Zanussi ZCG566MX1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja
obsługi
Kuchenka
ZCG566MX1
PL
2
Dziękujemy za wybranie naszego urządzenia
Życzymy Państwu dużo zadowolenia z nowego urządzenia i mamy nadzieję, że kupując kolejne
urządzenia AGD będziecie pamiętać o naszej marce.
Prosimy o uważne zapoznanie się z instrukcją dla użytkownika oraz o przechowywanie jej przez
cały okres użytkowania urządzenia. Instrukcję należy przekazać ewentualnym nowym właścicielom
urządzenia.
3
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki bezpieczeństwa
Panel sterujący
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Rozmrażanie
Wskazówki i porady
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Zegar LED z minutnikiem
Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
Serwis
4
6
7
7
8
9
9
10
10
10
11
12
13
15
17
18
19
20
20
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
21
22
23
23
24
25
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
4
Wskazówki bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez
cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania
urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj gazu,
do którego kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także tabliczka
znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację nawiewno
– wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić
do zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku węgla w pomieszczeniu
kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć
przy zdejmowaniu garnków i naczyń z
kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez osoby
(w tym dzieci) z upośledzonymi
zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi
lub mentalnymi, bądź brakiem
doświadczenia i wiedzy bez nadzoru lub
przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło
i wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w
którym będzie ustawiona kuchnia.
5
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi
rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową wentylację
poprzez otwarcie okna lub zwiększenie
mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy
zwrócić uwagę, aby ich przewody
zasilające nie dotykały gorących
elementów kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i
zawartość naczynia wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy.
Nie dotykać nagrzanych elementów
wewnątrz piekarnika, gdyż może dojść
do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka
nie jest użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości. Tłuszcz i resztki
potraw mogą stać się przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie
należy używać plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych materiałów,
środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany
zakład serwisowy posiada oryginalne
części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają
się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie przewodu
zasilającego.
Symbol na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
6
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
7 8
1 2 3 4 5 6 9
1. Pokrętło tylnego lewego palnika
2. Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
3. Pokrętło przedniego prawego pola grzejnego
4. Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
5. Zegar elektroniczny
6. Termostat piekarnika
7. Lampka kontrolna termostatu piekarnika
8. Lampka kontrolna
9. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
1. Tylny lewy palnik (pomocniczy)
2. Przedni lewy palnik (duży)
3. Przedni prawy palnik (średni)
4. Tylny prawy palnik (średni)
7
Piekarnik
A. Prowadnica
B. Taca
C. Wentylator
C
A
B
Poziom
blachy
1
2
4
3
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy
opakowania (wewnątrz i z zewnątrz
urządzenia), przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności.
W tym czasie może wydobywać się
nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło na
pozycję “250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się
na tabliczce znamionowej kuchni (z lewej
strony, po otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia
kuchenki jest także podana na tabliczce
znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się
para. Piekarnik częściowo odprowadza
powstałą parę. Pomimo to, nie należy stać
na wprost piekarnika podczas otwierania
drzwi, aby pozwolić na swobodne ujście
pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy
nastąpi kondensacja pary i pojawią się
krople wody. Jest to zjawisko normalne i nie
świadczy o usterce urządzenia. Aby zapobiec
przebarwieniom, należy regularnie wycierać
powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 220°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno
stawiać żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonego piekarnika.
8
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pieczenie tradycyjne – włączona górna
i dolna grzałka; pieczenie tradycyjnych potraw,
które nie wymagają zmian temperatury w
czasie pieczenia. Jeżeli to konieczne, rozgrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
Nagrzewanie dolną grzałką – pozwala
na przypieczenie potraw od spodu.
Nagrzewanie górną grzałką – pozwala
na rumienienie wierzchu potraw.
Grill - Funkcji grilla i rożna nie można
używać jednocześnie z innymi funkcjami
piekarnika. Drzwi piekarnika muszą być
zamknięte podczas pieczenia na grillu.
Uwaga: maksymalna temperatura dla tej
funkcji wynosi 230°C.
Pieczenie z nawiewem – termoobieg;
funkcja pozwala na pieczenie więcej niż jednej
potrawy jednocześnie, bez przenikania się
smaków i zapachów, na kilku poziomach.
Rozmrażanie – (To NIE jest funkcja
pieczenia). Pomocne przy rozmrażaniu
produktów.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać żadnych
naczyń, patelni, tac lub folii aluminiowej. Może
dojść do nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając
pokrętło piekarnika w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od
50°C do 250°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie,
więc można wybrać poziom temperatury
pomiędzy tymi, które są wyraźnie
oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do
pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna
termostatu. Będzie podświetlona, aż
piekarnik osiągnie zadaną temperaturę;
następnie zgaśnie i będzie się zapalała,
pokazując, że termostat kontroluje
temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
9
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane
wewnątrz piekarnika dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance urządzenia.
Wentylator nadmuchuje gorące powietrze, aby
zapewnić jednorodną temperaturę wewnątrz
piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu pracy są
następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej temperatury
eliminuje konieczność wstępnego nagrzewania
piekarnika (do czasu pieczenia wskazanego w
przepisie należy dodać 5-7 minut). Potrawy
wymagające pieczenia w bardzo wysokich
temperaturach należy włożyć do rozgrzanego
piekarnika, np. chleb, suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu
temperatury o 20- 25°C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie jednakowej
temperatury wewnątrz piekarnika, niezależnie
od poziomu ułożenia blachy. Pozwala to także
na pieczenie kilku potraw jednocześnie.
Należy pamiętać, że potrawy na najwyższym
poziomie będą rumieniły się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się.
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
ustawić w położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić wymaganą
temperaturę pieczenia.
Wskazówki i porady
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku naczyń
na jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco
dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć
blachę. Naczynie wstawić do blachy – nie
stawiać naczynia bezpośrednio na dnie
piekarnika, aby zapewnić prawidłową
cyrkulację powietrza wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony tym
samym produktem (np. tace ciastek) – będą
one upieczone jednakowo i należy je wyjąć z
piekarnika w tym samym czasie. Jeżeli na
tacach znajdują się produkty różnego
rodzaju i rozmiaru, np. herbatniki – czas
pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do
ogrzewania produktów, bez konieczności
wcześniejszego rozmrażania, np. tarty
owocowe, paszteciki kiełbaski i inne
produkty o niewielkich rozmiarach. Ustawić
temperaturę 190-200°C I włączyć piekarnik
na 20-40 minut (w zależności od ilości
produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji
zależy od zdobywanego doświadczenia I
preferencji użytkownika. Temperatury mają
charakter orientacyjny i należy je
podwyższać lub obniżać, zgodnie z
indywidualnymi upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością,
kolorem, stopniem przewodzenia ciepła do
produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
10
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia wpływają
na intensywne rumienienie potraw od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla delikatnych
produktów, które są nieodporne na wyższą
temperaturę, np. torty z kremem, chleb i
produkty zbożowe.
Wskazówki i porady
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu
1-2 godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I
obrócić w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych produktów
w temperaturze pokojowej. Natychmiast
ugotować lub włożyć do chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny podczas
obróbki świeżej, mrożonej i gotowanej
żywności.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej
grzałki. Przydatne do pieczenia na jednym
poziomie, zwłaszcza dań, które wymagają
dodatkowego rumienienia spodu (quiche,
tarta itp.). Potrawy zapiekane, lasagne,
które wymagają dodatkowego rumienienia
wierzchu można także przygotowywać
używając górnej i dolnej grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na
wymagany poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak
quiche i tarty (aby być pewnym, że spód jest
równomiernie upieczony).
Lampka termostatu piekarnika
Lampka zostaje podświetlona po ustawieniu
temperatury pieczenia i pozostanie włączona
do czasu jej osiągnięcia wewnątrz
piekarnika. W czasie pieczenia gaśnie i
zapala się, informując o kontrolowaniu i
utrzymywaniu zadanej temperatury.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie
dotykać grzałek wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast,
chleba itp., formę należy ustawić centralnie
pod grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło swobodne
przepływać.
11
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć nadmiernego
kapania tłuszczu na podstawę piekarnika oraz
aby ułatwić późniejsze czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace aluminowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio na
dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy do
pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt mocno
zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny być
otwierane na zbyt długi okres czasu,
zwłaszcza przy wkładaniu potraw do
rozgrzanego piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu niektóre
elementy kuchni nagrzewają się. Nie należy
zostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru. Nie zezwalać dzieciom na zabawę
w pobliżu włączonej kuchni.
Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika powinny być zamknięte.
Uwaga: maksymalna temperatura dla tej
funkcji wynosi 230°C.
Aby włączyć grzałkę grilla należy obróc
pokrętło wyboru funkcji piekarnika do
położenia GRILL, a następnie obrócić pokrętło
termostatu na maksymalną temperaturę.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby
pozwolić na efektywną cyrkulację rozgrzanego
powietrza. Ryby można umieścić bezpośrednio
na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu
na rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed grillowaniem.
Chude mięso i ryby należy posmarować
cienką warstwą oleju lub masła, aby
zachowały swoją naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można
położyć pod rusztem, podczas grillowania
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów
przeznaczonych do grillowania, zalecamy
ogrzanie piekarnika (przy włączonej funkcji
grill) przez kilka minut. W czasie pieczenia
można zmieniać ustawienia i temperaturę,
jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWAGA: Ze względów bezpieczeństwa,
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie grillowania, grzałka
włącza i wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i
jego grubości.
12
Zegar LED z minutnikiem
Zegar obsługuje się trzema przyciskami:
Ustawianie czasu
Tryb pracy
Można wybrać następujące funkcje:
Czas trwania
Zatrzymanie - stop
Minutnik
Aktualny czas
Aktualny czas
Po podłączeniu do zasilania na wyświetlaczu
pojawia się wskazanie godziny: 12.00, a
wskaźnik LED
pulsuje. W trakcie
pulsowania wskaźnika można zmienić czas
posługując się przyciskami
i .
Ustawiona godzina zostanie wprowadzona do
pamięci w ciągu 5 sekund od ostatniego
wciśnięcia przycisku, a wskaźnik
zgaśnie.
Ustawienie czasu może zostać zmienione w
każdej chwili. Należy wciskać przycisk trybu
pracy, aż wskaźnik
zacznie pulsować, a
następnie ustawić aktualną godzinę.
Minutnik (do odmierzania czasu)
Przycisk trybu pracy należy wcisnąć
kilkakrotnie, aż wskaźnik LED
będzie
pulsował. Wtedy ustawić zakres czasu
używając przycisków „
” i „ ”.
Ustawiony czas będzie wyświetlony, a
wskaźnik LED
, który poprzednio
pulsował, będzie podświetlony stale. Po
upływie ustawionego czasu rozlega się
alarm akustyczny (2 dźwięki) a wskaźnik
LED
ponownie pulsuje. Aby wyłączyć
alarm I pulsowanie należy wcisnąć jeden z
przycisków, wskaźniki LED zgasną, a na
wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Czas trwania
Aby ustawić czas trwania funkcji należy
kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik LED
będzie pulsował.
Następnie ustawić pożądany czas trwania
funkcji (w zakresie od 0.01h do 10.00h), za
pomocą przycisków “plus” i „minus”. Czas
zostanie wprowadzony do pamięci po
upływie ok. 5 sekund, a wskaźnik LED
będzie podświetlony stale. Na wyświetlaczu
pojawi się aktualna godzina. Po upływie
ustawionego czasu funkcji rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki) a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm oraz pulsowanie można
wyłączyć wciskając jeden z przycisków.
Wskaźnik LED gaśnie.
Zatrzymanie – stop
Aby ustawić czas zatrzymania zegara należy
kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik LED
będzie pulsował.
Następnie ustawić czas zatrzymania pracy
(ramka pomiędzy aktualną godziną + 1
minuta oraz aktualna godzina – 1 minuta)
wciskając przyciski „plus” i „minus”.
Wprowadzony czas zostanie zachowany po
upływie ok. 5 sekund, a wskaźnik LED
pozostaje podświetlony stale.
13
Na wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina.
Po osiągnięci ustawionego czasu funkcja
zostaje wyłączona, rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki), a wskaźnik LED
pulsuje.
Alarm oraz pulsowanie można wyłączyć
wciskając jeden z przycisków. Wskaźnik
LED gaśnie.
Tabele pieczenia
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 1/2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1/1 10-13 170-190 15-20
Sernik 1/2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1/1 10-15 210-230 30-50
Eklery 1/2 10-15 190-200 10-20
Bezy 1/2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1/1 15-20 220-240 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 1/2 15-20
250*
160-180
45+10**
Crumble 1/3 15-20 190-200 25-35
Strucla 1/2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 1/3 15-20 190-200 25-35
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
14
Wentylator
Potrawa Poziom blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 2+4 - 140-160 30-35
Kruchy spód 2+4 - 150-170 25-35
Ciasto drożdzowe z jabłkami 2+4 - 170-180 45-50
Ciasto z jabłkami 1+3 - 170-180 55-60
Ciastka 2+4 - 160-170 20-30
Biszkopt beztłuszczowy 3 - 150-160 30-35
Biszkopt 2 - 160-170 45-55
Bułki drożdżowe 3 10-13 180-200 10-20
Bułki drożdżowe 1+3 - 180-200 10-20
Roladki szwajcarskie 3 10-13 160-180 10-20
Sernik 2 - 150-170 50-70
Flan z jabłkami 2 10-13 180-200 30-50
Eklery 3 10-13 190-200 10-20
Bezy 2+4 - 115-125 45-55
Ciasto bożonarodzeniowe 2 - 150-160 45+10**
Crumble 2 - 165-175 25-35
Strucla 3 - 160-170 20-30
Ciasto maślane 2 - 165-175 25-35
Pieczenie na grillu
Potrawa Poziom blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 3-5
Steki wołowe 3 10 230 15+15
Kurczak (połówka) 2 --- 230 30+30
Steki wieprzowe 3 --- 230 25+25
15
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom
na panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do podgotowywania
potraw (utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem, nigdy
nie ustawiać pokrętła pomiędzy płomieniem
maksymalnym, a pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę,
aż do oznaczenia „dużego płomienia”.
Jednocześnie wcisnąć i przytrzymać
przycisk zapalarki (patrz rys.), aż pojawi
się płomień (1 iskra/sekunda).
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę, aż
do oznaczenia „dużego płomienia”. Przyłożyć
do palnika zapaloną np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są prawidłowo
ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego do
gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
16
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
podtrzymywać gotowanie. Piecień i otwory
palnika należy utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
Średnica (mm)
Palnik
Moc
(kW)
min. min.
Duży 3,00 160 280
Średni 2,00 140 240
Pomocniczy 1,00 120 180
Akcesoria dostarczane wraz z
urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest
używana należy ją wyjąć z piekarnika
blachę do pieczenia
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się wysuwana
szuflada.
W czasie długiego pieczenia szuflada
może ulec rozgrzaniu. W szufladzie nie należy
przechowywać Materiały łatwo palne (rękawice,
ręczniki, ścierki, plastikowe naczynia, spraye)
nie powinny być przechowywane w szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do pieczenia,
również ulegną rozgrzaniu. Zachować
szczególną ostrożność podczas wyjmowania
tac z szuflady w trakcie pieczenia lub wtedy,
gdy piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chwycić szufladę od dołu I wysunąć do
przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją maksymalnie
wysunąć, lekko podnieść I pociągnąć,
wyjmując z obudowy piekarnika.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go włożyć
do szuflady piekarnika. Po zakończeniu
pracy urządzenia zbiornik należy opróżnić /
oczyścić.
Szufladę należy włożyć wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go włożyć do
szuflady piekarnika. Po zakończeniu pracy
urządzenia zbiornik należy
opróżnić/oczyścić.
17
Czyszczenie i konserwacja
Piekarnik należy utrzymywać w
czystości. Resztki produktów oraz tłuszcz
mogą ulec zapaleniu.
Przed czyszczeniem należy upewnić
się, że wszystkie pokrętła są w położeniu
WYŁĄCZONY, a urządzenie jest chłodne.
Przed czyszczeniem lub konserwacją
należy ODŁĄCZYĆ urządzenie od zasilania
elektrycznego.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub
innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany ruszt
kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów ściernych,
które mogłyby zniszczyć emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak, jak
pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu. Nie wolno
używać środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika
można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych, aż
do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i unieść
w górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko w
odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c).Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały ułożone
właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
dół.Dopilnować, aby w trakcie odchylania kant
drzwiczek nie uderzył w dole o ramę (w takim
wypadku ponownie podnieść drzwiczki w górę i
na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika (d).Aby
drzwiczki zamknęły się prawidłowo, docisnąć
dźwigienki (e) jakimś przedmiotem (np.
śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych,gdyż działanie sprężyny
może spowodować obrażenia.
18
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła (później
usunięcie zanieczyszczeń będzie trudniejsze).
Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków do tego
przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po
gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić. Nie
używać ostrych narzędzi lub ściernych środków
czyszczących. Plamy z octu, kwasów owocowych
należy natychmiast usuwać.
Nie używać:
proszków do szorowania, wybielaczy;
drucianych gąbek;
środków do czyszczenia wanien i zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory pierścienia
palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub
innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy
upewnić się, że pokrętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”. Odłączyć
urządzenie do zasilania. Kuchnia musi być
ostudzona.
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na temperaturę 300ºC
Cokół E14
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara I zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić
nową, sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania elektrycznego.
19
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w
funkcjonowaniu kuchenki należy przed
zgłoszeniem awarii w autoryzowanym
zakładzie serwisowym sprawdzić poniższe
usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo technika
z autoryzowanego zakładu serwisowego
do usunięcia opisanej poniżej usterki (lub
naprawy szkody powstałej w wyniku
nieprawidłowej instalacji, obsług itp.,
wizyta będzie odpłatna nawet w czasie
trwania gwarancji.
Usterka Rozwiązanie
Płomień palnika jest niestabilny Sprawdzić, czy:
Otwory w pokrywce palnika nie są zatkane.
Regulator ciśnienia jest sprawny.
Zawór jest całkowicie otwarty.
Żaden z palników się nie zapala Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód gazowy jest prawidłowo ułożony.
Palnik jest mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Płomień jest nierównomierny Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia
zostały prawidłowo ustawione.
Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w
instalacji jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub
zbyt szybko
Sprawdzić:
należy zmienić temperaturę pieczenia.
Nie działa oświetlenie piekarnika
Żarówka przepaliła się. Wymienić na nową,
postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi w
instrukcji.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo,
wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając
model i numer seryjny urządzenia, objawy
usterki.
20
Warunki gwarancji
Karta gwarancyjna
Szczegółowe warunki gwarancji znajdują się
w karcie gwarancyjnej, otrzymywanej przy
zakupie urządzenia.
Uwaga:
Zwracamy Państwa uwagę, że gwarancja nie
obejmuje:
Szkód powstałych w wyniku wahań
napięcia w sieci zasilającej, niewłaściwej
obsługi urządzenia – niezgodnej z
instrukcją, niewłaściwej instalacji
niezgodnej z instrukcją oraz
obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa.
Szkód powstałych w wyniku
samodzielnych modyfikacji urządzenia
Szkód powstałych jako konsekwencje
napraw wykonywanych przez
nieuprawnione osoby;
Nie dotyczy urządzeń używanych w celach
przemysłowych i komercyjnych oraz
niezgodnie z przeznaczeniem.
Serwis
Naprawy urządzenia mogą być wykonywane
wyłącznie przez autoryzowane serwisy.
Informację o punktach serwisowych można
otrzymać u sprzedawcy urządzenia.
Oryginalne części zamienne można kupić
w autoryzowanych zakładach
serwisowych.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Zanussi ZCG566MX1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi