
40-50
Babka panettone 1 1 lub 2 Tak 160 45-60
Ciasto liwkowe
1
2
2 lub 3
1
4 lub 5
Tak
Tak
160
160
60-75
60-75
Ciasto biszkoptowe
1
2
3
2 lub 3
2
1
5
4
6
Tak
Tak
Tak
190
190
190
30-35
35-40
40-45
Multipieczenie
Du¿y kawa³ek miêsa
1 1 2 Tak 160 90-240
Rotisserie 1 2 3 Nie 200 35-75
Gratin 1 3 lub 4 Nie 190 40-60
Du¿a pieczeñ
1 1 2 Nie 200 90-120
Gratin*
Du¿a pieczeñ drobiowa
1 1 2 Nie 200 90-120
Stek wo³owy
1 3 4 lub 5 Tak 100% 20-30
Kie³baski
1 3 5 do 7 Tak 100% 10-20
Stek wieprzowy 1 3 5 do 7 Tak 100% 15-25
Barbecue*
Bekon 1 3 5 do 7 Tak 100% 3-6
Wyrastanie /
Rozmra¿anie
1 2 Nie 40
Bia³e bezy
4 1 3 5 6 Nie 65 8-12 ore**
Niska
temperatura
Miêso / Ryby
3 1 3 5 Nie 90 90-180**
Chleb tryb
automatyczny
Chleb (patrz przepis)
2
2
2
1
2
3
7***
7***
7***
2
1
1
4
3
5
Nie
Nie
Nie
Miêso tryb
automatyczny
Pieczenie
1 2 3 Nie 60-90**
Ciasta tryb
automatyczny
Ciasta
1
2
2
2
5
Nie
Nie
35-60**
35-60**
Pizza tryb
automatyczny
Pizza (patrz przepis)
1
2
3
4
2
2
1
1
5
3
3
5
5
6
Nie
Nie
Nie
Nie
23-30**
25-35**
30-35**
35-40**
* Czas trwania pieczeni
a zosta³ podany w przybli¿eniu i mo¿e byæ zmieniany w zale¿noci od indywidualnych preferencji. Czas wstêpnego nagrzewania piekarnika jest ustawiony
fabrycznie i nie mo¿e byæ zmieniany rêcznie.
** Czas trwania pieczenia w trybie automatycznym jest ustawion
y fabrycznie. W tabeli podany jest minimalny i maksymalny czas trwania pieczenia, który mo¿e byæ zmieniany przez
u¿ytkownika.
*** Zgodnie z przepisem na brytfannê nale¿y wlaæ 150 gr wody .
57
PL
Tabela pieczenia Small Space
Funkcje
Potrawy
Waga
(kg)
Iloæ ³ek
do
pieczenia
Pozycja pó³ek
Nagrzewanie
wstêpne
Zalecana
temperatura
C)
Czas trwania
pieczenia
(minuty)
Sztuk
Brytfanna
Ruszt 1
Divider
Fast cooking Filety rybne 1 6 D Tak 160-180 20-30
Filety miêsne 1 6 D Tak 180-200 30-40
Pizza mro¿ona 1 6 D Tak
Przyrz¹dzanie low 1 6 D Tak
Grill Tosty 1 - 6 D Tak 100% 3-5
Bekon 1 6 7 D Tak 100% 3-6
Befsztyk wieprzowy 1 6 7 D Tak 100% 15-25
* Czas trwania pieczenia zosta³ podany w przybli¿eniu i mo¿e byæ zmieniany w zale¿noci od indywidualnych preferencji. Czas wstêpnego nagrzewania
piekarnika zosta³ ustawiony fabrycznie i nie mo¿e byæ zmieniony rêcznie.
Tabela pieczenia Main Space
Funkcje
Potrawy
Waga
(kg)
Iloæ ³ek
do
pieczenia
Pozycja pó³ek
Nagrzewanie
wstêpne
Zalecana
temperatura
C)
Czas trwania
pieczenia
(minuty)
Sztuk
Brytfanna
Ruszt 1
Divider
Uniwersalna* Kruche ciasta 1
2
2
1
3
D
D
Tak
Tak
200
200
30-40
35-45
Ptysie 1
2
2
1
3
D
D
Tak
Tak
190
190
25-35
25-35
Pizza 1
2
2
1
3
D
D
Tak
Tak
220
220
15-25
20-30
Herbatniki 1
2
2
1
3
D
D
Tak
Tak
180
180
15-25
15-25
Pasztety 1
2
2
1
3
D
D
Tak
Tak
200
200
30-40
35-45
Krem karmelowy
(k¹piel wodna)
1 2 D Tak 170 35-45
Ciasto liwkowe 1 2 D Tak 160 60-75
Ciasto biszkoptowe 1
2
2
1
3
D
D
Tak
Tak
190
190
30-35
35-40
Ma³e pieczenie 1 2 3 D Tak 210 30-60
* Czas trwania pieczenia zosta³ podany w przybli¿eniu i mo¿e byæ zmieniany w zale¿noci od indywidualnych preferencji. Czas wstêpnego nagrzewania
piekarnika zosta³ ustawiony fabrycznie i nie mo¿e byæ zmieniony rêcznie.
Tabela pieczenia przywnoczesnym korzystaniu z komór Small Space i Main Space
Small Space
Funkcje
Potrawy
Waga
(kg)
Iloæ ³ek
do
pieczenia
Pozycja pó³ek
Nagrzewanie
wstêpne
Zalecana
temperatura
C)
Czas trwania
pieczenia
(minuty)
Sztuk
Brytfanna
Ruszt 1
Divider
Fast cooking Filety rybne 1 6 D Tak 180-200 20-30
Filety miêsne 1 6 D Tak 180-200 30-40
Pizza mro¿ona 1 6 D Tak
Przyrz¹dzanie low 1 6 D Tak
Ry¿pilaf 1 6 D Tak 180-200 30-45
Grill Przyrumienianie 1 6-7 D Tak 100% 3-6
Main Space
Funkcje
Potrawy
Waga
(kg)
Iloæ ³ek
do
pieczenia
Pozycja pó³ek
Nagrzewanie
wstêpne
Zalecana
temperatura
C)
Czas trwania
pieczenia
(minuty)
Sztuk
Brytfanna
Ruszt 1
Divider
Uniwersalna* Torty, kruche ciasta 1
2
2
1 i 2
3 do 5
D
D
Tak
Tak
200
200
30-40
35-45
Herbatniki 1
2
2
1 i 2
3 do 5
D
D
Tak
Tak
180
180
15-25
15-25
Krem karmelowy
(k¹piel wodna)
1 2 D Tak 160 45
Pizza 1
2
2
1 i 2
3 do 5
D
D
Tak
Tak
220
220
15-25
20-30
Gratin z ziemniaków 1 2 D Tak 200 60
Pieczeñ 1 2 D Tak 200 60-90
Potrawy zapiekane w
ciecie makaronowym
1 2 D Tak 200 35-45
* Czas trwania pieczenia zosta³ podany w przybli¿eniu i mo¿e byæ zmieniany w zale¿noci od indywidualnych preferencji. Czas wstêpnego nagrzewania
piekarnika zosta³ ustawiony fabrycznie i nie mo¿e byæ zmieniony rêcznie.
58
PL
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi normami
bezpieczeñstwa. Poni¿sze ostrze¿enia dotycz¹ zasad
bezpieczeñstwa i nale¿y je uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane do u¿ytku
domowego o charakterze nieprofesjonalnym.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia na otwartym
powietrzu, nawet jeli miejsce to pozostaje os³oniête,
gdy¿ wystawianie piekarnika na dzia³anie deszczu i
burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ z
odpowiednich uchwytów, umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub
maj¹c mokre czy wilgotne d³onie albo stopy.
Urz¹dzenie s³u¿y do gotowania potraw i powinno byæ
u¿ywane jedynie przez osoby doros³e, zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy grzejne
oraz niektóre czêci drzwiczek piekarnika mocno siê
nagrzewaj¹. Nale¿y uwa¿aæ, aby nie dotkn¹æ tych
czêci i aby dzieci nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
elektryczne urz¹dzenia domowe nie styka³y siê z
rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwiczek nale¿y trzymaæ za rodkow¹
czêæ uchwytu: jego boki mog¹ byæ gor¹ce.
Do wyjmowania naczyñ z piekarnika i do ich
wk³adania nale¿y zawsze u¿ywaæ rêkawic
ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ do piekarnika materia³ów ³atwopalnych:
jeli urz¹dzenie zostanie niespodziewanie
uruchomione, mog³oby siê zapaliæ.
Kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, nale¿y zawsze
sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji l/
¡;
Nie wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c za
kabel: nale¿y trzymaæ za wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ
czynnoci konserwacyjnych bez uprzedniego
od³¹czenia wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku
ingerowaæ w wewnêtrzne mechanizmy piekarnika w
celu podjêcia próby jego samodzielnej naprawy.
Nale¿y skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane, aby urz¹dzenie by³o u¿ywane
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
mo¿liwociach fizycznych lub umys³owych, przez
osoby bez dowiadczenia lub bez znajomoci
urz¹dzenia, chyba ¿e pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeñstwo, jak równie¿
przez osoby, które nie zosta³y zapoznane z
podstawowymi instrukcjami dotycz¹cymi
u¿ytkowania urz¹dzenia.
Nale¿y zabroniæ dzieciom bawienia siê urz¹dzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materia³ów opakowaniowych: stosowaæ
siê do lokalnych przepisów; dziêki temu opakowanie
bêdzie mog³o zostaæ ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie
zu¿ytego sprzêtu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, ¿e elektryczne urz¹dzenia
gospodarstwa domowego nie mog¹ byæ utylizowane
w ramach zwyk³ego zagospodarowywania sta³ych
odpadów miejskich. Zu¿yte urz¹dzenia powinny byæ
gromadzone oddzielnie, aby zoptymalizowaæ stopieñ
odzysku i recyklingu materia³ów, z których one
wykonane, oraz aby zapobiec potencjalnym
szkodom dla zdrowia i rodowiska. Symbol
przekrelonego kosza, umieszczony na wszystkich
produktach, ma przypominaæ o obowi¹zku ich
selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bli¿szych informacji na temat
prawid³owego z³omowania elektrycznych urz¹dzeñ
gospodarstwa domowego, ich w³aciciele mog¹ siê
zwracaæ do w³aciwych s³u¿b publicznych lub do
sprzedawców tych urz¹dzeñ.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych mo¿na
przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych. Takie u¿ytkowanie piekarnika
umo¿liwiaj¹ dostêpne opcje programowania, w
szczególnoci tryb pieczenie z opónieniem
czasowym (patrz Programy) i automatyczne
czyszczenie z opónieniem czasowym (patrz
Konserwacja i utrzymanie).
Przy programach BARBECUE i GRATIN nale¿y
pamiêtaæ, aby drzwiczki by³y zawsze zamkniête: w
ten sposób mo¿na uzyskaæ zarówno lepsze wyniki
pieczenia, jak i znaczn¹ oszczêdnoæ energii
elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y dbaæ o sprawnoæ i czystoæ uszczelek, tak
aby dok³adnie przylega³y one do drzwiczek i nie
powodowa³y utraty ciep³a.
59
PL
Konserwacja i utrzymanie
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ czynnoci¹ konserwacyjn¹ nale¿y
od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilania
elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ
myte przy pomocy g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i
neutralnym myd³em. Jeli plamy trudne do
usuniêcia, nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obficie sp³ukaæ i dok³adnie osuszyæ piekarnik po
umyciu. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone
najlepiej po ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze
letnie. Nale¿y je umyæ przy pomocy ciep³ej wody i
rodka czyszcz¹cego, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹
szmatk¹. Unikaæ rodków ciernych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce,
tak¿e w zmywarkach, z wyj¹tkiem prowadnic
przesuwnych.
Do mycia urz¹dzenia nigdy nie nale¿y u¿ywaæ
oczyszczaczy parowych lub wysokocinieniowych.
Mycie drzwiczek
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki
i rodków nieposiadaj¹cych w³aciwoci ciernych, a
nastêpnie osuszaæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ
szorstkich materia³ów ciernych lub ostrych,
metalowych skrobaków, które mog¹ zarysowaæ
powierzchniê i spowodowaæ pêkniêcie szyby.
Aby dok³adniej wyczyciæ piekarnik, mo¿na
zdemontowaæ drzwiczki:
1. ca³kowicie otworzyæ drzwiczki (patrz rysunek);
2. pos³uguj¹c siê rubokrêtem podnieæ i obróciæ
dwignie F znajduj¹ce siê w obu zawiasach (patrz
rysunek);
3. przytrzymaæ drzwiczki za
obie zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz
nie ca³kowicie. Poci¹gn¹æ
drzwiczki do siebie i wyj¹æ je z
zawiasów (patrz rysunek).
Zamontowaæ ponownie
drzwiczki wykonuj¹c opisane
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Kontrola uszczelek
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia
uszczelki nale¿y skontaktowaæ siê z najbli¿szym
centrum serwisowym (patrz Serwis). Zaleca siê nie
u¿ywaæ piekarnika do chwili zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany
¿arówki w
piekarniku:
1. Odkrêciæ
szklan¹ pokrywê
obudowy ¿arówki.
2. Wyj¹æ ¿arówkê
i wymieniæ na
podobn¹: ¯arówka
halogenowa,
napiêcie 230 V,
moc 25 W, gwint G 9.
3. Ponownie za³o¿yæ pokrywê (patrz rysunek).
Nie dotykaæ palcami bañki ¿arówki.
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
Aby zamontowaæ prowadnice
lizgowe:
1. Nale¿y zdj¹æ obie ramy,
wyjmuj¹c je z rozpórek A
(patrz rysunek).
2. Wybraæ poziom, na którym
zostanie umieszczona
prowadnica lizgowa.
Zwracaj¹c uwagê na kierunek
wyjmowania prowadnicy,
umieciæ na ramie najpierw
zaczep B, a nastêpnie zaczep
C.
3. Zamocowaæ obie ramy wraz
z zamontowanymi
prowadnicami w odpowiednich
otworach znajduj¹cych siê na
ciankach piekarnika (patrz
rysunek). Otwory dla lewej
ramy znajduj¹ siê na górze,
natomiast dla prawej na dole.
4. Na koñcu nale¿y wstawiæ ramy do rozpórek A.
F
A
B
C
Prowadnica
lewa
Prowadnica
prawa
Kierunek
wyciągania
D
60
PL
Uwaga:
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w automatyczny system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych usterek.
Usterki sygnalizowane na wywietlaczu poprzez komunikaty typu: <LETTERSPACE 0>F, po których nastêpuje
seria cyfr.
W takich przypadkach konieczna jest interwencja serwisu technicznego.
Zwracaæ siê wy³¹cznie do autoryzowanych techników.
Podaæ:
Rodzaj nieprawid³owoci;
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje mo¿na znaleæ na tabliczce znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
Serwis Techniczny
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Hotpoint Ariston OS 89D IX/HA instrukcja

Typ
instrukcja