Electrolux EZB3400AOX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EZB3400
PL PIEKARNIK INSTRUKCJA OBSŁUGI
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA.................................................3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA..................................................4
3. OPIS URZĄDZENIA.................................................................................................7
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM............................................................................. 7
5. CODZIENNA EKSPLOATACJA............................................................................... 8
6. FUNKCJE ZEGARA............................................................................................... 10
7. DODATKOWE FUNKCJE...................................................................................... 11
8. WSKAZÓWKI I PORADY.......................................................................................11
9. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE........................................................................17
10. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW......................................................................21
11. INSTALACJA........................................................................................................22
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci
doświadczeń i innowacji. To pomysłowe i stylowe urządzenie zostało zaprojektowane
z myślą o Tobie. Użytkując je, możesz mieć zawsze pewność uzyskania wspaniałych
efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby:
Otrzymać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu
problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestrować swój produkt i uprościć jego obsługę serwisową:
www.registerelectrolux.com
Nabyć akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: model, numer produktu, numer seryjny.
Stosowne informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie/przestroga — informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
2 www.electrolux.com
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia
należy uważnie zapoznać się z załączoną instrukcją
obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i
obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i
eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz z
urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające odpowiedniej
wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo
dostępne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę
uruchomienia, zaleca się, aby ją włączyć.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się
dzieci bez nadzoru dorosłych.
Dzieci poniżej 3 roku życia nie powinny znajdować się
w pobliżu urządzenia, jeśli nie są pod stałym
nadzorem.
POLSKI 3
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się
nagrzewa. Nie dotykać elementów grzejnych w
urządzeniu. Podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic
kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia
należy odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem
do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze
względów bezpieczeństwa musi go wymienić
producent, autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją
instalacji załączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Zawsze używać
rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
www.electrolux.com4
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować
z urządzeniami lub meblami o tej
samej wysokości.
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem
prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy
skontaktować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo
zamontowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić wtyczki ani przewodu
zasilającego. Wymiany przewodu
zasilającego można dokonać
wyłącznie w naszym autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą
dotykać drzwi urządzenia, zwłaszcza
gdy drzwi są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby w zainstalowanym
urządzeniu wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy
ciągnąć za przewód zasilający.
Należy zawsze ciągnąć za wtyczkę
sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników
topikowych (typu wykręcanego —
wyjmowanych z oprawki),
wyłączników różnicowo-prądowych
(RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Rozwarcie styków wyłącznika obwodu
musi wynosić co najmniej 3 mm.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
2.3 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo
odniesienia obrażeń ciała,
oparzenia, porażenia
prądem lub wybuchu.
Urządzenie należy używać wyłącznie
w warunkach domowych.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi
urządzenia.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
POLSKI 5
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to
wady w rozumieniu warunków
gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
2.4 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
pożarem lub uszkodzeniem
urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięcia szyb
w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi
są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną
pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne detergenty. Nie
stosować produktów ściernych, myjek
do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii
katalitycznej (jeśli dotyczy) żadnych
detergentów.
2.5 Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany
żarówki należy odłączyć urządzenie
od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.6 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń ciała
lub uduszeniem.
www.electrolux.com6
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dzieci lub
zwierząt w urządzeniu.
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Informacje ogólne
1 43 52 6
7
8
9
10
11
4
3
2
1
12
1
Panel sterowania
2
Kontrolka/symbol/wskaźnik
temperatury
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Sterowanie elektroniczne
5
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6
Kontrolka/symbol/wskaźnik zasilania
7
Otwory wylotowe powietrza dla
wentylatora chłodzącego
8
Grzałka
9
Oświetlenie
10
Wentylator
11
Prowadnice blach, wyjmowane
12
Poziomy umieszczenia potraw
3.2 Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Głęboka blacha
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja
i czyszczenie”.
Przed pierwszym użyciem należy
wyczyścić urządzenie.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
4.2 Ustawianie czasu
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
czas.
Wskaźnik funkcji Aktualny czas miga po
podłączeniu urządzenia do zasilania, po
przerwie w zasilaniu lub gdy zegar nie
jest ustawiony.
Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić
prawidłowy czas.
Po upływie około pięciu sekund miganie
ustanie, a na wyświetlaczu będzie
widoczna ustawiona aktualna godzina.
POLSKI 7
4.3 Zmiana ustawienia czasu
Ustawienia aktualnego
czasu nie można zmienić,
gdy działa funkcja Czas
lub Koniec .
Nacisnąć kilkakrotnie , aż na
wyświetlaczu zacznie migać wskaźnik
funkcji Aktualny czas.
Aby ustawić nowy czas, patrz
„Ustawianie czasu”.
4.4 Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste
urządzenie w celu wypalenia
pozostałości smaru.
1. Ustawić funkcję
i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na
1 godzinę.
3. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
4. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
5. Ustawić funkcję
i maksymalną
temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać
się nieprzyjemny zapach i dym. Jest to
normalne zjawisko. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego
powietrza do pomieszczenia.
5. CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
www.electrolux.com8
5.1 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
W zależności od modelu
na urządzeniu mogą
znajdować się symbole
przy pokrętłach, wskaźniki
lub kontrolki:
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy
urządzenie pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła
modyfikowane są
ustawienia dotyczące
funkcji piekarnika lub
temperatury.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika w celu wybrania żądanej
funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji
temperatury w celu wybrania żądanej
temperatury.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury do położenia
wyłączenia.
5.2 Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wy‐
łączenia
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie pie‐
karnika
Umożliwia włączenie oświetlenia, gdy nie jest włąc‐
zona funkcja pieczenia.
Pieczenie trady‐
cyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Górna grzałka Do przyrumieniania chleba, ciast i ciasteczek. Do
wykańczania upieczonych potraw.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pas‐
teryzowania żywności.
Grill Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba.
POLSKI 9
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Szybki grill Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach i
do opiekania chleba.
Termoobieg Do jednoczesnego pieczenia na 2 poziomach i do
suszenia żywności.Ustawić temperaturę o 20 - 40°C
niższą niż dla pieczenia tradycyjnego.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
5.3 Wyświetlacz
A B C
A) Wskaźniki funkcji
B) Wskazanie czasu
C) Wskaźnik funkcji
5.4 Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
6. FUNKCJE ZEGARA
6.1 Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego cza‐
su.
Minutnik Ustawianie czasu odliczania. Funkcja nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Czas trwania Ustawianie czasu pieczenia w piekarniku.
Koniec Ustawianie godziny, o której powinno nastąpić wyłączenie
piekarnika.
www.electrolux.com10
Istnieje możliwość
jednoczesnego użycia
funkcji Czas i Koniec
, by określić, jak długo ma
pracować urządzenie i kiedy
ma się wyłączyć. Pozwala to
zaprogramować włączenie
urządzenia z opóźnieniem.
Najpierw należy ustawić
funkcję Czas , a
następnie funkcję Koniec
.
6.2 Ustawianie funkcji zegara
Dla funkcji Czas i Koniec należy
ustawić funkcję piekarnika oraz
temperaturę pieczenia. Nie jest to
konieczne podczas korzystania z funkcji
minutnika
.
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji
zegara.
2. Nacisnąć
lub , aby ustawić
czas dla żądanej funkcji zegara.
Funkcja zegara zostanie włączona. Na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik
ustawionej funkcji zegara.
Dla funkcji minutnika na
wyświetlaczu będzie
pokazywany pozostały czas.
3. Gdy upłynie ustawiony czas,
wskaźnik funkcji zegara zacznie
migać i rozlegnie się sygnał
dźwiękowy. Nacisnąć przycisk, aby
wyłączyć sygnał dźwiękowy.
4. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i
pokrętło temperatury w położeniu
wyłączenia.
Jeśli została włączona
funkcja Czas lub Koniec
, urządzenie wyłączy się
automatycznie.
6.3 Anulowanie funkcji zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk .
Funkcja zegara wyłączy się po kilku
sekundach.
7. DODATKOWE FUNKCJE
7.1 Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymać powierzchnie urządzenia w
niskiej temperaturze. Po wyłączeniu
urządzenia wentylator chłodzący może
nadal działać do czasu schłodzenia
urządzenia.
7.2 Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub
uszkodzone podzespoły mogą
spowodować niebezpieczne przegrzanie
urządzenia. Aby temu zapobiec,
piekarnik wyposażono w termostat
bezpieczeństwa, który w razie potrzeby
wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie
włączy się ponownie.
8. WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
POLSKI 11
Temperatury i czasy
pieczenia podane w
tabelach mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych
składników.
8.1 Informacje ogólne
W urządzeniu są cztery poziomy.
Poziomy umieszczania potraw liczy
się od dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej
recyrkulacji pary. System ten, dzięki
obecności pary, umożliwia
przygotowanie delikatnych potraw z
chrupiącą skórką. Zmniejsza on do
minimum czas pieczenia i zużycie
energii.
Wewnątrz urządzenia lub na
szklanych drzwiach może skraplać się
wilgoć. Jest to normalne zjawisko.
Otwierając drzwi podczas pieczenia,
należy zawsze odsunąć się od
urządzenia. Aby ograniczyć zjawisko
skraplania pary wodnej, należy
uruchamiać urządzenie na 10 minut
przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego
elementów folią aluminiową. Może to
wpłynąć na efekty pieczenia i
spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
8.2 Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy
do pieczenia jednocześnie należy
pozostawić jeden pusty poziom
między nimi.
8.3 Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw
należy używać głębokiej blachy, aby
nie dopuścić do trwałego zabrudzenia
piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego
pokrojeniem, aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w
piekarniku podczas pieczenia, należy
do głębokiej blachy wlać nieco wody.
Aby zapobiec gromadzeniu się dymu,
należy dolewać wody po trochu, za
każdym razem, gdy wyparuje.
8.4 Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
8.5 Tabela pieczenia
Ciasta
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciasta
ucierane
170 2 160 2 (1 i 3) 45 - 60 W fore‐
mce do
ciasta
www.electrolux.com12
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Kruche
ciasto
170 2 160 2 (1 i 3) 24 - 34 W fore‐
mce do
ciasta
Sernik 170 1 160 2 60 - 80 W 26 cm
foremce
do ciasta
Jabłecznik
(Szarlot‐
ka)
170 1 160 2 (1 i 3) 100 - 120 W dwóch
20 cm
foremkach
do ciasta
ustawio‐
nych na
ruszcie
Strudel 175 2 150 2 60 - 80 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 160 2 30 - 40 W 26 cm
foremce
do ciasta
Ciasto
owocowe
170 2 155 2 60 - 70 W 26 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt
(biszkopt
bez tłuszc‐
zu)
170 2 160 2 35 - 45 W 26 cm
foremce
do ciasta
Keks /
Ciasto
owocowe
170 2 160 2 50 - 60 W 20 cm
foremce
do ciasta
Ciasto ze
śliwkami
1)
170 2 160 2 50 - 60 W formie
do chleba
Małe cias‐
teczka
170 3 160 3 (1 i 3) 20 - 30 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Ciastka
1)
150 3 150 3 20 - 30 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Bezy 100 3 100 3 90 - 120 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
POLSKI 13
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Bułeczki
1)
190 3 180 3 15 - 20 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Ptyś
1)
190 3 180 3 25 - 35 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Tarty
płaskie
180 3 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
180 1 lub 2 170 2 (po lew‐
ej i po pra‐
wej)
40 - 55 Po lewej i
po prawej
w foremce
do ciasta
o średnicy
20 cm
1)
Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
Chleb i pizza
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Biały
chleb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 sztu‐
ki po 500
g
Chleb żyt‐
ni
190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
Bułki
1)
190 2 180 2 (1 i 3) 25 - 40 6 - 8 bułek
na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Pizza
1)
190 1 190 1 20 - 30 Na głębo‐
kiej blasze
Babecz‐
ki
1)
200 3 190 2 10 - 20 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
www.electrolux.com14
Placki
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Zapiekan‐
ka makar‐
onowa
180 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapiekan‐
ka war‐
zywna
200 2 175 2 45 - 60 W formie
Quiche 190 1 190 1 40 - 50 W formie
Lasagne 200 2 200 2 25 - 40 W formie
Cannelloni 200 2 190 2 25 - 40 W formie
Pudding
York‐
shire
1)
220 2 210 2 20 - 30 6 foremek
do puddin‐
gu
1)
Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
Mięso
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na ruszcie
i głębokiej
blasze
Wieprzo‐
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na ruszcie
i głębokiej
blasze
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na ruszcie
i głębokiej
blasze
Pieczeń
wołowa,
lekko wy‐
pieczona
210 2 200 2 44 - 50 Na ruszcie
i głębokiej
blasze
Pieczeń
wołowa,
średnio
wypieczo‐
na
210 2 200 2 51 - 55 Na ruszcie
i głębokiej
blasze
POLSKI 15
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Pieczeń
wołowa,
dobrze
wypieczo‐
na
210 2 200 2 55 - 60 Na ruszcie
i głębokiej
blasze
Łopatka
wieprzowa
180 2 170 2 120 - 150 Na głębo‐
kiej blasze
Goleń
wieprzowa
180 2 160 2 100 - 120 2 kawałki
na głębo‐
kiej blasze
Jagnięcina 190 2 190 2 110 - 130 Udko
Kurczak 200 2 200 2 70 - 85 W całości
na głębo‐
kiej blasze
Indyk 180 1 160 1 210 - 240 W całości
na głębo‐
kiej blasze
Kaczka 175 2 160 2 120 - 150 W całości
na głębo‐
kiej blasze
Gęś 175 1 160 1 150 - 200 W całości
na głębo‐
kiej blasze
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał‐
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał‐
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
na głębo‐
kiej blasze
Ryba
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Pstrąg /
Dorada
190 2 175 2 (1 i 3) 40 - 55 3 - 4 ryby
www.electrolux.com16
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tuńczyk /
Łosoś
190 2 175 2 (1 i 3) 35 - 60 4 - 6 file‐
tów
8.6 Grill
Przed rozpoczęciem
pieczenia należy nagrzewać
wstępnie pusty piekarnik
przez 10 minut.
Produkt Ilość Tempera‐
tura (°C)
Czas (min) Poziom
piekarni‐
ka
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Steki 4 800 250 12 - 15 12 - 14 3
Befsztyki 4 600 250 10 - 12 6 - 8 3
Kiełbaski 8 - 250 12 - 15 10 - 12 3
Kotlety
wieprzowe
4 600 250 12 - 16 12 - 14 3
Kurczak
(połówki)
2 1000 250 30 - 35 25 - 30 3
Kebaby 4 - 250 10 - 15 10 - 12 3
Pierś z
kurczaka
4 400 250 12 - 15 12 - 14 3
Hambur‐
ger
6 600 250 20 - 30 - 3
Filet rybny 4 400 250 12 - 14 10 - 12 3
Zapiekane
kanapki
4 - 6 - 250 5 - 7 - 3
Tosty 4 - 6 - 250 2 - 4 2 - 3 3
9. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
9.1 Uwagi dotyczące
czyszczenia
Przód urządzenia należy myć miękką
ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
POLSKI 17
Do czyszczenia powierzchni
metalowych należy używać zwykłego
płynu do mycia naczyń.
Po każdym użyciu należy oczyścić
wnętrze urządzenia. Nagromadzenie
się tłuszczu lub resztek potraw może
spowodować pożar. Ryzyko jest
większe dla blachy do opiekania.
Trudne do usunięcia zabrudzenia
należy usuwać za pomocą
specjalnego środka do czyszczenia
piekarników.
Po każdym użyciu akcesoriów należy
wyczyścić je i pozostawić do
wyschnięcia. Do czyszczenia należy
użyć miękkiej ściereczki zwilżonej
ciepłą wodą z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Akcesoriów nieprzywierających nie
wolno czyścić agresywnymi środkami,
ostrymi przedmiotami ani myć w
zmywarce. Mogłyby one uszkodzić
powłokę zapobiegającą przywieraniu.
9.2 Urządzenia wykonane ze
stali nierdzewnej lub aluminium
Drzwi piekarnika należy
czyścić wyłącznie za
pomocą wilgotnej gąbki.
Osuszyć miękką ściereczką.
Nie należy używać myjek
stalowych, kwasów ani
produktów ściernych,
ponieważ mogą one
uszkodzić powierzchnię
piekarnika. Panel sterowania
piekarnika należy czyścić
stosując się do tych samych
zaleceń.
9.3 Czyszczenie uszczelki
drzwi
Należy regularnie sprawdzać
uszczelkę drzwi. Uszczelka drzwi jest
założona wokół obramowania komory
piekarnika. Nie wolno korzystać z
urządzenia, jeśli uszczelka drzwi jest
uszkodzona. Należy skontaktować się
z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Aby wyczyścić uszczelkę drzwi,
należy zapoznać się z ogólnymi
informacjami na temat czyszczenia.
9.4 Wyjmowanie prowadnic
blach
Aby oczyścić piekarnik, należy wyjąć
prowadnice blach.
1. Odciągnąć przednią część prowadnic
blach od bocznej ścianki.
2. Odciągnąć tylną część prowadnic
blach od bocznej ścianki i wyjąć je.
2
1
Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
9.5 Czyszczenie drzwi
piekarnika
Drzwi piekarnika składają się z dwóch
szyb. Drzwi piekarnika i wewnętrzną
szybę można wyjąć w celu
wyczyszczenia ich.
Jeśli drzwi nie zostaną
uprzednio zdemontowane,
mogą się gwałtownie
zamknąć podczas
wyjmowania z nich szyby
wewnętrznej.
UWAGA!
Nie używać urządzenia bez
wewnętrznej szyby.
1. Otworzyć całkowicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
www.electrolux.com18
2. Unieść i obrócić dźwignie
umieszczone na obu zawiasach.
3. Przymknąć drzwi piekarnika do
połowy, do pierwszej pozycji
otwarcia. Następnie pociągając drzwi
do siebie, wyjąć je z mocowania.
4. Umieścić drzwi na stabilnej
powierzchni przykrytej miękką
szmatką.
5. Zwolnić blokadę, aby wyjąć
wewnętrzną szybę.
6. Obrócić oba elementy mocujące o
90° i wyjąć je z mocowań.
POLSKI 19
90°
7. Ostrożnie podnieść i wyjąć szybę.
1
2
8. Umyć szybę wodą z dodatkiem
mydła. Ostrożnie wytrzeć szybę do
sucha.
Po umyciu zamontować szybę oraz drzwi
piekarnika. Wykonać powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
Nadruk na szybie powinien być
skierowany ku wewnętrznej stronie drzwi.
Należy sprawdzić, czy po zamontowaniu
powierzchnia obramowania szyby w
miejscu nadruku nie jest szorstka w
dotyku.
Upewnić się, że wewnętrzna szyba
została prawidłowo umieszczona w
mocowaniu.
9.6 Wymiana oświetlenia
Położyć szmatkę na spodzie komory
urządzenia. Zabezpieczy ona klosz
oświetlenia i komorę urządzenia przed
uszkodzeniem.
OSTRZEŻENIE!
Ryzyko porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia
należy odłączyć bezpiecznik.
Oświetlenie i klosz
oświetlenia mogą być
gorące.
1. Wyłączyć urządzenie.
2. Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki
bezpieczników lub wyłączyć
wyłącznik obwodu.
Tylne oświetlenie
1. Obrócić szklany klosz w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, aby go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową,
odpowiednią do piekarnika i odporną
na działanie wysokiej temperatury
(do 300°C).
4. Zamontować klosz.
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EZB3400AOX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi