Amica 6226CE3.434TsKDpHa(Xx) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA
OBSŁUGI
URZĄDZENIE NALEŻY URUCHAMIAĆ DOPIERO PO PRZECZYTANIU INSTRUKCJI!
IO-CFS-1380 / 8506374
(07.2019 V2)
WOLNOSTOJĄCA KUCHNIA ELEKTRYCZNA Z PŁYTĄ CERAMICZNĄ
6226CE3.434eETsKDpHaXx
- 2 -
Szanowny
Kliencie
Od dziś codzienne obowiązki staną się prost-
sze niż kiedykolwiek. Urządzenie
to
połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i do-
skonałej efektywności. Po przeczytaniu in-
strukcji, obsługa nie będzie problemem.
Sprzęt, który opuścił fabrykę był dokładnie
sprawdzony przed zapakowaniem pod wzglę-
dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na
stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji
obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek
uchroni Państwa przed niewłaściwym użytko-
waniem. Instrukcję należy zachować i prze-
chowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji ob-
sługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wy-
padków.
Z poważaniem
- 3 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA 4
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ 6
ROZPAKOWANIE 7
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ 8
TWOJE URZĄDZENIE 9
AKCESORIA 10
OBSŁUGA PIEKARNIKA 12
PRZED PIERWSZYM URUCHOMIENIEM 12
DOBÓR NACZYNIA 12
DOBÓR MOCY GRZEJNEJ 12
KOLEJNE POZYCJE NA POKRĘTLE 13
SCHOWANE POKRĘTŁA 13
WSKAŹNIK NAGRZEWU POLA 13
WYGRZEWANIE KOMORY PIEKARNIKA 13
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PROGRAMATORA 13
STEROWANIE PROGRAMATOREM 14
USTAWIENIE I KOREKTA AKTUALNEGO CZASU 14
MINUTNIK 14
PRACA PÓŁAUTOMATYCZNA 15
PRACA AUTOMATYCZNA 15
KASOWANIE USTAWIEŃ 16
ZAMIANA TONU SYGNAŁU DŹWIĘKOWEGO 17
POKRĘTŁA PIEKARNIKA 18
FUNKCJE PIEKARNIKA 18
LAMPKI KONTROLNE 19
UŻYWANIE OPIEKACZA 20
UŻYTKOWANIE ROŻNA 20
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 21
PŁYTA CERAMICZNA 21
PIEKARNIK - OGÓLNE PORADY 22
ŚRODKI CZYSZCZĄCE 22
INNE ISTOTNE WSKAZÓWKI 22
CZYSZCZENIE 22
PROWADNICE DRUCIANE 23
PROWADNICE TELESKOPOWE 23
WYMIANA OŚWIETLENIA WEWNĄTRZ KOMORY 24
WKŁADY KATALITYCZNE 24
DEMONTAŻ DRZWI 25
WYJMOWANIE SZYBY WEWNĘTRZNEJ 25
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW 27
DANE TECHNICZNE 28
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻOWA 29
GWARANCJA 29
SERWIS 29
ZGŁOSZENIE NAPRAWY ORAZ POMOC W RAZIE USTERKI 29
INSTALACJA 30
USTAWIENIE KUCHNI 30
MONTAŻ BLOKADY ZABEZPIECZAJĄCEJ PRZEZ PRZEWRÓCENIEM KUCHNI. 31
PRZYŁĄCZENIE KUCHNI DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ 32
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA 32
SCHEMAT MOŻLIWYCH POŁĄCZEŃ 33
PORADY PRAKTYCZNE 34
TABELE Z PRZYKŁADOWYMI NASTAWAMI PIEKARNIKA 34
FUNKCJA GRZANIA TERMOOBIEG ECO 38
ZALECANE PARAMETRY PRZY UŻYCIU FUNKCJI TERMOOBIEG ECO 38
TABELE Z POTRAWAMI TESTOWYMI 39
SPIS TREŚCI
- 4 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się
gorące podczas użycia. Możliwość dotknięcia ele-
mentów grzejnych powinno być objęte szczególną
troską. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzy-
mać się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci
w wieku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczenia-
mi zycznymi, czuciowymi albo umysłowymi albo
brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli odbywa się
pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowa-
nia sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiada-
jące za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę
na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem. Sprząta-
nie i czynności obsługowe nie powinny być robione
przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju
na płycie kuchennej może być niebezpieczne i do-
prowadzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz
urządzenie i wtedy przykryj płomień np. pokrywką
lub niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź
rzeczy na powierzchni do gotowania.
Uwaga. Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, wy-
łączyć prąd, aby uniknąć porażenia prądem elek-
trycznym
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zale-
ca się zachowanie ostrożności, aby unikać dotyka-
nia gorących elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas
użytkowania. Zaleca się trzymanie małych dzieci z
dala od urządzenia.
- 5 -
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz-
czą cych lub ostrych metalowych przed mio tów do
czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysow
powierzchnię, co może doprowadzić do popękania
szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem
elektrycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upew-
nić się, czy sprzęt jest wy łą czo ny.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu
do czyszczenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwiera-
nia drzwi piekarnika może wydostaw się gorą-
ca para. W trakcie lub po zakończeniu gotowania
należy ostrożnie otwierać drzwi piekarnika. Przy
otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami. Należy
pamiętać, że para w zależności od temperatury
może być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany.
Krótkotrwałe gotowanie musi być nadzorowane w
sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych
przez producenta urządzenia lub wskazanych przez
producenta w instrukcji obsługi jako odpowiednie.
Stosowanie nieodpowiednich osłon może powodo-
wać wypadki.
Należy zwrócić szczególną uwa na dzieci prze by wa ce w oto cze niu
kuchni. Bezpośredni kon takt z pracującą kuchnią grozi opa rze niem!
Należy, zwrócić uwagę, aże by drob ny sprzęt go spo dar stwa do mo we go
wraz z przewodami nie dotykał bez po śred nio do roz grza ne go pie kar ni-
ka lub pły ty grzejnej, gdyż izolacja tego sprzę tu nie jest odporna na
działanie wysokich tem pe ra tur.
Do szuady nie wkładać materiałów łatwopalnych, ponieważ w czasie
użyt ko wa nia pie kar ni ka mogą się zapalić.
Nie należy pozostawiać kuchni bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i
tłusz cze mogą się zapalić z powodu przegrzania.
Nie należy dopuszczać do za nie czysz cze nia płyty grzejnej i za le wa nia
jej przez wykipiny. W szczególności doty czy to cukru, który re agu je z
pły ce ra micz ną, mo gąc spowodować jej nieodwracalne uszko dze nie.
Ewentualne zabrudzenia należy usuwać na bieżąco.
Zabrania się stawiania na rozgrzane pola grzejne na czyń z mo krym
dnem, gdyż mogą spowodować nieodwracalne zmiany na płycie (nie-
usu wal ne pla my).
- 6 -
Należy używać naczyń określonych przez producenta jako przy sto so-
wa ne do pracy z płyta ceramiczną.
Nie używać naczyń z tworzyw sztucz nych i z folii aluminiowej. To pią się
one w wy so kich tem pe ra tu rach i mogą uszko dzić pły tę ce ra micz ną.
Nie należy włączać płyty grzej nej bez uprzed nie go ustawienia na niej
na czy nia.
Przedmiotów metalowych, takich jak noże, widelce, łyżki i pokrywki
oraz folii aluminiowej nie zaleca się kłaść na powierzchni płyty kuchen-
nej, gdyż mogą się one stać gorące.
Zabrania się stosowania naczyń po sia da cych ostre kra dzie, mo gą-
ce spo wo do wać uszko dze nie płyty ceramicznej.
Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma sie
prze kra cza cej 15 kg, a na pły cie grzejnej - 25 kg.
Nie używszorstkich środków czysz czą cych lub ostrych metalowych
przed mio tów do czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysować po-
wierzchnię, co może doprowadzić do popękania szkła.
Zabrania się wkładania go cych naczyń i wkładów (powyżej 75°C)
oraz ma te ria łów ła two pal nych do pojemnika szuady.
Zabrania się użytkowania kuch ni niesprawnej technicznie. Wszel kie
uster ki mogą być usuwane wy łącz nie przez osobę po sia da sto sow-
ne upraw nie nia.
W każdej sytuacji spo wo do wa nej usterką techniczną, należy bez względ-
nie odłą czyć zasi la nie elek trycz ne kuchni.
Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do jakich zosta-
ło zaprojektowane. Wszelkie inne zastosowania ( np. ogrzewanie po-
mieszczeń) należy uznać za niewłaściwe i niebezpieczne.
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w sposób odpowie-
dzialny, chroni nie tylko domowy budżet,
lecz działa świadomie na rzecz środowiska
naturalnego. Dlatego pomóżmy, oszczędzaj-
my energię elektryczną! A czyni się to w na-
stępujący sposób:
Stosowanie prawidłowych naczyń do go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la zaoszczę-
dzić do 1/3 energii elek trycz nej. Na le ży pamiętać o po-
kryw ce, w prze ciw nym ra zie zużycie energii elek trycz-
nej wzrasta czte ro krot nie!
Dobranie naczyń do gotowania do po wierzch ni pola
grzejnego.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni gdy mniej-
sze od płytki grzejnej.
- 7 -
ROZPAKOWANIE
Urządzenie na czas transportu zostało za-
bezpieczone przed uszkodzeniem. Po roz-
pakowaniu urządzenia prosimy Państwa o
usunięcie elementów opakowania w spo-
sób niezagrażający środowisku.
Wszystkie materiały zastosowane do opa-
kowania nieszkodliwe dla środowiska
naturalnego, w 100% nadają się do odzysku i oznakowa-
no je odpowiednim symbolem.
Uwaga! Materiały opakowaniowe(woreczki polietylenowe,
kawałki styropianu itp.) należy w trakcie rozpakowywania
trzymać z dala od dzieci.
Dbanie o czystość pól grzej nych i den garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła silnie
przypalone za bru dze nia da się czę sto usunąć już tylko
środ ka mi sil nie ob cią ża cy mi śro do wi sko na tu ral ne.
Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia do garnków”.
Nie otwierać też nie po trzeb nie często drzwi piekarnika.
Wyłączanie w porę i wy ko rzy sty wa nie cie pła szczątko-
wego.
W przypadku długich czasów gotowania wy łą czać
pola grzejne na 5-10 minut przed koń cem go to wa nia.
Oszczędza się przez to do 20% ener gii elektrycznej.
Używanie piekarnika tylko w przy pad ku większych ilo-
ści potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy rzą dzić oszczędniej
w garnku na płycie kuchennej.
Wykorzystanie ciepła resztkowego pie kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż szych niż 40
minut bezwzględnie wy łą czać piekarnik na 10 minut
przed koń cem przy rzą dza nia.
Uwaga! W przypadku zastosowania pro gra ma to ra nasta-
wiać odpowiednio krót sze cza sy przyrządzania potraw.
- 8 -
USUWANIE ZUŻYTYCH
URZĄDZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrek-
tywą Europejską 2012/19/UE oraz polską Usta-
wą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektro-
nicznym symbolem przekreślonego kontenera
na odpady. Takie oznakowanie informuje, że
sprzęt ten, po okresie jego użytkowania, nie
może być umieszczany łącznie z innymi odpa-
dami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzą-
cym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektro-
nicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty
zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elek-
trycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników nie-
bezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwa-
rzania takiego sprzętu.
- 9 -
TWOJE URZĄDZENIE
1
2
3
4
5
8
11
6
7
9
10
Objaśnienie
1. Pokrętło regulatora temperatury
2. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3. Lampka kontrolna termoregulatora (Czerwona)
4. Pokrętło sterowania polem grzejnym
5. Pokrętło sterowania polem grzejnym
6. Pokrętło sterowania polem grzejnym
7. Pokrętło sterowania polem grzejnym
8. Płyta ceramiczna
9. Uchwyt drzwi piekarnika
10. Szuada
11. Programator elektroniczny
- 10 -
AKCESORIA
Blacha do pieczeni
Najczęściej stosowana do wilgotnych
ciast. Blacha jest również wskazana
do przyrządzania wypieków, mrożo-
nej żywności i dużych pieczeni.
Blacha do pieczywa*
Stosowana do niezbyt wysokich
ciast, drobnych wypieków jak i cia-
steczek.
Ruszt do grilla (drabinka suszar-
niczna)
Do form na ciasto, do zapiekanek,
pieczeni i grillowanych porcji mięsa,
czy też potraw mrożonych. Małe ka-
wałki potraw należy umieścić wcze-
śniej w naczyniach odpornych na
wysoką temperaturę. Na drabince
można rozłożyć równomiernie żyw-
ność w celu jej wysuszenia.
Prowadnice druciane*
Prowadnice umożliwiają umieszcze-
nie blachy z żywnością na odpo-
wiednim poziomie. Poziom liczony
jest od najniższej dostępnej pozycji.
Aby zapobiec przechyleniu blachy,
nie należy jej wysuwać więcej jak do
połowy jej głębokości.
Wykorzystanie drucianych pro-
wadnic
Prowadnice posiadają 6 poziomów,
na których można umieścić akceso-
ria. Poziomy należy liczyć od dołu.
Blachę lub drabinkę suszarniczą na-
leży wsunąć pomiędzy dwa pręty
stanowiące jeden poziom prowadnic.
Akcesoria można wysunąć maksy-
malnie do połowy bez ryzyka samo-
czynnego wysunięcia lub pochylenia.
Prowadnice teleskopowe*
Prowadnice z frontu wyposażone
w zderzaki. Przed każdym umiesz-
czaniem blach na prowadnicach
wysuń je, umieść na nich blachę i
upewnij się, że zderzaki są widoczne
w całości, a blacha jest zabezpieczo-
na przed wypadnięciem. Jeżeli pie-
karnik został wcześniej rozgrzany,
prowadnice również gorące, aby
je wysunąć, zahacz tylną krawędzią
blachy o zderzaki i wyciągnij je w ca-
łości, a następnie wsuń je do wnę-
trza komory.
Wkłady katalityczne*
Znajdują się na ścianach bocznych
komory piekarnika. Wkład y po kry-
te specjalną emalią sa mo czysz-
czą cą. Ema lia ta powoduje, że za-
bru dze nia tłusz czem lub reszt ka mi
po traw mogą zostać samoczynnie
usu nię te pod wa run kiem, że nie
one za su szo ne lub przy pa lo ne
(resztki po ży wie nia i tłuszczu na-
le ży jak naj szyb ciej oddzielić, gdy
- 11 -
jeszcze nie za su szo ne i przypie-
czone, wów czas uniknie się długiego
sa mo czysz cze nia pie kar ni ka). Patrz
Czyszczenie i konserwacja.
Funkcja blokady drabinki
Drabinka suszarnicza posiada spe-
cjalne występy na lewej i prawej
krawędzi. Prawidłowo wsunięta dra-
binka powinna mieć występy skiero-
waną do dołu. Występy zapobiegają
przypadkowemu wysunięciu drabin-
ki z prowadnic. Aby całkowicie wysu-
nąć drabinkę z prowadnic, unieś i
delikatnie pociągnij.
Blokada
Blokada montowana jest, aby zapo-
biec przewróceniu się kuchni.
Widelec i ramka rożna*
Funkcja rożen pozwala na równo-
mierne opiekanie potrawy poprzez
ruch obrotowy. Funkcja ta służy
głównie do opiekania drobiu, sza-
szłyków czy kiełbasek. v
*Opis modelu w niniejszej instrukcji obsługi
został opracowany na podstawie danych zna-
nych w okresie redagowania tekstu. Przedsta-
wiono w niej wszystkie elementy wyposaże-
nia. Ich obecność w danym modelu zależy od
wersji oraz daty produkcji.
- 12 -
Przed pierwszym uruchomie-
niem
Usuń wszystkie elementy opa-
kowania, szczególnie elementy
zabezpieczające wnętrze komory
piekarnika na czas transportu.
Wyciągnij z wnętrza piekarni-
ka wszystkie akcesoria i umyj
je dokładnie w ciepłej wodzie z
delikatnym płynem do mycia na-
czyń.
Opróżnij szuadę,
Ściągnij folię ochronną z po-
wierzchni prowadnic teleskopo-
wych.
Do mycia wnętrz komory użyj
ciepłej wody z dodatkiem deli-
katnego detergentu. Nie używaj
twardych szczotek czy gąbek.
Mogą one uszkodzić powłokę,
którą pokryte jest wnętrze ko-
mory.
Uwaga! Zdjąć folię ochronną z pro-
wadnic teleskopowych przed włącze-
niem piekarnika.
Dobór naczynia
Prawidłowo dobrane naczynie po-
win no po sia dać wielkość i kształt dna
w przy bli że niu rów ny po wierzch ni
użyt ko wa ne go pola grzej ne go. Dla
na czyń w ro dza ju bryt fan ny jest sto-
so wa ne specjalne po sze rzo ne pole
grzejne o wy mia rach 170x265. Nie
należy uży wać na czyń o dnie wklę-
słym lub wy pu kłym. Należy pa mię-
tać, żeby na czy nie posiadało zawsze
od po wied nio dobraną po kryw kę. Za-
le ca się sto so wa nie naczyń z grubym
to czo nym dnem.
Zabrudzone powierzchnie pól grzej-
nych i na czyń, uniemożliwiają pełne
wy ko rzy sta nie cie pła.
Dobór mocy grzejnej
Pola grzejne posiadają zróżnicowaną
moc grzejną. Moc grzej ną moż na re-
gu lo wać stop nio wo, po krę ca jąc po-
krętłem w pra wo lub w lewo.
Kolejne pozycje na pokrętle
Ważne!
Dozwolone jest włączenie pola wy-
łącz nie przez pokręcenie pokrętła
zgod nie z ru chem wskazówek ze ga ra.
Włą cze nie w kierunku prze ciw nym
może uszkodzić włącznik.
W za kre sie „0 l 1 l 2 l 3” pokrętła
pra cu je we wnętrz ne pole grzej ne i
moż na płyn nie re gu lo wać ilość ciepła
do star czo ne go do na czy nia. Chwi lo-
we prze krę ce nie po krę tła do po zy cji
ozna czo nej - , po wo du je włą cze-
nie ze wnętrz ne go pola grzej ne go.
Od tego mo men tu można re gu lo wać
płyn nie ilość cie pła do star czo ne go do
na czy nia przez oby dwa pola grzej-
ne (we wnę trz ne i ze wnętrz ne) gdyż
we wnę trz ny wy łącz nik wy łą czy te
pola do pie ro po usta wie niu pokrętła
w poz. 0.
OBSŁUGA PIEKARNIKA
- 13 -
Schowane pokrętła
Pokrętło wyboru funkcji jak i re-
gulacji temperatury piekarnika
schowane w panelu frontowym. Aby
ustawić funkcję i/lub temperaturę
naciśnij delikatnie pokrętło i puść.
Pokrętło wyskoczy z panelu. Teraz
możesz ustawić odpowiednią funk-
cję i/lub temperaturę.
Wskaźnik nagrzewu pola
Jeżeli temperatura pola grzejnego
prze kra cza 50°C, to sy gna li zo wa ne
jest to świe ce niem od po wied nie go
pola wskaźnika.
Świecenie wskaź ni ka nagrzewu pola
ostrze ga oso ob słu gu przed
przy pad ko wym do tknię ciem go ce go
pola grzejnego.
Po wyłączeniu nagrzewu pola grzej-
ne go, w cza sie około 5-10 min. po-
siada ono jeszcze na gro ma dzo
energię ciepl ną, którą moż na umie-
jęt nie wy ko rzy stać np. do pod grza-
nia lub utrzy ma nia w stanie ciepłym
potraw bez ko niecz no ści włą cze nia
na grze wu pola.
Wskaźniknagrzewupola
Wygrzewanie komory piekar-
nika
Włącz wentylację w pomieszcze-
niu, lub otwórz okno.
Wciśnij pokrętło wyboru funkcji i
ustaw pozycję lub (dokład-
ny opis tych funkcji znajduje się
w dalszej części instrukcji).
Wciśnij pokrętło regulacji tempe-
ratury piekarnika i ustaw tempe-
raturę 250
O
C. Piekarnik powinien
pracować przez minimum 30 mi-
nut, w trakcie pracy piekarnik
będzie wydzielał zapach, który
występuje tylko na początku,
z czasem używania urządzenia
zapach zniknie. Jest to zjawisko
normalne, nazywa się ono wy-
grzewaniem komory piekarnika.
Ważne wskazówki dotyczące
programatora
W piekarnikach posiadających pro-
gramator Ts, na wyświetlaczu po
podłączeniu urządzenia do zasilania
zamiast aktualnego czasu, pojawi
się migający komunikat 0•00. Aby
korzystać z pełnej funkcjonalności
urządzenia, ustaw aktualny czas,
w przeciwnym razie korzystanie z
urządzenia będzie niemożliwe. Spo-
sób ustawienia aktualnego czasu jest
opisany w dalszej części instrukcji.
Programator Ts wyposażony jest w
sensory. Aby wprowadzić zmiany
dotknij pola palcem, każde użycie
sensora jest potwierdzane sygnałem
akustycznym. Utrzymuj powierzch-
nię sensorów w czystości i chroń
przed wilgocią.
- 14 -
Sterowanie programatorem
Wyświetlacz programatora posiada
następujące symbole:
MENU - sensor wyboru trybu pracy
> - sensor Plus
< - sensor Minus
- symbol gotowości do pracy
- symbol minutnika
- symbol czasu trwania/zakoń-
czenia pracy
Ustawienie i korekta aktual-
nego czasu
Po podłączeniu piekarnika do
zasilania (lub po ponownym po-
łączeniu w wyniku zaniku napię-
cia) na wyświetlaczu będzie mi-
gał komunikat 0•00.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału dźwiękowego, dodat-
kowo na wyświetlaczu pojawi się
symbol . Kropka pod symbolem
zacznie migać.
W ciągu 7 sekund ustaw aktual-
ny czas przy pomocy sensorów
oraz .
Po upływie około 7 sekund usta-
wiony czas zostanie zapamięta-
ny, a kropka pod symbolem
przestanie migać.
Jeżeli chcesz zmienić ustawiony
czas, dotknij i przytrzymaj oba
sensory
i do momentu poja-
wienia się sygnału dźwiękowego.
Dodatkowo kropka pod sym-
bolem zacznie migać, w tym
momencie możesz wprowadzić
zmiany ustawionego czasu.
Uwaga: Piekarnik możesz uruchomić
dopiero po pojawieniu się symbolu
na wyświetlaczu.
Minutnik
Funkcję minutnika możesz aktywo-
wać bez względu na inne urucho-
mione funkcje piekarnika. Zakres,
który możesz ustawić wynosi 1 min
do 23 godzin i 59 minut.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału dźwiękowego. Na
wyświetlaczu pojawi się komuni-
kat , a symbol zacznie mi-
gać.
Ustaw czas minutnika sensorami
i , po poprawnym ustawieniu,
po około 7 sekundach na progra-
matorze symbol zacznie się
świecić światłem ciągłym.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
sensorem.
Po upływie zadeklarowanego
czasu włączy się sygnał dźwięko-
wy, symbol minutnika zacznie
migać.
- 15 -
Uwaga: Aby wyłączyć sygnał dźwię-
kowy dotknij dowolny sensor tj.
MENU, lub . W tym przypadku
symbol będzie migać. Aby korzy-
stać z pełnej funkcjonalności progra-
matora dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do pojawienia się sygnału
dźwiękowego. Spowoduje to skaso-
wanie komunikatu (migającej iko-
ny).
Po wyłączeniu sygnału dźwięko-
wego wyświetlacz wskaże aktu-
alny czas.
Uwaga: Jeżeli nie wyłączysz sygnału
dźwiękowego ręcznie, wyłączy się on
automatycznie po około 7 minutach.
Praca półautomatyczna
Dzięki tej funkcji, możesz ustawić
czas, po jakim piekarnik ma zakoń-
czyć pracę.
Uwaga: Funkcji pyrolizy ze wzglę-
dów bezpieczeństwa nie można łą-
czyć z tym trybem pracy.
Aby włączyć funkcję pracy pół-
automatycznej ustaw pokrętło
funkcyjne piekarnika na wybra-
ną przez siebie funkcję, oraz po-
krętło temperatury na odpowied-
nią temperaturę.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego, na
wyświetlaczu pokaże się komu-
nikat 0•00.
Ponownie dotknij sensor MENU
na wyświetlaczu będzie migać
komunikat .
Ustaw czas pracy sensorami
oraz , zakres czasu pracy wy-
nosi od 1 minuty do 10 godzin.
Uwaga: Po pojawieniu się komu-
nikatu
, zacznij ustawiać czas
sensorem . Drugi sensor będzie
nieaktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
symbolem.
Po upływie około 7 sekund wyświe-
tlacz ponownie pokaże aktualny
czas oraz na wyświetlaczu pojawi się
symbol AUTO ( ). Będzie to znak, że
ustawienia zostały wprowadzone po-
prawnie i piekarnik rozpocznie pra-
cę.
Po upływie zadeklarowanego czasu,
piekarnik wyłączy się automatycz-
nie, pojawi się sygnalizacja dźwięko-
wa, a symbol AUTO ( ) informujący
o pracy w trybie półautomatycznym
będzie migać.
Ustaw pokrętło funkcyjne na po-
zycję 0 oraz pokrętło regulacji
temperatury na pozycję wyłą-
czenia.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego. Spo-
woduje to wyłączenie funkcji
pracy półautomatycznej. Sym-
bol zgaśnie, wyłączy się sygnał
dźwiękowy oraz zapali się sym-
bol .
Uwaga: Krótkie dotknięcie dowolne-
go sensora tj. MENU, lub spowo-
duje wyłączenie sygnału akustycz-
nego. Symbol AUTO ( ) będzie nadal
migać.
Praca automatyczna
Dzięki tej funkcji możesz ustawić
czas włączenia oraz wyłączenia pie-
karnika.
Uwaga: Funkcji pyrolizy ze wzglę-
dów bezpieczeństwa nie można łą-
czyć z tym trybem pracy.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego, na
wyświetlaczu pojawi się komuni-
- 16 -
kat 0•00.
Ponownie dotknij sensor MENU,
na wyświetlaczu będzie migać
komunikat .
Ustaw czas pracy sensorami
oraz , zakres czasu pracy wy-
nosi od 1 minuty do 10 godzin.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
symbolem.
Dotknij sensora MENU, aż na wy-
świetlaczu będzie migać komuni-
kat .
Ustaw czas wyłączenia piekarni-
ka sensorami oraz . Czas wy-
łączenia maksymalnie wynosi 23
godziny i 59 minut.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
symbolem.
Ustaw pokrętło funkcji piekarni-
ka oraz pokrętło temperatury na
wybrane pozycje.
Na wyświetlaczu pojawi się symbol ,
informuje on o aktywnej funkcji pra-
cy automatycznej piekarnika. Pro-
gramator automatycznie dobierze
czas włączenia w taki sposób, by za-
kończenie jego pracy pokrywało się
z ustawionym czasem wyłączenia.
Przykładowo, jeżeli ustawiono czas
pracy piekarnika na 1 godzinę i 15
minut, a czas wyłączenia piekarni-
ka ma nastąpić o godzinie 15:00, to
piekarnik rozpocznie pracę 1 godzi-
nę i 15 minut wcześniej tj. o 13:45.
Przy zakończonej pracy (przy osią-
gnięciu zadeklarowanego czasu
wyłączenia), piekarnik wyłączy się
automatycznie, włączy się sygnał
dźwiękowy oraz symbol
zacznie
migać.
Ustaw pokrętło funkcyjne na po-
zycję 0 oraz regulacji temperatu-
ry na pozycję wyłączenia.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego. Powo-
duje to wyłączenie funkcji pracy
automatycznej. Symbol zga-
śnie, wyłączy się sygnał dźwię-
kowy, oraz zapali się symbol .
Uwaga: Aby wyłączyć sygnał dźwię-
kowy dotknij dowolny sensor tj.
MENU lub . W tym przypadku
symbol będzie migać.
Kasowanie ustawień
W każdej chwili możesz skasow
ustawienia minutnika lub pracy au-
tomatycznej.
Aby skasować ustawienia pracy au-
tomatycznej, dotknij jednocześnie
sensorów i .
Aby skasować ustawienia minutnika,
wybierz sensorem MENU funkcję mi-
nutnika, następnie dotknij jednocze-
śnie sensorów i .
- 17 -
Zamiana tonu sygnału dźwię-
kowego
Programator ma możliwość zmiany
tonu sygnału dźwiękowego.
Aby zmienić ton sygnału, dotknij
i przytrzymaj jednocześnie sen-
sory oraz do momentu poja-
wienia się sygnału dźwiękowego.
Dotknij sensor MENU, aby wybrać
funkcję zmiany tonu, na wyświe-
tlaczu zacznie migać komunikat
.
Wybierz odpowiedni ton senso-
rem , w zakresie 1-3.
Uwaga: Pierwszym tonem będzie
ten aktualnie ustawiony, kolejne do-
tknięcia sensora zmieniają ton.
- 18 -
Pokrętła piekarnika
Piekarnik może być nagrzewany
przy pomocy grzałki dolnej, grzał-
ki górnej, grzałki termoobiegu lub
opiekacza. Odpowiednią funkcję wy-
bierzesz przy pomocy pokrętła funk-
cyjnego.
Poniższy rysunek prezentuje funkcje
(w określonej kolejności) znajdujące
się na pokrętle:
0
Eco
Pozycja
wyłączenia
Temperaturę możesz ustawić przy
pomocy pokrętła regulacji tempera-
tury. Wartości temperatur znajdują
się na pokrętle jak poniżej:
Pozycja
wyłączenia
Uwaga: Rozpoczęcie pracy piekarni-
ka jest możliwe dopiero po ustawie-
niu odpowiedniej funkcji i wyborze
temperatury pracy.
Funkcje piekarnika
Poniżej znajdziesz opis każdej z
funkcji, w które został wyposażony
Twój piekarnik
0
Tryb wyłączenia piekarnika
Szybki rozgrzew
Włączony termoobieg i opie-
kacz. Zastosowanie do wstęp-
nego nagrzewu piekarnika.
Rozmrażanie
Funkcja pomocna przy roz-
mrażaniu żywności. Włączo-
ny jest tylko wentylator, bez
jakiejkolwiek grzałki
Wentylator, opiekacz i
grzałka górna
Wykorzystanie tej funkcji w
praktyce pozwala na przy-
spieszenie procesu opieka-
nia i podniesienie walorów
smakowych potraw.
Wzmocniony opiekacz
(Supergrill)
Włączenie funk cji „wzmoc-
nio ne go opie ka cza’’ po zwa-
la na pro wa dze nie opie ka nia
przy jed no cze śnie włą czo nej
grzałce górnej. Funk cja ta
po zwa la na uzy ska nie pod-
wyż szo nej tem pe ra tu ry w
górnej części pie kar ni ka, co
po wo du je moc niej sze przy-
ru mie nie nie po tra wy, po-
zwa la jąc tak że na opie ka nie
więk szych porcji.
Opiekacz
„Grillowanie” powierzchnio-
we, stosuje się do opiekania
małych porcji mięsa: steki,
sznycle, ryby, tosty, kieł-
baski, zapiekanki (grubość
opiekanej potrawy nie po-
winna być większa niż 2-3
cm w trakcie pieczenia na-
leży odwrócić na drugą
stronę).
- 19 -
Grzałka dolna
Przy tej pozycji pokrętła pie-
kar nik re ali zu je ogrze wa nie
wy łącz nie przy uży ciu grzej-
ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta
wilgotne i nadziewane owo-
cami).
Grzałka górna i dolna
(tryb konwencjonalny)
Ustawienie pokrętła w tej
po zy cji po zwa la na re a li za cję
na grze wa nia pie kar ni ka spo-
so bem kon wen cjo nal nym.
Doskonale nadaje się do pie-
czenia ciast, mięsa, ryb, lub
chleba (konieczne wstępne
rozgrzanie piekarnika oraz
stosowanie ciemnej blachy).
Pieczenie odbywa się na jed-
nym poziomie.
Termoobieg
Ustawienie pokrętła w tej
pozycji pozwala na re a li za-
cję ogrze wa nia pie kar ni ka
w spo sób wy mu szo ny przy
po mo cy ter mo wen ty la to ra,
umiesz czo ne go w cen tral-
nym miej scu tylnej ścia ny
ko mo ry pie kar ni ka. W sto-
sunku do piekarnika kon-
wencjonalnego stosuje się
niższe temperatury piecze-
nia. Korzystanie z tego spo-
so bu ogrze wa nia po zwa la na
równomierny obieg ciepła
wokół potrawy umie szczo nej
w pie kar ni ku.
Wentylator, grzałka dol-
na i grzałka górna
Funkcja podobna do trybu
konwencjonalnego, lecz roz-
kład ciepła jest równomierny
w całej komorze.
Termoobieg i grzałka dol-
na
Przy tej pozycji pokrętła
pie kar nik re ali zu je funk cję
ter mo obie gu i włą czo ne go
grzej ni ka dol ne go co po wo-
du je pod wyż sze nie tem pe-
ra tu ry od spodu wypieku.
Duża ilość ciepła dostarcza-
na od spodu wypieku, ciasta
mokre, pizza.
Oświetlenie piekarnika
Ustawienie tej funkcji powo-
duje włączenie się oświetle-
nia wewnątrz komory
Eco
Termoobieg eco
Przy użyciu tej funkcji uru-
chamia się zoptymalizowa-
ny sposób grzania mający
na celu oszczędzanie energii
podczas przygotowywania
potraw. Przy tej pozycji po-
krętła oświetlenie piekarnika
jest wyłączone.
Lampki kontrolne
Włączenie piekarnika (nagrzewa-
nia) jest sy gna li zo wa ne zapaleniem
się lam pki kon tro lnej termoregula-
tora- czerwonej. Zga śnię cie lamp ki
kon tro l nej czerwonej jest sy gna łem
uzyskania przez pie kar nik na sta wio-
nej tem pe ra tu ry. O ile prze pi sy ku-
li nar ne zalecają wkła da nie po tra wy
do roz grza ne go piekarnika, należy to
uczynić nie wcześniej jak po pierw-
szym zga śnię ciu lamp ki kontrolnej
czerwonej. W trakcie pro wa dze nia
wypieku lampka czerwona będzie się
okre so wo włączać i wyłączać (utrzy-
my wa nie tem pe ra tu ry wewnątrz ko-
mory piekarnika).
- 20 -
Używanie opiekacza
Aby włączyć opiekacz należy ustawić
pokrętło funkcyjne na pozycję lub
lub .
Wygrzej piekarnik przez około 5 mi-
nut (drzwi piekarnika muszą być za-
mknięte)
Umieść w piekarniku blachę z potra-
wą na właściwym poziomie. W przy-
padku opiekania potrawy na ruszcie,
umieść poziom niżej blachę na ście-
kający tłuszcz.
Dla funkcji opiekanie i wzmocnione
opiekanie temperaturę należy usta-
wić maksymalnie na 220
O
C, a dla
funkcji opiekanie z wentylatorem
maksymalnie na 190
O
C.
Uwaga: Podczas pracy piekarni-
ka dostępne części (przykładowo
drzwi piekarnika) stają się gorące.
Praca piekarnika powinna być stale
nadzorowana, nie wolno pozwalać
dzieciom, by przebywały blisko pra-
cującego urządzenia, gdyż mogą sie
poparzyć.
Użytkowanie rożna
Rożen pozwala na obrotowe opieka-
nie potraw w piekarniku. Służy głów-
nie do opiekania drobiu, szaszłyków,
kiełbasek itp. potraw. Włączenie i
wyłączenie napędu rożna następuje
jednocześnie z włączeniem i wyłą-
czeniem funkcji opiekacza.
Przy korzystaniu z tych funkcji w
trakcie opiekania mogą występować
chwilowe zatrzymania silnika rożna
lub zmiana kierunku obracania. Po-
wyższe nie wpływa na funkcjonal-
ność i jakość opiekania.
Przygotowanie potrawy na rożnie:
Umieścić potrawę na pręcie rożna
i unieruchomić przy pomocy
widelców,
Ramkę rożna wsunąć w piekarnik
na poziomie roboczym 3 od dołu,
Koniec pręta rożna wsunąć w
sprzęgło napędu, zwracając uwa-
ażeby rowek metalowej części
uchwytu rożna opierał się na ram-
ce
Wykręcić rękojeść
Wsunąć blachę na najniższy
poziom komory piekarnika i za-
mknąć drzwi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Amica 6226CE3.434TsKDpHa(Xx) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi